Suiker…hoe mijd je suiker uit je voeding?

Over suiker kunnen we inmiddels allemaal wel wat vertellen. We weten dat het niet gezond is. En overal wordt je verteld ( ook op mijn website) dat je suiker moet mijden. Maar dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Suiker is overal. In ons dagelijks voedsel ontkomen we er gewoonweg niet aan. Er zijn veel producten waarbij het meer dan duidelijk is, dat deze vol zitten met suiker, maar meer dan de helft van alle producten in supermarkten bevatten de zogeheten sluipsuikers of wordt suiker niet direct in verband gebracht. Niemand verwacht immers suiker in zijn vlees of worst. Of vis. Maar veel producten bevatten suikers zonder dat we dit verwachten. Daarnaast zijn daar de fabrikanten en de levensmiddelenindustrie, die het de consument extra lastig maakt. Mooie kletspraatjes op verpakkingen, mooie illustraties en de informatie die er echt toe doet in zulke kleine letters geschreven dat iemand met het meest perfecte zicht ook een loep nodig heeft. Fabrikanten doen er alles aan om hun producten te verkopen, succesvol en zo winstgevend te maken. Daar komt vrijwel altijd suiker bij kijken. Wat zijn de valkuilen en hoe kun je suiker mijden? Een uitgebreid artikel, die jou hoop ik een beetje verder kan helpen! 

 IMG_2083

DE VALKUILEN

De supermarkt is een plek waar we dagelijks komen. Sommigen maken iedere dag een wandeling naar de supermarkt. Als je er regelmatig komt, merk je , dat het continu verandert. Indelingen worden veranderd, producten komen en gaan. Alhoewel jij vast denkt “ gewoon een supermarkt” is IEDERE SUPERMARKT een project waar heel veel over is nagedacht. Terwijl wij denken dat producten in het schap staan omdat het daar een plek heeft gekregen, is daar in werkelijkheid heel veel aan vooraf gegaan. Alles draait om verkoop. WAAR een product dus staat in een schap, is niet “ zomaar” maar kost ook geld. Plekken op ooghoogte kosten fabrikanten bijvoorbeeld een godsvermogen,. De schappen die onderaan gevuld worden met huismerken, kunnen ook worden gevuld met kwaliteitsmerken, maar als een fabrikant geen plekje op ooghoogte of daarboven of daaronder kan betalen kan hij een goedkoop plekje inkopen onderaan in de schappen. Dit is vaak ook de reden, waarom veel producten het niet lang redden in een supermarkt. Niet op ooghoogte, niet in het zicht, niet aantrekkelijk, niet opvallend, dit zijn allemaal punten die een verkoop stagneert. En verkoopt jouw product niet, dan vlieg je er snel uit. Als fabrikant koop je voor een bepaalde tijd een plekje in. Na deze tijd bepaalt een supermarkt of zij de producten in hun assortiment behouden of dat zij deze verruilen voor andere producten. Want aan animo geen gebrek.Voor iedere branche zijn er wel tientallen gegadigden die staan te popelen om op zijn minst een plekje onderaan het schap in te kopen.
IMG_8584
Supermarkten zijn zo ingedeeld, om de consument zoveel mogelijk te prikkelen. Niet alleen producten moeten daarom aantrekkelijk zijn, ook de inrichting en de belichting. de broodafdelingen moeten naar heerlijk geurend vers gebakken brood ruiken. De groente afdelingen moet alle kleuren van de regenboog vertegenwoordigen. De algemene geur, licht en geluid in een supermarkt  moet aangenaam zijn, zodat de consument in een soort welbehagen belandt en zo ook meer aankopen zal doen dan dat hij/zij van plan was. Het hoort allemaal in het spel.
Zo’n ruime 75% van onze boodschappen doen we in supermarkten. Je begrijpt dat daar voor de levensmiddelenindustrie de grootste slag valt te slaan. In een gemiddelde supermarkt liggen zo’n 20- tot 25.000 producten. En ieder product heeft wel drie tot soms vijftien verschillende soorten.Denk aan toetjes in het koelschap. Dit zijn er zoveel, dat dit een consument meteen een gevoel geeft van “ JE MOET iets kiezen!” Variatie en verleiding gaan namelijk hand in hand. Zelfs de meest bewuste consument kan uiteindelijk toch met een beker chocolademousse de supermarkt uit wandelen.
Ook over de routes in supermarkten is zeer goed nagedacht. De meeste supermarkten beginnen hun route met de groenteafdeling ( zoals AH filialen) Dit is niet zomaar gedaan. Door de consument eerst in een walhalla van gezonde versproducten te laten pootje-baden, zullen zij na hun gezonde keuzes sneller kiezen voort ongezonde keuzes. Dit noemen we “ LICENSING”. We legitimeren ons met een netje mandarijnen en een krop sla, om daarna gemakkelijker te zwichten voor de donuts-aanbieding van de week.
We kennen allemaal de “ kassa-koopjes” en de manden voor de kassa. Deze geven ons het gevoel om nog net op de valreep van een aanbieding of korting te kunnen profiteren. Vaak verschilt het niets in prijs, maar het idee om een koopje te laten schieten is voor heel veel consumenten voldoende om de producten op de loopband te leggen.
Zoals je kunt lezen is een gewoon lijkend bezoekje aan een supermarkt voor de levensmiddelenindustrie geen gewoon bezoekje maar een ware klopjacht naar de portemonnee van de consument.
Maar ja…….
We moeten toch eten en drinken kopen. We zijn in dat opzicht afhankelijk van wat supermarkten ons aanbieden. En daar wringt de schoen. We worden wel verantwoordelijk geacht voor ons eigen koopgedrag, maar in werkelijkheid is dit maar een een heel klein deel zo. We worden wijsgemaakt dat we altijd zelf keuzes kunnen maken, dat fabrikanten en supermarktketens er alles aan doen om ons het beste, het gezondste, het gemakkelijkste een goedkoopste aan te bieden, maar de werkelijkheid ligt anders. Want echt veel keus heb je als consument niet als zeker 95% van alle producten in een supermarkt wel iets van een vorm van suiker bevat. Zeker als dit niet duidelijk is voor een consument, zoals sluipsuikers.

 IMG_2089

ZELF HET HEFT IN HANDEN NEMEN

Echt ontlopen kunnen we al deze valkuilen dus niet, want zodra je één voet in de supermarkt zet begint dit spel der verleiding al. Natuurlijk ben je verantwoordelijk voor wat jij in je kar of mandje ligt. Dat zal een supermarkt medewerker immers niet voor jou doen. Maar suikers mijden in een supermarkt vol producten die tenminste wel iets van suiker bevatten, wordt erg lastig kiezen. Hoe mijd je suiker? Een aantal tips:
1) LEES ETIKETTEN, MET NAME INGREDIËNTEN EN VOEDINGSWAARDEN
Ik hamer er al jaren op: lees etiketten, en dan in het bijzonder de ingrediënten en de voedingswaarden. Deze informatie op een verpakking is namelijk het enige nuttige. Sla alle andere claims en praatjes op een verpakking over. Het is enorm handig, als je enige kennis hebt van alle benamingen van suikers. Je hoeft daar echt geen cursus voor te gaan volgen, op internet zijn talloze lijstjes vindbaar die je zou kunnen leren onthouden.
suiker-namen-768x576
( bron: de Consumentenbond)
Dit lijstje van de Consumentenbond is zo’n handig lijstje. KLIK HIER om het lijstje te downloaden. Print het uit en stop het in je portemonnee.  Het kan een handige tool zijn om de meest ingewikkelde benamingen te herkennen.

 2) KIES VERS EN INTACT

We hebben gelukkig nog wel enigszins gezonde keuzes  in een supermarkt. Dit gaat vooral om VERSE EN INTACTE producten. Zodra een product wordt bewerkt kan het toevoegingen bevatten en meestal in een vorm van suiker. Kant-en-klaar bevat bijvoorbeeld ALTIJD ADDITIEVEN. Om iets kant-en-klaar te kunnen produceren zijn er altijd hulpstoffen nodig. Het moet lang houdbaar zijn en op smaak worden gebracht. Zo heeft een pakje aardappelpuree maar liefst 13 ingrediënten, terwijl een verse aardappel geen additieven bevat. Ga ALTIJD VOOR VERS EN INTACT. Dit geldt ook voor vers voorgesneden groente en fruit. Snij het gewoon lekker zelf. Dit scheelt je ook nog eens in geld.
3) MAAK ALLES ZELF
Ik pretendeer het niet voor niets al jaren: maak alles zelf! Je houdt zo de complete regie over je voedsel. Het is smakelijker, milieuvriendelijker in veel gevallen, het geeft meer voldoening en vooral ….geen suiker want jij kan tenslotte zelf bepalen wat er wel of niet in gaat. Losse producten vers en intact inkopen. En koop je hulpmiddelen als bindmiddelen, let op de ingrediënten.
4) OOK GEEN ZOGENAAMDE GEZONDE NATUURLIJKE SUIKERS
Het klinkt allemaal fantastisch. Door een “ gezonde” suiker te kiezen ben je wel gezond bezig en kun je toch lekker van suiker snoepen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn…..en dat is het ook. Want de meeste natuurlijke zoetmiddelen zijn gelijk aan gewone suiker. In één van mijn vele artikelen over dit onderwerp werp ik een kritische blik op al deze suikers. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan. Onder dit artikel zal ik directe linkjes naar andere gerelateerde artikelen plaatsen.
5) ANDERS SNOEPEN

Veel mensen denken door suiker voorgoed te schrappen, het snoepen ook voorgoed voorbij is. Natuurlijk is dat onzin. Want er is geen suiker nodig om lekker te kunnen snoepen. Wat we vooral moeten leren, is dat snoepen ( of zondigen) geen suiker hoeft te betekenen. Er zijn ontzettend veel lekkere vervangers uit de natuur voor zoet. KLIK HIER OM NAAR MIJN UITGEBREIDE ARTIKEL TE GAAN. Wat vooral in gedachten gehouden moet worden, is dat iedere natuurlijke zoeter uit de natuur ANDERS SMAAKT. Suikerbiet smaakt bijvoorbeeld totaal anders dan het stevia plantje. Kaneel smaakt heel anders dan gember. Vanille smaakt heel anders dan baobab. Door een voor jou geschikte zoeter te vinden, kun je met deze zoeter talloze lekkernijen maken. Stel je verwachtingen bij. Alles waar je suiker overheen strooit wordt lekker. We zijn deze zoete smaken gewoon geworden en het vraagt in het begin vooral om tijd om daaraan te wennen.

SAM_6381-1200x800

LET OOK OP VERS FRUIT

Vers fruit is gezond. Daar valt niets verkeerds over te zeggen. Of toch wel? Want we weten inmiddels dat sapjes soms méér suikers bevatten dan cola of andere frisdranken. De levensmiddelenindustrie speelt perfect in op gezonde imago’s, zo ook betreft fruit. Vruchtensappen en concentraten lijken de nieuwe suikers. Het is echter net zo “ schadelijk” als geraffineerde sucrose.
Vers, intact, ongeschild fruit geeft de beste papieren betreft gezonde eigenschappen. Door het “ pakketje” heel te houden profiteren we van al het goede in fruit ( vezels, vitaminen, mineralen) waardoor we o.a de vruchtensuikers ( fructose) minder snel opnemen in het bloed.
Toch betekent dit niet, dat we los kunnen gaan op fruit. Sommige fruitsoorten als exotisch fruit, druiven, en peren bevatten aardig wat fructose. Dit kan evengoed een teveel aan suikers opleveren. Het beste is om fruitsoorten te kiezen met zeer lage gehaltes aan fructose. Dit zijn o.a :
– aardbeien
– zacht zomerfruit
– bessen
– cranberry’s
– citrusfruit
– kokosnoot
– guave
Hoe zoeter en vrucht smaakt, hoe meer fruitsuikers. Soms zijn vruchten lekker zoet zonder dat ze erg veel vruchtensuikers bevatten, zoals aardbeien. Dit maakt de aardbei dit de nummer één snack die werkelijk erg gezond is.
Onthou ook, dat vers ( zoet) fruit van invloed is op ons gebit. Fruitsuikers zorgen ook voor zuuraanvallen op het tandglazuur.
 IMG_2087
Suiker in zijn geheel mijden….het lijkt simpel, maar dat is het niet. Toch is het niet onmogelijk. Als ik naar mezelf kijk……..ik eet al jaren geen suiker. Ik let goed op wat ik inkoop en eet daarnaast geen producten waar suiker in zit. Ik maak gebruik van suikers uit de natuur, zoals melksuikers in zuivelproducten, en suikers uit vers fruit, maar ook zuivere stevia en eryhtritol zijn bij mij onmisbare gasten in mijn keuken. Ik mis daarom totaal geen suiker, en dat is voor een enorme zoetekauw als ik best een punt. Jaren geleden, tijdens mijn studieperiode, at ik nog vrij veel kant en klaar, zoals groenteconserven, en dacht ik net al heel veel anderen dat het wellicht scheelde om natuurlijke suikervervangers te gebruiken. Naarmate mijn studies vorderde vielen deze schellen langzaam af en ben ik langzaam maar zeker door het wijzer worden suiker uit mijn voeding gaan mijden. Dit was voor mij dus ook een proces, en daarom moet niet worden onderschat dat het best pittig kan zijn. We leven in een versuikerde wereld. Alles wat we lijken aan te raken bestaat uit een vorm van suiker. Kinderen worden tot suikerbeestjes gemaakt, en groeien op in deze versuikerde wereld. We moeten met zijn allen iets doen om deze suiker-tsunami tot een halt te roepen. Dat begint bij jezelf en je koopgedrag. En er ligt een stukje verantwoordelijkheid bij fabrikanten en de levensmiddelenindustrie. Gebruik je gezonde verstand.
ARTIKELEN RELEVANT AAN DIT ONDERWERP:

7 Reacties op “Suiker…hoe mijd je suiker uit je voeding?

  1. Let ook op, als de verpakking “vernieuwd” is. Meestal weet ik uit ervaring, hoe weinig suiker er in een bepaald product zit. Andere verpakking betekent bijna altijd ook andere(vaak zoetere) samenstelling.

  2. Monique,

    fantastisch dat je zulke artikelen schrijft. Voor een gewone leek is het bijna niet uit te pluizen. Je hebt het zeer verhelderend geschreven.

    Dank je wel

  3. Aardbeien als gezondste snack? Dan wel biologische! Want dit is het meest bespoten eten!

  4. Aardbeien zitten vol met chemische bestrijdingsmiddelen. Op uien na het meest bespoten voedsel. Alleen biologische aardbeien zijn gezond!

  5. Ik wil je heel hartelijk bedanken voor de hoeveelheid werk en energie je aan je artikelen besteedt! Ik ben daar heel blij mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *