The MAYO SISTERS veganistische / suikervrije / glutenvrije / lactosevrije mayonaises…..is het wat?

Sauzen……☺️

Wie houdt daar nu niet van? Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel sauzen, dat er voor iedereen wel een favoriet sausje bestaat. In Nederland eten we gemiddeld 35-50 gram saus per persoon/ per dag. Mannen net even iets meer dan vrouwen. Daarnaast kennen we veel “ saus-addicts” die alleen voedsel eten waar een klodder saus overheen is gespoten.
Saus is lekker. En dat is logisch, want sauzen bestaan meestal uit water en vetten waar heel erg veel smaakstoffen / hulpstoffen aan worden toegevoegd om iets romig, zoet, zout en alles daar tussenin te maken. Je begrijpt dat sauzen niet voorkomen op de lijst van verantwoord en gezond. We moeten sauzen dan ook zien als een luxe, een verwennerij, en iets wat we zeer matig moeten consumeren.
Helaas worden sauzen dagelijks en met zeer grote regelmaat geconsumeerd, wat uiteindelijk tot tal van gezondheidsproblemen kan leiden. KLIK HIER om alles over sauzen te lezen en waarom het belangrijk is om er verstandig mee om te springen.

Met dit gegeven goed in je achterhoofd, kun je best af en toe genieten van een lekker sausje. Ik ben zelf dol op mayonaise en maak dit geregeld zelf ( vegan Mayo ) en ik hou ook erg van zoete sauzen. Deze maak ik zelf, om zo verzekerd te zijn dat ik tenminste alle meuk, waarmee sauzen zijn vol gepropt, niet binnen krijg. Sauzen zijn gelukkig vrij makkelijk zelf te maken, maar toch hoor ik ontzettend vaak, dat er liever wordt gekozen voor kant-en-klaar. En de vraag, WELKE dan “ goed” is en of ik niet eens kan rondkijken of ik bij Puur & Fit wat meukvrije lekkere sausjes binnen kan brengen. Met deze vraagstellingen in mijn achterhoofd ben ik gaan rondkijken, en kwam terecht bij THE MAYO SISTERS. Tenminste……aanvankelijk. Dit is best een leuk verhaal geworden.

THE MAYO SISTERS, EEN ONDERNEMING MET PASSIE

Ik ontving via Rosa, die hiermee op de proppen kwam na mijn verzoek eens rond te kijken,  een fles mayonaise van THE MAYO SISTERS. Op zich al een erg grappig bedachte naam. Het gaat om echte zussen, Helen en Martine Hissink. In 2014 begonnen zij “ CHEF’S & CO “, een ambachtelijke traiteur waarin zij huisgemaakte gerechten aanboden. In 2016 pasten zij hun concept aan naar “ Chef’s poulet & frites” Bij die friet hoort uiteraard een lekkere mayo, en die maakten de zussen dan ook zelf.
De lijn in verschillende mayonaises volgden, en werd al vrij snel een succes. In 2018 maakten zij de bewuste stap, om hun mayo’s te verbeteren en geschikter te maken voor meer doelgroepen. De vraag was inmiddels vrij groot, om bijvoorbeeld mayo’s zonder ei te produceren. Zo veranderde de mayonaise naar MAYO. De zussen hebben alles uit de kast getrokken om de mayo net zo smakelijk te houden, met de echte structuur van Franse mayonaise.
Dit lukte. De mayo bevat naast geen ei ook geen suiker, wat zeer prettig is. Daarnaast zijn de mayo’s vrij van gluten en zijn ze 100% plantaardig en vrij van GMO. En vrij van extra toegevoegde kleur en smaakstoffen. En ook is de mayo nog eens 15% minder vet. Rosa vroeg mij, of ik hier eens kritisch naar kon kijken.
De ingrediënten zagen er, naast conventionele alternatieven gezet, inderdaad best aardig uit, maar het kreeg zeker mijn goedkeuring niet. Er zaten wat mij betreft teveel rare E nummers in, waar ik niet vrolijk van werd. Rosa heeft dit doorgezet naar de mayo sisters. Terwijl we dachten dat het geen hit was, benaderde de sisters ons. En ze vonden mijn oordeel waardevol. Ze wilden graag met mij in gesprek gaan, om zo hun formule te kunnen verbeteren. Ik vond dit zo leuk en spontaan, dat ik meteen “ ja, tuurlijk” zei en mijn hulp waar nodig aanbood. Dit is mij in mijn carrière als kritisch Health blogger nog maar twee keren eerder gebeurd, dat een fabrikant in plaats van de hakken in het zand te zetten, mij juist om hulp en advies vraagt om hun product te verbeteren. Daar kan ik erg gelukkig van worden. Deze fabrikanten hebben echt passie voor hun werk en hun product en laten hun ego’s niet overschreeuwen, maar gaan daadwerkelijk IETS doen met de feedback die ik geef.
Ik heb mijn kritiek gemotiveerd en daar zijn zij mee aan de slag gegaan. Er is een geheel nieuwe formule bedacht waar alle additieven waar ik bezwaar tegen had, zijn verwijderd. Ik ontving onlangs deze nieuwe formules om te gaan testen. Ik was echt heel erg benieuwd!

WAT IS HET?

Laten we bij het begin beginnen, en dat is de mayo zelf. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, gaat het om een mayo die om te beginnen 100% veganistisch is. Het bevat geen dierlijke componenten. Daarnaast bevat het geen suiker. De meeste sauzen zijn gebaseerd op suiker, ook de kant en klare mayonaises bevatten erg veel suiker. Fijn dus, dat hier geen suiker in zit. Ook zijn de mayo’s geschikt voor mensen die intolerant / allergisch zijn voor gluten en koemelk ( lactose/ melksuikers ) Kortom: erg prettig! 😀 Er zijn VIER soorten verkrijgbaar:
– de originele mayo ( 425 ml)
– de PIRI PIRI mayo ( 250 ml )
– de AIOLI mayo ( 250 ml )
– de TRUFFEL mayo ( 250 ml )
De mayo’s zijn gebaseerd op 60% koolzaadolie. Dit is al meteen een groot verschil tussen de conventionele varianten, die vrijwel altijd worden gemaakt uit  een mengsel aan verschillende industriële oliën. Wat zit er nog meer in?
WATER: om de boel licht vloeibaar te maken
DIJON MOSTERD: een traditionele mosterdsoort uit Frankrijk
AZIJN: ook een hoofdbestanddeel van mayonaise
GEMODIFICEERD MAISZETMEEL: zetmeel, ook gemaakt van maïs, werkt pas als binder zodra het wordt verhit. Door het zetmeel voor te behandelen met een soort zuur, ( waardoor de chemische structuur verandert )  wordt het “ veranderd” wat we gemodificeerd noemen. Anders gezegd wordt zetmeel extra bewerkt zodat het geschikt is voor vele producten. In deze  MAYO’S werkt het als binder en verdikkingsmiddel
ZOUT: ja, ook hier zit aardig wat zout in…
SPECERIJEN: dit zijn verschillende soorten specerijen die wettelijk gezien verzameld als “ specerijen” mag worden vermeld. Dit wordt meestal gedaan om een bepaalde formule “ geheim” te houden. Als er specerijen zijn gebruikt die onder de allergie-wet valt, dient de fabrikant dit WEL te vermelden.
MELKZUUR: een voedingszuur, geheel vrij van dierlijke componenten overigens, in tegenstelling wat de naam suggereert. Melkzuur wordt niet van melk gemaakt maar uit plantaardige bronnen. Het melkzuur wat in de industrie wordt gebruikt is 100% plantaardig. Vertrouw je het als 100% veganist niet? Verzeker jezelf dan, dat het product 100% veganistisch wordt geclaimd.
SORBINEZUUR: een natuurlijk voorkomend conserveermiddel. Het werkt goed tegen schimmels en gisten.
XANTAANGOM: voor meer achtergrondinfo, KLIK HIER
Zoals je ziet, is het rijtje lekker kort gehouden. Maar zijn de ingrediënten ook een stuk “ meukvrij-vriendelijker” dan gemiddelde mayo’s die bijvoorbeeld ook veganistisch zijn. Ook het feit dat het suikervrij is, maakt deze mayo’s uitzonderlijk op de markt.  Er zijn uiteraard ” suikervrije /light ” varianten verkrijgbaar, maar deze zitten vol gepropt met kunstmatige zoetstoffen. THE MAYO SISTERS kiest ervoor helemaal NIETS aan suikers toe te voegen. Het is niet biologisch. De mayo’s komen in handige sta-flessen, met een klik-dop. De mayo’s zijn allen hetzelfde in samenstelling, alleen zijn aan de verschillende smaken uiteraard de desbetreffende smaken toegevoegd zoals truffel, aloi en piri piri. Ze verschillen daarom ook niet erg in kleur.

EN….HOE SMAKEN ZE?

Ik heb een paar  homemade vegan burgers gebakken en ben de mayo’s gaan testen. Ik begon met de “ naturel” mayo, die de mayo sisters als “ mayo voor iedereen” heeft bestempeld. Ze beloven op de fles dat de mayo romig en vol van smaak is. En dat klopt…..ik vond de mayo inderdaad heel erg romig en vol. Het heeft een kenmerkende fris-zure smaak. Heel erg lekker. Ik vond de structuur ook erg lekker, precies zoals een echte goede mayonaise zou moeten smaken. Qua romigheid en smaak vond ik deze mayo zelfs erg dichtbij mijn eigen receptuur Vegan-mayo komen. Echt heel erg knap gedaan!
De “ smaakjes” mayo’s waren stuk voor stuk nét zo lekker fris-zuur, romig en vol, ik vond de ALIOLI echt de topper! Een heerlijke zachte smaak. Dit wordt zeker mijn favoriet. De truffel vond ik verassend. En de piri-piri heerlijk kruidig, deze had vond ik, een heerlijke nasmaak. Ik ben ab-so-luut onder de indruk. Dit zijn werkelijk sauzen waar je je vingers bij aflikt. Ik vind echt echt geweldig dat ze mijn kritiek serieus hebben genomen en dit hebben gebruikt om hun receptuur te verbeteren. Dit zijn sauzen die mijn goedkeuring nu wel krijgen, en daarom ook bij Puur & Fit binnen zijn gebracht!  Al blijf ik er nadrukkelijk bij vermelden dat het SAUS is en blijft, en dat we dit met MATE moeten consumeren. Dit geldt ook voor deze alternatieven van de Mayo sisters.

WAAR TE KOOP?

De mayo sisters zijn ( nog ? ) niet in supermarkten verkrijgbaar, waardoor het een vrij uniek product blijft. Het is momenteel verkrijgbaar in diverse speciaal-zaken en sommige webwinkels.  Eerlijk gezegd hoop ik, dat het geen wildgroei-product gaat worden, dat zou zonde zijn. Wij zijn blij dat we een exclusief verkooppunt zijn geworden! We gaan zondag 29 November 2020 alle vier soorten met een mega lanceringskorting lanceren, en dat 48 uur lang! Mis deze kortingsactie niet !!!!!!!
NOTIFICATIE: IK ONTVING DE VIER MAYO’S VIA DE LEVERANCIER OM TE TESTEN. ER ZIJN GEEN COMMERCIELE DOELEINDEN MEE GEMOEID, EN GEEN ENKELE VORM VAN INOMSTEN, OOK NIET UIT KORTINGSACTIES. DIT ARTIKEL IS OP EIGEN INITIATIEF GESCHREVEN, EN IS 100% ON-AFHANKELIJK. 

Een reactie op “The MAYO SISTERS veganistische / suikervrije / glutenvrije / lactosevrije mayonaises…..is het wat?

  1. Hoi Monique,

    Zit net op je site te kijken,
    Kan ik nog gebruik maken van je actie?

    Groet Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *