Stevia: de verhalen, de misverstanden, de verwarring

Onlangs was ik op een fit en food festival waar ik bakdemonstraties en advies gaf. En alhoewel het helemaal niet de bedoeling was, werd er zoveel gevraagd over stevia ( de suikervervanger die ik samen met erythritol alleen gebruik) dat ik plots alleen nog maar over stevia stond te kletsen. Het toont maar weer, dat er nog altijd ontzettend veel verwarring en misverstanden zijn rondom stevia. De vragen die ik gesteld kreeg logen er niet om. Vragen als ” dit is toch nep?”  ‘ Is dit druivensuiker?” ” Welke zoetstof is dit?”  ” Is dit hetzelfde als dat…aspartaam-spul?” ” Ik heb zo’n pot! Van Canderel..” ” ..ik heb ook een pot Stevia, staat erop! Van Natréna!” Ik kwam er echt weer eens goed achter hoeveel verwarring er nog altijd heerst.

Om alles een beetje duidelijker te krijgen, zal ik hier de meest voorkomende verwarring, misverstanden en indianen-verhaaltjes bespreken.

CanderelGreenRietsuikerSlick.jpg&position=center&w=190&h=190

DE ” KUNSTMATIGE ZOETSTOFFEN” FABRIKANTEN

Jaren geleden werden kunstmatige zoetstoffen plots een ware rage, mede dankzij de introductie van light producten, waar het veelvuldig in werd gebruikt. We gingen plots aan de zoetjes in de thee en koffie. Ook kwamen er diverse bakpoeders op de markt. Koplopers die al deze meuk leveren zijn Canderel en Natréna. In korte tijd zette deze twee fabrikanten hun producten rotsvast op de markt en wordt die rommel tot de dag van vandaag nog flink ingekocht. Gelukkig worden we steeds meer wakker en worden ons bewuster van kunstmatige zoetstoffen in ons voedsel, en wat dit met onze gezondheid doet. Het is al langere tijd geleden achterhaald dat we juist alleen maar dikker worden van kunstmatige zoetstoffen, en bovendien komt er over de mogelijke nadelige bijwerkingen van kunstmatige zoetstoffen ook steeds meer naar buiten. Dat de kunstmatige zoetstoffen nu steeds meer in een nadelig licht komen, hebben de fabrikanten ook goed begrepen. En zijn deze ook alles in de strijd gaan gooien om de consumenten aan hen gebonden te houden. Sinds dat stevia officieel werd goedgekeurd als zoetstof, maken ” kunstmatige fabrikanten” er ook flink ( mis!) gebruik van. Er wordt gebruik gemaakt van groene verpakkingen wat een ” gezonde” indruk wekt. Ook kreten als ” 0 kcal” en ” green” geven de consument een zeer goed gevoel. Canderel bracht onlangs een nieuwe lijn uit, genaamd ” Candarel green” wat de lading al meteen moet dekken. Wat de fabrikant hier probeert, is de goede naam stevia te misbruiken door een product aan te bieden waar zogenaamd al het gezonde van steviolglycosiden in terug te vinden is. In werkelijkheid gaat het slechts om een vleugje extract, om de naam officieel te mogen gebruiken. De rest wordt gewoon aangevuld met verschillende alias suikers als de eveneens zo gezond verklaarde rietsuiker, of maltodextrine, of isomalt. Dit komt dus eigenlijk op hetzelfde neer als gewone suiker. Canderel geeft op hun website ook duidelijk aan dat het om ” de lichtheid van stevia” gaat en dat het minder calorieën bevat. Als we kijken naar de ingrediënten zien we dat het eigenlijk gewoon enkel bestaat uit rietsuiker. Als zoetstof geven ze steviolglycosiden aan. Kijken we naar de voedingswaarde, krijgen we met een half theelepeltje 2,49 gram suiker binnen. Per 100 gram suiker komt dit neer op 99,6 gram. Ietsje minder als gewone suiker, maar echte zoden aan de dijk zet dit niet. Rietsuiker is namelijk ook keihard suiker. Het heeft een gezond imago.

Natrena+Stevia

Ander voorbeeld zijn de potten poeder uit de supermarkt. In 2013 werd de ” stevia poeder” van het merk Natréna nog uitgeroepen als het meest misleidende product van het jaar door voedsel-waakhond Foodwatch. Deze potten zitten namelijk vol met maltodextrine en weer dat vleugje steviolglycosiden om de naam officieel te mogen gebruiken. Naast dat je dus rommel koopt ben je zelfs met een prijs van rond de drie euro peperduur uit, je betaalt voor het spotgoedkope maltodextrine een zeer hoge prijs. Maltodextrine is een ontzettend goedkope grondstof voor fabrikanten en kunnen deze er veel winst uit halen, door dit als zoetstof te gebruiken. Een product als deze is vergelijkbaar met de vele andere potten ” sneeuwpoeder” die volop en overal verkrijgbaar zijn voor een uitzonderlijke lage prijs. De goedkoopste pot meuk die ik tot nu toe ben tegen gekomen koste maar 99 cent bij de Action. Als je je bedenkt dat vele tussenkomende partijen ook geld eraan moeten verdienen snap je dat dit NIET gaat om pure zuivere stevia, maar om pure zuivere meuk.

Resumerend: koop geen ” stevia” producten uit de supermarkt. Dit heeft totaal NIETS met stevia te maken en heeft geen enkele bijdrage aan een goede gezondheid. Je bent zelfs dan nog beter af met een gewone zak suiker van nog geen 50 eurocent. Lees ook altijd de verpakkingen.

077248

GEZONDHEIDSWINKELS OOK NIET ALTIJD LOEPZUIVER

Ook biowinkels, natuurvoedingswinkels en gezondheidswinkels zijn uiteraard mee gegaan op de ” stevia trend” en verkopen vaak nét weer even wat andere varianten dan de supermarkt. Vaak gaat het ook om prijzen tussen de 7/8 euro per pot ” stevia” poeder. Echter: ook dit is in erg veel gevallen klink-klare meuk. Ook in meest van deze potten uit deze winkels vinden we maltodextrine als grootste aanwezige in de pot. Het merk Luctovitaal is bijvoorbeeld een vaak voorkomend merk in vele natuurvoeding/bio/gezondheidswinkels. En per pot betaal je daar rond de 7 euro. Echter gaat het vrijwel om exact dezelfde samenstelling als de potten Natréna meuk ( zie hierboven) Je betaalt dus vijf keer zoveel voor dezelfde meuk. Het is ook in deze winkels echt even goed etiketten lezen.,

WELKE STEVIA DAN WEL?

In het artikel ” stevia, de drie categorieën” lees je het onderscheid tussen de ” nep-stevia” en de meest zuivere. Ik heb in dit artikel een duidelijke uitleg gegeven en dit om het wat overzichtelijker te krijgen, verdeeld in drie categorieën. Waar moet je nu eigenlijk goed op letten, als je van plan bent om stevia in te kopen?

Zuivere stevia is erg prijzig. Je kunt dus redelijk uitgaan van een prijs. Uiteraard is hier ook weer enig onderscheid in te vinden, maar over het algemeen kun je met gezond verstand bedenken dat een pot ” stevia” van nog geen euro, of drie euro, nooit iets zuivers kan zijn. Er zijn vele partijen gemoeid bij de productie. Deze moeten er ook allemaal wijzer en rijker van worden, en als een pot voor nog geen euro wordt aangeboden kun je ook wel uitgaan van regelrechte goedkope kunstmatige meuk. Hoe verleidelijk ook, investeer altijd in je gezondheid en hanteer geen koopjes als het op gezondheid aankomt.

Een goed product begint met een zuiverheid van tenminste 95%. Alles wat daaronder valt ( wat veel voorkomt is bijvoorbeeld 50 en 60%) is niet zuiver. Hoogst haalbare is 98% en een overige 2% van een andere zuivere zoetstof, zoals erythritol of inuline. 100% zuiver is als product voor thuisgebruik onmogelijk, omdat dit oneetbaar is. De zoetkracht is zo sterk dat je al bij een paar korrels bitter wegtrekt. Pas bij een zuiverheid van 98% is het geschikt voor consumptie. Een goede stevia leverancier is www.greensweet-stevia.nl

Staat er helemaal nergens op een verpakking te lezen om hoeveel procent steviolglycosiden het betreft? Koop dit product dan niet, het kan dan gemakkelijk gaan om een vleugje.

ONTHOU: STEVIA IS GEEN SUIKER

Een erg onderschatte verwachting is wel, dat stevia net zo smaakt als gewone suiker. Dit is niet het geval: stevia komt van een plant, en suiker van een biet. Net als rode kool absoluut niet hetzelfde smaakt als een spitskool of een witte kool. Velen verwachten een zelfde suiker-smaak, maar dit is uiteraard onmogelijk. Stevia is mierzoet, maar geheel anders zoet. En dus moeten we onszelf ook de tijd geven om aan deze zoete smaak te wennen. We zijn zo ” versuikerd” geraakt dat dit ook best enige tijd kan duren, sommigen wennen er zelfs nooit aan. Ook wordt er veel ” geklaagd” over een bittere,drop-achtige nasmaak. Als deze smaken aanwezig zijn, dan is er teveel gebruikt. Stevia laat zich erg nauw meten als het op juiste doseringen aankomt. Daarbij komt ook, dat iedereen houdt van zoet, zoeter, zoetst.Tijdens het festival liet ik ook veel homemade koekjes proeven en daar waren meningen ook qua zoetkracht sterk verdeeld. Het toonde duidelijk dat iedereen zo zijn limiet heeft voor zoet, net als zout en hartig. Als je dus stevia wilt gaan gebruiken, is het ook even een persoonlijke zoektocht naar juiste doseringen. Erythritol heeft betreft suikersmaak de beste papieren, deze smaak is vrijwel wel gelijk aan suiker. Als je dus maar niet kunt wennen aan stevia, is erythritol een goede optie. Vooral kinderen waarderen erythritol ook veel meer.

Meer lezen?

erythritol

stevia, de drie categorieën

suikervervangers…gezonder?

 

11 Reacties op “Stevia: de verhalen, de misverstanden, de verwarring

 1. Hallo Monioque,

  Op de site http://www.stevija.nl lees ik dat de producten bestaan uit stevioglycosiden, erythritol en inuline, dat zijn de de juiste of zie ik iets over het hoofd.

  gr. Janet

  • Klopt, ook ik heb dit kunnen vinden. Wat ik mij afvraag is wat voor zuiverheid deze ingrediënten bevatten. Daar laten ze niets over uit helaas.

    • deze reactie kreeg ik van stevija:
     Sorry, wij geven niet ons recept zomaar vrij. Dit is beschermde informatie van ons bedrijf.

     • Bekend verhaal! 🙂 Natuurlijk geven ze dit niet vrij. Dan komt de aap meteen uit de mouw. Steviaproducts.be doet niet moeilijk over hun productie-proces. Deze gebeurt meest zuiver en daar hoeven zij zich ook niet om te schamen!

 2. Hallo Monique, ik heb op je facebook een reactie gegeven bij Rode sausen slanke sausen… ben aan de slag gegaan. Maar de smaak is niet lekker geworden.
  Ik proef grotendeels Stevia. Heb stuk of 11 bio tomaten en nog handje bio cherry tomaatjes.
  Arrowroot van biowinkel. was niet bij onze AH in de schappen.
  Stevia had ik nog in huis.. van Natrena. Verder exact gedaan zoals beschreven.
  Wat heb ik verkeerd gedaan?

  Groetjes Sandra.

  • Natrena nep stevia, dat is wat er fout is gegaan. Zeker als je van die meuk erg veel gebruikt krijg je een vieze smaak. Gebruik dus zuivere stevia. Lees alles in het artikel nog even na! Succes!

 3. Hallo Monique,
  Ik heb net het 2e recepten boekje van de wonderpan ontvangen. Leuk om je recepten te zien, maar wij eten geen suiker en hebben ook geen behoefte aan de zoete smaak. Dus mijn vraag is kan ik jouw recepten maken zonder toevoegingen van zoetstof?
  Wij reizen rond met de camper vandaar de wonderpan.
  Vriendelijke groet Ria.

  • maar natuurlijk kan dat 😉 Alles wat je wenst is mogelijk. Ik wens je erg veel plezier en laat eens weten hoe de baksels eruit komen! 😉 Warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *