Review Wüsthof Classic Ikon messenblok ( 7-delig)

“…Geen goede kok zonder een goed mes…” 

Deze uitdrukking klopt als een bus. Echte koks weten hoe belangrijk, dan wel niet cruciaal het is om een goed mes in handen te hebben. Als je alles zelf maakt, zoals de meukvrije keuken, dan zijn een set goede messen ook praktisch onmisbaar. Dit heb ik zelf ervaren de afgelopen jaren. Want tja, ook ik ben een nuchtere Hollandse die graag op de kleintjes let en meer dan één of twee keer koos voor goedkopere messen uit de discountwinkel. Als ik die bedragen bij elkaar optel, kon ik drie Wüsthof messenblokken kopen……you live, you learn. 

SAM_0776

Mijn les hieruit is dat het absoluut de moeite loont om te investeren in goed, degelijk en hoog kwalitatief keukenmateriaal. In het bijzonder messen. Messen zijn zo’n beetje mijn tweede handen in mijn keukentje. Ik hak en snij er dagelijks lustig op los, omdat ik niets uit pakjes en zakjes gebruik. Niets is dan irritanter dan een bot mes, of een mes dat nergens doorheen komt, of nog erger, gaat splinteren. Ik heb ooit een paar hippe messen gekocht bij Action. Leuke kleurtjes, en het zag er solide uit. Voor nog geen tientje had ik een messenblok met zes messen. Ik heb er welgeteld ongeveer twee maanden mee gedaan. Aan de lopende band begon ieder mes wat te mankeren. Het lemmet liet los van het heft, en het ergste, het lemmet begon te splinteren. Toen ik dat ontdekte heb ik het hele blok zuchtend weg gekieperd. Zo heb ik afgelopen jaren nog heel wat meer ellende gekocht, ook duurdere messen. Alle messen gingen wat mankeren. En waren soms al nieuw zo bot als een kanon, of werden dat na nog geen week intensief gebruik. Ik heb ook meegedaan aan al die spaaracties van diverse supermarkten. En zo’n heel blok bij elkaar gespaard, en bijbetaald. De messen staan stof te happen in de kelder omdat ze voor geen meter snijden, vreselijk lomp en zwaar in de hand liggen, en zeer onhandig zijn omdat ze continu wegglijden uit je handgreep, zeker als je vochtige handen hebt. 

Nee, het werd me goed duidelijk dat messen net zo belangrijk zijn als pannen. Ik gebruik alleen hoogwaardig gietijzeren pannen. Die kosten wat, en daar spaar ik dan vaak voor. Dit besloot ik ook te gaan doen met messen. De beste beslissing ooit. 

Maar dan. Want tja, met enkel een zeer goed mes die je bij een specialist ( kookwinkel) koopt ben je er nog niet. Zoals ik hierboven al beschreef, is het ook onwijs belangrijk dat je handen en het mes “ beste maatjes” worden met elkaar. Zware, lompe, onstabiele messen zijn nog erger dan een bot mes. Je bent er dus nog niet met enkel een hoog kwalitatief mes kiezen. Je moet een mes, net als een paar schoenen, eerst “ passen” in je hand. 

Gelukkig zijn er merken, waarbij dit als vanzelf gaat. “ fits like a glove”, vertaald dat een mes in je hand past als een handschoen. Zo’n merk is Wüsthof.. Ik mocht van Wüsthof een prachtig set messen reviewen. Ik werd al erg blij toen ik ze ontving. Wat een beauty’s. Maar goed, aan enkel mooie messen in een prachtig messenblok heb ik niets. Dus….aan de slag. Is het wat? En voldoen ze aan mijn zeer hoge eisen?

SAM_0781

WAT ZIJN WUSTHOF MESSEN?

Zelfs als je helemaal niet zo bekend bent in de wereld van messen, kun je vast al eens van het merk gehoord hebben. Het is wereldberoemd. En niet voor niets. Het merk is 200 jaar geleden geboren in Solingen, in Duitsland. Solingen is inmiddels ook een messen-soort geworden, maar komt dus NIET van Wüsthof. Inmiddels is de familie Wüsthof bezig aan de zevende generatie. De messen worden nog steeds in Solingen gemaakt. 

logoShippingCrate

Wüsthof is zeer herkenbaar geworden aan hun keurmerk. Dit symbool staat ook voor een betekenis. De drie punten staan voor passie, ijver en perfectie. Ze zijn tevens zeer begaan met mens, dier en milieu en proberen zo duurzaam mogelijk messen te produceren. Op de officiële Amerikaanse website kun je een filmpje bekijken van de gehele productie. Prachtig om te bekijken. Het maakt het mes wat je in handen hebt meer bijzonder. Klik hier, om het filmpje te bekijken. 

Goed, prachtig, zul je denken. Een mooi familiebedrijf, maar waarom zijn de messen dan zo bijzonder en uniek?

wusthof-petec

De messen uit de Wüsthof Classic Ikon serie zijn scheermesscherp. Dit komt door het uitgebreide slijpproces in de fabriek. De messen worden geslepen door een meterslange rij robots die elk met een andere slijpkorrel/ grofheid slijpen ( dit kun je ook in het filmpje zien)  Ieder mes wordt met het PEtec (PrecisionEdgeTechnology) systeem elke keer met de laser gecontroleerd op de juiste slijphoek. Zo weet je dus zeker dat elk mes dezelfde perfecte scherpte heeft.Het lemmet (snijgedeelte) is gesmeed uit één stuk edelstaal (Chroom Molybdeen Vanadium Staal). Dit staal heeft na de bewerking door Wüsthof een hardheid van 58 Rockwell. Deze hardheid zorgt ervoor dat het mes (dat scheermes-scherp uit de doos komt, (dus pas op de vingerkootjes! Tel ze even na als je alles hebt uitgepakt 😉 )  zijn scherpte lang houdt, maar ook dat het goed aanzetbaar is. Wordt het mes na een tijdje bot? Dan hoef je het mes maar een paar keer langs een aanzetstaal te halen om weer een scherp mes te krijgen. De Classic Ikon heeft geen krop tussen het lemmet en het handvat, waardoor het snijvlak van begin tot eind scherp is.

SAM_0783

Het handvat is zo gevormd dat dit altijd comfortabel in de hand ligt. Dit in combinatie met de perfecte balans, zorgt ervoor dat het ook na langdurig snijden een feest blijft om met dit mes te werken. Het handvat is gemaakt van POM (Polyoxymethyleen). Dit is een zeer duurzame, zwarte kunststof die niet scheurt en die vaatwasmachinebestendig is (hoewel het altijd is aan te raden het mes met de hand af te wassen). Het handvat is voegloos gemonteerd met drie klinknagels waardoor het absoluut hygiënisch is. Geen vervelende ophopingen of aangekoekte meuk dus. 

SAM_0780

WAT KRIJG JE BIJ DE CLASSIC IKON MESSENBLOK? 

In het messenblok, wat overigens al een streling voor het oog is en dus een juweeltje in je keuken, kun je een serie van zeven onderdelen bewaren:

 •  7 cm – Tourneermesje
 •  9 cm – Groentemesje
 •  20 cm – Broodmes
 • 16 cm – Vleesmes
 •  20 cm – Koksmes
 •  23 cm – Aanzetstaal
 •  Keukenschaar

SAM_0785

HET TOURNEERMESJE:

Tourneren is een snijtechniek. Het woord is afgeleid van het Franse “tourner” – Daarbij gebruik je een  een tourneermesje, een soort schilmesje met een kromme snijkant. De meest voorkomende vormen van getourneerde producten zijn de tonvorm en de halve maanvorm. Hoofdzakelijk wordt deze techniek gebruikt om stukjes allemaal dezelfde vorm te geven. Vaak getourneerde producten zijn wortel, meiknol, komkommer en courgette. De Wüsthof heeft een halve maanvorm wat het tourneren wat makkelijker maakt. 

SAM_0789

HET GROENTEMESJE:

Heerlijk in de hand liggend mes, om groente en fruit te snijden. Heerlijk scherp, zodat het zelfs door harde pitten en schillen kan. 

SAM_0788

HET BROODMES:

Gaat met groot gemak door de meest harde broodkorsten heen. Pas op de vingers! 

SAM_0790

HET VLEESMES:

Wordt door mij vaak gebruikt om mijn vleesvervangers te snijden of fijn te hakken, zoals lupine of tempeh. Ik moet erg oppassen want het mes is meer dan scheermes-scherp. Ik vermoed dat het mes zelfs door botten heen komt, in elk geval zal het met spiervlees vast geen moeite hebben.

SAM_0782

HET KOKOSMES:

Mijn maatje! 😉 Ik snij dagelijks pompoenen, ik eet deze met huid en haar. Sommige schillen zijn stugger dan stug. Dan is een vlijmscherp kokosmes ideaal. Deze volstaat perfect.

SAM_0787

AANZETSTAAL:

Aanzetstaal is een soort vijl speciaal voor messen. Je kunt bot geworden messen binnen enkele seconden weer vlijmscherp slijpen. Zorg wel voor een goede “ hoek” waar je het lemmet op zet. Het vraagt even wat oefening, maar heb je de wijze te pakken, is het kinderspel. Hieronder kun je zien en lezen hoe je het aanzetstaal het beste kunt gebruiken.  Je hoeft dus nooit de messen te laten slijpen. Alhoewel dat uiteraard gewoon mogelijk blijft als dit je voorkeur heeft. Het aanzetstaal kun je perfect tussendoor gebruiken als je maar even het gevoel krijgt dat je mes wat botter begint te worden. 

Schermafbeelding 2017-04-08 om 03.39.49

SAM_0791

SCHAAR:

Deze schaar is een echte alleskunner. Vlijmscherp, met een goede grip. Je kut er ook bijvoorbeeld doppen mee openmaken, of noten kraken!

DE TESTEN

Mijn handen kriebelden enorm, om met de messen aan de slag te gaan. Lang hoefde ik daarop niet te wachten want ik gebruik iedere dag wel ergens een mes of mesje voor.

SAM_0803

De eerste die aan de beurt was, was het broodmes. Ik had voorheen een broodmes van een ander best bekend merk. Deze had ik nog geen jaar, maar had hem al drie keer moeten laten slijpen. Ik gleed met het Wüsthof broodmes door mijn homemade brood heen alsof ik door een pakje roomboter heen sneed. Niet te geloven. Mijn broden hebben vaak een knapperige korst, dat vind ik zalig. Mijn vorige broodmes ( hij ligt inmiddels bij de kringloop) had erg veel ” zaagwerk” nodig om door de korst heen te komen, met de Wusthof hoefde ik niet eens kracht bij te zetten. Prachtige sneetjes brood!

SAM_0804

Ik eet bijna dagelijks pompoen. Zeker de hokiado ( de oranje) pompoenen en de kaboucha ( de groene pompoenen) zijn taaie rakkers om doorheen te komen. Daar gebruikte ik voorheen een zeer verfijnd koksmes voor die ik anderhalf jaar in bezit heb en twee x is bijgeslepen. De Wüsthof gleed ook door deze taaie rakker alsof het door een stuk papier sneed. En, als je goed op de foto kijkt, is hij ook zonder enige moeite dwars door de zaadlijst heen gegaan! Ik was stomverbaasd. De pitten in de pompoen zijn namelijk knetterhard. Ik was zwaar onder de indruk. De pompoen ( ik eet pompoenen helemaal) was binnen nog geen 5 minuten in zeer kleine stukjes gesneden. Daarna toch maar even ter zekerheid mijn vingertopjes na geteld…gelukkig had ik ze alle tien nog 😉

SAM_0805

Nog zo’n favoriet waar ik veel mee werk: noten. Ik maak er graag ” gruis” van ter versiering. Sommige noten zijn knetterhard en daar kom je met een mes niet doorheen. Meestal moest mijn HS blender het grove werk dan doen. Ik was dus best nieuwsgierig hoe Wüsthof messen deze klus aankonden. Nou…..geen enkel probleem. Binnen no-time had ik walnoten, paranoten, bruine amandelen, cashewnoten en pecannoten zeer fijn gehakt! Moeiteloos!

VOOR-NADELEN?

Ik heb echt gezocht naar nadelen. Want ik ben en blijf kritisch. Maar hoe ik ook zocht: geen enkel nadeel te vinden, enkel voordelen:

 • Gemaakt van gesmeed Duits edelstaal
 • Gehard op 58 Rockwell
 • Scheermes-scherp over het gehele snijvlak (geen krop)
 • Makkelijk zelf scherp te houden met een aanzetstaal
 • Ergonomisch handvat met een perfecte balans
 • Levenslange garantie
 • van alle markten thuis. Met dit messenblok kun je al je andere messen ( heb ik ook gedaan, de kringloop was er blij mee!) wegdoen. Je hebt met dit blok echt serieus ALLES wat je nodig hebt in de meukvrije keuken
 • Geen extra kosten voor onderhoud, dit kun je zelf onderhouden
 • prachtige aanwinst voor op je aanrecht!
 • Je koopt dit messenblok voor het leven. Ze zijn ( onder normaal gebruik) onverwoestbaar. En je hebt dus de rest van je leven geen andere messen meer nodig.

Wüsthof Classic Ikon messenblok kun je bestellen door o.a naar deze website te gaan.  Hij kost gemiddeld tussen de 399 en 449 euro.

SAM_0779

Notificatie: Ik ontvang geen inkomsten van deze actie noch het review. Ik heb het product gratis ontvangen. Verder zijn er geen afhankelijke inkomsten op welke manier dan ook mee gemoeid en is mijn review geheel onafhankelijk geschreven. 

Een reactie op “Review Wüsthof Classic Ikon messenblok ( 7-delig)

 1. Hallo Monique, wij hebben je review met interesse gelezen. Thuis hebben wij de 9-delige Classic Ikon koksmessenset met zwart messenblok. Helaas zijn na een jaar gebruik ons de messen tegengevallen. We gaan er zorgvuldig mee om en wassen ze onder de kraan met de hand en wat lauw water. Ondanks dat de messen nog nooit een vaatwasser van binnen hebben gezien of ruw zijn behandeld zijn inmiddels bij veel messen de Wusthof logo’s volledig van het lemmet gesleten. Het merklogo word er met inkt opgedrukt en deze inkt is totaal niet slijtvast en valt er bij wijze van spreken al af als je er naar kijkt. Een diepe lasergravering of stempel zou een betere keuze zijn geweest. Ook zijn de klinknagels waarmee de zwarte heften zijn vastgeklonken verkleurd en lelijk geworden. Deze klinknagels zijn niet van roestvaststaal maar van een soort aluminium/zink legering. De messen zijn na een jaar gewoon erg lelijk ondanks zorgvuldig gebruik en schoonmaken. Dit valt me toch erg tegen van een koksmessenset uit deze prijsklasse. Natuurlijk begrijp ik dat het gebruiksvoorwerpen zijn maar je verwacht toch wat meer. Als wij opnieuw een koksmessenset zouden aanschaffen zouden wij niet kiezen voor Wusthof.

  Met vriendelijke groet,

  Familie Eefting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *