Spelt

Spelt heeft mede door bepaalde stromingen in gezondheid de afgelopen tijd een enorme come back gemaakt. Spelt is, net als rijst en tarwe, een graansoort. Dit “oergraan” vindt zijn oorsprong in Mesopotamië waar het 9000 jaar geleden al werd verbouwd. Doordat het kaf niet met het koren is volgroeid, onderscheidt spelt zich van andere graansoorten. De buitenste schil van spelt is zeer hard en moet eraf gepeld worden. Dit gebeurt tussen twee zandsteen gemaakte molenstenen die op een speciale afstand van elkaar staan afgestemd. De granen worden zo niet geplet. Spelt is werkelijk een zeer gezond graansoort. De zachte kern zit bomvol voedingsstoffen. Het is zeer rijk aan eiwitten, maar liefst tot 25% meer dan ieder ander commercieel geproduceerde tarwesoort. Het is rijk aan de zogeheten complexe B-vitaminen (foliumzuur) vitamine E, ijzer, magnesium, fosfor, en bevat een hoogwaardig aantal onverzadigde vetzuren. In vergelijking met andere graansoorten (met name tarwe) wat de afgelopen jaren vreselijk is doorgekweekt en snel wordt geproduceerd en daardoor amper nog enige voedingswaarde bevat, bevat spelt juist veel goede voedingsstoffen.

Spelt is een zeer geschikt graan om biologisch te verbouwen. Spelt heeft minder bemesting nodig en is meer resistent tegen ziekten dan andere graansoorten. Hierdoor behoudt spelt zijn natuurlijke voedingsstoffen. Spelt heeft een hoge waarde in oplosbaarheid waardoor het makkelijker wordt opgenomen door het lichaam en er weinig tot geen voedingsstoffen verloren gaan. Als klapper op de vuurpijl bevat spelt ook extreem veel vezels.

Spelt bevat wel (helaas) gluten. Dit maakt het voor mensen met een gluten-allergie (Coeliakie) een “no go area” wat ontzettend jammer is. Spelt is de meest gezondste keuze in meelsoorten. Zeker als je bedenkt hoe tarwe en rijst in extreme hoeveelheden met veel bestrijdingsmiddelen wordt geproduceerd, en over grote afstanden over de wereld worden vervoerd, is spelt een veel betere keuze. Bovendien levert biologisch (onbewerkt, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen) ook veel meer smaak. Spelt vind je vooral in de bio winkel. Maar het graan is zo in opkomst dat het ook al in enkele supermarkten verkrijgbaar is. Let op deze producten altijd even op de verpakking. (Meestal bevatten deze varianten veel extra toevoegingen)

2 Reacties op “Spelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *