Spekbonen, gezond en lekker!

Zodra ze weer verkrijgbaar zijn in mijn biowinkel grijp ik ze meteen mee: SPEKBONEN! Net als de kabocha pompoen kan ik ieder jaar reikhalzend uitkijken naar het seizoen waarin de spekbonen weer verkrijgbaar zijn. Dit is meestal in Juni. In de supermarkten kom je ze eigenlijk nauwelijks tegen. Ik weet, dat alleen supermarkt PLUS ze verpakt verkoopt, en daar erg veel geld voor vraagt.  Verder kun je ze vinden in groentespeciaalzaken en op sommige versmarkten. Door de matige verkrijgbaarheid is de spekboon onbekend. En worden ze ook wel vaak verward met de sperzieboon. Ik wil met dit artikel de spekboon meer bekendheid geven, want OEH, wat is hij lekker en knettergezond! 

IMG_4321

WAT ZIJN SPEKBONEN?

De spekboon ( Phaseoius Vulgaris) zijn doorgaans witharige rassen met groene peulen zonder draad en vlees.  We kunnen ze  beschouwen als de vlezige variant van de sperzieboon, maar het ZIJN GEEN sperziebonen, en ook GEEN snijbonen. Spekbonen verschillen in uiterlijk. Zo heeft het niet de brede, platte peul die juist zo karakteristiek is voor een snijboon. Als we dan toch moeten vergelijken, dan kunnen we de spekboon een mix tussen een snijboon en een sperzieboon beschouwen. Het heeft de lengte van een snijboon, en is rond en dik als een sperzieboon.
De kleuren kunnen variëren van groen, tot geel tot paars.
Omdat spekbonen groeien langs een stokstaken-constructie ( een constructie wat is gemaakt van kleine smalle stokken) worden spekbonen ook wel STOKBONEN genoemd, maar ook deze naam brengt weer veel verwarring, omdat er ook stok-sperziebonen zijn.
Spekbonen zijn iets zoeter van smaak dan de sperzieboon. Spekbonen kun je alleen tijdens het seizoen ( Juni tot September) inkopen, buiten het seizoen worden ze niet of nauwelijks aangeboden. Wel worden hier en daar kas-bonen aangeboden, deze worden buiten het seizoen in kassen geteeld.
IMG_4320

GEZOND

Net als de sperzieboon en de snijboon zijn spekbonen meer dan alleen maar gezond. Ze bezitten vrijwel dezelfde voedingswaarden. Alhoewel spekbonen bescheiden zijn in vitaminen en mineralen, blinken ze uit in carotenen. Ze bevatten o.a luteïne, bétacaroteen, violaxantine, en neokantine.  Hierdoor hebben sperziebonen een enorm krachtige antioxidant werking. Deze werking wordt verder versterkt door de aanwezigheid van flavonoïden ( quercetine, kaernpferol en catechines )
Onderzoekers hebben ontdekt dat spekbonen kunnen beschermen tegen het ontstaan van diabetes type 2. Ze bevatten extreem veel vezels die onze darmbacteriën kunnen voeden. Om het allemaal nog mooier af te romen, bevatten ze amper calorieën waardoor ze perfect passen in een aangepast vermageringsdieet.
IMG_4318

KOPEN, BEWAREN

Zoals eerder geschreven zijn ze vrij moeilijk verkrijgbaar, maar hopelijk komt daar ooit verandering in. Deze spekboon kan veel waarde geven voor de volksgezondheid. Het is daarnaast echt een super-lekkere boon die door zijn zoete smaak zeker gewaardeerd zal worden door kinderen.
Spekbonen zijn niet goedkoop. Dit komt door de intensieve teelt. Het is daarom best een goed idee, mocht je daar de gelegenheid voor hebben, om ze zelf te gaan kweken, want de bonen kunnen in Nederland worden geteeld.
Af en toe worden spekbonen met draad aangeboden, al komt dit nog nauwelijks voor omdat de meeste rassen draadloos zijn. Je kunt dit zelf gemakkelijk testen. Snij een puntje van de boon af en trek een stukje van de naad, Komt er draad mee, dan zijn de bonen dradig.
De spekbonen die wij in Nederland kunnen kopen zijn vrijwel altijd groen van kleur. Zorg ervoor dat je stevige, fris uitziende bonen koopt. Ze mogen niet buigen, als je een boon buigt moet deze knakken. Dan is hij vers. Spekbonen ruiken zeer fris, en hebben geen muffe geur en kleur.
Bewaar de spekbonen net zoals de snij/ sperzieboon in de groentelade van de koelkast. Daar blijven ze een tijdje prima. Je kunt ze ook invriezen. Blancheer ze kort, laat afkoelen en vries zet dan in.

IMG_4319

BEREIDEN

Je kunt spekbonen op precies dezelfde manier bereide als speurzin/ snijbonen. Het kan echter per ras sterk verschillen in kooktijd De rassen die we in Nederland tegenomen vragen meestal iets langere kooktijd dan de sperzieboon. Het is een beetje zelf controleren tot ze ( beet) gaar zijn. Eet ze niet rauw. Ze hebben ongeveer 10-12 minuten kooktijd nodig om de gifstoffen te verwijderen. De kooktijden kunnen sterk uiteen lopen per ras. Het ligt tussen de 25-60 minuten.
Schermafbeelding 2018-07-11 om 02.49.28

ZELF KWEKEN

Spekbonen zijn tamelijk duur. Zelf kweken is een stuk goedkoper, en bovendien vrij eenvoudig. Spekbonen zijn namelijk sterke planten die zelden ziektes krijgen. Volg verder de aanwijzingen op het zakje. Let wel op dat je de bonen snel oogst: bij sommige rassen zijn de peulen al na een week aan de plant niet meer geschikt om op te eten. Je vindt de zaadjes  in de winkel soms ook als “stokslabonen”. Goede rassen zijn o.a. Necores, Neckargold, Neckarkönigin, Isabel en Blauwschedige Spek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *