Slimpie siroop…slim?

Gisteren in de supermarkt:
Moeder en tienerdochter aan de boodschap samen  en ik passeer ze als ik via de gang van het dranken schap naar de kassa wil lopen. Ik vang het gesprek op die tussen moeder en dochter gaande is en besluit even stiekem onopvallend mee te luisteren. Ik vind deze onderonsjes tussen mensen altijd vreselijk interessant maar vooral leer ik ook veel.

” …Mam,ik wil de grenadine smaak!” Het meisje ( ik schatte haar rond de twaalf jaar) houdt een fles limonadesiroop omhoog die ze net uit het schap heeft geplukt, gifgroen van kleur en van een huismerk.
” Nee, die krijgen jullie niet. Zit teveel suiker in…” zegt de moeder resoluut en ze loopt meteen naar haar dochter toe om naast haar een fles Slimpie limonadesiroop uit het schap te trekken. Al even zo gifgroen.
” Deze mogen jullie, daar zit geen suiker in, veel gezonder!”
” Ik vind die niet lekker! Die is zo zoet! ” sputtert de dochter tegen maar moeder is niet over te halen: de fles Slimpie staat al in de winkelwagen die ze wat opstandig verder duwt het pad uit van de dranken. Dochter druipt af en loopt wat mokkend achter haar moeder aan.

Dat is de kracht van de claims, de reclame en schreeuwende etiketten. Soms doet het er niet eens toe wat er in een verpakking zit: als er iets volop in de aandacht staat, bijvoorbeeld via social media, televisie en radio reclame of vele reclame in tijdschriften, kan het voor veel mensen al meer dan genoeg zijn om hen te doen besluiten tot aankoop. Daar zit uiteraard erg veel gebrek aan juiste kennis in, maar ook een bepaalde gemakszucht. We geloven erg graag en snel dat iets inderdaad gezonder en beter is. Geen gedoe en hey: als er ” geen suiker,wel zo lekker!”en ” 0% suiker,0% calorieën” op een etiket staat dan kan daar toch geen miskoop aan gedaan worden?
Nou,wel dus. Want zo slim is dat Slimpie spul niet.

Het mag dan wel geen suiker bevatten, het lijkt er verder erg op dat er een kruiwagen aan meuk in is gekieperd. Ik zal deze fles Slimpie hier  gebruiken als een typisch voorbeeld van hoe we blind in dit soort misleiding kunnen trappen.

etiket

Etiketten zijn van veel grotere invloed dan we met zijn allen denken. Sterker nog: de fabrikant steekt vrijwel altijd méér geld in de verpakking dan in het product zelf. Een saaie verpakking zonder illustraties en minimale tekst/informatie ( wat we vooral tegenkomen bij B-merken en huismerken) verkoopt minder goed dan een verpakking met flitsende en bijna licht-afgevende kleuren en schreeuwende kreten die je neus er bijna af bijten. We worden geprikkeld. En de fabrikanten gebruiken onze prikkels om ons te doen aanzetten tot aankoop.
Als we naar een fles Slimpie kijken heeft de fabrikant zijn best behoorlijk gedaan. Er gebeurt erg veel op zo’n fles, en is er vooral op gericht om kinderen te prikkelen. Leuke poppetjes en felle kleurtjes doen het altijd goed bij kinderen. Niet voor jan met de korte achternaam staan de flessen Slimpie goed op kinder-ooghoogte. Een goede afspraak tussen fabrikant en supermarkt, waarbij veel geld gemoeid is.
Er wordt op de fles ook gedacht aan de nodige informatie om de ouders ervan te overtuigen dat dit vast een gezond drankje moet zijn. De kreten die je neus er bijna af bijten liegen er tenslotte niet om. Zonder suiker, zonder caloriën, en een keurig,  maar nietszeggend ” ik kies bewust” logo erop. Even ter duidelijkheid: deze vinkjes op verpakkingen worden geplaatst door een organisatie die is opgezet door o.a Unilever . Do i need to say more? Fabrikanten betalen flink wat geld om zo’n vinkje op hun producten te zetten.
Kijken we verder naar de verpakking, zien we dat het poppetje ook nog eens een appel en peer vasthoudt. Alsof wat er in de fles zit rechtstreeks uit de natuur komt. Laten we de ingrediënten eens nader bekijken:

1912184_808576472507818_8782457613143295713_o

( van de smaak mixed fruit)

WATER: spreekt voor zich. Bijna ieder drankje bestaat voor het grootste deel uit water.
4% VRUCHTENSAP UIT CONCENTRAAT: ( en daar hebben we vast de appel en de peer: 2% appel en 2% peer…WOUW!) Houdt in dat slechts 4% uit ” fruit” bestaat, wat tevens een concentraat betreft: bewerkt dus. Daar blijft kort door de bocht enkel de vruchtensuikers van over.
VOEDINGSZUUR ( citroenzuur) Een zwak organisch zuur, ook wel een natuurlijke zuurteregelaar genoemd. Het zuur wat uit citroenen komt zorgt ervoor dat het product goed en mooi van structuur blijft. Niet biologisch, anders stond dit er wel bij vermeld.
ZOETSTOFFEN: ( cyclamaat, aspartaam, sacharine) Tja..wat kan er nog meer gezegd worden over kunstmatige zoetstoffen? Er wordt vandaag de dag nog steeds heftig over gediscussieerd.  Wat ik echter zo opvallend vind aan dit geval met een limonadesiroop voor kinderen is dat het volop wordt gebruikt terwijl het al lang bekend is dat kunstmatige zoetstoffen de groei en ontwikkeling bij kinderen kunnen verstoren. Er zit niet zomaar een beetje in: maar liefst drie verschillende varianten.
ZUURTEREGELAAR: ( natriumcitraat) Is net als citroenzuur een ingrediënt wat ervoor zorgt dat de boel een beetje mooi en aantrekkelijk blijft in de fles.
ANTIOXIDANT: ( ascorbinezuur) Ascorbinezuur is ook wel vitamine C. Echter kan dit kunstmatig worden nagemaakt of het komt uit groente en fruit. In dit geval blijft dat gegeven onduidelijk,waar de fabrikant zijn ascorbinezuur uit haalt.
CONSERVEERMIDDELEN ( E211 en E202) E 211 is natruimbenzoaat en E 202 is kaliumsorbaat. E211 kan zijn gemaakt van natuurlijke voedingsmiddelen, maar meest gangbare is de synthetische variant. Op de fles vond ik verder geen informatie over een natuurlijke variant. Kaliumsorbaat is een synthetisch conserveermiddel wat ervoor voor moet zorgen dat een product niet gaat gisten en/of schimmelen. Staat niet al te goed aangeschreven in de E nummer boekjes overigens. Namelijk overal code rood en zeer schadelijk bevonden.
AROMA’S Kan verwijzen naar een geur of een smaakstof. Dit kan zowel natuurlijk zijn gewonnen of synthetisch. Ook hier ontbreekt elke info op de fles en dat vertelt meestal dat het van synthetische afkomst is, omdat fabrikanten erg graag met de kreet ” natuurlijk” strooien. Is het niet het geval, wordt het verder erg onder het kleed gehouden en afgedaan met niet meer dan nodig: in dit geval gewoon ” aroma’s”.
KLEURSTOFFEN ( betacaroteen, chlorophyl) Betacaroteen komt veelal uit wortelen, maar kan ook hier gemakkelijk zijn vermengd met een synthetisch goedje om de kleur op te halen. Chlorophyl is een groene alg ,wat in deze variant van Slimpie zeer waarschijnlijk het groene kleurtje geeft. Echter lijkt het mij dat ook hieraan wat extra synthetische middeltjes aan zijn toegevoegd, om zo’n gifgroen kleurtje te verkrijgen. Maar dat is mijn mening.

Als je de ingrediëntenlijst er dus eens op gaat nalezen,  kun je je conclusie trekken. Slim?
Dacht het niet. Ook is het goedje zo mierzoet ( en geloof mij mensen: ik HOU van zoet!) dat zelfs de grootste zoetekauw bedankt. Maar ook de sterke zoete chemische geur doet me nu niet bepaald watertanden om er een flinke slok van te nemen.

waarom we het toch kopen

Tja, je kunt nu denken ” ieuwww! ” en ” dat spul komt er bij mij niet meer in!” maar er zullen ook genoeg mensen zijn die TOCH voor deze ” gezondere keuze” zal blijven gaan.Omdat ze van mening zijn dat zonder suiker toch AL-TIJD beter is. Dat je beter alles zonder vet, zonder suiker en zonder zout kunt kopen want alle beetjes helpen toch?
Nou, nee. Dat is nu namelijk nét de crux.  Alles is gezonder zonder suiker, zonder vet, zonder zout. Maar ze vergeten erbij te vermelden wat zij er dan ter vervanging hebben gebruikt.  Alleen mensen, die serieus met hun voeding bezig zijn, zullen de moeite nemen om ingrediënten tabellen te lezen, en voedingswaarden. De grotere groep mensen laten zich ( mis) leiden door verpakkingen, direct in het oog springende kreten en claims, en dus via andere sociale wegen. Je kunt eigenlijk uitgaan van een stelregel: de kleine letters op een verpakking vertellen je de ware ingrediënten, ingrediënten die fabrikanten jou liever graag niet willen laten lezen. De grotere letters zijn vrijwel altijd misleidend.
Hoe doe je het nu goed als onwetende consument? Dat is tegenwoordig lastiger dan ooit tevoren. Vroeger was namelijk alles overzichtelijk: snoep was lekker maar wel ongezond. Er zat veel suiker in. En teveel suiker is niet gezond. We wisten ook WELKE producten suikers bevatte, nu is dit vrijwel onmogelijk. Overal komen we wel een vorm van suiker/ kunstmatige zoetstoffen tegen.  Jaren geleden was dit nog een stuk overzichtelijker. Ik heb deze tijd ook mee mogen maken.  Er waren geen 80 soorten vla, geen 150 soorten brood, geen hele paden vol met snoep. En hetgeen wat er dan wel was ( twee soorten vla bijvoorbeeld) bevatte suiker, maar in normale hoeveelheden. En suiker blijft suiker: dat was vroeger al zo. Maar er is in de afgelopen jaren veel veranderd in samenstellingen en vooral doseringen. Een ontbijtkoek wat vrijwel uit suiker bestaat. De meest idiootste producten ( roze koek vla? ) om ons nog meer te verwennen, terwijl we daar geenszins om vragen. En alles moet opeens in veelvoud en mega verpakkingen. We zijn het draadje ergens kwijtgeraakt afgelopen jaren waardoor we niet alleen zijn gaan over consumeren met zijn allen maar we ook graag de keuzes overlaten aan fabrikanten, supermarkten en multinationale ondernemingen. Zij vragen niet beter.

bewust inkopen

Het valt vandaag de dag absoluut NIET mee voor consumenten om een beetje een gezonde keuze te maken. Gelukkig lijkt er een kleine tegenstand op gang te komen bij consumenten en willen we steeds meer graag weten WAT we eten en drinken. We gaan gelukkig steeds minder pikken en slikken en alles zomaar aannemen van fabrikanten. Een zeer goede ontwikkeling maar we hebben nog een lange weg te gaan.
Het begint in ieder geval met ons inkoop gedrag. Daarin moeten we weer vooral gaan leren naar onszelf te luisteren, naar ons lichaam.En niet naar wat fabrikanten ons graag willen doen laten geloven. Steek moeite, aandacht maar vooral veel LIEFDE in je voeding. Veel mensen zijn zich niet al te bewust van het belang van wat we werkelijk in ons lijf proppen en gieten. Omdat we niet indirect gevolgen ondervinden, denken we er ook vaak te gemakkelijk over . ” Het zal vast wel meevallen! ” ” Ja hoor,mijn oma is 99 geworden met vette rookworst! ” ” Ik voel me topfit en ik eet junkfood!”
Vooral afgelopen jaren zijn we zieker, dikker,vermoeider, intoleranter en allergischer geworden dan ooit tevoren. Het zijn opmerkelijke veranderingen, die ergens een oorzaak hebben. Bewust inkopen doe je met gezond verstand. Neem de tijd om etiketten/verpakkingen te bestuderen. En begrijp je veel teksten niet, neem de moeite om je daarin wat te gaan verdiepen. Je hoeft echt geen wandelende vergaarbak te worden, maar een basis kennis loont absoluut de moeite om juiste keuzes te maken. ECHT slimme keuzes. 😉

Lees meer over Slimpie, door hier te klikken.

102 Reacties op “Slimpie siroop…slim?

 1. Wat ben ik blij met dit artikel, na maanden buikpijn bij mijn dochter van 6 en veel onderzoeken en ellende verder, gestopt met de slimpie…………..sinds die tijd geen buikpijn meer!

  • Ben ook blij dat ik dit lees, wij drinken hier ook veel van, dacht dat dat slim was :-l
   Mijn zoontje klaagt ook wel eens over buikpijn.. al heb ikzelf nergens last van. We gaan het nu zeker een stuk minder drinken. Ik ben wel iemand die oplet wat ik er allemaal in stop maar hoe meer ik lees en leer hoe minder ik ervan begrijp…

 2. Beste Monique,
  Hier krijg ik toch weer buikpijn van..ik loop met mijn dochter van 4,5 bij een dieetiste omdat ik zelf nogal radicaal kan zijn als het om lijnen gaat. Nu is ze nog net niet te dik maar heeft wel aanleg. De dieetiste raadt producten zoals slimpie juist ten zeerste aan! Iemand met verstand van eten denk ik dan..nu hoor ik weer dit 🙁 vroeger werd je alleen bij de autogarage ‘misleid’ nu ook al met dit soort dingen? Ik denk dus goed bezig te zijn maar doe dat dus schijnbaar niet..pfff ik word er gek van..

  • ik kan me je reactie erg goed voorstellen,het is ook ontzettend verwarrend. Helaas is het inmiddels niet meer alleen bij de autogarage. En ook niet alleen bij limonadesiropen als deze. Wat ik in mijn laatste gedeelte ook aangaf: luister vooral naar jezelf. En maak vanuit die basis de beste keuzes. Veel succes en wijsheid gewenst!

  • Jammer dat er mensen zijn die alles geloven
   Het drinken van een beetje aspetaan is niet slecht
   Alleen als je er 3of meer liter can zou drinken per dag

   Maar ja dan is alles slecht

   • Als je een beetje aspartaam binnen krijgt, dan zal je heus niet gelijk ziek worden. Het probleem zit hem in de opstapeling van al die beetjes. En de ene persoon is gevoeliger dan de andere. Zolang er zowel studies zijn die aantonen dat het geen schade toebrengt als studies die laten zien dat het wel schadelijk is, lijkt mij het belangrijkste uitgangspunt: het voegt helemaal niets toe aan het lichaam. Het is vulling, geen voeding, dus voor een goede gezondheid helemaal overbodig.

   • Dat geldt niet voor iedereen Riette. Als ik twee glazen Slimpie drink (of een paar van die ijsjes), dan krijg ik last van mijn buik van de aspertaam.
    Omdat ik geen suiker kan gebruiken heb ik een periode regelmatig (iedere dag één/ twee glazen) cola light gedronken. Ik had iedere dag flinke hoofdpijn.
    Totdat ik me ging verdiepen in aspertaam. Sinds ik het niet meer gebruik, ga ik weer zonder hoofdpijn door het leven! En ik herken de reactie van mijn lijf nu ook bij andere producten waar veel aspertaam in zit.
    En ken je toevallig de suikerloze ‘Not guilty’ ijsjes die een paar jaar geleden op de markt waren? Zagen er uit als overheerlijke Magnums. Als ik er één at, zat ik binnen een uur op het toilet!
    Het is dus goed dat er mensen zijn die dit soort informatie onder de aandacht brengen…

   • Dat is het verraderlijke van aspertaam en die gore zoetstoffen. Het zit in alle Light producten , en net als wanneer je last van je schildklier krijgt, een stille moordenaar in je lichaam. Het is een proces van jaren zonder dat je verneemt dat je er last van hebt.

  • Hallo,
   dieetisten raden ook roomboter en allerlei andere vetten af zoals in vis en vlees, je mag dit dan van hun beperkt of liever helemaal niet.
   Heb vroeger ruim een jaar bij een dieetiste gelopen, heeft me veel geld gekost en ben in dat jaar wel 15 hele kilo’s afgevallen van 112 naar 97, nooit meer voor mij.

  • Mijn dieetist raad het ook aan evenals veel lightdranken drinken…

  • Diëtisten raden óók Optimel aan. Er staat op de verpakking ‘0% suiker’, maar het zit vol met zoetstoffen! Echt! Daarnaast: ik had een keer een beker ervan gedronken en daarna de beker even vluchtig afgespoeld, om hem later op de dag te kunnen afwassen. Er was wat achtergebleven aan de bovenkant, wat ik er zéér moeilijk van af kon krijgen! Ik dacht: ‘Als ik dat er al zo moeilijk af krijgen kan, hoe moet dat wel niet voor mijn maag zijn?’ Ik heb het daarna dan ook nooit meer gedronken!

   • Wat een rare diëtiste hebben jullie dan.. mijn moeder is namelijk ook heel veel afgevallen door een cursus te volgen. Zij mocht juist wel roomboter en vis omdat daar goede vetten is zitten. En juist geen cola Light ! Alleen veel water of vers geperste drankjes.. nou is natuurlijk ieder dieet weer anders .. maar vond het echt super raar , dat verhaal van die diëtiste….

  • Beste Ak,

   Ik ben geen diëtiste, noch gespecialliseerd in diëtiek, maar als herstellende Anorexia patiënte die maar wat geïnteresseerd is in voeding wil ook ik mijn mening geven over dit controversiële product.

   In de wereld van diëtisten (en geloof me, ik ken er genoeg) is er nogal veel ophef over suikervervangers en suiker in het algemeen. Wat ik u aanraad omdat uw dochter aanleg heeft voor overgewicht, is om met haar af te spreken om 1 á 2 keer per dag Slimpie te drinken en voor de rest (halfvolle) melk, water en thee als vast drinkpatroon te consumeren. Zo maakt u de momenten dat ze wel wat zoets kan drinken éxtra bijzonder in plaats van dat het vanzelfsprekend is om dit te doen. Als uw dochter ook alleen maar één van de hierbovenstaande beginnende klachten ervaard, raad ik u aan om gelijk te stoppen met Slimpie en over te gaan op normale limonade/grenadine.

   Ik hoop u hierbij voldoende geholpen te hebben.

   Met vriendelijke groet,

   Rachel

   • Dit advies zou ik niet geven, zoals hierboven: een beetje troep is ook troep!
    Ik had vandaag een hele grote stapel proefzakjes slimpie meegekregen en aan de kinderen uitgedeeld op school. Ben lerares. Geen tijd genomen om de kleine lettertjes te lezen, maar alles wat ik nu over heb, gaat in de afvalbak.
    Van zo’n verhaal over ascorbinezuur=vit. C trek ik al een zuur gezicht: maak dat je oma wijs! We noemen het anders, dús is het anders? Dacht het niet!

 3. Ik heb wel een paar aanmerkingen op jouw stuk. Als ik zo vrij mag zijn:

  “Ik vang echter het gesprek op die tussen moeder en dochter gaande is en besluit even stiekem onopvallend mee te luisteren.” Stiekem en onopvallend zijn synoniemen. Hoe kan je immers opvallend stiekem doen?

  “Sterker nog: de fabrikant steekt vrijwel vaker méér geld in de verpakking dan in het product zelf.” Is dit een aanname of heb je ook een bron?

  “Een saaie verpakking zonder illustraties en meer tekst dan nodig is ( wat we vooral tegenkomen bij B-merken en huismerken) verkoopt minder goed dan een verpakking met flitsende en bijna licht-afgevende kleuren en schreeuwende kreten die je neus er bijna af bijten.” Hier zou ik graag dezelfde vraag stellen als hierboven.

  “Maar ze vergeten toch altijd vreemd genoeg weer erbij te vermelden wat zij er dan ter vervanging in hebben gepropt. En laat die vervanging zelfs nog schadelijker,ongezonder en dus veel onverstandiger zijn dan suiker,vet,en zout.” Huh? Hoe kan je dat nou zeggen als je net de ingrediëntenlijst hebt doorgenomen?

  “Hoe doe je het nu goed als onwetende consument? Dat is inderdaad tegenwoordig lastiger dan ooit tevoren.” Je doet het goed als je je informeert over de ingrediënten, toch? Is dat, door de komst van alle digitale hulpbronnen, niet makkelijker dan ooit?

  “En hetgeen wat er dan wel was ( twee soorten vla bijvoorbeeld) bezat danwel suiker,maar in normale hoeveelheden.” Hetgeen is correct echter wel zeer formeel. “danwel” is toch echt twee woorden. Owhja, heb je een bron voor de aanname die je doet? Heb je de ingrediënten van een pak vla uit 1985?

  “We zijn het draadje ergens kwijtgeraakt afgelopen jaren waardoor we niet alleen zijn gaan over consumeren met zijn allen maar we ook graag de keuzes overlaten aan fabrikanten,supermarkten en via reclame.En die? Tja,die vragen niet beter.” Huh wat? Ik raak hier ook even ‘het draadje’ kwijt …

  “Het valt vandaag de dag absoluut NIET mee,laat ik dat duidelijk voorop stellen,voor consumenten om een beetje een gezonde keuze te maken” Deze zin kun je beter ander formuleren. Ik zou gaan voor: Laat ik duidelijk voorop stellen dat het vandaag de dag niet makkelijk is voor consumenten om een gezonde keuze te maken.

  “Daarbij komt er ook nog zoiets als persoonlijke voorkeuren kijken.” voorkeuren moet hier in enkelvoud.

  “Gelukkig lijkt er een kleine tegenstand op gang te komen bij consumenten en willen we steeds meer graag weten WAT we eten en drinken.” Is die weerstand niet al jaren aanwezig? Zo zijn, als ik mij niet vergis, de ingrediënten op de verpakking gekomen.

  “Het begint in ieder geval met ons inkoop gedrag” Ik zou willen beginnen met voorlichting en onderwijs, daarna kan een consument in de winkel pas een juiste keuze maken. (ps. inkoopgedrag is 1 woord.)

  “Vooral afgelopen jaren zijn we zieker,dikker,vermoeider,intoleranter en allergischer geworden dan ooit tevoren.” Heb je hier ook een bron voor?

  “3 x raden waaraan dat kan liggen…….” Dat zou die bron, met een degelijk onderzoek, mooi kunnen vertellen.

  “Haal uit de grote sahara’s vol informatie ( google is iedereen’s beste vriend) de informatie die het meest voor jou ( en dus je lichaam) van toepassing is. Ik kan de hele wereld vertellen over hoe goed of slecht iets is maar ik haal mijn kennis ook uit boeken en internet.” Wil je die bronnen dan delen? Nu is je stuk best boeiend, maar vooral een stel aannames die bij elkaar geraapt lijken. Je stuk mist nu duidelijke en onderbouwde bronnen, dat is echt zonde. (ps. iedereens beste vriend.)

  “Neem goed advies ter harte,maar luister vooral naar je lichaam.” Best zin van het hele stuk!

  Als je serieus bent over het informeren van anderen over dit soort onderwerpen zorg er dan voor dat je aan je grammaticale kennis werkt. In je stuk staan nu heel veel spel en taalfouten (die ik niet allemaal heb benoemt). Minder fouten zorgt er vast en zeker voor dat je beter overkomt.

  • jammer dat je het als storend ervaart.Ik respecteer je mening.Warme groet.

   • Dank voor je reactie! Wil je het gebruik van bronnen overwegen? Ik zou je er eventueel best bij willen helpen! 🙂

    • Gelukkig heb jij helemaal geen taalfouten gemaakt, hè Koen?
     Het zou je sieren als je zelf foutloos reageert alvorens je iemand wijst op grammaticale foutjes.

   • Het gaat niet zozeer om de taalfouten maar om de aannames die gedaan worden.

    Wat mij het beest stoorde is dat je claimt dat fabrikanten meer geld aan de verpakking besteden naar aan het produkt.

    Het is namelijk heel erg goedkoop een mooie verpakking te ontwerpen.

    Zomaar even een puntje.

    • Kun je dan ook met bewijsstukken komen, waaruit blijkt dat deze fabrikant niet meer heeft besteed aan zijn verpakking dan hij heeft besteed aan de inhoud?

  • Bij mij komt ze prima over. Haal eruit wat voor jezelf op toepassing is.
   En een taalfoutje hier of daar…….ach, daar zijn we mensen voor, die maken fouten.

  • Deze reactie vind ik nog irritanter dan Slimpie zelf. Iemand schrijft een boeiend stuk en meneer voelt zich even zo belangrijk om de o.a. de spelfouten eruit te halen. Daar kan ik echt slecht tegen!

   • Op zich zijn de spelfouten niet zo erg.. (die maak ik zelf ook zo vaak!;)), het gebrek aan bronnen vind ik wel echt een gebrek. Zeker als we zulke producten willen aanpakken moeten we met onderbouwde uitspraken komen! Deze aannames kunnen (door bedrijven) makkelijk onderuit worden gehaald en het helpt niet bij het correct informeren van consumenten. Het wordt op deze manier niet makkelijker voor de consument als iedereen zijn eigen aannames gaat delen.

    En zo belangrijk vind ik mezelf niet, ik kom wel op voor het gebruik van sterke bronnen!

    • Het maakt een stuk alleen maar sterker als het goed geschreven is en geen taalfouten bevat. Ik laat ook graag correcties achter bij teksten met foutjes die ik een warm hart toedraag. Het gaat er helemaal niet om om iemand aan te vallen of om te laten zien hoe “goed ik het allemaal wel niet weet”, ik help gewoon graag iemand zodat die goed voor de dag komt.

   • Ja, grappig, hè? Hij klaagt over de slechte grammaticale kennis van een ander en maakt zelf vervolgens een vette fout. Vind ik wel lachen. En over het stuk van Koen? Lekker belangrijk!

  • Heb benoemt = heb benoemd. Als je het hebt over storende taalfouten, zorg dan dat je zelf foutloos schrijft.

   • Jemig wat een ellende over een taal” vout”. Ik zal hem meteen herstellen in de hoop dat er dan vooral naar de inhoudelijke tekst wordt gekeken,waar het artikel ook voor bedoeld is.Lijkt mij persoonlijk wat belangrijker of er een letter verkeerd staat of niet.Het lijkt de kunstmatige wereld wel……daar moet alles bij veel mensen ook perfect. Maar ik zal het aanpassen.Warme groet.

    • en dan nog even dit: waar heb ik het over storende taalfouten? Daar kan ik mij namelijk niets van herinneren.

     • Dat was jij ook niet maar Koen die reageert op jouw artikel.

     • Laat ik voorop stellen dat ik dit een goed stuk vind, waarin de misleidingen van de voedingsindustrie goed worden benoemd, en wat de taalfouten betreft; ik neem aan dat je geen lerares nederlands, communicatie adviseur of journalist bent dus is het in dit geval ook niet belangrijk vind ik

  • Grappig Koen. Je hebt het over taalfouten maar je bent zelf gelukkig ook niet perfect.
   “Die ik niet allemaal heb benoemt”.
   Volgens mij is benoemd met een D

  • “Die ik niet allemaal heb benoemt???!”
   Koen, je wil graag bronvermelding. Dat lijkt me inderdaad zeer nuttig.
   Laat het dan alsjeblieft daarbij. Iedereen maakt taalfouten. Ook jij blijkbaar.

   • Ook ik, natuurlijk. We kunnen met z’n alle proberen te leren van elkaar? Dank voor je feedback! Bronnen lijken mij inderdaad zeer nuttig, ik hoop dat Monique dat ook vindt.

  • Dag Koen,

   Moet jij nodig zeggen!
   In de laatste alinea van jou staan ook 2 spelfouten:
   spel- en taalfouten (dat streepje moet erbij) en heb benoemt met een ‘t’! Foei. Is toch echt met een ‘d’.

  • “Bedoelt”.. Ahum, je bedoelt natuurlijk “bedoeld”… Als je iemand corrigeert, zorg er dan voor dat je zélf geen spelfouten maken. Kots.

  • Deze zin kun je beter ander (moet hier niet iets tussen) formuleren
   en is deze zin wel goed? Best zin van het hele stuk!
   Voor een gedeelte heb je gelijk maar als je iemand wil corrigeren op gramaticafouten, zorg dan dat je zélf alles goed hebt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Best grappig dat u hier de persoon in kwestie gaat corrigeren op taal- en spelfouten terwijl u zelf ook niet foutloos typt. Dat noemen ze in de volksmond: gigantisch op je bek gaan. Fijne avond, betweter

  • “Neem goed advies ter harte,maar luister vooral naar je lichaam.” Best zin van het hele stuk!

   ‘Best’ moet zijn ‘Beste’ (als je dan toch op de taalfouten let 😉 )

 4. Slim heeft voor de fabrikant in dit geval ook een dubbele betekenis:

  – In NL betekent het een verstandige (slimme) keus
  -Vertaling uit het Engels: mager, dun

  Monique, dank je wel voor je blog

 5. Heb nog nooit zoveel onzin gelezen over slimpie. Wanneer je dit op een site plaatst moet dit met naam en toenaam worden gemeld. Iedereen kan dit zo op zijn site zetten zonder bronvermelding. Verhaal is denk ik geheel verzonnen. Hoe probeer ik een product (coolbear) in de markt te krijgen. Kijk uit voor claims.

  • jammer dat je het zo ziet,maar ik respecteer ieders keuze. Ik heb overigens nergens Cool bear geopperd,dus je bewering vind ik wat vreemd,maar nogmaals respecteer ik ieders mening,ook het jouwe.Warme groet!

 6. tegenwoordig is zelfs de lucht die we inademen giftig. Iedereen moet zelf kiezen wat hij/zij koopt en of het gezonder is of niet. Want u zegt hier zo mooi dat aspartaam en die andere zoetstoffen slecht zijn. Maar dat is in bepaalde gevallen absoluut niet waar. ik heb diabetes en voor mij is suiker dus vele malen ongezonder dan aspartaam. ik zou als ik u was dus niet zo snel zeggen dat het ‘troep’ is.

  • Het is dan ook waarom ik opper dat het laatste woord er nog lang niet over is gezegd.Ik kan mij goed voorstellen dat aspartaam een uitkomst voor jou is,en dat is je keuze,waar ik respect voor heb.Maar het mijne is dat aspartaam niet zo gezond is.Warme groet!

   • En er is voor diabetici (zoals ik) nòg een keuze: Leer jezelf die zoete smaak af. Dat is niet zo moeilijk als je denkt, ik had het binnen twee maanden helemaal voor elkaar. Dan worden gezonde keuzes een stuk makkelijker!

    • En niet alleen voor diabetici, Christien: het is verrassend hoe verslaafd de meerderheid aan zoete smaak is! Wat goed dat het je gelukt is te ontwennen. Ik kocht laatst voor mijn man biologische sandwichspread van Smaakt, en het was ongelooflijk hoe zoet die is! (er zit agavesiroop in…) Als je denkt dat je iets hartigs op je brood gaat smeren… 🙂

 7. Wat een onzin verhaal, als je iets beweert toon het dan ook aan met een bronvermelding. Ze zagen me aankomen vroeger op school zonder bronvermelding. Ik drink het al jaren, en het bevalt me prima. Het smaakt heerlijk en kan het iedereen aanraden.

  • je hebt voorstanders en tegenstanders.Dat hou je bij ieder verhaal.Kunstmatig of natuurlijk,meuk of gezond.Appel of peer,citroen of limoen.Iedereen heeft zijn keuze daarin en ik respecteer deze. Als jij slimpie lekker vind en prettig,is dat jouw keuze en je goede recht daarin. Net zoals ik tegen dit product ben en daar zo mijn redenen ( lees artikel VOL MET TAALVOUTEN er maar eens opnieuw op na 😉 ) voor heb.Hopelijk respecteer jij deze ook. Warme groet

 8. zoals jezelf al aangeeft in je stuk.. Alles met maten.
  Mijn dochter heeft diabetis type 1 en kan niet zomaar iets met suiker pakken. Wij geven haar ook slimpie maar max. 3 glazen per dag. Dit is ook het advies van het ziekenhuis. Natuurlijk is overal wel wat over te “klagen” maar je gezond verstand gebruiken is altijd goed. Ben bewust wat je eet en drinkt en doe dit met maten. Zoals ze zeggen ” af en toe een glaasje wijn is gezond” maar elke dag 5 flessen leegdrinken lijkt mij niet zo verstandig

  • Zonde dat het ziekenhuis zijn diëtisten niet laat bijscholen… Mijn vader is ook diabeet en verslaafd aan zijn ziekte. De specialist toentertijd heeft hem gezegd dat het voor de rest van zijn leven is waar hij zich angstvallig aan vasthoudt, hij leeft nu zo ongeveer op Pepsi max. Er zijn verschillende manieren om diabetes om te keren maar het wil er niet in bij hem.
   Een recente studie toont overigens aan dat zoetstoffen van invloed zijn bij een verstoorde darmwerking: “A new study reveals that certain gut bacteria may induce metabolic changes following exposure to artificial sweeteners”
   http://wis-wander.weizmann.ac.il/gut-bacteria-artificial-sweeteners-and-glucose-intolerance

   Elinav: “Our relationship with our own individual mix of gut bacteria is a huge factor in determining how the food we eat affects us. Especially intriguing is the link between use of artificial sweeteners – through the bacteria in our guts – to a tendency to develop the very disorders they were designed to prevent; this calls for reassessment of today’s massive, unsupervised consumption of these substances.”

 9. Hoi,
  Ik ben benieuwd naar wat voor jou het meest ‘gezonde’ alternatief is? Behalve water natuurlijk dan 🙂

  • Als je mij vraagt wat ik het allerbeste alternatief vind zeg ik direct Cool bear.Zonder ” reclame” te willen maken waar ik ook alweer meteen op werd beschuldigd n.a.v mijn artikel,kan ik je verwijzen naar mijn artikel over CB wat je terugvind op meukvrij ABC. Warme groet!

 10. Wat een stemmingmakerij… En bij iedereen die vraagt om je bronnen kom je terug met “dat is jouw mening”. Maar we hebben nog steeds geen bronvermelding voorbij zien komen. Alleen maar aannames.

  En dat is niet mijn mening, dat is een feit.

 11. ja. helemaal eens met je stuk.
  Vermijd ook vooral e621. Ik zal die e200’en die je noemde ook gaan mijden!
  Kijk ook eens naar diksap. ernaast staat Roosvicee ”vanaf X maanden” en de ingredienten zijn dan niet meer puur sap zoals in (bio)diksap, maar 50% suiker! Waarom zou je daar uberhaupt op overstappen?

  En wat is er mis met water drinken voor (kleine) kinderen? We zijn een raar land aan het worden 🙁

  • Ja idd als mijn kinderen mogen kiezen , kiezen 9 van de 10x water

  • Water is saai en smaakt naar steen. Ik ben 36 en lust het ook niet. Uit een flesje gaat nog want dat is gedemineraliseerd, maar ook dat is zintuigelijk dood. Was er maar iets dat je kon drinken tot je scheel zag, met een smaakje.. Helaas, dat kan alleen met de zogenaamd grote boze slechterik; zoetstof.

 12. @koen

  Moet jij nodig zeggen!
  In de laatste alinea van jou staan ook 2 spelfouten:
  spel- en taalfouten (dat streepje moet erbij) en heb benoemt met een ‘t’! Foei. Is toch echt met een ‘d’.

 13. Volg nu de discussie en kom de conclusie en na verder zoeken op internet (lees ook je eigen site) dat jij wel degelijk contacten hebt met Coolbear. Jammer dat je op deze manier omzet wil realiseren voor dit bedrijf. Je verhaal hard maken kan je niet wat betreft kunstmatige zoetstoffen, daarnaast zijn de zoetstoffen door EFSA (Europa) en FDA (Amerika) vrij gegeven en worden gezien als beter dan suiker. Waarom heeft Coca Cola zoetstoffen in zijn producten, als dit niet goed zou zijn dan hadden zij niet meer bestaan met de claims welke zij in Amerika aan hun broek zouden krijgen.
  Pas dus zelf uit voor claims die nu van zelf ook bij zullen komen.

  • Nogmaals jammer dat je het zo bekijkt en ziet.Ikzelf heb totaal geen enkele belangen betreffende cool bear,zoals je in mijn artikel hebt kunnen lezen zet ik mij echter steevast voor dit prachtige product in. Ik krijg zo nu en dan wat flessen cool bear,maar dat is het enige wat er aan mogelijke ” winst” inzit. Jammer dat je uitgaat van winst oogmerk in de mens,in plaats van mensen die met een hart en ziel graag wat willen betekenen voor een gezondere wereld.Ik laat het bij deze.Nogmaals respecteer ik ieders mening en dus ook het jouwe.Warme groet.

 14. Ik heb wel eens gegoogled op zoetstoffen en dan vooral op Aspartaam! Na het lezen van de websites ben ik eerst mijn kast gaan uitzoeken. Alles waar het in zat heb ik weg gedaan. Ik zelf heb dan liever de suikers die toegevoegd worden dan het gif Aspartaam! Bedankt voor je stukje interessant om te lezen.

 15. En toch zijn die “chemische” ingrediënten beter dan alle suiker in de andere aanmaak limonades.

  Onderzoeken over de hele wereld tonen aan dat suiker 8x verslavender is dan cocaïne.

  En het gaat er om dat je maar een glas of 2 per dag drinkt en niet een hele fles

 16. Heb hier twee kinderen die een allergische reactie krijgen ( buikloop) door aspartaam. Na lang zoeken hier zelf achter gekomen. Sins die tijd kijk ik behoorlijk op etiketten en ben er ook achter dat goedkope merken vrij veel aspartaam bevatten. Op een of andere manier hebben mijn gezin een neus gekregen voor het ruiken van aspartaam. Taalfouten of niet ik vind je stukje geweldig.

 17. Beste Monique,
  ik ben benieuwd naar de alternatieven als je het gebruik van Slimpie afraadt. Wat zou een diabeet dan wel mogen drinken wat nog smaak heeft? Het frappante is namelijk dat de DVN Slimpie wel een verantwoorde keuze vindt, mits je natuurlijk met mate drinkt, maar dat geldt voor alles. Echte suiker is éen van de dodelijkste producten in onze maatschappij en daarom zijn er alternatieven. En inmiddels worden die alternatieven uitvoerig getest en zijn daar regels voor. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat twee glazen Slimpie per dag schadelijk kunnen zijn. Volgens mij kun je dit prima nemen mits met mate. Maar nogmaals, dat geldt voor alles, toch?

  • Hai!
   Wat ik zelf adviseer en met klem: ZONDER enige reclame te maken ( waarvoor ik ook meteen ben beticht) is cool bear limonadesitoop.Ik ben al vanaf het begin nauw betrokken bij het op de markt zetten ( zonder enig belang dus,als je enkele flessen cool bear er niet bij optelt 🙂 ) van dit fantastische product omdat ik mij dolgraag inzet voor dit soort meukvrije producten de grote markt in te drukken zodat mensen standaard naar een fles CB grijpen in plaats van nu naar een fles Slimpie. De reden waarom diëtisten deze ellende adviseren is vooral vanwege de suiker,zij opereren vooral via en middels het Voedingscentrum ,die zelfs E nummers geen enkel probleem lijken te vinden.Aspartaam wordt veilig verklaard en dus is dat zo. Wat jij zelf ook prachtig aangeeft: alles met mate.Dat geldt ook voor gojibessen,voor boerenkool,en voor appels en peren,wat dat betreft.Het zijn geheel eigen keuzes die je voor jezelf moet maken.Drink je Slimpie,drink je slimpie.Drink je liever wat anders,drink je wat anders. Ik geef in mijn artikel echter de feiten aan van wat er nu precies in zo’n fles zit. Wil je meer weten over Cool bear: ik heb er artikelen over geschreven die je in het meukvrij ABC kunt vinden.Daar lees je ook mijn insteek en mijn verhaal,hoe ik erin sta! Succes!

   • Monique, waarom zit er in vredesnaam zout in een fles Cool bear vruchtenlimonadesiroop aardbei?!

    • Dit zout is verwaarloosbaar.Het gaat om een spoor om de boel te stabiliseren. Maar het is dus echt een spoor, en dus absoluut niet te proeven. Warme groet!

  • Aspartaan is ontwikkeld als rattengif , maar toen ze ontdekten dat dit vele malen zoeter was dan suiker en in kleine hoeveelheden niet dodelijk was hebben ze het gebruikt in de voedingsmiddelen industrie . Maar een goed alternatief zou gewoon water met vers fruit kunnen zijn even een nacht van te voren in de koelkast zetten xodat de smaak goed in het water kan trekken

 18. al die vele soorten chemische zoetstoffen zijn zeer slecht voor een mens. Dit heb ik zelf ondervonden. Ik ben al jaren diabeet en dronk en at ook alles wat light was in de veronderstelling dat, dat goed voor mij was. Toch ik op een gegeven moment steeds meer pijn in mijn armen, handen, benen en voeten kreeg. Ik zeer onrustig werd, Niet meer dan twee uur per nacht sliep. Mijn insuline gebruik lag rond de 140 eenheden. Zeer veel dus. Ik ben bij de dokter geweest en die zei dat ik steunzolen moest en de rest zat tussen mijn oren. Dat je dat nauw echt, dus niet. Na veel zoeken op internet en je verstand goed te gebruiken zijn we er achter gekomen dat het in de zoetstoffen zat. Ik moest echt afkicken van de zoetstoffen. Na een week ging het al beter met mijn. Nu een jaar later ben ik 21 kilo afgevallen, mijn insuline gebruik is gedaald naar 65 eenheden, wat in het begin in een razend tempo ging. Ik slaap weer heel goed, de onrust is geheel weg en ook de pijn in armen en benen. Dit alleen door geen zoetstoffen meer te eten. Ik kan het iedereen aanraden, WANT ZOETSTOFFEN ZIJN ECHT SLECHT VOOR JE. Eet zo gezond en normaal mogelijk dat kan ik iedereen aanraden.

 19. aspartaam ,cyclamaat en E338 zijn giftig helaas weten veel mensen het niet.
  de E338 zit er toevallig niet in maar is wel een zoetstof.

  ik ben 40 jaar en ik kan niet tegen al deze producten ik krijg er elke keer een opgeblazen gevoel van in m’n maag als ik het tot me neem.
  er is wel een goede zoetstof die heet Stevia en die kan ik wel tegen

  groetjes

 20. Beste Monique,

  Lees eens de MSDS (Material Safety Data Sheet) van de ingrediënten van Slimpie. Dan heb je gelijk ook een betrouwbare onafhankelijke informatiebron. Twee van de drie zoetstoffen zijn mogelijk carcinogeen (kankerverwekkend), een is schadelijk voor je blaas. Een van de conserveermiddelen wordt beschreven als toxisch (vooral voor het neurale systeem) en mogelijk teratogeen (tast het ongeborenkind aan).

  Liefs

  • Ik adviseer Cool bear. Je kunt over Cool bear meer lezen in mijn meukvrij ABC alhier. Succes!

 21. Zelfs bij Weight Watchers wordt gewaarschuwd tegen Slimpie! Hoeveel nieuwe leden niet beginnen met: ” ik snap t niet eet gezond, drink thee of Slimpie en val niets af”. De opmerking van de WW- leider is steevast: stop met Slimpie dat is een brok chemie met veel aspartaam. Ze stoppen met die zooi, ze voelen zich beter en vallen af. Mijn zoon krijgt gewone ranja maar dan 1/12 ipv 1/8. Hij merkt er niets van en hij herstelt sneller na t sporten. Zoet is gewenning! Hij is er al achter dat bij dorst niets zo lekker is als: koud kraanwater!

 22. Hoi,
  Probeer sinds 1 jan mijn jongens van 8 en 9 zo min mogelijk suiker te geven. Ik heb de Carvan met Stevia gekocht, hoewel ik weet dat ze niet de beste Stevia gebruiken een beter alternatief dan suiker. Light producten komen er al jaren niet in.
  Een kennis met diabetes kreeg ook het advies om light multivitamine drank van de Aldi te drinken van een diëtiste. Viel bijna van mn stoel! Is echt veel beter dan vers fruit was haar commentaar… ach ja! Zelf inlezen en je gezond verstand gebruiken lijkt me het allerbeste!

 23. Al dat gezeur over voeding. Ik denk dat we tegenwoordig in al onze voeding rotzooi hebben zitten. En slimste, coolbear en teiseirre het zijn.de enige dranken die mijn zoon mag…. Dus weinig keus met diabetes type 1

 24. Hallo
  Ik vond het leerzaam.
  Was zelf ook tot de ontdekking gekomen dat mijn dochter heftig kan reageren op aspartaan. Ze heeft gevoelige darmen. Nu drinkt mijn dochter max 2 glaasjes ranja per dag eerst slimpie erg slap gemaakt en ging goed. Toen Wicky zero nou dat was n ramp. Bij gewone Wicky heeft ze nergens last van.
  Wat ik wel mis…..
  Welke ranja kan je dan het beste kiezen?
  Groetjes

 25. Jammer dat iedereen zeg dat het slecht is je heb soms geen idee dat sommige kinderen diabetes hebben en dat ze niet iets anders mogen.
  Als ik mijn dochter gewoon limonade geef dan blijf ik spuiten en heeft mijn dochter een eind van de week een hele blauwe been en huilt ze nachten door omdat ze steeds maar weer een spuit moet krijgen.

 26. Ik heb zelf een aspartaam vergiftiging gehad. Alle zoetstoffen komen er bij mij niet meer in.

 27. Ik ben het met Dennie eens. Slimpie is een uitkomst voor mij. Bij diabetes type 1 kun je helaas niets anders drinken dan water of iets met zoetstoffen. Nouja… het kán wel, maar reken maar dat die bloedsuikerpieken voor mensen met diabetes een stuk ongezonder zijn dan zoetstoffen.

  Zoetstoffen in te grote hoeveelheden zijn ongezond. Maar dan moet je ook écht héél veel binnenkrijgen. Misschien zijn sommige mensen er inderdaad gevoeliger voor, maar dat moeten ze dan zelf ontdekken, en daar zelf een keuze in maken.

  Het gesprek tussen de moeder en het kind had ook een gesprek tussen mijn moeder en mij kunnen zijn. Oordeel niet te snel. Misschien had het meisje wel diabetes… Misschien heeft de moeder diabetes… misschien zit diabetes in de familie.

  Ik bedoel dit op geen enkele manier verkeerd of negatief, maar ik merk vaak dat er toch ook vooroordelen zijn als ik een fles slimpie koop. “Meisje, pomp je toch niet vol met al die zoetstoffen, wat ongezond!” Nee, suiker is voor mij ongezond…

 28. Als je kritisch bent wordt je de groep uitgegooid het lijkt wel een soort sekte die vrouw. En dan die afsluiter warme groet…

  • Warme groet! En bedankt voor je reactie! Toch fijn, dat je even de moeite hebt genomnen om dit mij te melden;) Ik ga vrolijk verder met echt belangrijke dingen, is dat goed? Nogmaals, warme groet! 😉

 29. Denk dat ik de fles maar gelijk weg gooi. .. is nog niet open. .. zat in mijn kerstpakket. .. Denk zelfs dat mijn kinderen het niet eens lekker zullen vinden

 30. Het is geen kwestie van gemakzucht om te kiezen voor een ‘bekend’ merk, maar eerder een kwestie van vertrouwen. En dat maakt het meteen zo kwalijk. Als goedgelovige en gemanipuleerde consument denken velen namelijk dat de fabrikant het beste met je voor heeft. Want een bekend merk, dat kan toch niet anders, die stoppen veel geld in research en hun labs, zei mijn broer nog vorige week, toen we een discussie hadden over het door mij verfoeide Unilever, grootleverancier van nepvoedsel en nepsmaken. (Becel bijvoorbeeld, dat ‘gezond’zou zijn voor cholesterol, hart en bloedvaten. Forget it, het is rommel, volledig opgeleukt door kleur, geur en smaakstoffen.)
  Broerlief is ervan overtuigd dat ik helemaal van het padje ben als ik aangeef dat het helemaal niet gaat om het welzijn van de consument, maar om er zoveel mogelijk poen uit te peuren en te persen. Dus bedienen deze multinational zich van slimme marketingtruuks, vrolijke slogans en gezellige gezinsreclames waarbij je echt, heus, het gevoel hebt dat jij je in goed gezelschap bevindt. (Haha, gefopt! Het is namelijk illusie.)
  Gemakzucht is het echt niet. Ik ben 53. In mijn tijd was het nog niet zo erg gesteld met het eten en drinken als nu en waren de dikkerds en de kankersoorten ook nog niet zo erg als nu. (Ik heb de laatste tijd nog nooit zoveel mensen geveld zien worden door darmkanker, alvleesklierkanker en borstkanker). Vrijwel alles wat je eet of drinkt is vervuild, verkankerd en vergiftigd. Onze bodems zijn uitgeput en nepvoedsel alternatieven, aangeleverd door Unilever en co zijn niet gezond. Nooit.
  Slimpie zit bomvol rommel en heeft een viezig kunstmatig smaakje. Dat het verkrijgbaar is wil niet zeggen dat het goed voor je is, ook niet als je diabetes hebt. Of het slechter is dan suiker weet ik natuurlijk niet, maar veel beter zal het ook niet zijn.
  Misschien gewoon leren om drankjes te drinken zonder suikersmaakje, zoals water, (kruiden)thee, fruitwaters en kruidendranken? Wat is er mis met een grote kan water aangevuld met schijven citroen, granaatappelpitjes, verse gember, citroenmelisse en munt en ijsblokjes? Het is niet alleen heerlijk, het staat ook feestelijk en is gezonder dan het chemische slimpie.

  Tip. Wil je iets wijzer worden over onze voeding lees dan Huib Stam: Voedselsprookjes.
  Onthutsende eyeopener.

  • hoi allemaal ik heb deze site van iemand gekregen,daar mijn zoon slimpie drinkt hij heeft diabetes type 1 in de ergste vorm onbehandelbaar.de verpleegkundige gaf ook aan slimpie is goed .maar hij heeft minstens 1 x per maand diaree darmen die opspelen . kan het daar ook aanliggen ?

   • Dag Astrid,
    dit kan zeker aan de kunstmatige zoetstoffen liggen en de kleurstoffen….Warme groet.

    • Ja, of aan iets anders. Maar de manier waarop je het vraagt, zegt eigenlijk al dat je een bevestiging wil voor je vermoeden. Gewoon geen suiker en alle vervangers zijn dus prima. Een nog warmere groet.

 31. Ik kan op wikipedia en voedingscentrum.nl niets vinden over de schadelijke gevolgen van zoetstoffen.

 32. Heb liever zoetstoffen dan diabetisch. Overmatig nemen van alles is schadelijk. Lees hier boven veel kan chemisch gemaakt worden dus dat is niet zeker. Waarom dan zoveel kritiek. Alleen als het bewezen is dat het chemisch is kan je klagen. Wat zit er niet in alle gesuikerde ranja’s ook kleurstoffen chemische middelen enz. Geef de kinderen max. 2x Bij zeer heet weer ranja de rest van de tijd thee (wat zit hier wel niet in) en gewoon water (wat word hier niet aan toegevoegd wat we niet weten) en wat zit er op ons fruit? Tja zou zeggen leef en geniet. Neem de produckten die je wil. Als ik verstopping heb door de medicatie die ik gebruik neem ik extra zoetstoffen aspertaan (zit niet in mijn slimpie) en ben zo weer de oude werkt beter dan al die chemische pillen en drankjes die je vaak veel langer moet nemen. Zou zeggen luoster naar je eigen hoofd en lichaam maar kom met bewijzen ipv sugesties zoals kan chemisch zijn en neem alles met mate.
  Zie ook aan de reacktoes dat het een vrij pud artikel is.

 33. Goed verhaal, wel jammer dat je “cool bear” aanraad aangezien daar ook een slecht conserveringsmiddel in zit. Zelf koop ik geen siroop meer omdat er overal wel iets slechts inzit. Het enige goeie dat ze verkopen is diksap maar dat vond ik niet heel lekker en zit best veel suiker in. Het beste is om soms zelf lemonade te maken en dagelijks een glaasje sinnasappelsap te drinken. (Uiteraard geen concentraat)

 34. Als je het mierzoet vindt dan doe je er toch wat minder siroop in. Zonder suiker! Perfect toch! En aspartaam is het meest onderzochte voedingssupplement. Niks mis mee. Gewoon stoppen met al die facebook-onzin te lezen en het aantal gevaccineerde kinderen gaat ook weer stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *