Suikers in populaire dranken…de lijst
Wist jij dat er in een gemiddeld blikje frisdrank en/of pakje sap méér suiker zit dan de ADH hoeveelheid suiker van 25 gram per dag? In een gemiddeld blikje zit tussen de 30-35 gram suiker. De populaire pakjes sap bevatten soms zelfs nog meer dan 35 gram suiker. Dit zijn cijfers die veel zorgen baart. We geven deze pakjes en blikjes vaak mee naar school, of drinken de gehele dag door maximaal twee tot drie blikjes/ pakjes per dag. Dit geeft, samen met de rest van de suikerinname per dag, een bizarre hoeveelheid suiker per dag.
GEZOND IMAGO
Nu dat suiker inmiddels een vies woord is geworden, heeft de voedselindustrie het over een andere boeg gegooid. Vruchtensappen en concentraten zijn de nieuwe suikers geworden. Dit gebeurt omdat wij denken dat deze wel gezond zijn. Iets 100% natuurlijk, en gemaakt uit fruit wat gezond is. Toch? Nou nee. Lees mijn artikel maar eens goed door. Klik hier om direct naar het artikel te gaan.
Veel mensen zijn ook van mening dat fruitsuikers ( fructose) anders in het lichaam worden opgenomen. Om je een duidelijk en helder beeld te geven hoe fructose precies in je lichaam verwerkt wordt, heb ik dit artikel geschreven. Ik raad je aan deze te lezen. In dit artikel vind je ook een overzicht van fruit en de fruitsuiker-gehalten per 100 gram.
Vers intact ( en liefst biologisch) fruit wordt in dit geval flink misbruikt. Het klopt namelijk wel, dat de fructose in vers, intact fruit minder snel in het bloed wordt opgenomen. Dit komt, omdat er in vers fruit ook nog gewoon mineralen, vitaminen en vezels aanwezig zijn. Dit als in de juiste verhoudingen, zorgt ervoor dat de fructose ook niet meteen wordt opgenomen. Maar dit geldt dus ALLEEN als we een vers en intact stukje fruit eten. In dranken komt dit uiteraard niet voor. Hoe mooi fabrikanten dit ook brengen, fruit verwerkt in drank heeft niets meer met echt fruit te maken. Het is eigenlijk hetzelfde als een pak suiker. Suiker wordt dan wel gemaakt uit een suikerbiet, maar daar blijft als eindproduct totaal niets meer van over.
Vergeet ook de zogenaamde “ gezonde suikervervangers” niet. Honing, agave, rietsuiker, kokosbloesemsuiker, palmsuiker….het heeft allemaal hetzelfde effect in ons lichaam als gewone suiker. Ook dadels en andere gedroogde ( zuid) vruchten. Het zijn vooral suikerbommetjes.
SUIKER IN POPULAIRE DRANKEN
Om je een verhelderend beeld te geven, hoeveel suiker er precies in jouw favoriete drankje( s) zitten, heb ik een lijst opgesteld.
Ik bereken drie suikerklontjes per 15 gram suiker, wat neerkomt op een flinke eetlepel suiker. Ik bereken per pakje, blikje en/of flesje per drank. Of indien nodig, per glas van 200 ml. De blikjes zijn berekend op 330 ml, de pakjes op 250 ml.
FRISDRANKEN:
SOORT: PER: HOEVEELHEDEN SUIKER:
Cola blikje 31,8 gram = gemiddeld zes suikerklontjes
Sinas blikje 33 gram = gemiddeld zeven suikerklontjes
Cassis blikje 34,6 gram = gemiddeld zeven suikerklontjes
Seven Up blikje 33,3 gram = gemiddeld zeven suikerklontjes
Red bull blikje ( 250 ml) 27,3 gram = gemiddeld zes suikerklontjes
Fernandes drink blikje 34,8 gram = gemiddeld zeven suikerklontjes
Ginger ale glas 18,8 gram = gemiddeld vier suikerklontjes
Rivella glas 2 gram = gemiddeld een suikerklontje
AA drink flesje ( 330 ml) 53,5 gram = gemiddeld elf suikerklontjes
Aquaruis flesje ( 500 ml) 45 gram = gemiddeld vijf suikerklontjes
Vitamin water blikje 33,6 = gemiddeld zeven suikerklontjes
Ice tea flesje ( 500 ml) 34,5 gram = gemiddeld zeven suikerklontjes
Kijk voor pakjes sap, melkvervangers, light dranken en zuiveldranken hier.
HOE ZIT HET MET DE ZOGENAAMDE BIOLOGISCHE FRISDRANKJES?
We vinden ze steeds meer in de supermarkt, zogenaamde frisdrankjes die biologisch zijn gebrouwen. In biowinkels kun je ook terecht voor cola, sinas en Seven up. Is dit dan gezonder? Nee.
In biologische drankjes worden de geraffineerde suikers vervangen voor zogenaamde gezonde suikervervangers. Meest gebruikt zijn rietsuiker, agavesiroop en honing. Daarnaast mag er ook genoeg aan hulpstoffen worden toegevoegd wat ook makkelijk schuil kan gaan in een alias suiker. Bijvoorbeeld natuurlijke aroma’s of vruchtenconcentraten. Het komt qua suiker gewoonweg op hetzelfde neer. Sterker: sommige biologische drankjes bevatten nog meer suikers dan niet-biologische.
Dit blikje cola is hier een goed voorbeeld van. In dit blikje vinden we geen suiker, maar agave ( 12%). Daarnaast is er gerstemout-extract gebruikt en natuurlijke aroma’s. In totaal levert dit blikje cola 29,2 gram suiker op. Gewoon suiker, net als geraffineerde suiker. Bijna zes suikerklontjes.
Een ander voorbeeld is het gebruik van vruchtensappen en concentraten. Dit flesje Guarana-cola bevat veel geconcentreerde ( druiven) sappen, en appelsap. Dit zorgt ervoor dat een flesje van 330 ml ook gemiddeld zo’n 30 gram suiker bevat.
Kortom: biologisch heeft geen enkele invloed op het suikergehalte.
HOE ZIT HET MET SIROPEN?
Lees voor de suikers in de meest populaire siropen mijn artikel. Klik hier om direct naar het artikel te gaan.
Zit er verschil in de gele en groene variant AA drink?
nauwelijks, Het blijft gemiddeld het zelfde aantal aan suikers.
aa drink is fucking lekker ik ben verslaafd het is heel zoet 🙂
Pit rustig verder Light, of heb je inmiddels al diabetes?
Hoe zit het met het suikergehalte in de drankjes van het merk Finley?
Omg ik blijf lekker door drinken van Fernandes maar schrok wel een Betje
Wat zit er in energie drank zie ik hier niet staan