Suikerbeest-flikken

Zo rond sint Nicolaas zien we de winkels weer vol stromen met sinterklaas-lekkers. Grote bekenden zijn kruid en pepernoten, chocoladeletters en suikergoed als suikerbeestjes en borstplaat.  Allemaal geen bepaalde aanwinsten voor onze gezondheid. En al helemaal niet voor ons gebit. Zeker de suikerbeestjes en borstplaat kunnen erg slecht zijn voor het gebit. Ik bedacht daarom al eerder meukvrije varianten, klik HIER om naar het overzicht te gaan van al mijn sinterklaas recepten on line. Daarnaast heb ik ook een prachtig receptenboek uitgebracht, KLIK HIER om daar meer over te lezen.

DSC_0768

Suikergoed…het is ontzettend lekker en daarom verleidelijk, maar erg ongezond voor de gezondheid en het gebit. Gelukkig kan het dus ook gezond en tandvriendelijk. Ik bedacht op de suikerbeestjes deze flikken die ik heb gemaakt met de nieuwste suikers van greensweet-stevia, klik hier om daar meer over te lezen en te bestellen.  Je kunt uiteraard ook sweet Xtra en / of erythritol gebruiken.

DSC_0771

Om je flikken een leuk twist te geven kun je de vormpjes waarin je de flikken laat harden en vormen, licht bestrooien met biologische magere cacaopoeder. Dit geeft een erg leuk marmer-motief aan je flikken. Je kunt iedere nieuwe stevia smaak gebruiken voor dit recept, ik heb de caramel-smaak gebruikt.

Dit heb je nodig:

  • 200 gram greensweet-stevia sweet caramel suiker ( of andere zoals hierboven aangegeven)
  • een eetlepel water

Zo maak je het:

Gebruik ieder gewenst vormpje. Je kunt uiteraard ook kiezen voor leuke afbeeldingen van sinterklaas / piet. Als je ronde flikken wilt zoals ik ze heb gemaakt, gebruik je een cupcake tray / vormpjes. Wil je dus een leuk marmer-motief in je flikjes, bestrooi de vormpjes dan zeer licht met wat cacaopoeder. Je kunt ook kiezen voor maca, lucuma, of carob.

DSC_0769

Doe de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem., en zet op hoog vuur terwijl je continu blijft roeren. Zodra alles in versmolten tot vloeibaar , haal de pan van het vuur en schenk direct in de vormpjes. Doe dit zo snel mogelijk omdat het erg snel terugstolt. En pas op, het is gigantisch heet. Na ongeveer 3 uur zijn de flikken uitgehard, maar het beste is om ze 24 uur te laten harden. Dan zijn ze ook echt zoals een suikerbeestje qua structuur. Na drie uur is de structuur nog vrij zacht en zanderig in de mond.

DSC_0766

Bewaar ze in een schaaltje op een koele plek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *