Review Wartmann Santoku mes en acacia houten snijplank

In mijn meukvrije keukentje zijn er een aantal attributen, die onmisbaar zijn. Daar vallen o.a mijn “ knappert” ( de MontAna hoge snelheidsblender) onder, de MontAna airfryer ( vind ik DE uitvinding van de eeuw!) mijn gietijzeren pannenset, en….een stel erg goede messen en snijblokken / planken. Dat laatste is denk ik nog wel het meest onmisbare onderdeel in iedere keuken. Ik denk dat ik voor iedereen spreek, als ik vertel hoe onwijs belangrijk EEN ECHT GOED MES is. Afgelopen jaren zijn er bij mij veel messen gekomen en weer gegaan. De ECHTE goede messen staan nog steeds in mijn messenblok te “ shinen” en worden dagelijks intensief gebruikt. Ik blijf altijd weer op zoek naar een mooi mes, het is een beetje een “ verslaving” geworden van mij om echt goede messen te scoren ???? Omdat ik ze iedere dag heel veel gebruik ( groente hakken!!!) vind ik een goed mes super-belangrijk. 

Maar ook de ondergrond waar jij dat mooie mes op gebruikt is belangrijk. Niet alleen voor je voedsel zelf, maar ook voor het behoud van je mes. Je kunt nog zo’n duur en mooi mes aanschaffen, als je deze gebruikt op een verkeerde ondergrond zal deze niet lang meegaan. Snijplanken zijn nét zo belangrijk om naar te kijken als bij het aanschaffen van een mes.
Ik mocht onlangs van fabrikant WARTMANN een prachtig mes en snijblok uitproberen. Dat liet ik uiteraard niet aan mijn neus voorbij gaan, als “ messen-freak” ????

HET SNIJBLOK

Ik kreeg een prachtig snijblok wat is gemaakt van Acacia hout. De meeste snijplanken worden gemaakt van bamboe, ook mijn snijplanken-collectie bestaat voornamelijk uit bamboe. Dit was voor mij de eerste snijplank wat is gemaakt van acacia hout. Wat is dat precies?
Acacia ( ook wel Robinia genoemd) is een houtsoort met een hardheidsklasse één. Dit betekent, dat het vergelijkbaar is met tropisch hardhout. De acaciabomen groeien in Europa. Dit maakt acaciahout duurzaam, milieuvriendelijker en….omdat het tropisch hardhout kan vervangen, kan het wegkappen van regenwouden voorkomen. Acaciahout is met grote voorsprong de meest duurzame en hardste houtsoort, wat bovendien in Europa groeit. Acaciahout wordt erg veel gebruikt om meubels te maken of palen voor de landbouw.
Acaciahout is grillig. Daarom zijn de snijplanken nooit hetzelfde. De vorm is hetzelfde, maar ze verschillen altijd van kleur en structuur. Mijn plank heeft een iets lichtere kleur . Ik kreeg een ronde plank met afmetingen van 30 x 30,5 cm. De snijplank is relatief krasbestendig. Om de kans op krassen nog verder te beperken is de snijplank opgebouwd uit kops-geplaatste acacia houtdelen. Dit zorgt ervoor dat je steeds op het open einde van de houtvezel snijdt. De plank bezit prachtige houtnerf in een soort van schaakbord-patroon/ Ik vind dat echt een streling voor het oog.
Deze plank is echt superfijn voor je mes. De slijtage van het mes is bij deze snijplank een stuk beperkter , omdat acaciahout een veel lager silicaatgehalte heeft dan bijvoorbeeld bamboehout. Daarnaast heeft het ook een natuurlijke antibacteriële werking.
De snijplank heeft twee handige grepen aan beide zijden, zodat je de plank eenvoudig kunt oppakken. De plank is niet super-goedkoop, maar ik vind het de €   39,95     meer dan waard. Als je er goed mee omgaat, gaat de snijplank enorm lang mee.
Voor het eerste gebruik wordt aangeraden, om de plank lichtjes in te smeren met een plantaardige olie, bijvoorbeeld olijfolie. Smeer het zeer licht in en laat dit enkele uren even intrekken. Spoel de plank daarna af en droog zorgvuldig. Verder is het verstandig om na ieder gebruik je plank goed af te vegen met een stukje keukenpapier en als hij erg vuil is om te spoelen met een klein beetje meukvrij afwasmiddel. Ook dan weer heel zorgvuldig droog maken, en opbergen op een droge plaats.
 
Mijn eerste gebruik was direct de vuurdoop van mijn nieuwe mes, waar ik verderop over ga vertellen. En hoe kun je een mes en snijplank nu het beste testen? Juist! ???? Met een hardnekkige pompoen! Pompoenen “ slachten” is mijn dagelijkse klusje. Sommige pompoenen hebben zo’n harde schil dat zelfs mijn beste mes moeite heeft om door zo’n schil hee te komen. Ik koos express voor zo’n dikke-schil-pompoen voor de test.
De stabiliteit van de plank vind ik echt super geweldig. Hij verschuift niet, en blijft zeer stevig op zijn plek als je kracht uitoefent op je mes. Het mes ging door de pompoen als een pakje boter. En de plank werd minimaal geraakt door het mes. Het schoonmaken ging “ easy peasy”. Meer dan een paar vegen met een stukje keukenpapier was niet nodig om de plank weer schoon te maken.  WAUW!  ????

HET MES ( Santoku, 17,8 cm , 2,5 mm)

De messenserie van Wartmann worden gezien als de goedkopere variant op de dure Wusthoff messen. Qua kwaliteit doen ze echter niets voor elkaar onder. Ik gebruik Wusthoff messen, dus ik kan dit mes zeer goed testen en beoordelen op deze claim.
Zoals eerder geschreven is een GOED mes van “ levensbelang” in de keuken. Niets is zo irritant, ergelijk en frustrerend als een bot of vervelend mes. Ik heb mij in het verleden meer dan genoeg keren laten verleiden om goedkope messen aan te schaffen. Zeker in mijn begin periode keek ik toch liever naar mijn portemonnee dan naar kwaliteit. Door “ schade en schande” ben ik afgelopen jaren een stuk wijzer geworden, in elk geval wijs genoeg om geen goedkoop mes meer aan te schaffen. Als ik de bedragen eens bij elkaar ga optellen van al mijn miskopen, kon ik wel drie of bier goede messen aanschaffen. Een goede les geleerd dus. Inmiddels heb ik geen bot of slecht mes meer in huis. Door te sparen voor “ goede tools” bestaat mijn keukentje inmiddels uit zeer hoogwaardige, professionele en kwalitatieve “ tools”. Zo ook mijn messen-sets. Ik heb momenteel de messen van Wusthoff in gebruik. KLIK HIER .
Deze Wartann “ Santoku” mes claimt dus gelijkwaardig te zijn aan deze Wusthoff messen. Alleen zijn ze een stuk goedkoper, omdat je bij Wusthoff ook voornamelijk voor een merk betaalt.
Als ik naar de specificaties van dit mes kijk, kan het kloppen. Het verschilt namelijk niet veel tot helemaal niets i.v.m de productie van de Wusthoff messen.  Het gesmede lemmet heeft een lengte van bijna 18 cm en een ruwe dikte van 2,5 mm. De Wartmann PRO messenserie is een hoogwaardige serie messen voor de professionele keuken en voor intensief thuisgebruik. Het lemmet van de messen uit deze serie is gesmeed van de staalsoort 1.4116 van de Duitse firma ThyssenKrupp en heeft een speciale warmtebehandeling ondergaan. Het heft is gemaakt van zwart, slagvast, ABS en van roestvrijstaal en is drievoudig geklonken. Lemmet en heft zijn zijdeglans gepolijst voor een mooie esthetische afwerking. Door de samenstelling van de staalsoort, X50CrMoV15, beschikken de messen uit de Wartmann PRO messenserie over een grote roestbestendigheid en een goede hardheid.
Het mes ziet er zeer fraai uit. De fabrikant waarschuwde mij voor de absolute scherpheid. Gelukkig ben ik bekend met deze scherpe jongens zodat ik extra goed oplet. Santoku messen zijn anders gezegd de Japanse uitvoeringen op koksmessen. Santoku messen zijn bijvoorbeeld uitzonderlijk geschikt om sushi mee te snijden. Verder kun je met dit mes alles doen wat je met een gewoon koksmes ook kunt. Dit mes is GIGANTISCH SCHERP. Ik was er een beetje verbaasd over. Maar dit mes snijdt als boter door papier heen als het moet. Let daarom echt heel goed op je vingers. Het is echt VLIJM EN VLIJMSCHERP. 
Het mes ligt er fijn in de hand. Ik vind het mes ietsje zwaarder in de hand liggen dan de Wusthoff. Maar niet zodanig verzwarend dat het druk geeft op de polsen. Ik heb hele zwakke polsen, en daardoor is het voor mij belangrijk dat messen niet te zwaar zijn, omdat ik anders teveel druk op de polsen leg. Dit mes voldoet gelukkig goed aan deze grens. Het mes heeft een prettige greep. Het houdt het mes goed op zijn plek in je hand, wat zeker belangrijk is om kracht uit te oefenen. Het mes draait flexibel mee in je hand. Wat dat betreft klopt het inderdaad dat dit mes hetzelfde doet als de Wusthoff messen.
De pompoen dan. Het snijden was echt “ een eitje” . Alhoewel ik een pompoen uitzocht met een zeer stugge schil, bleek het mes daarvan niet onder de indruk., Ik hoefde niet eens veel kracht uit te oefenen. Het mes gleed als boter door het stugge schilletje. Het maakte het snijden verder een makkie.
Ook het fijnsnijden van de pompoen ging perfect. Het mes had echt geen moeite. Wat ik vooral enorm prettig vind aan een goed mes is de punt. Dit, omdat je met dit punt begint te snijden in pompoen. Als dit punt vlijmscherp is, zoals met dit mes het geval is, dan zet je enkel het mes in de pompoen en kun je het mes er zo doorheen halen, en ligt de pompoen in no-time in twee stukken. LET OP: dat puntje van een mes is zeer, en dan bedoel ik ook met klemtoon, ZEER scherp. Het heeft maar een zeer klein “ haaltje” nodig om je vinger behoorlijk open te halen dus let AJB erg goed op. Dit puntje is werkelijk het scherpste puntje wat ik ooit aan een mes vond. Let dus op je vingers!
Ik ben niet enthousiast, maar STAPELDOL-ENTHOUSIAST over dit mes!!!!!! ???? Het is echt een aanwinst voor in de keuken, en ik kan niets anders concluderen dat dit mes inderdaad niets onder doet aan de duurdere Wusthoff messen. Het scheelt echt heel veel geld. Dit mes kost bijvoorbeeld € 59,95, een Santoku mes van Wusthoff al snel gemiddeld € 112 euro ( dezelfde lengte )  Het enige wezenlijke verschil is dat de Wartmann ietsje zwaarder in de hand ligt, maar niet noemenswaardig verschillend met de Wusthoff messen. Qua kwaliteit en gebruik vallen ze onder dezelfde categorie. Ik ben als een kind zo blij met mijn nieuwe mes!
Het mes en snijplank zijn verkrijgbaar in veel ( web) winkels. Het mes kost € 59,95 en de plank kost € 39,95. Zeer redelijke prijzen!
Je kunt zowel de snijplank als het mes bestellen via www.puurmieke.nl
KLIK HIER om de snijplank te bestellen
KLIK HIER om het Santoku mes te bestellen

MEGA KORTINGSACTIE!

Van Puur Mieke mag ik op de snijplank + Santoku mes als set maar liefst €  45 euro korting geven! Je betaalt voor het mes + blok dus geen € 100 euro, maar €  65euro!!!!!!

 • Zolang de voorraad strekkend is
 • Korting is alleen geldig als set
 • De kortingsactie is geldig van 26 November 2019 tot  2 december 2019
 • Lukt het bestellen niet? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur Mieke

KLIK HIER om naar de bestelpagina te gaan.

11 Reacties op “Review Wartmann Santoku mes en acacia houten snijplank

 1. Een houten plank, of het nou bamboe of acaciahout is, kun je het beste insmeren met druivenpitolie.
  Olijfolie maakt de boel onnodig plakkerig.

 2. De houten plank bestaat duidelijk uit een aantal verlijmde stukken. Is er informatie over de lijm die is gebruikt en over eventuele schadelijkheid?

 3. Is er iets mis gegaan, zit te lezen over vegan kips worst en klik op de link om verder te lezen en kom uit op de snijplank!

 4. Ik gebruik gewoon kunststof snijplanken volgens de haccp code
  Dat is veel hygiënischer en je hebt ze veel sneller schoon dan houten snijplanken!
  En mijn messen zijn van Zwilling.

 5. Verwachtte ook te lezen over de leverworst …
  Dit is ook interessant.
  Nee, kunststof snijplanken zijn NIET hygienischer dan houten snijplanken Kath, het tegendeel blijkt het geval – tegen de verwachting in moet ik zeggen. Heb daar onderzoeken over gelezen. Blijkt dat hout op de een of andere manier bacteriegroei remt en dat bacteriën wel op kunststof kunnen groeien. Maar misschien kunnen kunststof planken wel in de vaatwasser? Dat is dan weer een voordeeltje.

  • Ik heb Epicurean planken die zijn van houtvezels gemaakt en kunnen gewoon in de vaatwasser echt super planken, dus zijn ze niet bacteriën gevoelig.

 6. Ik heb al een poosje een Santoku mes. Echt een heel fijn mes.
  Mijn vraag is: mag en kun je zo’n mes ook slijpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *