Shampoo / conditioner bars, vlokken en gefermenteerd / ayurvedisch en olie….hoe goed werken deze alternatieven?

Op gebied van natuurlijke shampoo’s en conditioners zien we anno 2022 erg veel veranderen, met name in de verpakkingen. De shampoo-bars zijn inmiddels niet aan te slepen en gewoon in de supermarkt te koop. Dat is uiteraard een zeer fijne ontwikkeling voor het milieu, maar ik persoonlijk heb vrij veel moeite om shampoo-bars fijn in gebruik te vinden 🥺 Ook zijn de werkingen mij tot nu toe ( en geloof mij, ik heb er inmiddels ontelbaar veel geprobeerd ….🙁) zeer tegen gevallen. Sterker, het maakt mijn haar  in de meeste gevallen stug, stroef en slap. Nee…..shampoo-bars zijn niet mijn ding, maar dat wil absoluut niet zeggen dat ik ze links laat liggen. Want er zijn prachtige meukvrije shampoo-bars verkrijgbaar, en uiteraard telt de plasticvrije en milieuvriendelijke verpakkingen ook zwaar mee.

Goed, natuurlijke shampoo + conditioners dus, daar ga ik het in dit artikel over hebben. Er zijn op gebied van natuurlijke shampoo +conditioners bijzondere alternatieven verschenen, die op dit moment op de markt worden gedrukt, of er al een poosje zijn. Zoals dus die vele shampoo-bars, maar ook zijn er bijvoorbeeld shampoo-vlokken en gefermenteerde shampoo’s + conditioners. Ik ga deze drie vrij eigenaardige manieren om ons haar te wassen en te verzorgen uitlichten. Ik ontvang er vrij veel vragen over en ook ben ik zelf inmiddels erg nieuwsgierig geworden, zowel inhoudelijk bekeken als de werking en het werkelijke effect op het milieu.

SHAMPOO BARS

Te beginnen bij de vele shampoo bars, die op dit moment overal als paddenstoelen uit de grond lijken te komen. In 2019 heb ik DIT ZEER UITGEBREIDE ARTIKEL geschreven over shampoo bars en hoe deze precies werken. Ook toen was het al snel duidelijk dat het niet mijn ding is. In mijn artikel vertel ik over de inhoudelijke kanten van shampoo bars en waar je goed op moet letten, om een echt milieuvriendelijke bar te kopen.
Anno 2022 ( drie jaar verder dus ) en vele shampoo-bars verder, ben ik er voor mijzelf wel uit : het zal mijn ding nooit gaan worden 🙁 maar ik ben zeker zeer te spreken over de milieuvriendelijkheid van de meeste shampoo-bars. 👈 Velen zijn zelfs verpakkingsvrij, en plasticvrij. Dit heeft uiteraard een zeer positieve invloed op het milieu. Toch is het ene stukje shampoo-bar het andere niet en kun je even zo goed een bar kopen die helemaal niet zo natuurlijk is en niet plasticvrtij. Denk bijvoorbeeld aan zeep-verpakkingen die niet recyclebaar zijn of zijn gemaakt uit plastics. Maar ook de shampoo-bars zelf kunnen bommetje vol zitten met tal van synthetische stoffen, dat je beter af kunt zijn met een fles natuurlijke vloeibare shampoo…..
Bij puur & Fit kun je uiteraard alleen echt 100% pure / natuurlijke en milieuvriendelijke /plasticvrije shampoo bars kopen, mijn persoonlijke favoriet is die van KUSALA die ik heb geprobeerd en mijn haren niet zo stug en “ touwerig “ maakt. Dit komt waarschijnlijk omdat deze shampoo bar meteen ook een conditioner heeft. Ik vond hem in elk geval één van de betere en fijnere shampoo bars , en het voldoet aan mijn eisen. De bar heet “ ode aan het bos” en je kunt hem bestellen, door HIER TE KLIKKEN

SHAMPOO VLOKKEN

Shampoo vlokken komen eigenlijk zo’n beetje op hetzelfde neer als de vele shampoo bars. Het gaat in de meeste gevallen om precies hetzelfde, namelijk shampoo in een zeep omgevormd. Het verschil zit hem in het aanbieden van deze shampoo, voor de vlokken worden de shampoo-bars in vlokken gesnipperd zodat de consument deze thuis zelf kan omtoveren in een vloeibare shampoo. Het is thuis erg eenvoudig om te maken. Je kunt een oude shampoo fles gebruiken of je gebruikt een glazen fles. Op deze manier besparen we het milieu wat meer dan dat we natuurlijke shampoo’s + conditioners zouden kopen in flessen / tubes . Maar anderzijds vragen shampoo-vlokken ook om een wat stevige verpakking i.v.m shampoo bars. Deze verpakkingen zijn in de meeste gevallen 100% milieuvriendelijk en bioafbreekbaar, maar het blijft toch weer extra afval. 😟 We zouden juist minder afval moeten gaan produceren en meer gaan her-gebruiken / recyclen,  daarin scoren de shampoo bars wel weer hoger.
Toch zijn het zeker geen onjuiste alternatieven, want het scheelt aanzienlijk in productie. Het reduceert C02 uitstoot, het blijft net als bij de meeste shampoo bars vrij van microplastics en er worden zeer beperkte ingrediënten gebruikt omdat hulpstoffen niet zo nodig zijn. Als je de goede soorten kiest ( de 100% natuurlijke ) kun je dus zeker op gebied van het milieu een flink steentje bijdragen. De meeste vlokken worden in basis gemaakt uit oliën als kokosolie, olijfolie, Argan olie en joboba olie. Daaraan worden minimale ( natuurlijke )  hulpstoffen toegevoegd om de shampoo een goed reinigende werking te geven, en de shampoo een fijne geur te geven. In natuurlijke vorm worden er pure etherische oliën kokosolie-glycerine toegevoegd. Als je voor goede merken kiest, mag je ervan uitgaan dat de grondstoffen die worden gebruikt niet schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Met goede merken bedoel ik merken die hier transparant over zijn. En geen enkele vorm van synthese toepast.
Helaas zijn er “ rotte appels “ die het allemaal zeer mooi en “ groen” verkopen, maar in werkelijkheid maar een klein beetje natuurlijk werken ( tot de wettelijk verplichte doseringen om claims te mogen maken ) en voornamelijk synthetische producten produceren. Daar moeten we uiteraard ver weg van blijven. Het is goed dat je weet wat echt natuurlijk is en wat niet. Wil je daar wat meer over lezen ? KLIK HIER
Ik vond een merk, die aan al deze voorwaarden voldoet, MARLY”S AMSTERDAM, jawel gewoon uit Amsterdam afkomstig wat sowieso al erg veel scheelt voor het milieu. Ik kocht een zakje ( €10,95 voor 400 gram vlokken )  en ben het gaan uitproberen voor dit artikel. Marley’s is zo’n transparant merk die openlijk vertelt wat zij in hun shampoo vlokken stoppen. Daar hoeven zij zich dan ook niet voor te schamen, want het betreft enkel pure natuurlijke ingrediënten op basis van natuurlijke oliën, natuurlijke pure etherische oliën, planten en kruiden extracten en…klei. Marley’s Amsterdam zegt overigen de eerste fabrikant te zijn die met shampoo-vlokken op de markt is verschenen, wereldwijd. Zoals ik eerder vertelde lijken de vlokken sterk op shampoo bars maar is het voor de consument maakbar gemaakt om er een vloeibare shampoo van te maken. Laten we eerlijk zijn, en dan voel ik mij vooral aangesproken, we houden liefst van vloeibare shampoo’s + conditioners. Deze shampoo vlokken zijn dus een perfect milieuvriendelijk natuurlijk alternatief om zelf je shampoo “ af te maken “ . De achterliggende gedachten zijn veel minder afval / verpakkingsmaterialen, minder CO2 uitstoot, geen microplastics, en minder water verbruik. Wat mij persoonlijk betreft meer dan fijne doelstellingen waar wij met zijn allen ons steentje aan kunnen bijdragen.
Het maken is eenvoudig, het vraagt geen cursus of kunde, wel om wat geduld. Want je moet de shampoo enge tijd laten staan. Marley’s biedt zelf her-bruikbare gerecyclede flessen aan, maar uiteraard kun je ieder gewenste oude shampoo fles of glazen fles / pot gebruiken. Er zijn naar mijn weten drie verschillende geuren verkrijgbaar bij Marleys Amsterdam, ieder voor een bepaald haartype. Ik koos voor de mandarijn + lavendel, eerlijk gezegd meer om de geur 😁 want die is fantastisch. Mijn gekozen geur is geschikt voor normaal haar en voor kinderen. Een zeer milde shampoo dus.
Je laat de vlokken ( 400 gram ) oplossen in 400 ml kokend water. Dit laat je 30 minuten met rust. Daarna roer je alles goed door, giet je het over in de fles, en zet je het een nachtje in de koelkast. Na deze stappen is je shampoo klaar, en kun je de fles gebruiken. Wel steeds even goed schudden voor gebruik. Omdat het om 100% pure ingrediënten gaat zonder hulpstoffen, kan de shampoo na verloop van tijd dikker worden in de fles. Even flink schudden lost dit in de meeste gevallen op.
Ik heb zelf de helft aangemaakt ( dus 20 gram vlokken met 200 ml kokend water ) zodat ik twee x een flesje kon vullen, Ik heb een oud shampoo flesje gebruikt. Ik denk, dat ik ongeveer 20-25 wasbeurten met dit flesje kan behalen, dus lekker zuinig. En met een zakje vlokken doe je dan 2 x.
Het wassen ging voorbeeldig. Inderdaad wordt het wat dik, maar even schudden en het is weer goed vloeibaar voor gebruik. Het ruikt lekker en het voelt goed aan in mijn haren, ook gedroogd zonder conditioner voelde mijn haar niet stug of vervelend. Positief dus. Ik heb mijn haar nog wel daarna met conditioner bewerkt ( de conditioner van Mas Newen, zie verderop )  omdat mijn haar daar echt veel behoefte aan heeft. Gedroogd zag mijn haar er zo uit :
Het had enorm veel glans, het volume was goed ( maar dat kon ook aan de conditioner liggen ..) , het rook lekker en het was verder goed doorkambaar ( met mijn vingers ) Ik ben enthousiast. Het is voor mij persoonlijk dan wel geen hoogvlieger ( ik zweer nog bij mijn “ baobab team ) maar absoluut niet verkeerd. Vergeleken bij de vele shampoo-bars is dit andere koek, en iets waar ik mij erg in kan vinden. Ik blijf deze shampoo afwisselend komende tijd gebruiken.
Doet het wat het belooft ? Jazeker. Klopt waarbij de schimmels en bacteri¨´n het werk voor hun rekening nemen het ook wat betreft milieuvriendelijkheid ? Absoluut, want de verpakkingen zijn 100% bioafbreekbaar en gemaakt uit gerecyclede materialen. Toch zou ik wat minder verpakkingsmaterialen willen zien en de consument verder aansporen om zelf een fles te her-gebruiken in plaats van een fles aanbieden.
De Marley’s Amsterdam vlokken zijn er in drie verschillende geuren / haartypen, KLIK HIER om te bestellen

GEFERMETEERDE SHAMPOO????? 😟

De meest opmerkelijkste uit deze rij aan opmerkelijke natuurlijke shampoo’s zijn de zogenoemde gefermenteerde shampoo + conditioners. Alhoewel het al jaren op de markt staat, ontdekte ik het zelf pas recentelijk via mijn fans, die mij hier wat vragen over stelden. Ik ben er meteen in gedoken en kwam bij het Nederlandse merk MAS NEWEN. Eigenlijk vreemd te noemen, want op gebied van gunstige probiotische microben ben ik aardig doorgewinterd. Ik gebruik bijvoorbeeld probiotische reinigingsmiddelen ( KLIK HIER ) en gebruik ik een probiotica om mijn plantaardige zuivel mee aan te zuren. ( KLIK HIER ) Maar goed, zo zie je maar weer eens dat ook IK nog altijd nieuwe dingen ontdek. Het had direct mijn aandacht en ik tikte twee flessen op de kop : een shampoo en een conditioner. Overigens schreeuwend duur, maar als het daadwerkelijk doet wat het belooft…….
Eerst wat over het merk. MAS NEWEN  ( opgericht in 2015 ) betekent letterlijk “ meer levenskracht “ en is een kleine onderneming uit Chili. Dat is wel een minpuntje, want liever haal ik alles gewoon uit Nederland. Daar tegenover gezet onderneemt dit bedrijf 100% puur, eerlijk, en natuurlijk, zoveel mogelijk rekening houdend met mens , dier en milieu. De zepen worden in Thailand geproduceerd, waar mensen van de community de fabriek geheel zelf draaien. De ingrediënten worden wild geplukt door de mensen zelf in de jungle / nabije omgeving en direct omgezet in verschillende soorten probiotische zeep, shampoo en conditioner. Het betreft een fermentatieproces waarbij schimmels en bacteriën het werk verrichten. Ook zijn er eigen plantages waar vele verse ingrediënten worden geoogst en direct worden verwerkt. Op verpakkingen kunnen we “ wild crafted” lezen achter of voor sommige ingrediënten, dit betekent dat deze in het wild zijn geplukt, en dat de rest van hun eigen plantage wordt geoogst. Samen met de KODKOD FOUNDATION heeft Mas Newen de missie om de uitgeputte bodems en biodiversiteit in Chili te verbeteren, en de boeren te voorzien van een eerlijk inkomen door middel van de productie van hoogwaardige planten oliën die in de producten worden verwerkt.
Vooralsnog worden er plastic gerecyclede flessen gebruikt, maar daar wordt as-we-speak aan gewerkt om dat te veranderen. Als je fles op is kun je hem zelf ook weer recyclen / her-gebruiken. Verder zijn de producten 100% veganistisch en vrij van microplastics.
Het principe werkt hetzelfde als bij andere fermentaties. Door de omzettingen worden alle krachtige eigenschappen van planten versterkt. Doordat er verder totaal GEEN chemicaliën worden gebruikt ( dus ook geen alcoholen! )  krijgt het haar beter de gelegenheid al deze stoffen beter op te nemen. Bovendien is het zeer bevorderlijk voor de hoofdhuid. Wat nog een fijne bijkomstigheid is, is dat de shampoo en conditioner veel langer houdbaar blijft, zeker 12 maanden na opening.
Zeker voor mensen die kampen met hoofdhuid-problematiek, zoals jeuk, schilfers, trekkerig gevoel en droogheid, kan deze shampoo en conditioner een oplossing zijn.
De ingrediënten zijn simpel en de lijst is kort. De shampoo bestaat uit bronwater, wild-crafted zeepnoten, Makrut limoen, wild crafted Iniaase laurierblad( dat houdt de hoofdhuid erg gezond en voorkomt uitdrogen van het haar )  wild crafted olifanten-appel, ananas en pure etherische citroengras-olie.
Wat betreft de conditioner komt het zo’n beetje op één zelfde lijst aan ingrediënten neer, maar zijn er nog wat ingrediënten aan toegevoegd zoals Indiase rozenappel, en rijstzemelen.
De meeste shampoo’s + conditioners, ook natuurlijke in natuurlijke vormen, bevatten stofjes die ons haar juist geen goed kunnen doen, en ook onze hoofdhuid behoorlijk kunnen pesten. Denk aan parabenen, siliconen, minerale oliën, waxen., alcoholen, en andere hormoon-verstorende stoffen. Deze shampoo en conditioner is daarom zeker uniek te noemen.
Er zijn een aantal puntjes, waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen ruikt deze shampoo en conditioner “anders” dan dat je gewend bent. Het bevat geen toegevoegde geurstoffen, en de geur is daarom nogal eigenaardig, maar zeker niet onaangenaam. Al zijn de meningen daar over verdeeld, zo vind ik de geur niet vies, maar Rosa vind het afgrijselijk ruiken 🥴 Het is een geur waar je wellicht even aan zult moeten wennen omdat je gewend bent dat shampoo’s lekker ruiken naar viooltjes en bloemetjes. Dat doen deze shampoo en conditioner niet. Maar zoals ik ervaar, vind ik de geuren zeker niet vies en on-aangenaam. De shampoo geurt fris, de conditioner mild fris. Je ruikt zeker de limoen er wel in. Qua textuur is het ook nét even ietsje anders dan conventionele shampoo’s en conditioners, het is meer fluweel-achtig. Ik vind de textuur echt geweldig. Het komt zeer fijn gedoseerd uit de fles en het smeert zich fijn over het haar uit. Omdat er geen synthetische meuk wordt gebruikt mag je ook geen dotten schuim op je hoofd verwachten. Het schuimende effect is er zeker, maar het is geen schuim-beleving zoals je dat waarschijnlijk gewend bent. Het schuim is afkomstig uit de zeep-noten.
Als je je verwachtingen bijstelt, zul je deze zaken ook niet storend gaan vinden. Ik heb de shampoo + conditioner inmiddels drie keer gebruikt en …jeetje, wat ben ik ENTHOUSIAST!!!! 😃 Ik moest bij het eerste gebruik echt even wennen aan de bijzondere geuren, maar eerlijk gezegd bevielen zij mij best goed. Het geeft vooral een FRIS en schoon gevoel. De shampoo wast echt geweldig. Het uitspoelen gaat razendsnel en mijn haar werd geenszins droog en stug, integendeel, het viel direct terug in de permanent-krullen ( helaas heb ik geen eigen krullen ) en mijn hoofdhuid leek wel te tintelen van geluk.
De conditioner kun je overigens ook gebruiken als haarmasker en zelfs als een leave-in conditioner. En oh ja, de shampoo is zo mild dat je deze ook perfect kunt gebruiken bij baby’s.
De conditioner geeft na het inbrengen in het handdoek-droge gewassen haar meteen een directe zachtheid, zodat ik met mijn vingers zeer gemakkelijk door mijn haar kon glijden om de klitten eruit te trekken. Als je de conditioner goed inzeept in je hoofdhuid, geeft het een licht schuimend effect, dat ervoer ik als zeer aangenaam. Ik laat een conditioner meestal 15 minuten trekken. Dit keer besloot ik er 10 minuten van te maken en dat blijkt ook meer dan voldoende. Het laat zich net als de shampoo zeer fijn en snel uitspoelen. Dit was het eind resultaat nadat mijn haar aan de lucht was gedroogd :
Kortom: ik ben letterlijk van mijn stoel geblazen! Nooit had ik DIT kunnen bedenken, en dat mijn Baobab-team serieuze concurrentie heeft gekregen. Sterker nog: mijn haren reageren nog beter op deze gefermenteerde shampoo + conditioner, het geeft een GIGANTISCHE VEERKRACHT , glans en volume! Zelfs “ fake” krullen ( permanent ) worden weer letterlijk en figuurlijk springlevend. Mijn krullen dansten gewoon! Amazing! 😀
Dus de vraag “ doen ze wat zij beloven” kan ik volmondig met JA beantwoorden. Qua milieu / plasticvrij vallen er nog wel wat verbeter-punten aan te brengen maar zoals ik eerder zei, werkt MAS NEWEN aan plasticvrije verpakkingen. Het enige minpunt wat blijft voor ons Europeanen is dat het van ver moet komen, maar daar tegenover gezet staan er wel weer heel veel mooie projecten en producties die erg goed zijn voor mens, dier en milieu en de planeet. Het balanceert daar dus een beetje. Wat ik wel een persoonlijk minpunt vind is de prijs, dat is geen geintje. Maar eerlijk ? Ik heb het er ZEKER dubbel en dwars voor over. Mijn haar doet het er GE-WEL-DIG op. Ik heb voorlopig mijn nieuwe shampoo + conditioner wel gevonden en zal komende tijd om-en-om gaan schakelen tussen deze en mijn baobab-team. Natuurlijk bracht ik het binnen bij Puur & Fit, KLIK HIER om de shampoo te bestellen en KLIK HIER om de conditioner te bestellen
RESUMEREND :
– de shampoo bars zijn niet aan mij besteed, niet mijn ding, maar zeker niet iets om opzij te schuiven
– de shampoo vlokken, daar was ik blij verrast over, een zeer leuke manier om het milieu te besparen
– de gefermenteerde shampoo + conditioner zijn wat mij betreft de AB-SO-LUTE toppers! 

OLIE IN JE HAREN SMEREN…….IS DAT NU ZINVOL OF JUIST NIET ?

Ik ken ze…..de vele mensen die hun haren invetten met bijvoorbeeld kokosolie , of olijfolie en dit een nacht lang laten trekken. Het uitspoelen na zo’n nacht kan behoorlijk “ greasy” zijn, en ook is maar de vraag, hoe goed dit nu is voor je haar. Voor de hoofdhuid doet het zeker wel goed, omdat de hoofdhuid behoorlijk droog kan worden. Er worden talloze dingen geroepen over het gebruiken van oliën in je haren. Het zou je haar doen groeien, het zou je haar meer volume en krullen geven en het zou droog haar in één klap kunnen oplossen. Wat klopt hier nu van ? Ik krijg deze vraag regelmatig gesteld. Niet in de laatste plaats omdat velen olie gebruiken in hun haren en juist een vette haarcoupe krijgen waarbij het haar als vettige lange slappe patat om het gezicht hangt. Er zijn een aantal belangrijke punten die je moet weten, als je olie in je haren wilt smeren. Ik licht ze uit.
1) HET HAARTYPE
De meeste artikelen op internet die we over het gebruik van olie in je haar kunnen vinden, zijn gericht op bepaalde haartypen, met name de afro-kapsels. Wat ik nogal opmerkelijk vond was dat er maar weinig artikelen waren die op het zeer cruciale punt inzoomden : .. de dikte van je haar. Ik heb zelf erg dun, steil, fijn en vlassig haar. Als ik zomaar een olie in mijn haar zou smeren, zou mijn hoofd snel gaan lijken op een frituurpan. Hoe verfijnder je haar is, hoe meer verzwarend en belastend een olie op het haar kan werken en uiteindelijk een averecht effect geeft.
2) GEWONE NATUURLIJKE OLIE VERSUS SPECIALE HAAR OLIE
Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld de kokosolie/ olijfolie waar zij ook in bakken en / of gebruiken voor hun huid. Als je mij volgt, weet je dat vrijwel alle verkrijgbare potten kokosolie in Nederland niet 100% puur zijn, in de zin van een te hoge verhitting, ontgeuring, chemische toevoegingen en geen certificeringen / ISO normen. Het lijkt zo fijn: even een goedkoop potje kokosolie scoren bij de Action en dit in je haar smeren. Olie is olie, right ??😕 NOT! Het kan in de meeste gevallen gaan om één bonkje vet, waar alles uit is getrokken. En nee, dat is niet fijn voor je haar. Ook niet voor je huid trouwens, maar dat terzijde.
Ook wat betreft olijfolie moet er goed worden gekeken WELKE olijfolie je gebruikt. Er zijn gelukkig een aantal zuivere soorten verkrijgbaar, maar onthoud dat je deze nooit in een supermarkt kunt kopen. Zorg voor een zuivere, rauwe extra Vierge ( want deze claim is wel wettelijk verplicht gesteld voor olijfolie, bij kokosolie stelt deze claim helemaal niets voor qua zuiverheid )
Beter is het, om te kiezen voor speciale natuurlijke / biologische haar -oliën. Deze oliën zijn speciaal ontwikkeld om in onze haren te smeren. Let ook hier goed op de kwaliteit. Je scoort de beste kwaliteit bij de beter geselecteerde biowinkels en web-winkels.
3) DIRECT OLIE IN JE HAAR SMEREN
De meest gemaakte fout die wordt gemaakt bij het gebruiken van oliën in het haar is dat deze DIRECT in droog of vochtig haar wordt ingebracht. Je haar is daar totaal niet klaar voor en wordt compleet verrast door een emmertje aan puur vet. Dit kan niet alleen problemen geven voor de natuurlijke aanmaak van talg, ook kan het haar “ blokkeren” en juist een ranzig, vettig resultaat geven waar we niet blij van worden ( en je haren al helemaal niet ) Wat ontzettend belangrijk is om te doen VOORDAT JE OLIE GEBRUIKT IN JE HAAR is om je haar vooraf te hydrateren, door middel van een conditioner. Dit zorgt ervoor dat het haar een goede vochtbalans heeft, waardoor olie beter zijn werk kan doen.
Wat ook in regel een wat beter idee is, is om wat olie toe te voegen aan je shampoo. Gebruik niet teveel, twee eetlepels op 400 ml shampoo is meer dan voldoende.
4) VERKEERDE OLIESOORT GEBRUIKEN
Dan is er de veel gemaakte fout om een olie te gebruiken die totaal NIET bij jouw haartype past. Er zijn veel verschillende pure oliën, zoals Castor olie, joboba olie, Argan olie en marula olie, allen hebben zo hun eigen specifieke eigenschappen. Het zijn oliën die je haar kunnen doordringen en bijvoorbeeld je natuurlijke krullen van binnenuit kunnen versterken, dit worden PENETRERENDE OLIEN  genoemd. Er zijn ook oliën die juist een laagje om je haar leggen, dit noemen we SEALING OLIEN. Penetrerende oli¨´n zijn oli¨´n met kleinere moleculen die veel gemakkelijker door de haren kunnen doordingen, de healing oliën hebben veel grotere moleculen waardoor het niet door het haar kan doordringen en juist het haar omsluiten, zodat dit als een extra barrière kan dienen.
PENENTRRERENDE OLIEN ZIJN O.A :
– zonnebloem olie
– kokosolie
– palm ( pit) olie
– monoi olie
ZOWEL PENETRERENDE ALS SEALENDE OLIEN:
– amandel olie
– arganolie
– calendula olie
– avocado olie
– olijfolie
SEALENDE OLIEN 
– castor olie
– joboba olie
Als je bijvoorbeeld een Castor of joboba olie wilt gaan gebruiken zonder dat je vooraf je haar voor-behandelt met een conditioner, kun je in no-time een droge bos haar krijgen. Je bouwt met sealende oliën een barrière op waardoor het haar volledig wordt afgesloten. Naast het soort olie is het belangrijk dat je een juiste olie kiest waar jouw haar behoefte aan heeft. Je kunt HIER lezen welke eigenschappen verschillende soorten olie hebben .
5) IEDERE DAG OLIE GEBRUIKEN
Veel mensen knijpen iedere dag wat olie in hun haren. Onze hoofdhuid maakt zelf talg aan, het haar dat zich het dichts bij de hoofdhuid bevindt is daarom meestal erg gezond. Als je iedere dag olie in je haar smeert, worden deze haarwortels vet, met alle gevolgen van dien. Je kunt dit dus beter NIET doen.
Gebruik tevens nooit teveel olie. Afhankelijk van of je één of twee of drie verschillende soorten olie je gebruikt kan het haar ook direct vettig worden. De beste manier om een olie in het haar aan te brengen is d.m.v een watten-pad ( katoenen ) die je in de olie drenkt en uitknijpt. Maar vervolgens scheidingen in het haar en dep de hoofdhuid met het gedrenkte watten-pad, masseer de olie vervolgens in met je vingertoppen. Vergeet ook de haarpunten niet.
Of het zinvol is om olie te gebruiken in het haar is iets wat je zelf moet ontdekken. Voor mij werkt olie bijvoorbeeld niet, het verzwaart mijn haar gigantisch en geeft mijn haar een doffe gloed. Ik werk daarom liever met een leave-in-cream ( KLIK HIER ) of een speciale treatment-olie ( KLIK HIER ) Die mijn haren niet verzwaren of belasten.

HAARVERF….

Een van de meest gestelde vragen die mij worden gesteld gaan over haarverzorging, en ook verf. Als je een kruidvat in wandelt, snap je waarom, want een groot deel van deze winkels zijn gevuld met haarverf-producten en haarverzorging. We kunnen eigenlijk zeer duidelijk zijn : ….vrijwel al deze producten zijn simpelweg NIET GOED voor je haar en je hoofdhuid. Met name haarverf kan behoorlijk “ nasty” zijn. Wat uiteraard logisch is, omdat je letterlijk je haar verft en dat ook een poosje moet blijven zitten. Dat kan niet op waterbasis. Dus eigenlijk is het niet anders, en moet je haar eraan geloven. Of bestaat er toch niets beters ?
JA! Dat is goed nieuws hé? 😃😃 Want er bestaat inderdaad een zeer fijn natuurlijk alternatief : HENNA. Je kent henna vast van de prachtige versieringen op handen tijdens ramadan of andere feestelijkheden in de Arabische wereld. Het is een rode kleurstof wat afkomstig is uit de bladeren van de LAWSONIA INERMIS plant. Deze bladeren worden gedroogd en fijn vermalen tot een poeder. Dit poeder kun je 100% puur kopen, maar er zijn ook een heleboel hennapoeders waaraan andere natuurlijke ingrediënten zijn toegevoegd, om zo de kleur te veranderen. Dat kan bijvoorbeeld een zuur zijn ( citroensap ) rode wijn, zwarte thee en koffie, maar ook kunnen er extra verzorgende ingredienten aan zijn toegevoegd zoals oliën. Je kunt altijd op de verpakkingen aflezen, of het gaat om een 100% pure henna of een henna waaraan iets wordt toegevoegd om de kleur anders te maken.
100% pure henna kleurt je haar oranje als het licht is en donkerrood als het een donkere kleur heeft.
Waarom zou je henna gebruiken? Wel, het heeft veel voordelen t.o.v haarverf. Het is om te beginnen 100% natuurlijk, wat wil zeggen dat er geen chemische of synthetische stoffen in voorkomen, tenzij dit door een fabrikant zelf wordt toegevoegd. Het geeft het haar erg veel goede verzorging , waardoor je haar bijvoorbeeld een zeer natuurlijke glans krijgt. Het kan het haar ook sterker en dikker maken. Het tast de structuur van het haar niet aan, en laat het allemaal intact. Ook de hoofdhuid zal blijer zijn. Henna is in staat om echt mooie, natuurlijke en intense kleuren aan je lokken te geven. Het geeft bovendien geen sterke uitgroei.
Nadelen? Ja, die zijn er ook. Zo moet je henna langer laten zitten om in te werken, en werkt het permanent, wat wil zeggen dat de kleur echt zo’n zes weken kan blijven zitten. Dat kan uiteraard ook een voordeel zijn, maar als de kleur niet naar wens is, kan dat nogal een dingetje zijn. In principe kun je alleen over 100% pure henna heen verven maar dat wordt afgeraden, volgens vele bronnen kan dat je haarkleur juist verergeren.
Werken met pure henna kan daarnaast nogal een kliederboel zijn, je moet alles zelf mengen en roeren. Slimme fabrikanten bedachten daarom een paar zeer fijne “ kant en klaar “ haarverf-producten op basis van Henna. Deze zien we steeds vaker, maar kijk goed naar de ingrediënten. Want zoals je eerder kon lezen, kan er van alles aan zijn toegevoegd, ook chemische en synthetische stoffen. Ik ben een poos geleden voor puur & fit op zoek gegaan naar meukvrije haarverf, omdat de vraag destijds al enorm groot was. Ik kwam uit bij het Ayurvedische merk KHADI.
KHADI HAARVERF
Dit merk brengt een paar mooie 100% natuurlijke haarverf uit, op basis van henna. Er zijn geen chemische en / of synthetische kleuren aan toegevoegd, en het is vrij van conserveermiddelen. De basis is henna, waaraan AMLA, BHRINGGARIA EN NEEM aan is toegevoegd , in wisselende verhoudingen , om de kleur te bepalen. Zoals je ziet gaat het enkel om 100% natuurlijke en pure ingrediënten. Khadi noemt het zelf dan ook “ plantenkleurstof “. De haarverf wordt streng gecontroleerd op de aanwezigheid van schadelijke stoffen en er vinden voor iedere batch die uitgaat strenge inspecties plaats. Khadi is een Ayurvedische merk, wat inhoudt dat zij producten produceren op basis van de Ayurvedische geneeskunde. Alle producten zijn gecertificeerd en worden ontwikkeld in samenwerking met Ayurvedische artsen. Naast haarverf maken zij veel andere prachtige producten om ons haar zo natuurlijk mogelijk te verzorgen, zoals haar-tonic, conditioners en shampoo’s, en haar oliën. Daar heb ik ook naar gekeken, verderop meer daarover.
Terug naar de haarverf. Zoals ik eerder vertelde, verf ik mijn haren nooit, en dus is dit product voor mij niet relevant. Ik heb daarom mijn goede kennis M. gevraagd, of zij de verf wilde gaan testen. Zij heeft prachtige lange lokken, maar verft haar haren wel bij. Een mooie gelegenheid dus, om deze van Khadi eens te gaan testen!  En…wat vond zij ? Voor haar was het de eerste keer dat zij met een henna-verf werkte en het is haar niet tegengevallen. Ze vond de kleur ontzettend goed “ pakken” zodat haar uitgroei onzichtbaar werd. Ze had wel wat problemen met het “ pakken” want dat duurde iets langer. Wat henna ook belooft, het heeft langer intrek-tijd nodig. Maar verder was ze erg enthousiast, vooral omdat de kleur vrij lang heeft gezeten.
Wil jij de haarverf van KHADI proberen ? KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar.

SHAMPOO + CONDITIONER VAN KHADI

De haarverf prikkelde mij, om eens verder te kijken naar andere producten van KHADI. In mijn biowinkel ( Gimsel te Rotterdam ) schenen ze aardig veel producten van KHADI te verkopen, en dus ben ik even gaan kijken. Ik besloot om een shampoo + een conditioner te gaan testen, en kocht deze. Altijd best spannend, omdat ik inmiddels aardig honkvast ben geraakt aan MAS NEWEN. En zoals je eerder kon lezen is mijn haar niet zo gemakkelijk. Een “ nieuwe “ shampoo + conditioner testen is dan ook best een uitdaging, maar ik durfde de gok wel te wagen, omdat de producten er inhoudelijk echt goed uitzagen. Er zijn verschillende soorten shampoo’s verkrijgbaar, ik koos voor de ROSE REPAIR shampoo, omdat deze het meest bij mijn haartype lijkt te matchen. Er is maar één conditioner, de COCONUT SHIKAKAI. Nu zou jij je kunnen afvragen waarom er maar één conditioner is, terwijl er meerdere shampoo’s zijn. Ik vertel al jaren, dat een conditioner niet persee moet “ matchen” met een bijbehorende shampoo. Dit is pure marketing, om jou meer te laten kopen. De verhalen zijn mooi, zoals “ op elkaar afgestemd “ en “ elkaar versterkend “ , maar de bottom line is dat jouw haar anders is dan het mijne en andersom. Een conditioner heeft, als deze echt goed is samengesteld, alles in huis om jouw haar extra te voeden en te verzorgen. Dat doet IEDERE conditioner. Een shampoo is bedoeld om je haar te reinigen. En dat is dan ook het meest belangrijkste klusje wat het moet doen. Elke conditioner vult het dus aan met voeding en bijvoorbeeld hydratatie. KHADI heeft hier duidelijk ook voor gekozen, om maar één echt goede conditioner bij hun shampoo’s te zetten. Nog een marketing truc ontmaskeren, nu ik toch bezig ben : 😁 er zijn miljoenen “ leave-in-conditioners” op de markt, dit zijn producten, die je in kunt brengen voor extra verzorging en wat je niet uit hoeft te spoelen. IEDERE GOEDE CONDITIONER kan dat! Dus ja, je kunt ook , om je haar wat extra verzorging te geven, zo nu en dan een erwtje conditioner in je haar knijpen, en dit niet uitspoelen. Vergeet de zwats en klets over “ extra verzorging “ want je conditioner doet precies hetzelfde. Andersom bekeken kun je leave -in-conditioners ook gebruiken als leave -OUT-conditioners …. Dus gewoon uitspoelen. Wat overigens niet zegt, dat leave in conditioners zinloos zijn, want het geeft je haar zeker wat extra’s.
Omdat shampoo’s vooral reinigen, is een shampoo kiezen die geheel aansluit op je haartype ( vet, normaal, droog, dun, vol ) wel belangrijk.
De shampoo + conditioners zijn volgens de Ayurvedische principes samengesteld. Dit kun je lezen op de verpakkingen. De conditioner bestaat voor bijna 100% uit natuurlijke ingrediënten, en de geurstoffen komen uit pure etherische oliën. Dit geldt ook voor de shampoo’s.
De conditioner geeft het haar glans en hydratatie. De shampoo werkt regenererend en heeft een herstellend vermogen. Ik ben ze gaan testen…
De geuren vind ik zeer aangenaam, de textuur ook. De shampoo lost razendsnel op in je haar en het schuimt minimaal. Het uitspoelen gaat zeer soepel. Mijn haar voelt na de wasbeurt erg fijn aan, niet stroef.
De conditioner werkt al nét zo fijn. Mijn vingers kamden als boter door mijn haren. Het uitspoelen gaat ook soepel, het kost je geen minuten om alles er echt goed uit te wassen, bovendien is dat met een conditioner ook niet relevant, omdat dit best in het haar mag achterblijven.
Eindoordeel: ja, zeker een zeer fijne shampoo en conditioner. Verslaat het de MAS NEWEN ? Nee, daarvoor heeft het nét even iets te weinig in de kast, maar ik zou deze zeker opnieuw kopen. Nadeel: het is duur. De shampoo en conditioner vallen niet bepaald onder de categorie lekker leuk geprijsd. Maar als je mij persoonlijk vraagt of het het geld waard is, zeg ik op zeker JA!
Puur & fit verkoopt de conditioner ( KLIK HIER ) en de SHIKAKAI SHINING shampoo ( KLIK HIER )

6 Reacties op “Shampoo / conditioner bars, vlokken en gefermenteerd / ayurvedisch en olie….hoe goed werken deze alternatieven?

  1. Ik mis de 100% natuurlijke arganolie voor in t haar. In Marokko gebruiken ze dit en de dames hebben toch een prachtige haardos.

  2. Hoi monique, ik word dolenthousiast van je shampoo reviews. Ik ben zelf ook niet echt van de shampoo bars vanwege restjes gevoel in mijn haar. Het is lichtblond dus toont snel vettig en vies Ik wil in ieder geval iets aanschaffen, maar waar ben jij enthousiaster over: de mas newen, of de bon sens?

    • lastige ! Want ik ben deze momenteel beiden aan het gebruiken met onwijs veel tevredenheid. Ik kan dus eigenlijk niet zeggen dat ik enthousiaster ben over het een of het ander. Mijn tip : gebruik zowel BON SENS als MAS NEWEN! Succes en warme groet!

  3. ik mis al jaren in je onderzoeken de superieure plantaardige haarverven van kapster Dianne te Mebel en haar eveneens geweldige ontwikkelde henna brownies die van henna verven nu een piece of cake maken en ook nog eens geen droge bos haar geven door de sheabutter . Ze heeft al jaren de grootste kleurenrange in plantaardige verf ,vele malen beter dan alle poeders eb pakjes. Enige die in de buurt komen zijn de henna poeders van Aroma zone in Frankrijk.

    • Henna brownies zijn niets anders dan de poeders van Khadi verpakt in sheabutter met wat decoratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *