SKIN RELIEF OIL….zo maak je dit zelf, ideaal tegen jeuk, irritaties, pijn, zwelling en roodheid van de huid!

In de zomermaanden heb ik er standaard last van. Naast dat ik flink wat last kan hebben van jeuk, zwelling en irritaties na een insectenbeet, heb ik regelmatig last van zweet-uitslag op mijn huid. Mijn huid krijgt dan een vervelend  pallet aan rode bultjes die gigantisch jeuken. Ik kan ook een fikse uitslag krijgen als ik te lang in de zon zit. Tja…het valt nu eenmaal niet mee om te leven met een extreem overgevoelige huid.😕 Maar anderzijds is het ook een verademing, omdat het zo wel vrij blijft van agressieve en synthetische meuk. Als ik dat er namelijk op smeer kan mijn huid in het ergste geval spontaan open barsten. Dus dat laat ik wel uit mijn hoofd. 🙂

De zweet-uitslag zit vooral tussen mijn twee vriendjes, mijn borsten 😁 Mijn decolleté kan behoorlijk rood en pukkelig verkleuren, terwijl ik mij moet beheersen niet te gaan krabben. De jeuk is soms gekmakend, 😫 Vandaar ik al behoorlijk bedreven ben geraakt met talloze middelen om de jeuk, zwelling en roodheid tegen te gaan. Pure Aloê Vera uit mijn planten werken helaas niet meer. Dit deed het wel altijd, maar mijn huid lijkt nu te zeggen “ toedeloe! Wij gaan lekker door met jeuken! “ Ik moet steeds met wat grovers komen aan minutie, om vooral de jeuk te stoppen. Ik heb al talloze natuurlijke smeersels gebruikt, die allen best goed werkten maar na enkele dagen de werkzaamheid op mijn huid verloren.
Ik ben zelf maar eens op onderzoek uit gegaan. En heb voornamelijk gezocht naar pure en natuurlijke middelen uit de natuur die jeuk, zwelling, pijn en roodheid kunnen verminderen en zelfs herstellen op de huid . Ik kwam uit op een bijzonder team. Met dit team ben ik gaan experimenteren, en bedacht een SKIN RELIEF olie. Een olie, die overal inzetbaar is, om jeuk, zwelling, pijn en roodheid / irritatie op de huid te verzachten en te herstellen. Ik stel mijn olie aan jullie voor, in de vorm van de ingrediënten die ik één voor één uitlicht. De ingrediënten ( vier om precies te zijn ) zijn drie oliën en pure aloê Vera. Ik heb de voorkeur aan de oliën van VAN DER PIGGE. Deze zijn loepzuiver en biologisch gecertificeerd.

TEUNISBLOEM OLIE

Deze olie is bijzonder te noemen. Het is zowel inwendig als uitwendig te gebruiken. Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de zaden van de teunisbloemplant. Het is rijk aan het meervoudig onverzadigde vetzuur Gammalinoleenzuur (GLA). Dit is een omega 6-vetzuur dat niet erg vaak in de voeding voorkomt. Een te hoge consumptie van verzadigde vetten, transvetzuren, suiker, alcohol, koolhydraten en een tekort aan essentiële voedingsstoffen (magnesium, vitamine B6, niacine, zink, magnesium, selenium, vitamine C, vitamine E) heeft in het lichaam een ongunstig effect op omega 6 in de vorm van GLA.  GLA is het vertrekpunt voor de synthese van hormoonachtige verbindingen die prostaglandinen worden genoemd. Deze verbindingen controleren en stimuleren diverse functies in alle lichaamsorganen De moderne leefwijze en eetgewoonten zijn niet bevorderlijk voor de synthese van gamma-linoleenzuur en prostaglandinen, zodat het zinnig is om teunisbloemolie te nemen. Ze is de beste garantie voor een adequate voorziening van gamma-linoleenzuur, en teunisbloemolie is de enige olie die 9 % gamma-linoleenzuur bevat, andere plantaardige oliën blijven in dit opzicht ver achter.
Teunisbloemolie is ook uitwendig te gebruiken bij een droge rode huid en schrale plekken. De olie is gevoelig voor hoge temperaturen en kan dus niet verhit worden of na opening buiten de koelkast bewaard worden.Toepassingen voor de huid  zijn o.a :  bij droge en gevoelige huid • bij een geprikkelde huid • ruwe en schrale huid • schrale plekken . Het werkt tevens verzachtend en herstellend.
Teunisbloem olie kan ook dienen als een draagmiddel. Als een verzorgingsproduct bijvoorbeeld te heftig reageert als het direct op de huid wordt aangebracht kan een “ ondergrond” van wat teunisbloem olie verlichting bieden. Gamma-linoleenzuur (GLA), zoals teunisbloemolie , is een soort die bestaat uit essentiële vetzuren. Eerder is bij GLA aangetoond dat tekortkomingen in de huid lipiden, die voor een ontsteking kunnen zorgen, gecorrigeert kan worden door GLA. Herdoor kunnen zij  mogelijk eczeem aanpakken. Helaas zijn er ( nog) geen onderbouwde studies die dit bevestigen.  Het is dus nog een twistpunt.
Omdat deze pure olie ook inwendig wordt gebruikt valt het onder een voedingssupplement. Het is erg goed te combineren met een goede omega 3 supplement , het werkt als een goede vitamine E complex .
Het bestaat uit pure olie van GLA en pure D-Aplha tocophenol ( vitamine E) De olie is ongeopend te bewaren op een koele donkere plek. Na openen moet je het in de koelkast bewaren en binnen 8 weken consumeren. Een flesje bevat 50 ml en kost € 12,95
 

THEEBOOM OLIE ( teatree oil)

VAN DER PIGGE heeft ook van de zeer populaire “ tea tree oil” een pure variant. VAN DER PIGGE heeft de Nederlandse benaming aangehouden. Theeboom olie is een natuurlijke, zuivere, etherische olie, gewonnen uit de Australische theeboom (tea tree). Deze olie heeft een bijzonder breed toepassingsgebied en mag niet ontbreken in de natuurlijke huis- tuin-en-keuken-EHBO-kit. Het wordt o.a. toegepast bij kalknagels en zwemmersvoeten; een gevoelige, schrale, ruwe en rode huid. Het ondersteunt zowel de weerstand als het herstellend vermogen van de huid. Theeboom olie kan worden gemengd door allerlei verzorgende producten, zoals bijvoorbeeld shampoos en crèmes
Tea tree, of theeboom 😉 wordt ontzettend veel toegepast in huidverzorgingsproducten. Met name in reinigende verzorgingsproducten wordt het toegevoegd omdat het de huid zuivert. Dit werkt bijvoorbeeld bij puisten en acné zeer effectief. Maar niet alleen werkt het zuiverend op de huid, het kalmeert ook. Bij kwallen en/ of insectenbeten bijvoorbeeld. Maar het kan ook de luchtwegen openen in een stoombad. Theeboomolie kan voor zeer kleine oppervlakken puur op de huid worden gebruikt. Het beste is om enkele druppels te mengen in het gewenste middel, zoals shampoo, crème of douchegel. Het kan dus ook worden gebruikt om mee te stomen. Gebruik dan maximaal 2 druppels in het stoomwater. Voor schoolgaande kinderen kan een haarspray worden gemaakt door enkele druppels theeboomolie toe te voegen aan een klein sprayflesje water. Schud dit goed voor gebruik en spray hiermee ‘s ochtends de hoofdhuid en het haar in. Theeboom olie werkt namelijk luis-werend! Deze pure theeboom olie is NIET GESCHIKT om inwendig te gebruiken. Het is echt bedoeld voor uitwendig gebruik.
 
 

VITAMINE E OLIE

Deze olie kan ook net als de teunisbloemolie inwendig worden ingenomen en valt dus ook onder een voedingssupplement. Het betreft een pure en 100% natuurlijke vitamine E. Deze vitamine is een veel voorkomende vitamine in plantaardige voedingsmiddelen zoals oliën, granen,groenten en fruit. Dierlijke voedingsmiddelen zijn vrij arm aan vitamine E. We hebben deze vitamine nodig. Het is een antioxidant en beschermt onze cellen in het lichaam tegen vrije radicalen . Gelukkig komen tekorten zeer weinig voor, maar de vitamine is dus wel belangrijk voor alle weefsels. Het lichaam kan vitamine E zelf niet maken, maar je hebt het wel nodig. De vetoplosbare vitamine speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en ander weefsel. Vitamine E beschermt de cellen tegen beschadiging door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Ook voor de stofwisseling in de cel en de weerstand is vitamine E van belang.
Vitamine E is een verzamelnaam voor een aantal tocoferolen die van nature in voeding aanwezig zijn, zoals alfa-, bèta-, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol wordt het beste in onze lichaamscellen opgenomen en is daarom de belangrijkste vorm De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E voor volwassen mannen vastgesteld op 13 milligram. Voor vrouwen geldt 11 milligram.
Maar je kunt vitamine E ook uitwendig gebruiken. Het beschermt de huid tegen veroudering, en vertraagt de gevolgen van het ouder worden. Het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en werkt verzachtend bij een ruwe, droge en schrale huid. Deze olie kan puur op de huid worden aangebracht. Vitamine E wordt erg veel toegepast in gezichtscrèmes. Dit vanwege de antioxidanten en de bescherming tegen veroudering van de huid. 
De olie bestaat uit Tocopherol (anti-oxidant), Triticum Vulgare Germ Oil, Helianthus Annuus Seed Oil (vulstof).Alles dus 100% zuiver en natuurlijk, niets synthetisch.
 

PURE ALOE VERA ( PLANT OF PURE GEL)

Aloë vera is een vetplant ( succulent, planten die een deel van het water opslaat in zijn lichaam)  die verwant is aan de affodilfamilie. Oorspronkelijk komt aloë vera waarschijnlijk uit het Arabisch schiereiland. De plant heeft een korte, houtachtige stam die ongeveer 50 cm hoog kan worden. Aan de basis van de stam zijn er vertakkingen. De bladeren staan vaak opeen gedrongen. Ze zijn groen/ blauwachtig van kleur en nemen zeer veel water op. ( sap) Aan de basis zijn de bladeren ongeveer acht centimeter breed en ongeveer 50 centimeter lang. Ze versmallen zicht tot een punt. Aan de onderkant zijn de bladeren afgerond en bevatten ze aan de randen uit elkaar staande, bleekgroene driehoekige hoornachtige tanden. Die vrij scherp kunnen zijn overigens.Aloë vera wordt veelal als kamerplant gehouden, met name in het Westen. Maar ook in Nederland vinden we in veel huiskamers een mooie aloë vera plant. Er wordt gedacht dat de naam ( aloë vera) waarschijnlijk ook afstamt van het Arabische woord ” alloeh” wat ” schitterende bittere substantie” betekent. Vera betekent ” waar” wat mogelijk aan kan duiden dat het om een écht zuiver iets ging/gaat. Er zijn verschillende soorten aloë vera planten. In Mediterrane  landen groeit de plant gewoon op zandgronden. Verder wordt de plant veel geteeld op Aruba. Van oorsprong is het een woestijnplant.
 
Aloê vera kennen we zoals eerder gezegd vooral als huidverzorger. Het heeft bewezen medicinale werkingen op de huid. Het wordt erg veel ingezet om huidziekten en zonnebrand te verzachten en zelfs te helen. Aloë vera wordt ook wel ” EHBO voor de huid” genoemd, en velen hebben dan ook altijd wel een tube aloê vera zalf in hun EHBO kit. Het werkt hydraterend, verzachtend, ontstekingsremmend, wondherstel-bevorderend, pijnstillend, infectiewerend, doorbloedingstimulerend, en breekt ook dode huidcellen en afgestorven weefsel af. Ons lichaam is voortdurend in opbouw, nieuwe cellen verschijnen en oude cellen sterven af. De gezonde en medicinale uitwendige werking van aloê vera op een rij:
  1. Het werkt verzachtend en helend bij eerste en tweedegraads brandwonden en zonnebrand
  2. Het is enorm effectief tegen een schrale, jeukende en droge, schilferige huid
  3. Het werkt effectief tegen zweertjes, insectenbeten, schaaf en snijwonden, scheerwonden en wond infecties, vrieswonden, acné, luiereczeem/uitslag, koortsblaasjes, en gordelroos
  4. Zeer effectief tegen eczeem, psoriasis, dauwworm en netelroos
  5. Ideaal tegen een droge hoofdhuid, en een slechte haar conditie
  6. Weldadig voor rectale jeuk en aambeien
  7. Het is verzorgend bij littekens en huidstriemen, het kan vroegtijdige huidveroudering tegengaan, en het werkt tegen ouderdomsvlekken, levervlekken en pigment vlekken
  8. Aloë vera koelt ook: bijvoorbeeld overhitte voetzolen en andere huidzones
  9. Het werkt verzachtend bij verstruikingen, peesontstekingen en verrekkingen
  10. Mogelijk heilzaam tegen reumatische klachten
Deze en alle andere medicinale werkingen in dit artikel vermeld, zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het boek ” Groot handboek geneeskrachtige planten” van Geert Verhelst. Dit boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.
Ik heb twee grote Aloê Vera planten in huis, die voor mij als een soort EHBO kistje werken. Zodra ik mij weer eens verbrand aan een hete bakplaat, breek ik direct een steel af en koel de aangedane plek ermee, wat directe verlichting geeft. Maar ook gebruik ik de verse gel om mijn eigen verzorgingsmiddelen mee te maken. Ik heb in deze skin-relief olie de verse gel gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor een 100% pure aloe Vera uit de biowinkel. 

HOE MAAK JE DE OLIE?

Goed, nu je alle ingrediënten bij elkaar hebt, gaan we de olie maken Je kunt het beste een glazen spray flacon van donker glas gebruiken. Ik recycle altijd alle glazen flesjes aan verzorgingsproducten, deze maak ik goed schoon, zodat ik ze weer opnieuw kan vullen. Gooi dus voortaan geen sprays , potjes en BPA vrije flessen weg, je kunt ze perfect voor veel andere doeleinden gebruiken. Heb je geen spray flacon, kun je deze ook kopen. Ze zijn er in RVS. Uiteraard kun je ook een potje gebruiken waarin je steeds een wattenstaafje in doopt om om de olie op de huid aan te brengen. Maar een spray werkt echt veel beter. 
Druppel circa 15 druppels TEUNISBLOEMOLIE, 15 druppels THEEBOOM OLIE en 20 druppels VITAMINE E in het flesje of potje. Haal het gel uit een kleine steel aloê Vera of gebruik ongeveer 50 ml pure gel, en voeg toe aan de druppels olie. Vul de rest op met lauwwarm water, sluit het flesje / potje en schud ongeveer 5 minuten goed door. Je olie is nu gereed voor gebruik. 
Bewaar de olie op een koele donkere plek. En schud steeds opnieuw voor gebruik 2/3 minuten flink. Is de buitentemperatuur warmer als 25•C, bewaar de olie dan in de deur-ruimte van de koelkast. 

HOE GEBRUIK JE HET?

Spray na goed schudden twee sprays op de aangedane plekken op de huid, en laat dit verder intrekken. Ik wil je vooral aanraden, om eerst op een klein stukje huid de spray te testen. Het is mogelijk dat je huid er niet zo goed op reageert, en dan kun je het beter even eerst op een klein stukje huid uittesten voordat je volop gaat sprayen. 

WAAR IS HET ALLEMAAL GOED VOOR TE GEBRUIKEN?

Ik heb de spray ongeveer drie weken zelf getest. Dit deed ik in hartje zomer van 2019 waar de temperaturen tot 40 •C en meer stegen. Zweetweer dus en dat heb ik dan ook gedaan. En uiteraard kreeg ik uitslag, Weer in de bekende hoeken zoals mijn decolleté  De spray werkt zeer jeukstillend, en verzacht direct. De uitslag verdween binnen twee dagen, bij regelmatig even sprayen. Verder heb ik het veel gebruikt op droge plekken, en ik heb er regelmatig mijn voeten lekker mee ingesmeerd.. Het werkt echt geweldig, mijn huid reageert er erg goed op. Dankzij de Aloê Vera wordt de huid ook meteen verzorgd en gehydrateerd. De SKIN RELIEF OLIE kun je o.a gebruiken bij:
* jeuk, door irritatie of insecenbeten
* huidirritaties
* roodheid en zwelling
* droge en ruwe huid
* gebarsten huid
* uitslag
* droge en kapotte nagelriemen
* droge handen en voeten
Het heeft een opmerkelijk en aparte geur. Ik vind het zelf aangenaam, maar vriendlief vind het bijvoorbeeld stinken 😂 Laat je niet ontmoedigen door de geur, want de werkzaamheid is echt super! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *