Siberische natuurlijke balsem van EQ, de natuurlijke vervanger voor tijgerbalsem!

Iedereen die maar een beetje sport, kent het wel. De “ pijntjes” hier en daar die tijdens / na het sporten op de gekste plekken op kunnen duiken. Opeens realiseer je je dat je spieren hebt waar je nooit eerder dacht ze te hebben. Ook als je fanatiek sport beoefent kunnen de spieren voor / tijdens / na het sporten behoorlijk in opstand komen. Dan is het erg lekker om een smeersel te gebruiken. Ik ben daar groot fan van. Omdat ik iedere dag veel van mijn spieren, met name mijn beenspieren, vraag kunnen deze best wat verwennerij gebruiken. Ik heb afgelopen jaren heel wat spiergels / zalf / créme / balsem / olie  door mijn handen laten glijden. En niet alles was succesvol. Er zijn maar enkele gebleven. Soms deed het niets, of was het veel te sterk. Of het gaf een fikse reactie / irritatie op mijn huid. Nu verval ik met mijn overgevoelige en kwetsbare huid sowieso in het segment “ puur en natuurlijk”. Chemische stoffen verdraagt mijn huid niet. Eerder heb ik een verhelderend artikel geschreven over de ingrediënten in spiermiddelen, KLIK HIER om naar dat artikel te gaan.

TIJGERBALSEM

Het meest bekende smeerseltje voor de spieren is het potje tijgerbalsem. Dit is een heftig smeerseltje wat in verschillende sterktes verkrijgbaar is. Het gaat om een zeer sterk geurende zalf waaraan stoffen als menthol en kamfer aan worden toegevoegd. Het staat bekend om zijn “ brandende” werking op. / in de spieren. Er is een rode variant en een witte. De witte balsem heeft een normale sterkte , terwijl de rode variant soms wel 2-4 x zoveel sterker kan zijn. Tijgerbalsem kan uit vele verschillende ingrediënten bestaan, maar in regel zijn dit de hoofdingredientren:
– kamfer
– menthol
– gedementholiseerde muntolie
– Cajuput olie
– Eugenol
– Cassia olie
– paraffine
– petroleum  olie
Omdat de traditionele ingrediënten nog altijd een geheim zijn, zijn er verschrikkelijk veel varianten op de markt. En kunnen we het overal kopen. De werkzame stoffen worden vermengd met een vet, zodat wij het op onze huid kunnen smeren. Dit gebeurt met vaseline, ook wel petroleum / paraffine. Dit is een zeer vervuilde en verstikkend vetsoort voor de huid. We staan er vast niet zo bij stil, wat vaseline in werkelijkheid nu is.. We kunnen pure vaseline ( 100% petroleum yelly ) in potten kopen, maar we komen het ook veel tegen in cosmeticaproducten als lippenbalsems, en andere zogenaamde vette crémes die de huid zouden moeten hydrateren . Vaseline is helaas een chemisch / synthetisch product gemaakt van olie, olie afkomstig van petroleum/aardolie (net als benzine en diesel). Voor cosmetische doeleinden wordt deze olie geraffineerd en gezuiverd, maar het is nog steeds aardolie.
Vaseline doet helemaal niets meer of minder voor de huid dan het afsluiten. Het werkt niet vochtinbrengend, zoals vele potjes met vaseline wel beweren. Vaseline is een minerale olie, net als paraffine. Wat het doet, is een onnatuurlijke laag op de huid leggen waardoor de huid verstikt en niet meer kan ademen. Vaseline is zo populair omdat het tijdelijk verzacht en daardoor verlichting biedt. Maar het sluit de huid volledig af, waardoor de huid zijn eigen vochtregulerende vermogen verliest. Het gevolg is dat het uiteindelijk een averecht effect heeft. Stel: je smeert steeds een beetje vaseline op je gesprongen en droge lippen. Naast dat je er mogelijk wat van binnen krijgt, sluit de vette smeerolie de huid volledig af, waardoor je steeds moet blijven smeren om het verzachtende resultaat te behouden. In de vele lippenbalsems ( Labello!) zit vaseline, daarom wordt vaak gedacht dat de lip-balsems erg verslavend werken.. Je neigt continu om de lippen opnieuw in te vetten. Anders gezegd droog jij je lippen alleen maar meer uit in plaats van deze te hydrateren en te verzorgen. Overigens zijn deze beweerde “ vaseline / paraffine-verslavingen” niet wetenschappelijk bewezen, maar in de praktijk komt het erg veel voor, dat mensen niet buiten hun potten vaseline of lippenbalsem kunnen. Dit s vooral het geval als het dagelijks wordt gebruikt.
Waarom wordt het nog gewoon gebruikt, als we de zeer nare bijwerkingen kennen? Het antwoord is simpel, zoals altijd: het is goedkoop en het levert heel veel geld op. Vaseline is een zeer goedkope basisgrondstof in de wereld van uiterlijke verzorging. Je moet het een beetje vergelijken met suiker in de voedselindustrie.
Van vaseline “ afkicken” is lastig. Dit, omdat de huid na het staken van het gebruik van vaseline enorm droog wordt en in het ergste geval gaat scheuren ( kloven) Het kan weken duren, eer de paraffine de huid uit is gewerkt, en de natuurlijke huidbarriëre zich herstelt. In deze herstelperiode is het belangrijk, om zo min mogelijk op de huid te smeren, en meest natuurlijke producten te gebruiken. Biologische, natuurlijke cosmetica kun je gelukkig steeds beter vinden. Deze natuurlijke producten laten de huid gewoon ademen, en werken wel echt verzorgend.
Na het zogenoemde “ revitaliseringsproces” zal je huid weer optimaal kunnen functioneren en zal waarschijnlijk ook door het gebruik van de betere middel zachter en gehydrateerd aanvoelen.
Als je erg veel vaseline hebt gebruikt is het mogelijk dat de huid een langere herstelperiode nodig heeft. Dit kan zich ontpoppen in een droge, trekkerige huid, rode vlekjes en/ of uitslag. Dit is gelukkig wel van voorbijgaande aard. Afhankelijk van de veerkracht en conditie van de huid duurt een herstelperiode enkele dagen tot 2-3 maanden.

GEZONDERE ALTERNATIEVEN SPIERBALSEMS

Gelukkig zijn er betere alternatieven op de traditionele tijgerbalsem. Het merk VAN DER PIGGE verkoopt bijvoorbeeld hele prettige balsems met een zelfde effect als tijgerbalsem / Vicks maar dan 100% natuurlijk. Onlangs kreeg ik een zeer interessant product thuisgestuurd via www.piloucosmetics.nl. Zij zonden mij een paar fijne sport-verzorgingsproducten van het merk EQ.  EQ verkoopt alleen producten die mens, dier en milieu niet schaden. Zo wordt het zeeleven ( riffen) niet aangetast en heeft het ook geen invloed op ons drinkwater. Gecertificeerd  ( biologisch ) onder ECOERT. Het is 100% natuurlijk, meest biologisch gecertificeerd, en puur.
Er sprong een lief klein potje uit: een Siberische balsem om aangedane spieren te verwennen na een flink robbertje sporten, of te verzachten en te herstellen. Het deed mij direct denken aan tijgerbalsem. En dat bleek achteraf niet vreemd, want qua ingrediënten heeft het er heel veel van weg, maar dan op een natuurlijke basis.

SIBERIAN BALM

Het gaat om een balsem, die de spieren ontspannen, herstellen en kalmeren. Er zitten voor 99,05% pure ingrediënten in verwerkt, waarvan ruim 45% van biologisch gecertificeerde afkomst.  Dit zijn o.a :
– Tahitiaanse Monoi met Edelweiss
– biologische essentiële cajeput olie
– biologische shea butter
– biologische Alôe Vera
– biologische menthol
– biologische / natuurlijke kamfer
– biologische essentiële kruidnagelolie
– amandel olie
– kokosolie
Het is geproduceerd in Frankrijk en dermatologisch getest. Het is geschikt voor alle huidtypen, ook de gevoelige huid. Uiteraard is het vrij van gruweltjes als siliconen, PEG’S en parabenen. LET OP: het is NIET GESCHIKT voor kinderen onder de zes jaar. Een potje bevat 15 ml en kost € 11,95.
De balsem is niet alleen voor de spieren te gebruiken, maar is ook geschikt voor talloze andere doeleinden. Zo kan het hoofdpijn wat verzachten / verminderen as je er wat van op de slapen lichtjes in masseert. Omdat het huidvriendelijk is, kun je het vrij op de huid aanbrengen. Het werkt ook tegen een verstopte neus, door wat balsem op de borst te smeren.

TESTEN MAAR!

Ik stond te trappelen om dit eens haarfijn te gaan testen. Omdat ik iedere dag sport, zijn mijn spieren altijd wel toe aan wat verwennerij. Ik kan ook perioden hebben waarin ik erg veel last heb van mijn nek / schouderpartij. Ook dan zijn dit soort smeersels een geschenk. Ik zit weer eens in zo’n stressvolle periode waardoor mijn nek / schouders op slot lijken te springen en dit helse pijnen kan geven. Na wat bezoekjes aan de fysio lijkt het weer wat beter te gaan maar nog steeds is de pijn 24 uur aanwezig. Dan komen dit soort balsems erg van pas en ik kon geen betere timing hebben om deze Siberische balsem te gaan testen.
Omdat het echt vrij sterk ruikt, gebruik ik een latexvrije handschoen. Dit gebruik ik overigens altijd als ik dit soort heftige smeersels op mijn huid smeer. Er wordt standaard geadviseerd om goed je handen te wassen na gebruik, maar mijn ervaring is dat je het na een uur nog steeds op je vingers ruikt en daar wordt ik persoonlijk niet gelukkig van. Ook kunnen smeersels behoorlijk op je vingers branden. Dus gebruik ik altijd standaard een handschoen. Het is een zeer zachte en daarom prettige balsem. Geen harde toestanden. Je kunt je vinger er zo doorheen halen.
Het smeren gaat heerlijk. En de geur is echt heerlijk, niet te overheersend. De eerste 10 minuten voel je niets. Het branden gebeurt zo’n beetje na een minuut of 12-15. Dat branden moet je overigens niet te letterlijk nemen, want het is echt heel aangenaam. Het heeft een warme sensatie op je huid. Het licht verkoelende gevoel treedt zo’n beetje na een half uurtje in en dat werk zeker twee / drie uur goed door. Mijn spieren vonden het heerlijk, want ze ontspanden volledig!
Mijn grote angst met het testen van smeersels is hoe mijn huid gaat reageren. Gelukkig is mijn huid er helemaal senang mee 😁 Het gaf de bekende rode kleur na het opbrengen ( dit doet mijn huid altijd) wat vrijwel direct weer wegtrok, wat een goed teken is. Ik kon mijn kleding na het intrekken gewoon over de plaatsen dragen, geen vlekken.

VOOR / NADELEN?

Nadelen kon ik niet echt vinden. Sterker nog, ik ben best enthousiast. Ik moet heel eerlijk zeggen dat het mijn VAN DER PIGGE SPIER LIMINENT niet verslaat van zijn troon, maar dit is absoluut een fijne “ every-day-use “ balsem voor die kleine pijnlijke plaatsen. De onderrug  bijvoorbeeld, of de kuiten. Fijn potje om in huis te hebben een zeer compact, waardoor het ook in je zak mee is te nemen.

WAAR KAN IK HET KOPEN / BESTELLEN?

Het merk EQ is vrij exclusief en wordt daarom niet in winkels verkocht, wel via een aantal aangesloten webwinkels. Ik ontving de balsem van www.piloucosmetics.nl, een zeer exclusief verkooppunt in de Benelux. KLIK HIER om naar de bestelpagina te gaan. 
NOTIFICATIE: ik ontving de balsem gratis en vrijblijvend om te beoordelen. Er zijn GEEN commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten, ook niet uit eventuele kortingsacties. Het review is onafhankelijk en vrijblijvend op eigen initiatief geschreven. 

MEGA KORTINGSACTIE!

Wil jij deze balsem voordelig uitproberen?  Ik mag 20% korting geven op de EQ balsem!

 

  • alleen en exclusief bij PILOU COSMETICS
  • gebruik de kortingscode BALM in hoofdletters
  • de korting is geldig van woensdag 5 Februari 2020 tor maandag 10 februari 2020
  • zolang de voorraad strekt
  • lukt het bestellen niet? Neem dan even contact op met de klantenservice van PILOU

3 Reacties op “Siberische natuurlijke balsem van EQ, de natuurlijke vervanger voor tijgerbalsem!

  1. Deze kortingsactie is geldig vanaf vorige week woensdag (ik zie de zondag als de eerste dag vd week) tot morgen. Maar ik krijg deze mail pas vandaag… Beetje krom!

  2. Zelfde probleem als Bea. Ook ik ontvang deze aanbieding steeds enkele dagen voor het verstrijken van het aanbod.Kan dat niet vlugger ? Het bericht pas vandaag ontvangen!

    • neem even contact op met de klantenservice en leg dit voor, de korting wordt dan vast nog wel verstrekt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *