Sukrin

In mijn zoektocht naar de meest natuurlijke en meest gezondste suikervervangers kwam ik nooit echt een ander zoetmiddel tegen dan stevia. Stevia had in mijn beleving als enige suikersoort eigenschappen die ik zeer hoog in het vaandel heb staan: geen calorieën en geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel. Ik ben er dan ook alleen maar mee bezig geweest tijdens het maken van mijn eerste Basiskookboek. Het was naast het zoeken en puzzelen naar juiste doseringen vooral een probleem, dat stevia een zeer bittere nasmaak gaf in veel baksels, daarnaast lukten veel recepten gewoonweg niet door de afwezigheid van geraffineerde /oersuiker en de vervanging van stevia. Omdat ik erg graag toch zo natuurlijk mogelijk wilde blijven en ook van de juist zo bijzondere gezondheidsvoordelen van stevia wilde blijven profiteren, startte ik opnieuw een zoektocht naar iets wat er maar enigszins op leek.

Ik kwam via wat spitten en zoeken op de naam erytrithol. En erytrithol bracht me al snel naar sukrin.

Eerlijk is eerlijk: ik stond er nogal sceptisch tegenover. Om te beginnen stond de verpakking me niet aan. Veel te “kunstmatig”. Terwijl het natuurlijk wel een erg luxe en mooie verpakking betreft, ik heb het nooit zo op deze opsmuk, het zegt vaak nooit veel beters over de inhoud: veel E-nummers en kunstmatigheid. Iets waar mijn nekharen spontaan al overeind van gaan staan. Dus met enkele aarzeling toch maar even door gaan lezen over Sukrin. En wat ik las verbaasde me vooral. En was dit echt zo? Ik ben de fabrikant gaan bellen en ik werd erg vriendelijk te woord gestaan. Er werd uitgelegd dat dit toch echt een zeer gezond en 100% natuurlijk product is en juist zeer geschikt is om mee te bakken. Ik kreeg een proefpakket opgestuurd en ik was na gebruik naast blij verrast ook best verbaasd. Het klopte dus echt: het is perfect om mee te bakken.

Goed, dan kan het wel een perfecte gast zijn in tal van baksels, ik was toch nog niet echt overtuigd van de werkelijke gezondheidsclaims. Ik ben nu eenmaal een “spitter” : ik wil tot het uiterste gaan om er zeker van te zijn dat iets echt gezond is en puur en 100% natuurlijk is gewonnen, anders komt het mijn recepten gewoonweg niet binnen. Dit is mijn kracht en wil ik ook graag in mijn recepten hoog houden. Ik ben gaan spitten. Veel opgezocht over erytrithol. veel stukken gelezen vanuit Amerika. Veel ervaringen gelezen. En ik kon werkelijk niets opsporen wat niet aan de haak was. Ik was om. En nu is Sukrin inmiddels een hoofdbestanddeel geworden in mijn lekkere baksels.

Wat is Sukrin?

Sukrin heet dus ook wel erytrithol. Dit is een suikeralcohol die van nature voorkomt in bijvoorbeeld peer en meloen. Het komt voort uit een 100% natuurlijk gistingsproces. We kennen vast wel de natuurlijke bereidingswijzen om wijn te maken, of echt nog op de handmatige manier kaas en yoghurt te vervaardigen. Dit is vrijwel hetzelfde proces waardoor erytrithol ontstaat. Al doet de naam je anders denken: Sukrin bevat absoluut geen alcoholiserende en kunstmatige componenten.

Sukrin heeft hierdoor ook vele natuurlijke eigenschappen die voordelig zijn voor onze gezondheid. Omdat het 100% natuurlijk blijft en geen verdere bewerking ondergaat, functioneert het om te beginnen als anti-oxidant. Het helpt ons lichaam om de schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Sukrin bevat ook geen fructose. Het word daarom ook niet als zodanig omgezet, wat gunstig is voor de bloedsuikerspiegel, voor mensen met een intolerantie voor fructose en kan Sukrin zonder problemen worden gebruikt door mensen die de diagnose candida hebben. Candida is een schimmel wat veelal wordt gevoed door suiker: Sukrin voedt deze schimmel niet. Sukrin wordt voor 90% geabsorbeerd in de dunne darm waardoor het binnen een periode van 24 uur onveranderd wordt uitgescheiden. Waar veel zoetstoffen klachten geven als een opgeblazen gevoel en in het ergste geval diarree, geeft Sukrin deze klachten niet. Maar wat ik vooral erg belangrijk vond: Sukrin bevat geen enkele aanrekenbare koolhydraten. Dit levert geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor zijn er ook geen schommelingen. Alhoewel Sukrin wel word beschouwd als een koolhydraat kan het lichaam dit in tegenstelling tot suiker, niet omzetten in energie.

Ook bevat het geen enkele aanrekenbare calorie. Vanwege het enorme overgewicht probleem, niet alleen in Europa maar over de gehele wereld, vind ik het erg belangrijk dat we een suikersoort gebruiken die geen calorieën levert. Deze eigenschap bevat Stevia ook.

Meer positieve werkingen betreft Sukrin is dat het de tanden ontziet, het remt zelfs de groei af van bacteriën die cariës en tandplak veroorzaken. Daarnaast is het ook een erg fijn detail dat Sukrin GMO vrij is gewonnen.

Meer positieve puntjes: het is een perfecte gast in het menu van een ADHD patiënt, en het is onlangs weer eens bewezen dat het werkt tegen diabetes.

Is er dan echt niets slechts te vinden? Nee. Simpel antwoord, maar de enige waarheid. Als enig “nadeel” is bekend dat bij een overdosis (maar dan hebben we het over een zak Sukrin) lichte diarree kan ontstaan. Maar dit is dan ook een logische reactie van het lichaam: ook bij een teveel aan andere (supergezonde!) producten treden er vaak darmen op die van slag zijn. Ik ben erg blij met mijn ontdekking. En wil erg graag dan ook dat Sukrin zijn plaats in de wereld krijgt die het verdient. En de onterechte plek van geraffineerde suiker die daar nog altijd is, wordt overgenomen.

Hoe smaakt Sukrin?

Net zoals suiker. Het heeft dezelfde structuur als de geraffineerde suiker. Het laat zich dan ook hetzelfde verwerken in tal van baksels. Er zijn vier soorten:

 • Sukrin
 • SukrinGOLD
 • Sukrin +
 • SukrinMelis

Sukrin (de rode zak) kun je als gewone suiker gebruiken. Dus ook zeer geschikt om bijvoorbeeld koffie of thee mee te zoeten. Sukrin GOLD is de gezonde variant op de bruine basterdsuiker. Sukrin + mengt het beste met het beste: stevia en erytrithol. Door deze samen te mengen krijg je een suiker met een enorme zoetkracht. Hierdoor heb je erg weinig nodig en doe je dus langer met een zak suiker. SukrinMelis is een gezonde variant op de poedersuiker.

Sukrin Gold is niet geheel „ meukvrij”. Deze bevat extra toevoegingen om het tot een bruine suiker te verkrijgen. In mijn bakboek Natuurlijk Lekker Bakken vind je het recept om zelf bruine suiker te maken. Deze is geheel 100% meukvrij, gemaakt van zuivere stevia en erythritol.

Sukrin bezit 75% zoetkracht ten opzichte van gewone kristalsuiker. Je kunt Sukrin daarom het beste op eigen smaak toevoegen aan je baksels. 100 gram gewone suiker staat ongeveer gelijk aan 125 gram Sukrin.

Nog even dit

Bijwerkingen komen bij ieder voedingsmiddel voor. Van chiazaad tot boerenkool, van aardbeien tot ananas. Van brood tot ontbijtkoek, van kokosbloesemsuiker tot agave. Van Sukrin tot stevia, van kokosolie tot Keltisch zeezout. Ieder lichaam is anders, reageert anders op bepaalde stofjes. Of deze nu uit de natuur komen of kunstmatig zijn. Van alles ondervindt iedereen wel een overgevoeligheid. Ik heb het zelf bijvoorbeeld met gojibessen. Eet ik daar teveel van, krijg ik acute buikpijn en jeukt mijn hele lijf. Ik kan zeer slecht vlees verteren/verdragen, dit was ook de grote reden van mijn jarenlange darmklachten. Ik heb het vooral bij het eten van gehakt. Er zullen ongetwijfeld meer mensen zijn die ook last ondervinden van het eten van gojibessen en gehakt, maar deze bijwerkingen zijn niet vastgesteld. Dit betekent dus dat deze bijwerkingen niet vaak of bijna niet voorkomen. Bij medicijnen lees je ook in een bijsluiter mogelijke vastgestelde bijwerkingen: dit wil echter totaal niet zeggen dat jij ze ook ervaart, jij kunt weer bijwerkingen krijgen van totaal andere aard. Zo werkt dit ook met voeding.

Dus wat je ook doet, luister altijd naar je eigen lichaam!!

Aanvulling 29-04-2014

Omdat Sukrin als merknaam meest bekend staat wordt sukrin ook vaak onder het kopje “erytrithol” gedrukt. Dat het ene erytrithol het andere niet is word hiermee vaak verward. Sukrin is in naam bedacht door het uit Noorwegen afkomstige bedrijf “funksjonell mat”. Zij halen hun zuivere erytrithol van de Europese leverancier “Jungbunzlauer” die als enige in Europa erytrithol levert. Funksjonell mat koos voor deze meest zuiverste vorm omdat Jungbungzlauer hun erytrithol niet uit China haalt, waar vele andere het wel vandaan halen. De erytrithol van Sukrin is afkomstig uit Europa,en niet uit China. Funksjonell mat koopt de erytrithol zuiver op en transporteren dit naar Denemarken waar de fabriek staat waar alles wordt verpakt en verhandeld. Hierbij worden verder geen bewerkingen aan toegevoegd of andere addictieven: de zuivere erytrithol gaat dus rechtstreeks vanuit Jungbungzlauer naar Denemarken waar het direct wordt verpakt in de bekende “zip” verpakkingen.

Het gehele bewerkingsproces van zuivere erythritol ligt op vele plekken anders.  Na fermentatie en filtering wordt het gekristalliseerd, gecentrifugeerd, gedroogd en daarna van eventuele mogelijke achtergebleven oneffenheden ontdaan. Het wordt vervolgens voor transport klaargemaakt. Er komt dus, zoals word beweerd, geen raffinage aan te pas. .De massa wat overblijft is van nature wit van kleur. En behoeft het ook geen raffinage. Het merk Sukrin staat dus ook garant voor deze 100% natuurlijkheid. Het lastige is dat erytrithol op internet vooral de informatie verschaft van het erytrithol wat voornaam afkomstig is uit China.Ook is er nog vrij weinig echt bekend over erytrithol, terwijl het in China al jarenlang net zo vaak wordt gebruikt als wij hier geraffineerde suiker gebruiken. De erytrithol waarmee Sukrin werkt in 100% zuiver en GMO vrij gewonnen. En zoals het grafiek aangeeft ook zo natuurlijk mogelijk bewerkt gelaten. Net als andere suikervervangers, is Sukrin GEEN gewone suiker. En moeten we dit ook niet vergelijken in smaak en stuctuur. Ook moeten we absoluut niet uit het oog verliezen dat we suiker inmiddels gewoon zijn geworden, omdat we het overal in tegenkomen, zelfs in tandpasta. Over de jaren is alles wat je maar enigszins in je mond kunt stoppen zoeter en zoeter geworden. Dit heeft zo zijn gevolgen gekregen: we zijn zieker en dikker en allergischer en intoleranter dan ooit tevoren. Sukrin kan hierin een grote hulp zijn om het suikergebruik terug te dringen. Maar wat Sukrin niet kan,en overigens ook niet pretendeert te willen doen, is geraffineerde suikers in zijn volledigheid vervangen. Dat zou ook best té mooi zijn om waarheid te gelden. Maar wat Sukrin wel doet is de gezondheid zo min mogelijk aantasten, en zo dicht mogelijk bij de bekende zoete suikersmaak komen om ons toch van zoet te laten kunnen genieten zonder nadelige gevolgen.

Lees ook het artikel over erythritol

15 Reacties op “Sukrin

  • Nee. Sukrin ( ery pure) is net zo zoet als gewone suiker. Gebruik daarom ook de doseringen als gewone suiker. In het bakboek vind je de verhoudingen! Succes!

  • Je kunt de 4 soorten van Sukrin bestellen op : puurmieke.nl

 1. Dus ery-pure is hetzelfde als sukrin? Ik lust echt geen sukrin namelijk… alle recepten waar jij allebei in gebruikt, kan ik dan iets meer stevia nemen en ery/sukrin weglaten? Of heeft het een functie om de 2 samen te gebruiken?

  • Ja, het is afkomstig uit dezelfde fabriek, alleen bewerkt Sukrin het weer anders. Dus ery-pure is in dit geval net even wat zuiverder gebleven. Ook verschillen de poedersuikers ( sukrin melis versus steviala frost) enorm: steviala gebruikt zuivere steviolglycosiden en schurken erythritol. Kijk even naar het artikel ” bakken met suikervervangers” in het meukvrij ABC. Daar vind je vast al je antwoorden! Succes!

 2. Even een kleine toevoeging van mijn kant wat wellicht nog andere kan helpen. Een 4 tal maanden gelden heb ik een Gastric Bypass operatie gehad. Na deze operatie kan ik gewoon geen gewone suikers meer verdragen. Dat wil zeggen boven een bepaalde hoeveelheid (15gram) per 100 gram. Hierdoor zijn heel standaard dingen voor mij niet meer te eten, maar met de ontdekking van Sukrin kan ik zaken weer normaal zoeten zonder dat ik er last van krijg. En natuurlijk voegt het hiermee geen calorieën toe waardoor ik ook weer eens van iets zoetigs genieten 🙂
  Stevia was kwa smaak echt niet mijn ding.

  Enige nadeel is de prijs. Bijna 10 euro voor 500 gram is dan wel weer veel, dat mag wel wat goedkoper, wellicht als het bekender gaat worden dat dat ook nog gaat gebeuren.

 3. hallo Monique,
  wegens klachten ben ik volgens het bloedgroep dieet ( ik noem het geen dieet maar zo noemen ze het nu eenmaal) aan het eten. nu mag ik beslist geen mais-(zetmeel), dit staat in mijn te vemijden lijst.
  fiberfin is uit mais gemaakt erg jammer ik vond het super om te gebruiken,
  wat kan ik als vervanger hiervoor gebruiken?

  • Psyllium vezels! Kijk voor meer info even in het meukvrij ABC! Succes!

 4. In sukrin gold zit ook tagatose. Is dit even veilig als erythritol?
  Mvg

 5. Hallo Monique,
  Je schrijft over Sukrin :”Sukrin bevat geen enkele aanrekenbare koolhydraten.” Hoe interpreteer ik dat? Op de verpakking van Sukrin Gold lees ik wel: “99,3g / 100g”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *