Februari ANTI plastic en voedselverspillingsmaand! Doe jij ook mee?

Al jaren maak ik mij serieus druk over bepaalde zaken. Ik ben een vrij nuchtere Rotterdamse, maar er zijn. een aantal dingen waar ik mij echt over kan opwinden. Dit zijn met name de plastic wereld en de voedselverspillingen. Vroeger in mijn studiejaren had ik diverse bij baantjes. Dit was veelal in de horeca. Zo heb ik op een blauwe maandag  op de food-afdeling bij de HEMA gewerkt, in een catering en een lunchroom. Daar wordt veel met voedsel gewerkt, ook vers. Vooral mijn tijd bij de HEMA staat mij nog bij. De HEMA werkte destijds ( het zal nu ook vast nog zo zijn ) onder zeer strenge regels. We moesten ons daaraan houden, anders vlogen we de laan uit. Dit betekende HEEL VEEL BRUIKBAAR VOEDSEL weggooien. Van houdbare stukken kaas tot verpakte kant en klaar producten die maar nét een dagje over datum riekten. Van kortingsstickers had de Hema destijds nog niet gehoord. Ik trok dit echt heel slecht. Uiteindelijk ben ik er opgestapt omdat ik dit niet langer meer kon aanzien. Het werd allemaal in een grote groene container gegooid, in grote plastic zakken verpakt. De container werd vervolgens met kettingen op slot gedaan, zodat “ dumpster-divers” er geen gebruik van konden maken. Hoe het er anno 2021 in de horeca aan toegaat….ik vrees niet veel beter.

En dan het vreselijke plastic gebruik. Dat frustreert mij zodanig dat ik vaak neigingen krijg om al dat plastic van de verse groente af te rukken, als ik in een supermarkt kom. Gelukkig lijkt het erop, dat steeds meer mensen in de voedselindustrie onze frustraties rondom plastic serieus nemen. Grotere supermarkt-ketens doen op hun manier hun best. Maar we zijn er nog lang niet. Om al dat plastic de wereld uit te helpen zijn we jaren verder. En of we er dan allemaal nog zijn, is de vraag, want we zijn met al dat plastic de aarde flink aan het verzieken. Er moet gewoonweg IETS gebeuren. Hoe meer de consument inziet dat het een serieus probleem is voor mens, dier, milieu, gezondheid en moeder-aarde, hoe beter. Want geloof het of niet: de consument bepaalt. Wij brengen het geld in de voedsel-industrie. En willen we plastic vrije groente en fruit-afdelingen dan kunnen we dat realiseren. Als we bijvoorbeeld nu MASSAAL in heel Nederland zouden weigeren om nog langer verpakte groente en fruit te kopen, zou de hele industrie op zijn gat glijden. En zal het plastic op zeker worden verwijderd. Maar ja…het is gewoonweg een Utopia om te denken dat we dit massaal kunnen doen. Toch kun jij ook al heel wat doen. Als we allemaal iets doen, komen we ook tot een massale boycot.

FEBRUARI ANTI PLASTIC EN VOEDSELVERSPILLING MAAND

Er wordt er ontzettend veel georganiseerd ( over de gehele wereld ) om aandacht te schenken aan dit vreselijke plastic en voedselverspilling-probleem. Ook in Nederland wordt er veel georganiseerd en doen veel grote en kleine spelers in de voeding-en-levensmiddelenindustrie mee. Zo worden er diverse acties georganiseerd, zijn er vele bijeenkomsten en worden bijvoorbeeld stranden door veel vrijwilligers aangepakt. Er worden veel lezingen en presentaties door het gehele land  gehouden, om de consument bewuster te maken van hun eigen plastic gebruik en voedselverspilling.
Ik wil daarin ook mijn eigen steentje bijdragen. Ik ben daarom aan het werk gegaan om in de hele maand Februari met goede en toffe korting en WIN-acties te komen die bijdragen aan het reduceren van plastic en voedselverspilling. Ik zal de hele maand via social media ( Facebook en Instagram ) veel info plaatsen met tal van tips en wetenswaardigheden. In mijn Facebook groep ga ik ook veel leuks organiseren, dus hou de groep in de gaten..

DOE JIJ OOK MEE?

Ik zou het geweldig vinden, als jij ook meedoet! Al zijn het kleinere veranderingen , ze tellen absoluut mee. Het moet immers ERGENS KLEIN beginnen. Een rondje door je huis lopen levert bijvoorbeeld al veel op. Hoeveel plastic zweeft er ( doelloos) door jouw huis? Welke dingen zouden kunnen worden vervangen door milieuvriendelijke alternatieven? Hoe goed of slecht doe jij het op de ladder van voedselverspilling? In September zal ik met een leuke test komen, die je kunt gaan doen om te bekijken hoe goed of juist minder goed jij met voedsel omspringt.
Vanaf 1 Februari 2021  zal ik dagelijks in mijn Facebook groep en Instagram handige tips, wetenswaardigheden, artikelen, en vele kortingsacties posten. Ik ben afgelopen weken voorafgaand  aan deze maand druk bezig geweest om hele grote kortingsacties voor elkaar te boksen op producten en artikelen die plastic uit je leven kunnen verbannen, en waarmee je plastic producten kunt vervangen. Denk aan lunchboxen, bekers, rietjes, enzovoort. Ook heb ik wat betreft verzorgingsproducten veel leuke kortingen weten te fiksen, die geheel natuurlijk en vrij van plastic zijn. Ik hoop, dat jullie ook gezellig deelnemen aan ( gezonde) discussies en ervaringen uitwisselen. Elkaar inspireren werkt altijd nog het beste! Heb jij goede ideetjes? Heb jij erg goede tips? Deel ze zoveel mogelijk in mijn Facebook groep. Of stuur ze naar mij toe via [email protected]
Iedere dag in Februari is er een kortingsactie m.b.t het reduceren van plastic en / of voedselverspilling. Ik zal bij iedere kortingsactie een complete toelichting geven in de vorm van een tijdelijk artikel en / of review. Deze zal ik dagelijks op mijn website plaatsen. De artikelen zullen tijdelijk ( maximaal vier weken) on line blijven. De artikelen zullen je meer informatie geven over het desbetreffende product en waarom het een fijne bijdrage is om het plastic te reduceren. De kortingsacties worden gehouden via mijn eigen platform www.puurenfit.nl en via diverse andere deelnemende webwinkels die graag hun steentje bijdragen aan deze Februari maand.  Deelnemende webwinkels zijn o.a:
www.zepig.nl
www.thegreenchapther.nl
www.biggreensmile.nl
www.cosmicbeauty.nl

OPSPAAR OPTIE BIJ PUUR & FIT!

Afgelopen December hielden we bij puur & Fit een ADVENT MAAND wat een gigantisch succes was. We hebben, om het milieu te sparen,  toen een opspaar-optie ontwikkeld. Wegens het grote succes en de grote vraag, gaan we het deze maand opnieuw doen! Wat houdt dit in? Heel simpel: iedere dag hebben we bij puur & Fit in de maand Februari een kortingsactie van 24 uur. Je kunt bij het plaatsen van je bestelling kiezen voor de optie OPSPAREN, dit zorgt er dan voor, dat wij al jouw geplaatste bestellingen in deze maand voor je opsparen, en gaan we dit in één keer op 3 Maart 2021 verzenden.  Je betaalt op de laatste opspaar dag dan 1 x verzendkosten. Dit bespaart een heleboel verpakkingskosten, vervoerskosten en zo dragen we een groot steentje bij aan het milieu!  En jij? Jij kan uitkijken naar een mega doos vol verrassingen !!!!!!!!!

SAMEN DE VOEDSELVERSPILLING EN PLASTIC DE WERELD UIT HELPEN!

Het doel van deze “ awareness-maand “ is om jou en de vele andere consumenten BEWUSTER te maken. We onderschatten het plastic gebruik nog altijd enorm. De schade die het onze aarde aanricht nog veel meer. Daarnaast tast het langzaam maar zeker ook onze eigen gezondheid aan. Als we NU niet ingrijpen, ziet het er voor onze volgende generatie komende jaren enorm slecht uit. Ook gooien we veel teveel BRUIKBAAR voedsel weg. Ook dit MOET veranderen. Het is van-de-zotte dat er hele oogsten pompoenen worden vernietigd omdat wij ze niet mooi genoeg vinden om te kopen. Ronduit IDIOOT te noemen dat een kant en klaar product vanwege een dag of twee over een gestelde houdbaarheidsdatum wordt weg gekieperd. Dit is gedrag wat we MOETEN veranderen. Niet later, maar NU. 

13 Reacties op “Februari ANTI plastic en voedselverspillingsmaand! Doe jij ook mee?

 1. Ik dacht dat ik de enige was die er zo over dacht.

  Tip.
  AH heeft nylonzakjes in de verkoop liggen als vervanger van de plasticzak.
  Ok, het blijft kunststof maar deze zakjes reduceert je gebruik van plasticzakken aanzienlijk. Je moet immers ERGENS KLEIN beginnen.

  • Hallo Monique, goeie actie. Ik vraag mij al jaren af wat maakt dat de food industrie zoveel producten in plastic verpakt. Ik ga er op letten. Ook wil ik je vragen of er een lezing beschikbaar is of tekst die ik met een link op mijn website kan zetten. En graag lees ik je tips in een nieuwsbrief. Met veel liefde en bedankt. Luciënne

 2. De wereld gaat ten onder aan plastic. We moeten wat doen en eindelijk komt er meer bewustwording.

 3. Doe ik mee? Doe ik al jaren! Troep van een ander opruimen.
  Maar sinds in mijn gemeente het vuil per kg moet worden betaald, niet meer!
  Als minima probeer ik zo min mogelijk afval te produceren.
  Eerlijk gezegd, in de eerste plaats niet voor heet milieu, maar voor mijn eigen portemonee!
  Mijd plastic zo veel mogelijk, eet alleen groente en fruit van het seizoen, eet geen vlees of vis, rijd geen auto, vlieg niet, bespaar elke druppel water waar het kan en ga zo maar door.
  Wijs anderen hoe verspillend ze bezig zijn….

 4. Ik doe ook mee! Bv bij de supermarkt hoeven bananen, of een paar sinaasappels of bloemkool niet perce in een plastic zak. Je kunt het gewoon afwegen zonder zak en plakt er een prijs stikker op. Ook bij de slager zal ikzelf een tas meenemen want anders krijg ik er automatisch een plastic zak bij.🤔 En plastic zakjes welke ik voor de vriezer gebruikt heb om groenten in te vriezen spoel ik even goed uit en droog ze af en gebruik ze nog een keer om bv een stuk kaas of vleeswaren in te doen. Even een beetje moeite doen scheelt al een stuk 😉

 5. Wij gooien nooit eten weg. Maak gewoon genoeg voor ons 2tjes, en eten altijd alles op. Vlees braad ik meestal voor een paar dagen, maar niet zo heel veel. Blijft nooit wat van over. Ik gooi nooit wat weg, zonde! 😃

 6. Wij zijn al enkele jaren mee bezig het verwijderen (in de mate van het mogelijke) van plastic. Zakjes gebruiken wij regelmatig bij het kopen van losse artikels. Maar het is niet altijd gemakkelijk. Gelukkig hebben we verschillende zakken van de gemeente die het werk gemakkelijk maken. Blauwe zak voor plastic en tetrapakken; groen voor tuinafval, geel voor papier en karton, oranje voor keukenafval en wit voor restafval.

 7. Al dat plastic, het is om gek van te worden. Voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid i.v.m. microplastics. Ik heb daarom glazen vershoudbakjes en glazen baby-flessen. En waar ik kan geef ik feedback, bijvoorbeeld bij take-out: “Nee dank je wel, geen plastic zakje”, “er zijn ook papieren alternatieven” etc. Je zou denken dat inmiddels iedereen zich er van bewust is, maar aan de reacties af te lezen is dit helaas niet het geval. Wasmiddel van AH zat eerst in karton, nu in plastic. Waarom!? Mijn vriend is panisch voor de THT-datum. Hij moest eens weten wat ik hem af en toe voer :-). Kijken, ruiken, proeven, m.u.v. vlees kun je het meeste veel langer eten.

 8. Al jaren lang ruim ik zwerfafval op in het begin gebruik ik gevonden plastic tas om rotzooi op straat in te doen en als de zal vol is gooi ik in afvalbak buiten leeg en als de zak vies is en vol is schrijf ik met dikke zwarte stift ‘ZWERFAFVAL’ op en ligt het naast containers neer en wordt opgehaald maar nu krijg ik een rol met 15 groene zakken gemaakt van 100% gerecycled materiaal ‘SUPPORTER VAN SCHOON’ van CNME (Centrum van Natuur Milieu Educatie). Ook krijg ik gratis grijpstok, handschoenen en hesje voor veiligheid. Als de zak vol is wordt het door gemeente opgehaald kost mij niets, alleen moeite! Super regelen! Ik geef nooit op zolang zwerfafval hier en daar ligt. Totaal heb ik 104 zakken volgeladen van af april dit jaar. Verder gebruik ik katoen zakjes bij het boodschap doen bijvoorbeeld om spruitjes erin te doen of broodjes …. Ik wil plastic zo min mogelijk gebruiken .

  • Maria, je krijgt van mij een groot applaus!
   Door jouw verhaal besef ik, dat ik ook weer moet beginnen met opruimen, bedankt.

 9. Wat ik doe aan verpakkingsverspilling, zowel plastic als papier?:
  Ik bewaar de zakken en die gaan de volgende keer dat ik boodschappen ga doen mee. Ook de omverpakking van {ongevraagde) folders voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *