Stevia: antwoorden op alle meest gestelde vragen

Alhoewel ik er al erg veel over heb geschreven, blijft het nog steeds één van de meest gestelde vragen die ik dagelijks ontvang. Wat is stevia? Met name vragen als “ ik vind het vies”  “ het heeft een rare structuur”  en “ ik vind het meuk” komen vaak voorbij. Ik moet keer op keer dan vertellen, dat zij waarschijnlijk de “ nep-stevia” hebben gekocht. Dat is niet zo vreemd, omdat deze meuk tegenwoordig overal wordt aangeboden. Het is logisch, dat consumenten geen onderscheid zien in zo’n pot of zak die zij veelal in supermarkten inkopen. In dit artikel ga ik proberen alles te verduidelijken. Want er is nogal onderscheid te maken tussen de “ stevia” die overal verkrijgbaar is, en de “ echte zuivere” stevia, die je nauwelijks tot niet in winkels tegen zult komen. 

SAM_2285

WAT IS STEVIA?

Om te begrijpen wat stevia precies is, verwijs ik je naar mijn uitgebreide artikel, waarin je meteen het grote onderscheid kunt lezen. Als je deze basis kent, zul je meteen beter inkopen kunnen doen. 

SAM_2284

WAT ZIJN PRECIES DE VERSCHILLEN?

Je kunt je afvragen, waarom er wel “ STEVIA” op de potten nep-stevia staat. Wettelijk gezien mag dit worden vermeld, als de inhoud tenminste 2% steviolglycosiden bevat. Je ziet dan ook steevast dezelfde samenstelling in deze potten. Het bestaat altijd uit tenminste 2% steviolglycosiden. Op deze manier mogen ze het als stevia verkopen wat gegarandeerd veel meer verkoop oplevert. Een pot “ maltodextrine” zal geen pot verkopen. Maar dat is wel, wat de consument koopt. Want de meeste potten bestaan voor tenminste 98% uit maltodextrine. Daarom worden ze ook goedkoop aangeboden. Je kunt al een pot maltodextrine kopen voor nog geen 85 eurocent. Maltodextrine is een ontzettend goedkope suiker-grondstof, en wordt vaak gebruikt als vul/bulk middel. Met 2 letterlijke procenten aan steviolglycosiden verkrijg je een suikervervanger met een enorme zoetkracht. Deze steviolglycosiden zijn vrijwel nooit loepzuiver. Dit kost namelijk aardig wat geld om in te kopen. Pure, zuivere stevia heeft tevens een ENORME zoetkracht. Dit kan een mengsel, zeker in maltodextrine, behoorlijk bitter laten smaken. Daarom wordt de steviolglycosiden in deze producten chemisch bewerkt. 

SAM_2281

De structuur is anders dan zuivere stevia. Dit komt, omdat er in zuivere stevia veelal erythritol wordt gebruikt als vul/bulkmiddel. Erythritol heeft een stevige suiker-korrel. Erythritol is net als zuivere steviolglycosiden ( pure extractie, geen chemische bewerkingen) 100% zuiver en geeft een zoetkracht van tenminste 70-75% t.o.v gewone tafelsuiker. Omdat er zuivere extracties aan steviolglycosiden worden gebruikt, kan de suiker wel zoet smaken. Er worden geen chemische bewerkingen gehanteerd, wat bij de potten maltodextrine ( ik noem het expres GEEN potten stevia) wel gebeurt. De structuur van deze suikervervanger lijkt dan ook meer op poedersuiker/ poederig sneeuw dan op suiker. 

SAM_2282

HOE KAN STEVIA WIT ZIJN? HET IS TOCH GROEN?

Heel veel mensen vragen zich dit af. Bij de meest zuiverste vorm van bewerken worden de steviolglycosiden, die worden gewonnen uit de blaadjes, met behulp van heet water uit de gedroogde blaadjes gewonnen. In grote stalen tanks worden deze opnieuw met heet water vermengd en enkele malen gereinigd, zonder enige bijkomstigheid van chemische hulpstoffen, enkel dus het hete water. Dit proces ( met enkel heet water) duurt langer dan het reinigen met een chemisch hulpmiddel. Het ruwe extract ( steviol) wordt vervolgens gefilterd en ingedikt. Na dit proces houden we een wit poederachtige substantie over: de stevia die we het meest kennen. Er zijn dus verschillende bewerkings-processen, en daarom ook verschillende structuren in stevia: van kristalsuiker tot poedervorm. Dit lijkt nog het meest op lichte poedersuiker. Kristallen zijn meest zuiver. Deze soorten zijn meest geschikt voor consumptie. Ze geven niet indirect/erg meteen een zeer bittere ( na) smaak. Het is meest geschikt om mee te bakken. Het is hittestabiel tot circa 200 graden, en geeft geen enkele karamellisering bij het verhitten. Stevia met een percentage aan steviolglycosiden van 98% is hoogst haalbaar om te consumeren. Alles wat een percentage ( puurheid ) heeft van onder de 95% valt zo’n beetje onder de categorie meuk. 

SAM_2301

Er wordt ook GROENE stevia verkocht. Dit is een groen poeder. Dit wordt gemaakt van gedroogd steviablad. Dit wordt na droging fijn vermalen tot een poeder. Dit heeft als nadeel, dat het een zeer grote zoetkracht behoudt. En dat een heel klein mespuntje al direct zeer bitter en “ drop-achtig” kan smaken, zodanig, dat het niet meer echt eetbaar is. Bovendien lost dit groene poeder niet op in water. Groene stevia mag wettelijk gezien niet worden verkocht. Dit heeft te maken met zeer kromme regels die ooit zijn vastgesteld in Brussel. Groene stevia valkt daarom onder “ novelfood”. En mag officieel niet worden verkocht. Echter wordt het gewoon overal op internet aangeboden. Als iemand kwaad bloed heeft, kunnen zij deze verkooppunten aanklagen bij het NVWA ( warenwet) Pas dan wordt er ingegrepen en verzocht de verkoop direct te staken. Het is dus wel wettelijk verboden, maar zoals met alles, wordt het gewoon openbaar aangeboden op internet.

SAM_2302

Je kunt ook zelf groene stevia maken. Bij diverse tuincentra’s en biowinkels kun je stevia plantjes kopen. Door de blaadjes te drogen en fijn te vermalen verkrijg je groene stevia.

SAM_1609

NIEUWE STEVIA

Ook op gebied van stevia staat de tijd niet stil. Er wordt veel geëxperimenteerd en onderzocht. Onlangs bracht ik een primeur Mei 2017)  op gebied van stevia: een groen stevia poeder waar niets aan is toegevoegd, maar ook geen bittere nasmaak heeft. 100% biologisch geteeld en zonder chemicaliën bewerkt. Het enige wat eraan te pas is gekomen is: heet water. Er worden dus ook geen bulkmiddelen gebruikt. HOE DAN?

SAM_1610

Wel, door een lang intensief was en filterproces wordt een zoetkracht bereikt die voor onze smaakpapillen “ te handelen” is. Door het blad continu te wassen en te filteren op een speciale temperatuur wordt een poeder verkregen die een stukje lichter is dan groene stevia. De smaak is subliem. Deze stevia is het meest zuivere wat je tot nu toe kunt kopen naast het blad zelf. Er worden GEEN bulk/vulmiddelen aan toegevoegd. Het bestaat alleen maar uit 100% biologisch groen steviablad. Deze stevia heeft nog een zeer unieke eigenschap: het is oplosbaar in water. Dit geeft deze stevia meteen een zee aan meer mogelijkheden en toepassingen, denk aan suikervervanging in dranken en sauzen. Uiteraard is en blijft het stevia. En kan een teveel ook een bittere smaak geven. Dit voorkom je niet als je zuivere stevia gebruikt. 

Op dit moment van schrijven ( Augustus 2017) wordt de productie in werking gezet, en zal deze nieuwe stevia waarschijnlijk dit jaar nog officieel op de markt verschijnen. zodra dit gebeurt zal de stevia ook bij MEUKVRIJ WINKELEN verkrijgbaar zijn. 

WAAROM WORDT ZUIVERE STEVIA NIET GEWOON IN SUPERMARKTEN VERKOCHT?

Deze vraag is simpel te beantwoorden: omdat het in een supermarkt totaal niets oplevert. Supermarkten hanteren verkoopprijzen onder een bepaalde norm per product. Dit gebeurt met behulp van vele enquete, bonus-passen, air miles pasjes, om het koopgedrag van de consument te kunnen beoordelen. Door ons koopgedrag te analyseren, kunnen zij prijzen bepalen . Wij zouden bijvoorbeeld nooit 5 euro neertellen voor een stronk broccoli. Een verkoopprijs wordt daarom aangepast, in combinatie met een inkoopsprijs en of dit haalbaar en winstgevend blijkt voor zowel supermarkt als fabrikant. Pure stevia is duur. En daarom eigenlijk nooit echt rendabel voor een supermarkt omdat zij bijvoorbeeld 12,95 voor een zakje stevia moeten vragen. Er zullen enkelen zijn, die worden verkocht maar winst levert dit niet op. De gemiddelde consument heeft globaal gezien weinig kennis, en zal het verschil tussen een zakje stevia van 12,95 en een pot “ stevia” van 1,79 niet zien en er niet over piekeren om de dure zak te kopen. De gemiddelde consumenten zijn de consumenten waar supermarkten het van moeten hebben, niet van de 2/3% bewuste consumenten die waarschijnlijk WEL 12,95 neerleggen voor een zak stevia. Dit is de grootste reden, waarom we echte, zuivere en pure producten niet in supermarkten tegenkomen, en sporadisch in speciaalzaken, zoals biowinkels, gezondheidswinkels en beauty-salons. Biowinkels mogen bijvoorbeeld ook niet zomaar pure stevia verkopen vanwege die kromme wetregelgeving in Brussel, waar ik het eerder over had. Het is gecompliceerder dan je zult denken. Dit zorgt er ook voor dat veel pure en zuivere stevia niet in winkels verkrijgbaar zijn. 

greensweet suiker 2

WAAR KUN JE ECHTE STEVIA KOPEN?

Er komen steeds meer “ stevia boeren” op de digitale markt. Helaas zien we ook hierin steeds meer wildgroei. Veel mensen zien in stevia dollartekens en zetten lukraak een webwinkeltje op om snel binnen te kunnen lopen. Zelfs ik krijg als kritisch health blogger dagelijks aanbiedingen vanuit de gehele wereld om stevia in te kopen. Omdat mijn naam is gekoppeld aan stevia, krijg ik dagelijks mail vanuit de raarste hoeken van de wereld. allen bieden grote partijen stevia aan. Het is dan ook niet zo gek, dat veel mensen een webwinkel beginnen om deze meuk te verkopen. Want ja…..wat er wordt aangeboden betreft vaak meuk, chemisch bewerkte meuk. Dat is ook de crux. Veel van deze webwinkels produceren dus nét zulk slecht spul als in supermarkten is terug te vinden. Leveranciers beginnen vaak onbezonnen en ondoordacht zo’n “ handeltje” en hebben totaal geen kennis van stevia. Het is daarom ONTZETTEND BELANGRIJK dat je je zuivere stevia inkoopt bij een hoog aangeschreven, betrouwbare webwinkel. Je kunt zelf ook vooraf vragen stellen aan een webwinkel:

– is de stevia gecertificeerd?

– is de stevia traceerbaar?

– doet een leverancier zijn best om voldoende goede info te verschaffen of heeft hij vooral veel info van internet af geplukt?

– worden er claims gemaakt? En zo ja, kloppen deze wetenschappelijk?

– hoe hoog staat de leverancier in google aangeschreven?

– wat kun je vinden op internet aan ervaringen?

Deze speerpunten kunnen je helpen. Let erg goed op. Ga ook nooit op prijzen af. Goedkoop is niet altijd duurkoop, maar duurkoop is ook niet altijd garantie voor kwaliteit, omdat alles veelal onder private labeling gebeurt en iedereen zijn eigen label erop kan plakken en zijn eigen prijzen kan hanteren. De meuk wordt vaak kant en klaar aangeleverd bij een leverancier, deze behoeft enkel zelf nog zijn stickers erop te plakken. Let op de zorg en aandacht voor een verpakking. Een leverancier met hart voor zijn klanten en passie voor zijn werk levert nette verpakkingen af. En steekt daar wat meer geld in, en verdient zo iets minder.  Bij GREENSWEET l vind je producten van GREENSWEET STEVIA. Je kunt alles over dit bedrijf lezen, door hier te klikken en waarom ik voor deze leverancier kies. Ik werk alleen met deze stevia producten. Naast de nieuwste groene stevia. 

MEER LEZEN?

De juist en onjuistheden rondom stevia

Erythritol, wat is dat?

3 Reacties op “Stevia: antwoorden op alle meest gestelde vragen

  1. Goedemorgen , een poos gelden heb ik vloeibare stevia gekocht bij De Tuinen, prijs nog 12 euro, is dit meuk of niet?
    Groetjes Marion

  2. “Ook op gebied van stevia staat de tijd niet stil. Er wordt veel geëxperimenteerd en onderzocht. Onlangs bracht ik een primeur Mei 2017) op gebied van stevia: een groen stevia poeder waar niets aan is toegevoegd, maar ook geen bittere nasmaak heeft. 100% biologisch geteeld en zonder chemicaliën bewerkt. Het enige wat eraan te pas is gekomen is: heet water. Er worden dus ook geen bulkmiddelen gebruikt. ”

    Hoi Monique, is er al meer bekend over deze goene Stevia poeder?

    Groet, Niels

    • jazeker, ik hoop dat deze binnenkort bij o.a greensweet verkrijgbaar is! Zodra er wat bekend is zal ik dit in mijn netwerk melden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *