Stevia green bags…wat kun je ermee? + FAQ

Een tijdje geleden schreef ik een uitgebreid artikel over een nieuw product, groene “ thee” buideltjes die na water het gezondste drankje ter wereld genoemd mag worden. KLIK HIER OM NAAR HET ARTIKEL TE GAAN. Hierin kun je al erg veel inspiratie vinden, wat je allemaal met deze bijzondere stevia green bags kunt doen. In dit artikel vertel ik meer over de mogelijkheden en waarom de naam onlangs is veranderd van groene stevia thee naar stevia green bags. 

IMG_4771

VAN GROENE STEVIA THEE NAAR GREEN BAGS

De zakjes werden in April 2018 gelanceerd bij www.puurmieke.nl waar ze ook als “ groene stevia thee” stonden geboekt. Bert-Jan van SWEET SO ( de drijvende kracht achter deze zakjes) vond eigenlijk, dat de benaming de lading helemaal niet dekte. Het werd uiteraard als thee gezien en beschouwd door de benaming en ook zo benaderd. Maar hij was juist zo trots op het feit dat dit zakjes zijn waar je zoveel méér mee kunt dan alleen thee zetten. In mijn artikel heb ik dit al uitgebreid beschreven.
Omdat de verse, gedroogde stevia bladeren ( die biologisch worden gekweekt ) niet worden vermalen, maar in zeer kleine stukjes worden gesneden, worden de bitterstoffen in het blad zo min mogelijk “ aangetast” waardoor de bekende bittere en drop-achtige ( na) smaak van groene stevia uitblijft. Dit geeft heel veel voordelen. Je kunt de bags daardoor ook in koud water gebruiken, iets wat vrij uniek is omdat groene stevia ( poedervorm) niet tot nauwelijks oplost in koud water.
Door een bag in een kan met koud water te laten zwemmen voor ongeveer 20-25 minuten, verkrijg je een heerlijke, verfrissende, dorstlessende zoete drank, die net zo, dan wel nog gezonder is te noemen dan plat water! De groene steviaplant heeft vele gezonde voordelen, maar bevat geen calorieën, en heeft geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast is het bijzonder tandvriendelijk en stimuleert het ons tandvlees. Groene stevia is ook gunstig voor de darmflora.
Kortom: de naam “ groene stevia thee”was niet de juiste benaming. Ik ben gaan brainstormen en kwam al snel op de naam “ stevia green bag”. Dit vond BJ meteen een erg gepaste benaming en is hij de verpakking gaan aanpassen. Er wordt op dit moment nog verder gewerkt aan de verpakking, om deze zo duidelijk mogelijk te krijgen. Alles uiteraard met respect voor mens, dier en milieu.
Ik wil ondertussen iedereen enthousiasmeren om deze bags standaard in huis te hebben want het is dé perfecte drank voor ieder moment. Naast drank ben ik ook gaan experimenteren met andere mogelijkheden. In mijn eerdere artikel heb je al kunnen lezen dat de bags ook zijn te gebruiken ter vervanging voor suiker in baksels en gerechten. Ik ga in dit artikel wat meer inspiratie geven zodat ook jij meteen aan de slag kunt en de bags optimaal kunt gaan gebruiken! Ik geef steeds een aantal mogelijkheden aan.
1) KOUDE EN WARME DRANKEN
Meest voor de hand liggend zijn uiteraard de dranken, zowel warm als koud. Omdat de bags gewoon in koud water zijn te deponeren, zijn de bags ideaal om mee te nemen. Denk aan dagjes uit, op vakantie of uit eten waar je om water kunt vragen en zelf het zakje in het water kunt laten plonsen. De drank is zowel koud als warm meteen zonder enige andere toevoegingen drinkbaar. En zo heerlijk van smaak, dat je er in principe niets meer aan hoeft toe te voegen. Uiteraard kun je dit altijd doen om een drank te verrijken, feestelijker te maken of gewoon net even wat meer op smaak. Er zijn zoveel mooie producten direct uit de natuur, die mooi kunnen aansluiten op de drank. In mijn vorige artikel gaf ik al een paar heerlijke voorbeelden. Ik heb zelf inmiddels een heerlijk recept bedacht die ik elke dag wel kan maken!
IMG_4774
Vul een grote kan met ijskoud water en laat een bag erin trekken. Je kunt de bag ook laten zwemmen in het water, dit levert een zoete smaak. Voeg aan het water toe
– een groot stuk biologische komkommer in de schil, in kleine blokjes gesneden
– een heel klein stukje verse biologische gemberwortel, fijn geraspt
– twee ster anijs
Klaar is je verfrissende, dorstlessende drank! Drink het liefst ijs en ijskoud, dit kun je ook doe om er wat ijsklontjes bij te voegen. De blokjes komkommer / gember kun je gewoon in een glas mee schenken, lekker om te knabbelen! Laat geen ster anijs in het glas meegaan, deze kun je beter niet eten.
IMG_4777
Wat kun je nog meer aan je water ( warm of koud) toevoegen?
* verse munt
* verse pepermunt blaadjes
* colakruid
* citroenmelisse
* verse schijfjes citroen/ limoen
* vers zacht fruit zoals aardbeien, kersen, bessen, frambozen
* een ceylon kaneelpijpje
* een vanille peul, opengesneden
* verse stukjes gemberwortel
* ijsklontjes of ijs-schaafsel
* ster anijs
* rozen apotheker
* biologische citroen / limoenschil
* biologische sinaasappelschil / mandarijnschil
* biologische komkommer in de schil ( plakjes of stukjes)
* saffraan draadjes
* sereh ( citroengras)
* gedroogde goudsebloem
* gedroogde lindebloesem
* brandnetel
* gedroogd framboosblad
* gedroogd zoethout
* kamille
* lavendel
* bergthee ( sierritus)
* rozenbottel
* moringa blad
* berkenblad
 
2) VERVANGING VOOR SUIKER IN BAKSELS
De stevia green bags zijn ideaal om te gebruiken ter vervanging voor suiker in baksels. Uiteraard moet je geen zoete suikerbieten-smaak verwachten, maar een baksel wordt prima op smaak gebracht zonder enige toevoeging van suikers of zogenaamde gezonde suikervervangers als honing, agave en dadels. De bags zijn daarom erg geschikt voor veganisten en diabeten. Je maakt zeer eenvoudig een basis voor een baksel te zoeten.
IMG_4772 IMG_4773
Vul een kommetje met ongeveer 50 ml warm water. Leg hier een bag in, en laat dit ongeveer 20-30 minuten trekken. Knijp het zakje tussendoor steeds even goed uit, zodat er veel zoetkracht vrijkomt. Knijp het zakje nogmaals goed uit, en verwijder. Je basis is nu klaar. Je kunt dit zoete water nu toevoegen aan je baksel ( deeg of beslag) Maak bijvoorbeeld deze zeer eenvoudige koekjes! Tip: voor een betere zoete smaak kun je het schaaltje met het zakje 24 uur tevoren in de koelkast bewaren en voor gebruik het zakje goed uitknijpen.
IMG_4781
Verwarm de oven voor op 190 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer de basis door 375 gram havermoutmeel ( havermout in een blender tot meel vermalen)  en voeg steeds wat kleine beetjes water toe tot de massa smeuïg is geworden. Je kunt ook steviawater / drank hiervoor gebruiken. Maak platte koekjes uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Bestrooi ze wat met ceylon kaneelpoeder.  Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten, blijf tussentijds controleren.
IMG_4780
Ik wil nogmaals benadrukken, dat je geen volle suikerbieten-smaak moet/ kunt verwachten. Om te beginnen is stevia geen biet, maar een plantje. En heeft het daardoor ook een geheel andere zoete smaak. Net zoals vanille niet zo zoet als gember en kaneel smaakt bijvoorbeeld. De zoete smaaknoten zijn anders. Deze methode om te zoeten is vooral bedoeld voor mensen die graag iets zoet willen maar dit op de meest gezondste manier willen toevoegen.

FAQ

Waar komt de groene stevia vandaan?

De groene stevia komt uit Spanje.  In het plaatsje Jaén worden de plantjes biologisch gekweekt, en met de hand geplukt. Daarna worden ze in de zon gedroogd. Waarna ze vervolgens in zeer kleine stukjes worden versneden, en in bags worden gedaan. De boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun werkzaamheden. En hebben via deze producties  werk en inkomen.

Heeft de drank geen bittere, of drop-achtige smaak?

Nee. Dankzij de speciale productie van het blad komen er nauwelijks bitterstoffen vrij waardoor wij dit niet snel proeven. Dit geeft direct een mogelijkheid om de bags ook in koud water te kunnen verwerken zonder dat de smaak direct  bitter wordt.

Hoe lang hou je de bags goed?

Heel lang. Om de bags te verkopen moet er verplicht een houdbaarheidsdatum worden vastgesteld, dit is wettenlijk verplicht gesteld om zowel de consument als de fabrikant te beschermen. Een fabrikant stelt een bepaalde houdbaarheidsdatum vast om zo tot deze datum zijn 100% kwaliteitsgarantie te garanderen. Als deze datum verstrijkt wil dit niet zeggen, dat het product niet goed meer is. Het verliest enkel zijn kwaliteitsgarantie van de fabrikant. Een product, zeker in gedroogde vorm, kan na de vastgestelde datum op een verpakking nog zeker twee tot drie jaar houdbaar zijn. Echter kan de smaak wel achteruit gaan. Gebruik daarom je zintuigen. De green bags zijn na aankoop zeker anderhalf jaar houdbaar binnen de vastgestelde houdbaarheidsdatum, daarna dus nog eens gemiddeld zo’n twee jaar.

Bevatten de bags nog meer toevoegingen?

Nee. Het bevat enkel biologisch, gedroogd fijn geknipt steviablad.

Kun je de dranken net zo ongelimiteerd drinken als water?

Ja. Het gaat namelijk om een aftreksel, en niet om een volle poedervorm. Het verrijkt water in smaak. Verder voegt het niets toe. Wel geeft de smaakmaker gezonde voedingswaarde van de steviaplant waardoor het eigenlijk nog gezonder is te noemen dan water. Net als water moet je echter niet overdrijven want ook teveel water drinken kan averecht werken.

IMG_4779

Ik drink een grote kan niet in één keer op. Kan ik het bewaren in de koelkast en zo ja, hoe lang?

Dit ligt aan wat je toevoegt. Als je niets toevoegt, kun je de drank in een glazen kan of fles zeker ruim een week in de koelkast bewaren. Zijn er andere dingen aan toegevoegd dan heeft dit een directe invloed op de houdbaarheid. Wat een optie is: verwijder alle toevoegingen uit het water en bewaar het water vervolgens in de koelkast, dan is het zo’n 3-4 dagen houdbaar.

IMG_4768

Is de verpakking milieuvriendelijk?

Ja. Het zakje is BPA vrij.  De zakjes zijn bleekvrij en milieuvriendelijk. De labels zijn gemaakt van gerecycled papier en draad. De zak bevat een handige herbruikbare sluitstrip zodat de bags meest vers kunnen worden bewaard.

Is de drank geschikt voor iedereen? 

Ja. Omdat het ” the next best thing’ na water is, is het toegankelijk dan welke andere drank ook. Het is geschikt voor kinderen, ouderen, diabeten, veganisten, mensen met allerlei allergieën * , sporters, en chronisch zieken.

( * uitgezonderd bepaalde zeldzame allergieën en uitzonderingen op de regel. Let ook op met medicijngebruik)

Waarom lijken ze op theebuiltjes als het juist niet voor thee is bedoeld?

Je kunt er uiteraard ook gewoon thee van zetten. Maar de bags zijn juist zo uniek. En zou het zonde zijn, als het enkel voor thee zou worden gebruikt. De gelijkenis betreft theebuiltjes is gedaan om de bags zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Je kunt het label bijvoorbeeld gebruiken om het zakje aan de kan in het water te hangen om te trekken. Maar je kunt het label zeer eenvoudig verwijderen om het zaken in het water te laten zwemmen. Het is dus vooral gedaan om er zo handig mogelijk gebruik van te kunnen maken.

Bevatten de bags koolhydraten/ suikers?

Nee. Ze zijn daarom geschikt voor suikervrije en koolhydraat-arme diëten.

Waarom staan er geen voedingswaarden op de verpakking?

Omdat we nauwelijks kunnen spreken over een voedingswaarde. De bags geven een aftreksel van het groene steviablad. Dit geeft nauwelijks enige voedingswaarde waardoor een tabel overbodig is. Ons lichaam kan stevia niet opnemen. De darmflora zet stevia deels om in steviol, dat het lichaam wel opneemt. De door het lichaam opgenomen steviol verlaat via de urine het lichaam. De rest van de stevia verlaat het lichaam via je poep.

Kan ik de drank ook aan mijn baby geven?

Dat kan, maar ik adviseer om daar altijd mee te wachten tot het eerste levensjaar. Het kind leert zo langzaam te wennen aan zoete smaken / producten. Wil je echter je baby de drank aanbieden, doe dit dan zo verdund mogelijk en nooit teveel. Het kan worden aangeboden in plaats van water.

Waar kan ik het kopen?

Vooralsnog kun je de bags alleen en exclusief bestellen via www.puurmieke.nl. Dit kun je doen door direct naar de bestelpagina te gaan, 

De thee kost  € 8,95 per 20 theezakjes. Dit klinkt erg prijzig, maar onthou:
– dat je zeker 3/4 x kunt doen met één zakje
– dat deze thee biologisch is. Meer puur dan dit kun je het niet wensen
– dat je ongeveer een maand ( bij zeer regelmatig gebruik) doet met een zak, bij minder regelmatig gebruik veel langer.
– dat de thee zeer lang houdbaar is.
Waarom is het niet in de winkels verkrijgbaar?
Deze green bags zijn uniek, en zul je dan ook niet tegen gaan komen in supermarkten. Wellicht dat in de toekomst de bags in biowinkels en gezondheidswinkels worden aangeboden, maar vooralsnog worden op dit moment zeer selectief hoogstaande webwinkels uitgezocht als verkooppunt. Zodra er meer verkooppunten zijn, zullen deze via mijn website en via de FACEBOOK GROEP bekend worden gemaakt. In deze groep vind je ook leuke tips, recepten en worden ervaringen en ideetjes gedeeld dus join the club!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *