Review ZEPIG ” Rokai” biologische vier-ingrediënten zonnecréme…is het wat? En beschermt het echt?

Mijn jaarlijkse natuurlijke zonnebrandmiddelen test kwam afgelopen April 2019 on line. Ik heb daar weer veel mensen mee op weg kunnen helpen, wat mij erg goed doet. Het is elk jaar weer een hele klus, maar als ik dan teruglees hoeveel mensen ik er echt verder mee help, dan is het mij alles dubbel en dwars waard.

Ik krijg nog steeds veel vragen van mensen, maar ook fabrikanten benaderen mij nog regelmatig, met de vraag of ik zijn of haar zonnebrandmiddel kan testen. Zij vinden dan bijvoorbeeld dat hun zonnebrandmiddel thuishoort in mijn natuurlijke zonnebrandmiddelen test,. Uiteraard kan ik daar dan geen gehoor meer aan geven, maar soms komt er dan wel iets voorbij waar ik het mijne van wil weten. Dit gebeurde onlangs met de natuurlijke zonnebrandcréme van www.zepig.nl.
Eerlijk gezegd had ik nog niet eerder gehoord van deze webwinkel. Maar het schijnt dat ze er veel natuurlijke producten verkopen. Waaronder dus een natuurlijke zonnebrandcréme. Met maar vier ingrediënten. Dat is natuurlijk ontzettend fijn, maar komt dat niet een beetje neer op het DIY ? Iets waar ik betreft zonnebrandmiddelen helemaal niet achter sta. Waarom? Dat kun je HIER lezen.. Ik was daarom erg benieuwd. Want goedkoop is het niet ( € 13,95 voor 100 ml ) en wat maakt het dan zo bijzonder? En vooral: werkt het ook naar behoren?

WAT IS HET?

Ik ontving het tinnen blikje , en ben er direct mee aan de slag gegaan. Dat kon mooi, want op dit moment van schrijven zindert er een hittegolf door ons land. Ik heb direct de koe bij de welbekende horens kunnen vatten om het de ultieme test te geven.
Maar laten we eerst even in het potje zelf duiken. Wat is het precies?
Het gaat om een 100% biologische, natuurlijke zonnebrandcréme. Het bestaat uit de volgende vier ingrediënten:
– biologische sheabutter
– biologische kokosolie
– bijenwas ( …en dus NIET geschikt voor de Die-Hard veganisten )
– zinkoxide van farmaceutische kwaliteit
Laten we beginnen met het meest belangrijkste ingrediënt en dat is de zinkoxide. In mijn uitgebreide artikel over de zin en onzin van zonnebrandmiddelen vertel ik er al het e.e.a over. Zinkoxide is een natuurlijk poeder, wat ook wel geoxideerde zink wordt genoemd. We komen het veel tegen in cosmeticaproducten die een zonnefactor beloven. Zinkoxide wordt industrieel enorm veel gebruikt in zonnebrandmiddelen. Dit gaat meestal om zeer sterk verfijnde zinkoxide, tot Nano-deeltjes. Daar heb je vast wel over gehoord, want deze nano-deeltjes lagen de afgelopen jaren nogal onder vuur. En terecht. Er wordt nog steeds onderzocht in hoeverre deze nano-deeltjes schadelijk zijn voor onze gezondheid. Deze nanodeeltjes kunnen via de huid in het bloed terechtkomen. De meeste nanodeeltjes zijn tevens gecoate met een laagje siliconen wat schadelijk kan zijn in combinatie met blootstelling aan zonlicht. Je doet er dus zeer verstandig aan om jezelf 100% te verzekeren dat jouw zonnebrandmiddelen geen nano deeltjes bevatten. Dan kom je automatisch al bij de natuurlijke zonnebrandmiddelen terecht. Een fabrikant moet het echter kunnen garanderen, door bijvoorbeeld “ non nano” of “ ongecaote zinkoxide” op zijn verpakking te vermelden. Dat gebeurt niet bij elke fabrikant die natuurlijke zonnebrandmiddelen op de markt brengt. Een puntje dus, om op te letten. De producten in mijn zonnebrandmiddelen-test heb ik zelf gecontroleerd op nano, maar je kunt als consument dit ook zelf even gaan navragen bij de fabrikant als je twijfelt.
NON NANO dus. Deze geeft een breedspectrum bescherming tegen UVA en UVB straling.
Terug naar de zonnebrandcreme van ZEPIG. Het heeft de naam ROKAI gekregen, en de fabrikant vermeldt, dat de zinkoxide nano-vrij is en geen gecoate nanodeeltjes bevat. Dat is fijn. Ze hebben de SPF factor op 25 gezet wat betekent dat er gemiddeld zo’n 18-20 zinkoxide in de crème zit. Dat is best veel.
De creme bevat kokosolie, bijenwas en sheabutter. Allemaal huidverwennende en vriendelijke producten. Daarom durfde ik het wel aan om deze creme te testen. Ik weet, dat mijn huid niet reageert op kokosolie, bijenwas en sheabutter ( geen vervelende reacties?) Dus als deze ingrediënten echt zo zuiver zijn als de verpakking beweert, dan zou ik er geen enkele last van krijgen.
ZEPIG test niets op dieren. Dat vind ik persoonlijk een zeer belangrijk punt, maar het is wel een gemiste kans, om er bijenwas in te stoppen. Dit maakt het een NO GO voor veganisten. Carnaubawas is bijvoorbeeld een veganistisch alternatief.
De verpakking bevat geen plastic, en ook de inhoud is 100% plasticvrij gebleven. Het is geschikt voor ieder huidtype en is na openen nog 12 maanden werkzaam. Zoals eerder geschreven is het pittig geprijsd: € 13,95 voor 100 ml. Dat is zeer weinig inhoud , als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
Het ruikt lekker. Niet penetrant of overheersend. Ik ruik vooral de bijenwas. De textuur is zalvig. Ik vind dat wel prettig. De kleur is mooi wit. Wat ik een zeer groot nadeel vind, is dat het met de vingers uit een blikje opgebracht moet worden, dit is minst hygiënisch. Dan werken de tubes en vloeibare zonnebrandmiddelen net even wat hygiënischer. Ik denk ook niet, dat het de werking veel goed zal doen, om er steeds met vingers in het blikje te duiken. Het product ligt nogal “ open en bloot’ en wordt dan ook flink blootgesteld aan invloeden van buitenaf, daar ben ik persoonlijk nooit zo’n fan van.
Het opbrengen geeft direct een zeer witte waas over je huid. Dat vind ik jammer. Ook het uitwrijven gaat moeizaam. En na het uitwrijven blijf je de bekende witte waas op je huid zien liggen. Qua vettigheid vind ik de créme in de eerste 10-15 minuten ontzettend vettig. Dit trekt gelukkig naderhand wel bij, maar zeker na het smeren moet je echt je handen afwassen, omdat ze glibberig zijn. Na ongeveer 25 minuten in de zon verdween de waas, maar voelde mijn huid wel glibberig en vettig. Het trekt duidelijk moeizaam in de huid. Gelukkig heeft mijn huid geen enkele reactie gegeven. Dat duidt dus op echte natuurlijke ingrediënten. Maar ik vind het gebruik echt een misser.

VOOR / NADELEN ?

Eerst maar de nadelen:
– erg prijzig. Zeker als je dit op vakantie mee wilt nemen, is dit absoluut te weinig. 100 ml smeer je zo weg. 
– niet hygiënisch. Het blikje is schattig, maar niet erg hygiënisch in gebruik.
– de keuze van bijenwas. Ik zou voor carnaubawas hebben gekozen, zodat het product ook toegankelijk is voor veganisten
– erg vettig, zeker na opbrengen
– laat witte waas op de huid achter, wat ongeveer 15 minuten na opbrengen vervaagt.
De voordelen:
– 100% natuurlijk = ECHT 100% natuurlijk. 
– 100% plastic vrij
– weinig ingrediënten
– goede werkzaamheid, geschikt voor gevoelige huidjes
– goede samenstelling / verhouding zinkoxide, geeft een goede bescherming

WAT VIND IK?

Ik heb deze natuurlijke zonnebrandcréme getest omdat er heel veel “ van dit soort” zonnebrandmiddelen op de markt zijn verschenen. Ik heb ontzettend veel aanvragen ontvangen. Allemaal komen ze min of meer op hetzelfde neer, toch heeft deze van ZEPIG de minste ingrediënten in huis. Vandaar ik deze eruit heb gepikt. Veel  DIY zonnebrandmiddelen bestaan enkel uit oliën, wat absoluut GEEN ( voldoende ) bescherming biedt. Daarnaast betaal je ook nog eens een god-vermogen. Terwijl je net zo goed af bent met een goedkope fles olijfolie dat doet hetzelfde. ZEPIG heeft dit gelukkig wel anders aangepakt door meer aandacht aan de bescherming te besteden. Zinoxide laat in regel helaas vaak een witte waas achter, en daar kiezen mensen toch minder snel voor. Het is wel de allerbeste bescherming denkbaar omdat het letterlijk en figuurlijk een beschermlaag over de huid legt. Maar ja….om nu als Casper het Spookje over het strand te paraderen…….????????
Deze zonnecréme doet in elk geval dus wel zijn werk. En dat vind ik persoonlijk het aller-belangrijkste. We zijn met zijn allen nog altijd te naïef, en denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Maar dat is het veradelijke van de zon. Het slaat sluipend toe. Op korte termijn zul je niets merken, maar schade aan je DNA is onomkeerbaar. Het is daarom zeker niet onverstandig om je nu goed te beschermen met de JUISTE producten. Daar is deze zonnecréme er zeker eentje van.
De zonnebrandcréme kun je bestellen via deze bestellink
Rectificatie: ik kreeg dit blikje gratis en vrijblijvend thuisgestuurd. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten, ook niet via eventuele kortingsacties. Het review is onafhankelijk en vrijblijvend geschreven. 

Een reactie op “Review ZEPIG ” Rokai” biologische vier-ingrediënten zonnecréme…is het wat? En beschermt het echt?

  1. De witte waas is een logisch gevolg van de keuze voor non nano. Daar zal men genoegen mee moeten nemen bij de keuze voor zo natuurlijk mogelijke ingredienten. Dit geldt ook voor de beperkte smeerbaarheid. Wel goed dat je even duidelijk het verschil aangeeft met de zogenaamde natuurlijke zonnecremes zonder echt werkend ingredient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *