superfoods uit de biowinkel versus action

Sinds de opmars van de superfoods zijn zelfs drogisten en discount winkels diverse superfoods gaan verkopen. En dit tegen soms lach-opwekkende prijzen. Een poosje geleden heb ik in mijn groep eens een aantal gojibessen aan een test onderworpen: ik lag op een bordje twee verschillende varianten : een variant die ik in de biowinkel had gekocht en een variant gekocht bij discounter Action. Ik vroeg mijn leden of zij mij konden vertellen welke gojibessen uit de biowinkel kwamen. Velen zaten er gewoonweg naast, sterker, het grootste deel dacht dat de action variant uit de biowinkel afkomstig waren. Het gaf maar weer eens goed aan hoe minimaal de verschillen zijn te ontdekken. Velen denken niet dat er verschillen zijn en kopen daarom gestaag al die goedkopere producten in. Zitten er nu verschillen in?

de verschillen

Om de vraag meteen te beantwoorden: ja.
Om te beginnen kun je in veel gevallen ontzettend weinig van een verpakking aflezen. Er staat niet meer op dan wettenlijk is verplicht. Daarnaast zijn vrijwel alle producten afkomstig uit het buitenland. Daar gelden ook weer andere regels. Om een product goedkoop aan te kunnen bieden moet een productie ook zo goedkoop mogelijk blijven. Het is eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als bij kokosolie: hoe goedkoper een productie-proces mogelijk is, hoe goedkoper de uiteindelijke verkoopprijs. Niet zelden komen er voor tal van deze producties ook kinderhanden ( arbeid) aan te pas.
Ook is de kwaliteit van een relatief goedkoper superfood vaker wel dan niet beduidend minder. Er worden meer bestrijdingsmiddelen gebruikt. Een goed voorbeeld zijn de gojibessen. Bij de goedkopere varianten wordt er erg veel gebruik gemaakt van sulfiet. Sulfiet is een conserveermiddel ( E 220- E 228) en wordt erg veel toegepast op gedroogde vruchten ( ook bijvoorbeeld op krenten en rozijnen) Veel mensen kunnen overgevoelig zijn voor sulfiet, met name astma-patiënten. Dit staat echter  vrijwel nooit op een verpakking aangegeven. Door meer bewerkingsprocessen kunnen de superfoods ook sterk in voedingswaarde verminderen. Ook doen ze, volgens fijnproevers, ook een flinke stap terug in smaak.

Het meest lastige is eigenlijk wel, dat er zo erg weinig goede informatie wordt verstrekt op een verpakking van een discount product. Ook staat er vaak geen directe informatie op over de herkomst, de fabrikant en algemene informatie. En dat is, zeker in het geval van superfoods, toch best een zeer belangrijk puntje.
Je kunt superfoods niet zomaar op de bonnefooi gaan consumeren. Er zijn mogelijke gevaren. Zo kunnen gojibessen een allergische reactie veroorzaken bij mensen met luchtwegproblemen, zoals pollen-allergieën. Ook kunnen gojibessen effect hebben op de bloedstolling. Dit zijn toch niet de allerminste puntjes .Het is ontzettend belangrijk dat er een gebruiksaanwijzing aanwezig is op een verpakking, om het product zo veilig te kunnen gebruiken.Dit ontbreekt vaak op de goedkopere varianten. Daarnaast zijn de goedkopere varianten uiteraard ook veel toegankelijker voor mensen met een smallere beurs. Juist deze laag van de samenleving lopen risico om over te doseren. Denk aan jongeren die ” ook gezond willen doen” en ondoordacht onschuldig veel van deze producten gebruiken. Verpakkingen zonder enige waarschuwingen kunnen in dit geval dus ook best gevaarlijk uitpakken. Er zijn gelukkig wel een aantal drogisterijen en ook discountwinkels die bij de verkoop van deze producten een folder met aanvullende informatie meegeven. Etos is daar bijvoorbeeld één van. Dat is zeer prettig.

Tja,maar als het goedkoper is, is dat toch wel mooi meegenomen . Dat is dan ook vaak de doorslaggevende factor voor erg veel mensen om toch voor deze goedkopere producten te kiezen. Waar je hen natuurlijk groot gelijk in kan geven. Maar het zal altijd inleveren aan kwaliteit. Plus dat veel varianten erg vaag blijven in afkomst en ook: hoe zijn ze bewerkt? Alleen ” biologisch” op een verpakking zegt nog niet dat er in het land van afkomst ook aan de regels zijn gehouden. Voor deze landen is biologisch maar iets raars. Want gojibessen komen toch altijd uit de natuur? Een land als Bolivia, waar we de meeste Quinoa vandaan halen, lachen om onze rare fratsen. Biologisch? Dat heeft daar geen enkele status. En ze lachen ons uit, dat wij Quinoa als een superfood beschouwen en er goud geld voor betalen want voor hen is het net zo gewoon als bij ons winterpenen zijn. Bewerkingsprocessen zijn hier dus veel belangrijker. En okay: willen we dat er biologisch op een verpakking staat? Dat kan, want ze komen uit de natuur. Als een claim ” biologisch” wordt gebruikt, moet het komen van een officieel keurmerk. Pas dat geeft de meeste garantie tot een meest natuurlijk bewerkingsproces. ( ook niet altijd gezegd)

SAM_2985

Wat is dan het verschil met biologische superfoods?
Om te beginnen staat er voldoende informatie op verpakkingen. Plus zijn alle nodige keurmerken aanwezig. Superfoods die je koopt in de biowinkel geeft de meeste garantie op meest zuiver en puur gebleven, zonder bijkomstige hulpstoffen. Ook staat de fabrikant altijd garant voor zijn product en neemt deze totale verantwoordelijkheid. En staan er adresgegevens/klantenservice gegevens vermeld op het product.. Daarnaast lees je op een verpakking veel over de afkomst en het bewerkingsproces van het product. Door de natuurlijke bewerkingen blijven ook smaak en voedingswaarde meest behouden. Vele producten garanderen ook een 100% garantie op traceerbaarheid/afkomst.

Hoe zit het met de superfoods die we kunnen kopen op markten?
Helaas, al niet veel beter dan de discount-varianten. Ik ben daar achteraan gegaan, en heb via een marktkoopman een telefoonnummer los weten te peuteren van zijn leverancier. Trouwens: de marktkoopman wist mij ook totaal NIETS te vertellen over mogelijke allergie informatie. Bij navraag bij deze leverancier gaven ze niet veel prijs. Wel werd eerlijk gezegd dat de superfoods waren bewerkt, gojibessen sowieso met sulfiet. Eigenlijk ook een logisch verhaal als je je bedenkt dat er nu vrijwel op iedere markt deze superfoods zeer goedkoop worden aangeboden. Het laat de kassa immers flink rinkelen. Een bak vol voor nog geen 2 euro is natuurlijk een koopje als je het vergelijkt met een zak gojibessen van dezelfde hoeveelheid in de biowinkel waar je bijna 8/9 euro voor moet lappen. Maar je koopt ook dus sulfiet. Ook vind ik persoonlijk dat er een opmerkelijk smaakverschil zit in al de superfoods. Zo vond ik de gojibessen van de Action echt net kleine taaie rubbertjes en smaakte het ook zeer mat. En waren ze zo erg gedroogd dat er nauwelijks nog iets van sappigheid/malsheid in zat.
Het is en blijft uiteraard ook hier weer een keuze die je zelf moet maken. Discount superfoods zijn ook niet rete-ongezond. Ze geven uiteraard wel enige voedingwaarde. Alleen is dit dus stukken minder, is de kwaliteit stukken minder en blijft de afkomst vaak een vaag vlak.

Resumerend: goedkopere varianten van superfoods zijn niet direct ongezonder, maar kwalitatief absoluut beduidend minder. Daarnaast kun je je afvragen hoe het kan dat het zo goedkoop kan worden aangeboden. Bedenk altijd dat zowel een fabrikant als winkelier er wijzer van moet worden. Als iets voor een habbekrats wordt aangeboden kan dit nooit echt veel aandacht en zorg hebben gekregen tijdens productie en zullen de ingrediënten ook nooit van beste kwaliteit zijn. Een fabrikant moet immers wel nog wat overhouden. Zonder winst zal hij nooit produceren. Denk ook aan kinderarbeid in dit verhaal….

20 Reacties op “superfoods uit de biowinkel versus action

 1. Monique, wat is jouw ervaring met het huismerk van Body and Fit?

  • daar heb ik helaas geen ervaringen mee. Ik werk niet met het merk, ik ken het alleen. Dus helaas kan ik je er verder geen oordeel over geven. Ik hoor er echter vrij goede berichten over, maar anderzijds vind ik het wel erg goedkoop afsteken bij de rest. Maar nogmaals, ik kan hierover niets stellig zeggen. Warme groet!

  • Ik denk dat je body en fit altijd het best kan vermijden. In het verleden veel gesjoemeld en onwaarheden. Super commercieel bedrijf.

 2. Wat mijn grootste vraagstuk in dit geheel is, hoe weet ik niet dat die geweldige en dure gojibessen ect niet net zo behandeld zijn, ze komen allemaal uit dezelfde regio vandaan.
  Om dit buiten te sluiten heb ik al jaren geleden besloten zelf die bessen te gaan kweken voor eigen gebruik. Net als ik nu wilde citroen aan het opkweken ben en nog wat zo van die dingen.
  Na jaren deze trends te volgen en mijn eigen weg daarin te kiezen, weet ik dat er veel kaf onder het koren zit, en dat maakt een verantwoorde keuze steeds moeilijker geworden helaas.

  • Je slaat de spijker op zijn kop: het is echt ontzettend lastig om echt uit te vinden wat nu werkelijk goed is. Maar wat je al wel kunt doen is op prijs afgaan. Als je het ook wat nuchterder bekijkt, dan weet je ook dat iedere ( tussenkomende) partij er wijzer van wil worden en het niet voor nop doet. Qua kwaliteit en waarde is de prijs vaak een goede richtlijn. Maar dan nog. Het blijft ontzettend lastig! 🙁

 3. Gojibessen is een andere naam voor wolfsbessen van de rode mispel oftewel boksdoorn. Deze struik groeit gewoon in Nederland langs rivieren e.d.

  • Ja, deze spettert ontzettend (heb het nu 1x gebruikt voor het bakken van kipfilet). Daarvoor had ik kokosolie uit de reform zaak en die was beduidend beter maar ja…ook duurder. Maar goed, je doet er ook wel lang mee, met zo’n pot.

 4. Ik vind het een beetje kort door de bocht om alleen op prijzen te Letten. Want enige tijd geleden werd er op het nieuws verteld dat de meeste niet biologische producten worden verkocht als biologisch. Dus je betaalt 3x zoveel voor iets wat het niet is. Dus afgaan alleen op prijs. .zou ik niet aanraden

  • Als je het artikel beter leest lees je ook dat ik niet enkel op een prijs afstruin.Het heeft ook andere kenmerken,zoals de etiketten ( informatie en dat dit bij discount varianten vaak ontbreekt) en ook de kwaliteit is vaak beduidend minder.

 5. Hallo monique.
  aan welke keurmerken moeten eerlijke producten en dus ook superfosfaat aan voldoen?

  • Dag Annemiek, het woord/de term superfoods heeft geen verplichte wetgevingen, het is een commercieel bedachte naam. Er hoeven dus ook niet aan regels gehouden te worden en kan elke fabrikant de naam gebruiken. Het wordt een ander verhaal als de fabrikant claimt biologisch te werken, dit moet hij dan wel middels ( EKO) keurmerken aangeven. Dit gebeurt helaas niet altijd waardoor er veel misleidende producten op de markt zijn. Goed etiketten lezen dus. Warme groet!

 6. Ik gebruik zowel de gojibessen van de Action als van de biologische winkel. Ik merk geen verschil, en denk ook dat zóveel geld uitgeven helemaal niet nodig is. Hetzelfde geldt voor chiazaad: grote voorraden worden voor €2,- als vogelvoer verkocht en de ‘superfood chiazaad’ is opeens €4,- voor nog geen vijfde van het vogelvoer! De omgekeerde wereld eigenlijk, die superfoods…

 7. Hoi
  Ik.wil wat goji gaan proberen.
  Iemand ervaring met goji bessen van RAW organic food.

 8. Ik heb nooit zo’n goed gevoel bij die Action, ik koop mijn superfoods wel online, ja het gevoel wil ook wat. Al wijzen alle testen uit dat het een fantastisch product is ik ga toch altijd op mijn gevoel af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *