Slagroom schnitt

Als klein meisje kon ik al verlekkerend kijken naar al die prachtige slagroom schnitten bij de banketbakker. Later, toen ik zelf in een brood/banketbakkerij ging werken in mijn studietijd, kon ik met eigen ogen zien hoe deze werden gemaakt, door de banketbakker die achter de winkel iedere morgen in alle vroegte zijn verse banket maakte. Soms hielp ik zelfs mee, en leerde dus ook al vrij snel hoe je alles maakt, maar ook wat erin gaat šŸ™ Daar was ik toen al niet zo vrolijk over gestemd.

 

Ik ben erg lang bezig geweest om een echt goede meukvrije variant te bedenken op de inmiddels zeer beroemde slagroom schnitt. Ik heb er inmiddels al een aantal bedacht, maar nooit echt tot mijn tevredenheid. Tot nu! Want eindelijk heb ik een succesformule bedacht om een verrukkelijke, 100% meukvrije schnitt te maken! Deze schnitt is vrij van kunstmatige E nummers, suiker, lactose, gluten, en bevat erg weinig ingrediĆ«nten. IngrediĆ«nten direct uit de natuur vragen immers niet echt veel meer dan hun unieke zelf! Genoeg smaak! Ā Deze slagroom-schnitt bevat biologische, lactosevrije verse slagroom. Deze kun je vinden in het koelvak bij de biowinkel:

lactosevrije slagroom potje

biologische, lactosevrije verse slagroom

 

Kun je deze niet vinden, kun je ook kokosroom ( uit kokosmelk geschept) gebruiken of andere slagroom-vervanging als rijstslagroom, sojaslagroom of haverslagroom. Let hier echter wel altijd op de toevoegingen. Vaak wordt hier ( riet) suiker aan toegevoegd of een andere vorm van biologisch verantwoorde toegestane suikers. In de supermarkten kun je ook tegenwoordig terecht voor lactosevrije slagroom ( Alpro) maar deze bevatten suikers en andere meuk. Ik heb diverse verse soorten fruit gebruikt om de topping te maken. Uiteraard kun je dit zelf helemaal bepalen, welke fruitsoorten je gebruikt. Ik geef in mijn recept aan wat ik heb gebruikt.

Dit heb je nodig:

Voor de cake:

  • zes eieren ( liefst vers bij de boer) gesplitst
  • drie eetlepels erythritol suiker + een theelepel stevia Ā sweet Xtra
  • 200 gram fijn gemalen blanke amandelen ( of amandelmeel)
  • 100 gram fijn gemalen walnoten
  • 75 gram fijn gemalen zonnebloempitten ( zonnemeel)
  • anderhalve eetlepel wijnsteen bakpoeder

Voor de vulling

  • homemade pruimenjam of stevia jam ( smaak naar keuze)
  • een rijpe avocado, gepureerd

Voor de topping:

  • een bekertje ( 200 gram) verse biologische lactosevrije slagroom ( zie hierboven)
  • Enkele aardbeien, een banaan in stukjes, een wilde perzik in stukjes, een nectarine in stukjes, rode bessen, bramen, zwarte bessen, een pruim in stukjes

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet een vierkant cake/bakblik in met kokosolie. Bekleed met bakpapier. Klop in een vetvrij gemaakte kom de eiwitten samen met de helft van de suiker stijf. Klop de rest van de ingrediƫnten voor de cake samen in een andere kom met de mixer op lage stand ( anders springen de korrels je om de oren! ) tot een los-korrelige massa. Voeg de eiwitten toe en spatel dit met een lepel goed door elkaar, zorg dat alles goed in elkaar is opgenomen. Stort de massa in de vorm, en verdeel gelijkmatig. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten, blijf goed tussentijds controleren. Laat afkoelen.

slagroomscnit 7

Klop zes/zeven flinke eetlepels jam door de avocado-puree. Snij de afgekoelde cake door midden, en snij de zijkanten recht af. Besmeer de onderste cakelaag royaal met de avocado-jam. Druk voorzichtig de bovenste laag erop, en verwijder eventueel uitgelopen jam-resten.

slagroomscnit 5

Klop de slagroom samen met ongeveer twee eetlepels eryhtritol suiker stijf. Vul een spuitzak met de slagroom en spuit eerst horizontale strepen op de scchnitt, daarna verticale streepjes op de horizontale strepen. Beleg tot slot met al het verse lekkere fruit!

slagroomschnit 4

Je kunt de schnitt eventueel nog wat extra bestrooien met stevia poedersuiker. Ook lekker: een beetje gezeefde rauwe cacaopoeder! Je kunt de schnitt verder opleuken met cacaobibs, geweekte gojibessen, rozijnen, en moerbeien.

slagroomschnit 8 mooie

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *