Stop met het kopen van peperdure melk-vervangers! Here’s why je het beter ZELF kunt maken!

Over de zin, maar vooral de ONZIN van kant en klare melkvervangers in de winkel heb ik EEN UITGEBREID EN HELDER ARTIKEL geschreven. Ik probeer wat ik kan om de consument te verduidelijken dat het vooral gaat om een peperduur betaald veredeld watertje. Ik schrijf regelmatig artikelen en recepten om zeer eenvoudig zelf al deze dranken thuis te maken. Mijn meest eenvoudigste en goedkoopste melk-achtige drank is havermelk. KLIK HIER om naar dit artikel en recept te gaan, waarin ik zeer duidelijk uitleg hoe je liters havermelk thuis kunt maken in nog geen 5 minuten, zonder apparaten en spot en spotgoedkoop. 

WAAROM KOPEN WE AL DIE DURE SJIT?

Ondanks al mijn inspanningen om de gigantische hype rond al deze melkvervangers te achterhalen, blijven veel mensen gewoon de duur betaalde veredelde watertjes in de winkels kopen. Dit heeft verschillende redenen, ik geef de meest voorkomende gegeven redenen:
– er wordt heilig geloofd, dat deze vervangers ook gezonde vervangers zijn voor koemelk
– het geeft gemak, zelf maken wordt nog steeds gezien als teveel gedoe
– het wordt gezien als puur en gezond
Laten we beginnen met de eerste reden. In MIJN ARTIKEL vertel ik hier uitgebreid over. Melk wordt nog steeds gezien als iets wat essentieel is, maar dat is niet zo. Het bevat ABSOLUUT waardevolle en ( inderdaad)  essentiële voedingsstoffen., maar je hoeft deze niet persee uit koemelk te halen. Aan de meeste melkvervangers die we kunnen kopen, zijn deze essentiële voedingsstoffen synthetisch toegevoegd, zoals vitamine D, B12 en mineralen als calcium. Melkvervangers worden gemaakt van een aftreksel van bepaalde graansoorten, soja,  noten, kokosnoot, rijst, zaden en pitten. Het aandeel aan het bepaalde ingrediënt is echter zeer klein. Wettelijk moet een melkvervanger, om naar een bepaald ingrediënt genoemd te mogen worden, minimaal 2% bevatten. Amandelmelk moet bijvoorbeeld 2% amandelen bevatten, rijstemelk 2% rijst. Het gaat altijd om en AFTREKSEL. Dit komt zo’n beetje op hetzelfde neer als een extract. Een pak amandelmelk moet voor tenminste 2% uit amandelen bestaan, echter gaat het hier om een aftreksel. Een veredeld watertje dus. Aan dit aftreksel van water en amandelen worden vervolgens wat synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd, en wat hulpstoffen voor een goede consistentie en conservering. Ook kunnen er talloze smaakstoffen aan zijn toegevoegd zoals suiker en zout. Daarnaast bevatten de meeste melkvervangers olie, om de melk zijn romige textuur te geven.
Als we deze hele productie eens uit gaan klappen, dan zien we, dat het de fabrikant geen drol kost. Maar wij er tenminste tussen de € 1,50 tot zelfs € 4 euro per liter voor moeten ophoesten. De fabrikant is het meeste kwijt aan…..de verpakkingen. De pakken zijn luxe. Het beste voorbeeld zijn de enorme prijsverschillen onderling. Bij de Lidl betaal je voor een liter sojamelk € 89 eurocent per liter, in andere A-supermarkten betaal je al snel voor het huismerk tussen de €1,50 tot € 2,50 per liter. Het gaat 9/10 keren om precies dezelfde inhoud. In een biowinkel kom je soms prijzen tegen van over de € 4 euro voor een liter. BELACHELIJK. 😠 In supermarkten vind je ook schrikbarend hoge prijzen, hoe bekender een merk, hoe duurder. Inhoudelijk zijn alle pakken “ een pot nat”. Sommigen hebben geen suiker toegevoegd, sommigen geen olie, sommigen geen synthetische vitaminen en mineralen. Linksom of rechtsom blijft het “ duur betaalde SJIT”.  Inhoudelijk komen de ware kosten ( productie en verpakking) in de meeste gevallen op nog geen euro uit. Tel jij even mee hoeveel euro’s jij doneert aan al deze fabrikanten?
Zelf kun je alles wat er in een fabriek gebeurt thuis ook doen. Dit scheelt niet alleen gigantisch veel geld, het is ook veel GEZONDER. Om meteen met de tweede gegeven reden verder te gaan, is het een hardnekkig misverstand om te denken dat het teveel gedoe is.. Ja…natuurlijk kun je er teveel gedoe VAN MAKEN. Door peperdure machines aan te schaffen, die ook uren kosten om schoon te maken. Het geklieder met doeken, deze steeds omspoelen en uitwassen. Dat kost inderdaad meer tijd. Maar je maakt het jezelf onnodig moeilijk. IN DIT ARTIKEL vertel ik duidelijk hoe je in nog geen 5 minuten LITERS havermelk maakt, en het kost je niet meer dan € 50-85 eurocent. Ondanks dat ik dit zelfs in een filmpje duidelijk toon, blijven veel mensen reageren in een zeer moeilijke denkvorm. Als ik een artikel als deze post, en zeer duidelijk ben in het gemak, komen er altijd weer vragen om het ingewikkelder te doen. “ kan dit ook in de blender?”  “ kan dit ook met een keukenmachine?” Ja en ja, maar dit is ONNODIG MEER WERK . Als je grootste argument “ geen tijd” en “ teveel gedoe” is kan ik jou meteen uit deze droom helpen door keihard met mijn uitgebreide artikel onder je ogen te komen. Want het IS geen gedoe. En het kost niet veel tijd. En nee….je hoeft de havermout niet te weken, niet om te spoelen, niet te koken….het HOEFT allemaal niet. Ik kan er niet meer aan verzinnen, het IS zo makkelijk. Gelukkig zijn heel veel mensen het gewoon gaan proberen en zijn sindsdien helemaal om. En houden zo heel veel euro’s in hun zakken.
Zelf maken biedt NOG meer voordeel. Omdat je zelf compleet de regie in handen houdt, kun je de melk achtige dranken gezond maken en gezond houden. Er hoeft allemaal geen poes-pas en hocus-pocus en spirrie-wirrie-wappie in om er een gezonde dagelijkse drank van te brouwen. Dit hebben fabrikanten WEL nodig, anders mogen ze hun product niet verkopen, maar wij hebben het allemaal niet nodig. Wil je je drank toch de voedingswaarden geven van een koemelk? Dan voeg je dat simpel zelf toe, met supplementen als vitamine B12 en mineralen. Er is genoeg echt puur en meukvrij op de markt. Zo verrijk je je drank pas echt met waardevolle toevoegingen.
Ik drink geen koemelk, maar ik koop ook al die onzin niet. Ik ben geen dief van mijn eigen portemonnee en ik drink graag GEZONDE dranken. Als ik “ melk” nodig heb, dan maak ik dat ter plekke. Even in water met havermout knijpen, uitlekken in een vergiet en ik ben klaar. Als ik zin heb ik lekkere en bijzondere dranken, maak ik deze ook met havermelk in basis. Om je wat inspiratie te geven, zal ik hieronder vier lekkere recepten geven om met je eigen snelle havermelk heerlijke drankjes te maken.
De BASIS van al deze onderstaande recepten is dus havermelk. KLIK HIER om te lezen hoe je dit doet. 
Wat is er op warme dagen lekkerder dan ijskoude chocomel? Of in de koude winterdagen een kop warme choco? De grap is dat je dit meest gezond zo klaar kunt maken. Voeg aan een liter havermelk drie eetlepels magere biologische cacaopoeder toe en 10-12 druppels greensweet-stevia zuivere druppels. Je kunt kiezen, of je voor de chocoladesmaak gaat of het liever neutraal houdt met naturel druppels. Verder is het een kwestie van heel goed schudden. Zet de drank lekker koud in de zomer en verwarm in een pannetje als je er warme chocomelk van wilt maken.
De chocomel is gigantisch geliefd bij kinderen! Het is suikervrij, en bevat geen rare additieven. Meer dan water, havermout, stevia en cacaopoeder is het niet. Dit kun je je kinderen met een gerust hart geven. Deze drank behoort tot mijn persoonlijke grote favorieten. Verslavend lekker! 😍
Ken jij de MCT poeder al? KLIK HIER om daar alles over te lezen. Het is een geweldige veganistische vervanging voor melkpoeder. Het bevat bovendien enorm veel waardevolle voedingsstoffen. Vermengd met havermelk maak je er een super-romige melkachtige drank van.
Meng twee volle eetlepels MCT poeder door een liter havermelk en voeg 10-12 druppels stevia toe. Schud goed, schud flink en lang. Schud steeds even goed voor ieder gebruik. Deze romige havermelk is prima ter vervanging voor volle melk.
Wil je iets bijzonders? Maak dan deze MACA melk eens. Wil je meer lezen over MACA? Klik dan HIER om naar mijn artikel te gaan. Maca heeft een zoete, karamel / vanille achtige smaak.
Meng twee volle eetlepels MACA poeder met een klein beetje van je liter havermelk. Voeg dit samen met 10-12 druppels stevia toe aan de rest van de melk, schud flink. Ijskoud gedronken het lekkerst! Steeds even goed schudden voor ieder gebruik!
Ik maak ook vrij regelmatig deze koffie drank. Zonder koffie, wel te verstaan. 😁 Ik gebruik namelijk CICHOREI. Wil je daar meer over lezen? Klik dan HIER. Meng twee volle eetlepels CICHOREI  poeder met een klein beetje van je liter havermelk. Voeg dit samen met 10-12 druppels stevia toe aan de rest van de melk, schud flink. Ijskoud gedronken het lekkerst! Steeds even goed schudden voor ieder gebruik!
Zoals je ziet kun je van je liters havermelk de meest heerlijkste dranken maken. Het is echt de moeite niet. Breek los uit die cirkel van gemak, spek de voedsel en levensmiddelen industrie niet langer en laat je niet in de zeik nemen. Verschuil je ook niet langer achter talloze smoezen ( geen tijd, ik vind het lekker )  want het kost je serieus heel veel euro’s. Euro’s die je dan beter uit kunt geven aan verse groente en fruit! Toch?

MEEST GESTELDE VRAGEN

MOET IK DE HAVERMOUT VOORAF WEKEN?
Nee, dat is niet nodig. Het mag altijd, maar je kunt meteen melk maken.
KAN HET OOK IN DE BLENDER / KEUKENMACHINE ?
Ja, maar waarom zou je zoveel extra tijd en moeite doen, als het ook makkelijk kan?
KAN IK OOK ANDERE GRANEN GEBRUIKEN?
Ja, dat kan. Je kunt het beste vlokken-soorten gebruiken zoals spelt-vlokken, rogge-vlokken, gerst-vlokken, vier-granen-vlokken enzovoort. Hele graankorrels moeten worden gekookt.
HOE TE BEWAREN?
Net zoals je gekochte melkvervangers bewaart, dus in de koelkast. Schud steeds even goed voor gebruik omdat er geen additieven in zitten die bijvoorbeeld de havermout goed vermengd houdt met het water.
HOE LANG KAN IK DIT BEWAREN?
Gemiddeld twee / drie weken. Gebruik je zintuigen, Als het niet lekker meer ruikt of vies smaakt drink het dan niet meer op.
WAT KAN IK DOEN MET HET PULP WAT OVERBLIJFT?
Verwerken in koekjes, desserts, brood van maken, pap van maken, door je ontbijt….kijk bij mijn recepten voor veel inspiratie!

EN…? GA JIJ NU NOG STEEDS DURE MELKVERVANGERS KOPEN?

8 Reacties op “Stop met het kopen van peperdure melk-vervangers! Here’s why je het beter ZELF kunt maken!

 1. Dag Monique

  Ik heb het al een paar keer de vraag gesteld aan jou maar kreeg nog geen antwoord!
  Bij deze probeer ik het nog een derde maal😊🤗
  Als je in jouw bakmeel maïsbloem erbij doet welk merk gebruik je dan?
  Kan je eventueel jouw verpakking maïsbloem zien met fotooke ?
  Mvg
  Rita

  • beetje off topic, maar vooruit 😉 Ik koop alles in de biowinkel. Daar kun je dus gewoon terecht.

 2. Super dat je het lekker blijft herhalen! Ik ben inmiddels ook zelf aan de slag gegaan en zelfgemaakt geeft ook nog een mate van voldoening.

 3. Sinds januari maak ik m’n eigen melk van amandelen, wat een besparing. Woon 15 km van een winkel. Bespaar niet alleen op de melk maar ook op tijd, benzine en afval.

 4. ik vind dit artikel zeer interessant. Waar ik benieuwd naar ben is hoeveel koolhydraten zijn er nog in de melk. Ik moest helaas het eten van haver opgeven omdat mijn bloedsuikers ook daarop te hoog bleven, nu gebruik ik alleen nog haverzemelen, mondjesmaat. Ik kan helaas nergens vinden hoeveel koolhydraten over zijn. Ik heb gekeken waar ik die steviadruppels kan krijgen. Ik woon in Duitsland en heb de green sweet druppels niet gevonden. Heb je een (web)adres vor mij?
  Graag hoor ik van je,
  Lieve groeten
  Heleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *