Review WARTMANN keramische pannenset ( 9-delig)

Steeds meer mensen lijken te kiezen voor “ gezonde” pannen. Sinds 2015 zijn pannen met de bekende teflon-lagen verboden. Toch kunnen we deze pannen nog kopen in bijvoorbeeld discount-winkels. Het is daarom nog best belangrijk, om zelf een 100% gifvrije pan te herkennen. Ik krijg met grote regelmaat veel vragen over pannen en met name WELKE er nu goed zijn. Ik zeg dan altijd als eerste advies GIETIJZER. Maar dit is lang niet voor iedereen weggelegd, omdat het ontzettend duur is en ook zeer zwaar. Als goede tweede adviseer ik om in dat geval voor keramisch te kiezen. Ik vertel je hieronder alles over keramische pannen, en waarom je beter geen teflon meer moet gebruiken. En ik mocht van www.ahealthylife.nl een keramische pannenset testen. 

WAAROM GEEN TEFLON?

Het geeft ontzettend veel gemak in de keuken tijdens het bakken, pannen met anti-aanbak-lagen. Alles glijdt goed door de pan, en het schoonmaken is een klusje van niets. Teflon is een laag, die wordt aangebracht op pannen maar ook in bakvormen. Het is de merknaam van de chemische verbinding POLYTETRAFLUORETHEEN , afgekort PTFE. Het is ontdekt in 1938 door de firma DuPoint, en in 1949 werd teflon voor het eerst commercieel in gebruik genomen.
Dit laagje is giftig. Dit geeft in de eerste en normale gebruiken niet direct een gevaar en / of risico voor de gezondheid, maar het probleem is, dat deze laagjes vrij snel loslaten. En dan wordt het wel risicovol, omdat deze in ons voedsel terecht kunnen komen.
De firma DuPoint zou de teflon met zo’n 95% hebben teruggebracht, maar er zijn geen bronnen  bekend dat dit werkelijk is gebeurd. Wel is er een schikking getroffen met de Amerikaanse overheid.
Teflon is ongezond en gelinkt aan tumoren, geboorteafwijkingen, homoniale disbalans, leverbeschadigingen, en nog een paar serieuze gezondheidsproblemen. Het kan volgens studies  zelfs zo diep doordringen in het menselijk lichaam dat PFTE bij 100% van de onderzochte navelstreng bloedsamples wordt geconstateerd 
Ook de dampen die vrijkomen van teflon zijn gevaarlijk, sowieso voor ( huis) dieren. Deze dampen komen vrij als we pannen gaan verhitten. Deze dampen worden giftig als de verhitting boven een temperatuur van 260* uitkomt. Deze norm is al ruim voldoende om vogels te doden.
Allemaal gegronde redenen om teflon voortaan te mijden. Er zijn inmiddels meer dan genoeg gezondere alternatieven in pannen en ook bakvormen. Voor bakvormen, klik hier om daar alles over te lezen. Sinds enige tijd is bekend dat perfluoroctaanzuur (PFOA), een stof die wordt gebruikt bij de productie van Teflon en het hechten van Teflon aan de pannen, giftig is en vrijkomt als het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen (350 °C en hoger, temperaturen die je niet snel in een pan zult aantreffen omdat bakken boven 230 °C al snel voor verbranding zorgt). Deze kennis had DuPont al na de uitvinding van Teflon in 1938 maar toch was het groot nieuws de afgelopen tijd. Het nieuws dat PFOA giftig is voor vogels en ook bij mensen griepachtige verschijnselen kan veroorzaken is de start geweest van de opmars van het alternatief voor de pannen met Teflon anti-aanbaklaag: de pannen met keramische anti-aanbaklaag, in de volksmond keramische pannen genoemd.
DSC_0429

KERAMISCH

We zien nu voornamelijk erg veel keramische pannen in de winkels. Dit zijn ( meestal) stalen of metalen pannen die worden bewerkt met een coating van keramiek. Er zijn ook pannen die geheel worden gemaakt van keramiek, maar deze komen niet zo vaak voor omdat deze zeer kwetsbaar zijn .
Als alternatief voor de Teflon anti-aanbaklaag werd de keramische anti-aanbaklaag geïntroduceerd, een van de merknamen voor het materiaal is Thermolon. Thermolon heeft de voordelen van Teflon maar niet de nadelen omdat het gemaakt is van de natuurlijke bestanddelen keramiek en titanium. Keramiek is bekend van vazen en potten, titanium is een chemisch element met een zilveren kleur dat in de natuur voorkomt en wordt bijvoorbeeld ook voor protheses gebruikt. Een mengsel van keramiek en titanium kan onder hoge druk op een pan worden gezandstraald en daarna op 2.000 °C worden verhit om het aan de pan te ‘bakken’. Titanium is heel sterk maar flexibel en goed bestand tegen zout en zuur. Keramiek wordt al duizenden jaren gebruikt voor potten en pannen om in te koken en bakken omdat het een gladde kristal-achtige structuur heeft en warmte goed kan weerstaan. Thermolon bevat dus geen PFOA (giftige stof), en natuurlijk ook geen PTFE (Teflon
Schermafbeelding 2018-10-08 om 03.14.31
Nu is de ene keramische pan de ander niet. Er zijn veel kwaliteitsverschillen te vinden. Het Thermolon wordt meest gebruikt in de industrie. Maar wil je wat stapjes verder, zijn er ook hogere kwaliteit-standaarden vindbaar, bijvoorbeeld het Zwitserse ILAG.  Deze keramische coating is zeer hard en bestand tegen hoge temperaturen. Hierdoor kan gekookt worden met een minimum aan olie of vet. Bovendien is een pan eenvoudig schoon te houden en komen er geen schadelijke stoffen vrij bij oververhitting. De keramische coatings van het Zwitserse ILAG behoren tot de meest verfijnde coatings wereldwijd . De keramisch versterkte, krasvaste antihechtlaag bestaat uit meerdere lagen, waardoor de pannen geschikt zijn voor intensief gebruik en daardoor ook veel in top-restaurants worden gebruikt. De coatings voldoen aan de eisen van de TUV/ LGA, Pannen met deze keramische coating zijn meest beste keuze haalbaar in keramisch.

DSC_0420

HOE ONDERHOUD JE KERAMISCHE PANNEN?

Keramische pannen zijn zo-goed-als onderhoudsvrij. Je hebt nauwelijks bakproduct nodig en ze zijn supersnel schoon te maken . Toch vraagt het wat onderhoud. Zeker als je voor echt duurzame keramische pannen kiest met ILAG . Dan volstaat een stukje keukenpapier door de pan halen niet. Je kunt dit uiteraard gewoon doen, maar het verkort de duurzaamheid van je pannen en dat zou toch best zonde zijn…
Waarom moet je keramische pannen beter reinigen dan overal wordt verteld? Wel, dat heeft te maken met eiwitten. Met het blote oog kun je dit niet zien, maar er blijft altijd een minimaal eiwit-residu op de keramische laag zitten. Als deze blijven zitten, en je gebruikt de pan de volgende dag opnieuw, bakken deze resten eiwitten vast aan de keramische laag., wat ervoor zorgt dat ze enkel nog moeilijker te verwijderen zijn. Maak je ook de pan na opnieuw gebruik niet goed schoon, stapelen deze eiwitten zich op in de laag. Hierdoor bouw je zeer geleidelijk een laag op, waardoor je plots kunt merken dat de anti-aanbaklaag niet meer zo goed werkt. Dit merk je als producten opeens blijven plakken aan de pan terwijl dat voorheen niet het geval was. Uiteindelijk zie je een licht bruine “ waas” in de pan. Dit alles kun je vrij eenvoudig voorkomen door de pan na ieder gebruik met en zachte afwasborstel met een beetje afwas te reinigen. 

HELP! AANGEBRAND! 

Het kan voorkomen dat ondanks de anti-aanbaklaag, het toch te ver door is gebakken waardoor er een behoorlijk bruine laag is ontstaan in je pan. Gelukkig geen ramp….Een keramische antiaanbaklaag is een stuk harder dan de ouderwetse teflon antiaanbaklagen. Dit heeft als voordeel dat je de keramische pan kunt schoonmaken met een schuurmiddel  zonder de laag te beschadigen. Staalwol en dergelijke moet je nog steeds niet gebruiken, maar flink schrobben met een schuursponsje met wat vriendelijke reinigingsmiddelen is geen probleem. Zo kun je de pan met een beetje  moeite alsnog stralend schoon krijgen, zodat hij bakt alsof hij spiksplinternieuw is.
Ik raad chemische en synthetische schuur en reinigingsmiddelen af, gebruik bijvoorbeeld baking soda. Maak een sopje van twee eetlepels baking soda en activeer dit met een scheutje azijn. Spoel de pan goed uit.

Schermafbeelding 2018-10-09 om 06.18.14

KERAMISCHE PANNEN SETS

we kunnen tegenwoordig keramische pannen vinden bij winkels als ACTION. Deze zijn niet van al te beste kwaliteit. Het is daarom beter om even door te sparen voor een echt goede pannenset. Daar heb je jaren plezier van. Er zijn in de betere kookwinkels hele sterke merken te vinden. Een merk wat hoog staat aangeschreven is WARTMANN. een Duitse fabrikant die veel producten verkoopt in Europa. In Nederland is het distributiecentrum gestationeerd in Tilburg.  Collega Juglen Zwaan verkoopt in zijn webwinkel ook veel pannen van dit merk, omdat deze werken met de hierboven eerder besproken ILAG. Ik mocht een set pannen van vijf ( 9 delig met deksels) testen. 
Ik ben gietijzer gewend. Ik kook mijn groenten in gietijzer, en bak in gietijzer.  Daarnaast heb ik een keramische koekenpan, waar ik eigenlijk niet zo tevreden over ben….Hij ligt vervelend in de hand en af en toe blijft er toch wat kleven. Ik was daarom enorm benieuwd naar deze duurzame pannenset.
DSC_0415
 

WAT IS HET?

Goed.
Ik ontving vijf mooie pannen van het merk WARTMANN. Met drie mooie glazen deksels. Ik hou daar wel van, omdat je zo je voedsel goed in de gaten kunt houden tijdens het koken. Ik kreeg van Wartmann een witte set toegestuurd, maar ze zijn er ook in zwart.  Het betreft:
DSC_0427
* een hapjes pan met een doorsnede van 28 cm , deze bevat een silicone / glazen deksel.
DSC_0423
* een soeppan met een doorsnede van 24 cm, deze bevat ook een siliconen / glazen deksel
DSC_0421
* een “ alles-kan” pan met een doorsnede van 20 cm, deze bevat een siliconen / glazen deksel
DSC_0425
* een steelpan met een doorsnede van 16 cm, ook deze heeft een siliconen / glazen deksel
DSC_0419
* een koekenpan, met een doorsnede van 24 cm. Hier zit geen deksel bij, maar je kunt het deksel van de 24 cm doorsnede hapjespan gebruiken. 
 
De set wordt beschouwd als 9-delig, de deksels worden erbij geteld. Alle deksels zijn transparant, hittebestendig en voorzien van een stoomdoorlaat. Hierdoor is er altijd zicht op de inhoud van de pan en door de stoomdoorlaat zal het deksel niet snel gaan ratelen. De deksels zijn verder voorzien van een stootbestendige kunststof rand en knop. Hierdoor is de kans dat  de deksel per ongeluk een keer beschadigt nog verder beperkt
DSC_0422
De grepen van de pannen zijn mee gegoten  waardoor de aanhechting van het handvat optimaal is en de binnenkant van de pan toch volledig vlak kan blijven. Hierdoor kunnen geen voedselresten achterblijven op montagepunten. De kunststof handvaten hebben een beperkte warmtegeleiding waardoor ook hete pannen goed te hanteren zijn. De kunststof handvaten zijn vervangbaar, en uiteraard BPA vrij.
DSC_0426
De pannen zijn geschikt voor vrijwel elke warmtebron. Gas, inductie, elektrisch, keramisch, en halogeen, het kan allemaal.  De body van de pannen zijn   gemaakt van gegoten aluminium. Het  is een sterk en vormvast materiaal voor een lange levensduur. Aluminium neemt snel en gelijkmatig de warmte op en geeft deze door zonder hotspots voor een optimaal bakresultaat.De Ilag ceramische anti-aanbaklaag is 100% vrij van PFOA en PTFE . De Ilag antikleeflaag voorkomt het “kleven” van gerechten aan de bodem en de wand van de pan. De zwarte soft touch kunststof handgrepen zijn maximaal warmtewerend
 
De pannen kunnen volgens de fabrikant in de vaatwasser maar persoonlijk zou ik dit afraden. Geen enkele pan houdt namelijk van een vaatwasser en wat voor moeite is het eigenlijk om pannen even onder de kraan af te wassen? Het zal absoluut de levensduur van je pannen vergroten. Daarnaast : als je een pan, ongeacht of het nu om gietijzer gaat of keramisch, in de vaatwasser reinigt zal de werking van de anti aanbak lagen ook zeer snel afnemen, met zo’n 50%. Doe je pannen dan ook liever nooit in de vaatwasser. Geen enkele!

INDUCTIE WEL / NIET?

Zoals je eerder kon lezen, zijn deze pannen in principe geschikt voor inductie. Dit geeft de fabrikant ook vrij, en vele andere verkooppunten. Ik las bij Juglen Zwaan echter een ander advies. Ik heb hem om opheldering gevraagd. Juglen vertelde, dat hij graag zo transparant mogelijk wil zijn naar zijn volgers / klanten. Hij heeft inmiddels duizenden van deze WARTMANN pannen verkocht, het is dis niet dat hij niet achter deze pannen staat. Toch vertelt hij, dat deze pannen voor zo’n 25 % ongeschikt zijn voor inductie. Bij 75% gaat het dus perfect. Juglen adviseert deze set voornamelijk voor gas . Hij vertelde mij dat hij al vijf jaar deze set op gas gebruikt en dit perfect gaat.
Ik heb mijn vraag ook neergelegd bij de leverancier zelf ( Wartmann)
Zij vertelden dat het voornamelijk kan voorkomen bij de kleinere maten ( 16 cm) Enerzijds kan het liggen aan het inductiesysteem, anderzijds aan de bodem van de pannen. De pannen bestaan o.a uit aluminium waarbij de stalen geperforeerde plaat aan de onderkant voor de verhitting moet zorgen. Resumerend: de fabrikant ziet geen problemen, wel kan de kleinere pannen mogelijk wat problemen geven. Juglen zegt dat zo’n 25% niet werkt, en is daar transparant over. Hij raadt deze set vooral aan voor andere warmtebronnen als gas, waar zijn set het al vijf jaar prima op doet.
Wat vind ik? Ik denk dat het gewoon prima geschikt is voor inductie zolang je maar verstandig met je pannen omspringt. Dit zei Juglen mij overigens ook: mensen springen niet zo netjes om met hun pannen…
DSC_0431

DE TEST

Ik begon mijn test met de 20 cm “ alles kan” pan 😉 Ik moet even wennen aan de witte kleur. En aan de lichtheid van de pan, want ik ben gietijzer gewend. Deze pannen zijn vederlicht. De handgrepen vind ik echt super. De pan ligt goed in je hand, en stevig. Ze werden ook niet bloedheet tijdens het koken van mijn portie pompoen.
DSC_0433
De pompoen was met de deksel op de pan op middelhoog vuur in nog geen 10 minuten gegaard. De warmtegeleiding werkt dus optimaal. Ik heb gas. Daar gaan deze pannen inderdaad perfect op. de pan was met een nano-seconde onder de kraan schoon gespoeld.
 DSC_0435
Mijn tweede test waren homemade vegan burgers van ( zwarte) kikkererwten. Ik heb 250 gram zwarte kikkererwten, een kleine ui, twee eetlepels ras el hanout, 100 gram havermout  en een flink scheutje Aminos samen in de keukenmachine vermalen tot een fijne massa. Daar burgers van gemaakt en deze zonder bakvet in de koekenpan gebakken.
DSC_0437
De burgers bleven niet plakken! Ze bewogen prima door de pan. Resultaat: superlekker vetvrije burgers! De vrij lange steel wordt niet heet, zodat je je hand niet kunt verbranden.
MAKKELIJK OP TE BERGEN
De pannen zijn goed stapelbaar. Dit is voor mij ideaal in mijn “ kippenhok” waar ruimte schaars is. De pannen kunnen zeer goed op elkaar worden opgeborgen.
VOOR / NADELEN:
Ik begin met de nadelen:
* de kleinere pannen kunnen mogelijk ongeschikt zijn voor inductie
De voordelen:
* de pannen zijn vederlicht, wat het geschikt maakt voor mensen met pols / arm en gewrichtsklachten
* zeer fijne greep. De grepen zijn mee gegoeden wat geen aanhechtingen in de pan zelf geeft waar resten van voedingsmiddelen aan kunnen blijven zitten
* alles wordt zeer snel verhit door de warmte geleiding
* de deksels zijn van doorzichtig vuurvast glas, ideaal om je eten in de gaten te houden tijdens het bereiden
* makkelijk en ruimtebesparend op te bergen
* de anti aanbak lagen werken uitstekend
* de hapjespan, steelpan en koekenpan hebben fijne, lange stelen. Goede grip
DSC_0430

WAT VIND IK?

Een prima pannenset met een hoogwaardige kwaliteit. De prijs ligt ook in het redelijke voor deze kwaliteit. Ik moet eerlijk zeggen dat ze niet tippen aan mijn gietijzeren pannen, maar ze zijn absoluut fijn in gebruik. Het is maar net waar je voor kiest. Mijn voorkeur blijft uitgaan naar gietijzer. Ze zijn absoluut geschikt voor mensen die problemen hebben met polsen armen en gewrichten. Eerlijk = eerlijk: ik voel mijn zwakke polsen ook regelmatig door het gebruik van mijn gietijzeren collectie.Deze pannen zullen dan ook zeker een welkome variatie zijn in mijn dagelijks gebruik. Deze pannenset is bijvoorbeeld ook voor starters een ideale set. Gezonde pannen voor een redelijke prijs.
DSC_0440

WAT KOST DAT? WAAR TE BESTELLEN?

Je kunt deze pannenset o.a bestellen via DEZE BESTELLINK.  De 9-delige set kost € 155 euro. Het is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Wil je de zwarte set? KLIK DAN HIER

5 Reacties op “Review WARTMANN keramische pannenset ( 9-delig)

  1. Dank je wel voor deze test. Ik ga hem in ieder geval meteen bestellen. Voor mij zijn gietijzeren pannen helaas te zwaar.

  2. Helaas gaan dit soort reviews vaak over 1 nachtje ijs merk ik. Ik las een review van iemand die de braadpan van deze Wartmann al een half jaar in gebruik heeft. Het gaat de meeste mensen toch om de braadpan wat ik zo om mij heen hoor.
    Ik ben nl ook al een tijdje op zoek naar een goede. Helaas bakt alles toch heel erg snel aan en dat is waarom ik dan toch maar weer mijn oude tefal uit de kast haal!
    Helaas ben ik ze nog niet tegengekomen; Die keramische pannen die lekker bakken zonder dat ze na een tijdje gebruik aankoeken. Als iemand die dit leest wel een aanrader heeft op dit gebied dan zou ik het fijn vinden als je ook een reactie achter laat met tips!

  3. Ik heb een tijd geleden ook Wartmann pannen gekocht. En ben er op eigenlijk alle vlakken blij mee, behalve dat ik er niet goed in kan bakken. Pannekoeken en eieren gaan eigenlijk altijd kapot. Doe ik iets verkeerd, ik lees hier nl niks over in de andere reviews.

    • Heb je dezelfde set? Dan kun je steeds even wat extra bakvet gebruiken. Bij mij gaat alles prima, geen klachten. Warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *