Slowjuicen OKAY…..maar wat doe ik in hemelsnaam met het pulp?

Alhoewel ik er zelf nog altijd niet zo erg warm voor loop, zijn SLOWJUICERS here to stay. Ze zijn nog altijd razend populair. Inmiddels niet alleen onder de “ Health-freaks” maar ook onder “ de gewone burger” die de gezonde voordelen erin zien. Afhankelijk WAT je juiced, kunnen deze sappen inderdaad een fijne aanvulling zijn. Het is bovendien een vrij voordelige manier om “ te sappen en te juicen” als je even door de investering heen kijkt. Pure sappen ( groente en fruit) zijn kant en klaar een luxe, waar we diep voor in de buidel moeten tasten. Een gemiddeld fruitsapje kost met 200 ml bijvoorbeeld al snel tussen de € 3-5 euro. Denk ook eens aan al die verpakkingen ( plastic) wat ons milieu alleen maar belast…..Nee, dan is investeren in een goede slowjuicer geen onverstandig idee.

EEN GOEDE SLOWJUICER KIEZEN

Maar hoe kies je nu een goede slowjuicer? De markt is oververzadigd. Het is om te beginnen erg belangrijk, dat je kijkt naar wat jij er mee wilt gaan doen. Laat ik eens beginnen met een korte uitleg, wat juichen nu eigenlijk is. Juicen is niets meer of minder het persen van groente en fruit via diverse apparaten. Vroeger gebruikten we een handmatige sinaasappelpers, die bestond uit een bakje met schenktuitje en een pers erop. Het principe is hetzelfde als bij de slowjuicers en sapcentrifuges. Het verschil tussen een handmatige sinaasappelpers en een duur apparaat is dat de apparaten alles voor jou doen. Zo worden substanties uit de groente en fruit van elkaar gescheiden, zoals pulp en zaden en pitjes. Wat overblijft is het sap ( vruchtensuiker/fructose) waar nog enigszins sporen van vitaminen, mineralen en vezels aanwezig zijn. Welke methode je ook gebruikt om groente en fruit te persen, er blijft weinig over van de oorspronkelijke vitaminen, mineralen en vezels in het sap. Deze blijven achter in het pulp
Er zijn inmiddels de meest dure apparaten verkrijgbaar. Je kunt het zo gek maken qua prijs als je zelf wilt. Een sapcentrifuge maalt groente en fruit op een vrij hoog tempo, waardoor het fijn wordt vermalen. Slowjuicers pletten en persen de groente en fruit, zodat het maximale sap eruit gehaald kan worden. Er wordt verondersteld dat slowjuicen de vitaminen, mineralen en vezels via deze procedure beter behouden. Veel mensen laten de peperdure slowjuicers en sapcentrifuges staan en kiezen een blender of de keukenmachine, om hun dagelijkse smoothies te maken. De blender doet inderdaad feitelijk hetzelfde. Door de zeer snelle rotatie van de mesbladen wordt de inhoud stuk geslagen. Door alles te laten roteren ontstaat er vanzelf een gladde lobbige massa. Het voordeel van blenderen is dat je de groente en fruit in zijn geheel gebruikt. De slowjuicer en sapcentrifuge  produceren “ afval” terwijl je met blenderen deze waardevolle afval meedrinkt in je smoothie. Er wordt beweerd, dat belenders de waardevolle vitaminen, mineralen en vezels kapot maken, maar dit gebeurt ook in slowjuicers en sapcentrifuges omdat iedere bewerking ook, de waardevolle vitaminen/mineralen en vezels kapot persen, drukken of kapotslaan. Bovendien gooi je bij de slowjuicers en sapcentrifuges het meest waardevolle weg: het pulp en afval waar de meeste vitaminen en mineralen in huizen. De keukenmachine ( bijvoorbeeld een MagiMix) hakt meer de groente en fruit tot een grove massa. Ook hier worden de vitaminen, mineralen en vezels stuk geslagen. Met de magimix kun je ook smoothies maken. De machine pureert net zo goed als een blender.  Trouwens…..dat vele vezels, vitaminen en mineralen verloren gaan, dat is ook zeer minimaal tot niet. Daar moet je namelijk echt een ” power-house” voor in huis hebben. Velen vragen zich nog steeds af, hoe het nu zit betreft de voedingswaarde. Want het lijkt logisch, dat een blender de vitaminen. mineralen en vezels ” kapot” malen. Wat gebeurt er met de vezels als die mesjes er een paar honderd keer per minuut doorheen malen? De vitamines zullen wel intact blijven, maar over de vezels zijn we minder zeker. Sterker nog, er gonzen geruchten op  internet  over de temperaturen die het voedsel in zo’n superblender kan bereiken. ‘Door die verwarming gaan de vezels er helemaal aan. Gelukkig valt dit mee. Voedingsvezels zijn microscopisch klein”, repliceert de Wageningse hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp. “Die zijn door een gewone huishoudblender echt niet kapot te maken.” Dan moet er wel een industriële ultra-super-fabrieksblender aan te pas komen, en daar valt waarschijnlijk zelfs het ‘beest van een blender’  niet onder. ( MontAna HS blender)

Hetzelfde geldt voor de angst dat gezond voedsel ongezond lang wordt verwarmd. “Dat effect bereik je ook niet in een huishoudblender”, zegt Witkamp. “Daar loopt de temperatuur niet hoog op. En trouwens, zelfs bij wat hogere temperaturen zijn vezels stabiel.”
Zolang er geen echte supersonische blender op de markt komt gewoon doormalen dus, is de boodschap van Witkamp. Hoewel Witkamp adviseert niet al te veel fruit erin te gooien. “Je krijgt anders in korte tijd veel suikers binnen terwijl je lichaam het niet doorkrijgt. Een appel eten duurt langer, in die paar minuten krijgen je hersenen een signaal dat het lichaam verzadigd is. In feite krijg je dan een fast-foodeffect en hoewel fruit natuurlijk gezonder is dan een hamburger, kun je ook van fruitsuiker dik worden *.” Meer lezen? Klik hier

Moraal van het hele verhaal is dat je vooral een apparaat moet kiezen waar jij wat mee kunt. En een slowjuicer vooral een luxe manier is om ( rauwe) groente en fruit uit te persen. Doe je dit met voornamelijk groenten, kun je zeer gezonde sappen persen. Let op met fruit, deze geven voornamelijk een glas vol met suiker. Ik heb zelf lang gezocht naar een echt degelijke slowjuicer. Ik kwam uit bij de MontAna slowjuicer ( de PR serie) Deze slowjuicers zijn 100% meukvrij ( o.a vrij van BPA) en doen wat ik graag wil. KLIK HIER om naar mijn review te gaan.

HET PULP

Als je een slowjuicer hebt, zul je het weten: je houdt erg veel pulp over. Veel mensen gooien dit weg, omdat ze totaal niet weten wat ze ermee moeten. Ik heb daarom een aantal manieren bedacht, om dit pulp te verwerken. Want weggooien, daar doen we natuurlijk niet aan! Bovendien is dat megazonde omdat je erg belangrijke voedingsstoffen weggooit. Wat kun je met het pulp? Mijn gegeven suggesties zijn gebaseerd op groente-pulpen, en minimaal op  fruitpulp.
1) SOEP MAKEN
Met het pulp kun je fantastisch lekkere soepjes maken. Blend het pulp samen met een aantal lekkere kruiden en specerijen, wat Aminos , en bijvoorbeeld wat homemade melk-achtige-drank of kokosmelk in een blender, en warm dit al roerend in een pannetje op. Of, als je geen blender hebt, alles in een pannetje doen en al roerend aan de kook brengen en met een staafmixer pureren.
Je kunt allerlei pulp gebruiken, bijvoorbeeld van een enkele groente, maar ook verschillende. De variaties zijn oneindig!
2) KOEKJES BAKKEN
Iedereen heeft tegenwoordig wel wat lekkere kruiden en specerijen en havermout in huis. Dt is het enige wat je nodig hebt om met het pulp een paar heerlijke koekjes te bakken! Verwarm de oven voor op 180•C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal het pulp in een blender samen met wat lekkere kruiden / specerijen / scheutje Aminos tot een fijne massa en voeg dit samen met 250 gram havermout in een kom, voeg beetjes water toe tot de massa goed smeuïg is geworden. Schep bergjes op de bakplaat en bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten.
3) DOOR SALADES
Het pulp kun je perfect verwerken door salades. Het rauwe geeft een heerlijke bite! Zijn de stukken nog wat te vlezig / te grof gebleven? Maal het dan nog even kort in de blender tot een verfijnde massa. Je kunt er dan ook “ voor-de-lekker” bijvoorbeeld nog wat kerriepoeder aan toevoegen.
4) ROERBAKKEN
Het pulp kun je fantastisch verwerken in een roerbak-gerecht. Rul de pulp in een wok samen met een scheutje zuivere kokosolie los en eet bijvoorbeeld bij gekookte zilvervliesrijst, Quinoa, haver, gierst enz
5) HOMEMADE BURGERS
Wat dacht je van je eigen burgers maken? Met het pulp heb je meteen een goede basis. Maal het pulp ook hier met wat kruiden / specerijen / Aminos in een blender fijn, en voeg er 350 gram ( in de blender fijn vermalen tot meel) havermout aan toe. Kneed hier burgers van en bak ze in de oven gaar. Op mijn website vind je talloze lekkere recepten om burgers te bakken met rauwe groente / pulp

KUN JE PULP INVRIEZEN?

Soms kun je best fanatiek hebben gejuiced, waardoor je wel heel erg veel pulp overhoudt. Je kunt dit in een koekenpan zonder bakvet kort aanbakken, af laten koelen en invriezen. Wat je ook meteen kunt doen in het pulp fijn malen. Je hebt dan meteen heerlijke porties groente in je vriezer, die je bijvoorbeeld bij aardappelen enz kunt eten. Je warmt de boel dan even op in een pannetje.

PULP IS ZOOOOOH BITTER!

Veel mensen gooien het pulp weg omdat ze het vreselijk bitter vinden smaken. Dat klopt, sommige groenten kunnen, zeker rauw gegeten, een erg bittere smaak geven. Deze bevatten vrij veel bitterstoffen, die onder de polyfenolen vallen. Groenten die deze bitterstoffen bevatten zijn o.a :
– broccoli
– kolen, als boerenkool
– spruiten
– snijbiet
– spinazie
– waterkers
– artisjok
– groene bonen
– komkommer
– peterselie
– rozemarijn
– witlof
Alhoewel deze bitterstoffen erg gezonde voordelen kunnen hebben, vinden we bitter niet lekker. Zeker als je groenten rauw perst, of eet, kun je deze vrij bittere smaak ervaren. Aks je deze niet waardeert, kun je het pulp kort in water koken. Dit haalt de scherpe bittere smaak al een stuk weg. Verder kun je lekker op avontuur gaan met ( verse of gedroogde , maar in elk geval 100% pure ) kruiden en specerijen. Dit maskeert in de meeste gevallen de bittere smaak.
Bitter sap kun je eventueel wat aanzoeten met zuivere stevia druppels. Of verdunnen met water, homemade melk-achtige-drank of biologisch/ dynamische naturel zuivel.

3 Reacties op “Slowjuicen OKAY…..maar wat doe ik in hemelsnaam met het pulp?

  1. Ik bak er t meest een brood van met versch.soorten meel wissel ik af…maar koekjes is ook goed idee..

    • In welke verhoudingen wordt het in brooddeeg ingevoegd? Het vervangt dan meel? Hoe beïnvloedt het andere ingrediënten?

  2. Ik droog het pulp in de voedseldroger en maal daar van. Maar op jouw site weer wat mogen leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *