Unieke mondkapjes, met respect voor mens, dier en milieu!

Okay…..voorafgaand aan dit review/ artikel wil ik even iets zeer duidelijk stellen.

Ik ga in dit artikel zeer unieke en bijzondere mondkapjes bespreken, op dit moment een zeer heet hangijzer. Afgelopen zondag had ik in mijn wekelijkse nieuwsbrief wat luchtig verteld over mondkapjes, alleen daarop kwam al een stortvloed aan reacties. Ik wil bij deze zeer duidelijk stellen, dat ik mijn mening / oordeel whatever over het mondkapje niet ga geven. Waarom niet? Om talloze discussies te voorkomen. Daar heb ik geen tijd, geen energie en vooral GEEN ZIN in en geen behoefte aan. Ik respecteer liever ieder’s mening, en ga zeer respectvol met iedereen om. We leven nu eenmaal in een vervelende, stressvolle, ingewikkelde, moeilijke en gespannen periode. We zouden elkaar daarom niet moeten aanvliegen, af-fikken, of veroordelen op zijn of haar mening / beslissingen omtrent deze nare periode. We zouden elkaar juist moeten helpen om erdoorheen te komen. Met of zonder mondkapje, dat mag jij helemaal zelf weten, en zelf beslissen. Voor of tegen. Ik hou liever mijn diepgewortelde RESPECT voor iedereen dan dat ik mijn eigen oordeel aan iedereen ga opdringen. Zeker in mijn positie als bekend persoon/ influencer wil ik hier respectvol en netjes mee omgaan. Ik hoop daarom van de andere kant ook op een beetje respect en begrip. Ben je fel tegen mondkapjes? Sla dit artikel dan over, lees het niet en ga lekker verder met wat jij erg belangrijk vindt. Ik vraag niemand om mijn artikel te lezen, ik bied het aan, omdat ik erg veel vragen ontvang omtrent het kiezen van een mondkapje, en ik zelf ook op zoek ben geweest. Nogmaals: respecteer ELKAAR. Maak het elkaar zeker nu niet moeilijker, dat is zo zonde van onze energie, die we nu harder nodig hebben dan ooit om hier door te komen. 

Terug naar het artikel. 😊 Mondkapjes dus. Of je nu voor of tegen bent, op heel veel plekken in Nederland zijn mondkapjes verplicht gesteld en kom je bijvoorbeeld geen winkel meer binnen zonder. Je kunt dan nog zo fel tegen zijn, op torenhoge boetes of een verbod in een winkel/ werkplek of school zit NIEMAND in deze nare periode te wachten. Het dragen van een mondkapje is vervelend, voor iedereen. Ik ben nog niemand tegen gekomen die mij heeft verteld een mondkapje met plezier en zonder enige ergernis te dragen. Het kan irriteren, bril-dragers klagen steen en been omdat hun brilglazen aan de lopende band beslaan, mensen ervaren het als benauwd, en irriterend voor het zicht. Daarnaast zijn de wegwerp-exemplaren erg prijzig en levert het veel zwerfafval op. De creatieve Nederlander maakt momenteel volop mondkapjes, van de meest uiteenlopende materialen. Het is een meest efficiënte oplossing voor het zwerf-afval, dat staat vast. Ook is het een vrij goedkope oplossing. Echter, de vraag blijft altijd , of zo’n selfmade-mondkapje aan de eisen voldoet. De selfmade mondkapjes vallen onder de zogenoemde NIET MEDISCHE mondkapjes en mogen daarom vrij worden gemaakt en gebruikt. Ze behoeven niet aan de zeer strenge eisen van medische mondkapjes te voldoen. En zijn toegestaan voor algemeen gebruik.
Gelet op het milieu, zijn de katoenen / bamboe / stoffen / selfmade of fabrieksmatig geproduceerd de beste keuze. Vrijwel alle stoffen mondkapjes functioneren prima voor algemeen gebruik in de samenleving. Ze beschermen en kunnen o.a de druppels uit onze mond tegenhouden waardoor deze niet worden verspreid. Ze worden over het algemeen tevens als prettiger ervaren. Ook worden ze als hipper en netter beschouwd, de wegwerp exemplaren zijn behoorlijk onflatteus.
Stoffen mondkapjes moet je regelmatig wassen. Liefst op 60*C en liefst , afhankelijk van de frequentie van het dragen, om de twee dagen.

MIJN ZOEKTOCHT

In mijn woonplaats Rotterdam zijn steeds meer winkels en supermarkten overgestapt op verplichtstelling van het dragen van een mondkapje. Ik moest dus dringend op zoek naar een katoenen exemplaar omdat ik een afkeer heb van wegwerp-artikelen.Bovendien zocht ik een mondkapje wat mij niet zo’n benauwd gevoel geeft.  Mijn voorkeur ging aanvankelijk uit naar bamboe. Maar dat bleek lastiger dan gedacht. Net toen ik verder wilde gaan zoeken kwam ik op een Facebook post van JACQUES TANGE, een kunstenaar uit Schiedam, waar ik eerder al een door hem beschilderde RVS bottle heb besproken ( KLIK HIER ) Ik ben geen kunst-liefhebber, verre van dat zelfs, maar van zijn werk ben ik onder de indruk. Het speelse en kleurrijke element in zijn werk spreekt mij enorm aan. Afijn, Jacques revalideert op dit moment van een operatie en heeft zich als “ bezigheidstherapie” gestort op het beschilderen van stoffen mondkapjes. Ik was meteen enthousiast en nam contact op.
Het bleek , dat Jacques en zijn vrouw Belinda al enige tijd deze unieke beschilderde mondkapjes verkochten op hun website. Aanvankelijk zouden zij maar enkele exemplaren aanbieden, maar het werd zo’n gigantisch succes dat zij meer zijn gaan verkopen en ook vanuit Mexico hele unieke mondkapjes aanbieden. Ik kreeg er drie in mijn brievenbus. Twee door Jacques zelf exclusief beschilderd en een “ Mexicaans” mondkapje, wat met de hand is geborduurd.

HET MEXICAANSE MONDKAPJE

Het mondkapje uit Mexico is met de hand geborduurd in de zogenoemde TENANGO HIDALGO borduurstijl. KLIK HIER om hier meer over te lezen. Het gaat om traditioneel vrouwenwerk. Vandaag de dag wordt het toegepast binnen individuele families die van moeder op dochter wordt door gegeven. Maar er zijn ook coöperaties aan vrouwen die met elkaar samenwerken om een goede en eerlijke prijs te krijgen voor hun werk en deze goed te kunnen produceren, verkopen en promoten. Deze organisaties staan voor absolute kwaliteit en geen uitbuiting. Van zo’n coöperatie zijn deze mondkapjes afkomstig. Er zijn veel imitatie borduurwerken ( Tenango Hidalgo) in de omloop. Deze zijn meestal van een zeer slechte tot zelfs hondsberoerde kwaliteit. Originele, traditionele handgemaakte borduursels zijn te herkennen aan hun stevigheid, degelijkheid, en een langere levensduur. Zeker bij mondkapjes, die we zeer regelmatig moeten wassen, is het belangrijk om een goede kwaliteit stiksels te hebben.
Ze bevatten DRIE lagen, en geven daarom een goede bescherming.. Het mondkapje moest aan de oren worden vastgezet met elastiek. Er zijn verschillende designs. Allen zijn uniek, bijzonder, origineel en kleurrijk.

HET GEPRINTE  EN HET BESCHILDERDE MONDKAPJE

Jacques heeft in eigen ontwerp twee soorten mondkapjes: een mondkapje die hij persoonlijk beschildert, en geprinte mondkapjes. Een van de signaturen van Jacques zijn tulpen, hij laat dit in veel van zijn werken terugkomen, en dus ook op de mondkapjes. Voor beide geldt dat er alleen ecologisch katoen is gebruikt. De bedrukte exemplaren worden gedrukt met ecologische, bio-afbreekbare, milieuvriendelijke inkt, via geavanceerde print-technieken. Het biologische katoen is afkomstig uit Europa. De bedrukte exemplaren zijn door Jacques getekend en ontworpen.
De mondkapjes zelf bevatten twee lagen waarvan één laag een filterlaag betreft, met aan de onderzijde een opening om mogelijk zelf nog filter-materiaal toe te voegen. Het katoen werkt beschermend, en omdat het kapje zeer goed om de mond heen sluit, biedt dit extra bescherming.
De kapjes bevatten twee elastieken die je niet om je oren moet hangen, maar over je hoofd aan moet trekken. Het elastiek komt dan onder en boven de oren te liggen waardoor je oren niet worden geïrriteerd.
Een erg leuke bijkomstigheid is dat je de mondkapjes ook als superleuke haarband door kunt gebruiken! 💁‍♀️ Je kunt de kapjes na de crisis dus ook nog eens leuk door gebruiken! Unieke haarbanden!
Naast de bedrukte biedt Jacques de mogelijkheid om een ECHT UNIEK exemplaar te bemachtigen, namelijk eentje die hij in opdracht / op bestelling beschildert. Per mondkapje is hij gemiddeld 45 minuten bezig. Je kunt je eigen favoriet van Jacques op een mondkapje laten beschilderen. Ik koos voor de geweldig leuke bijtjes.
Dit mondkapje is dus beschilderd en NIET gedrukt, en dus uniek. Wat wil zeggen dat jij de enige bent die zo’n kapje heeft. Ieder kapje is weer net even anders beschilderd. Velen vroegen mij, of ik mondkapjes wist die de brillen niet beslaan. Dit schijnt een zeer groot probleem te zijn. Ik heb het zelf getest, en heb twee uur lang mijn leesbril op gehad met het mondkapje. Als je je bril iets verder op het kapje op je neus zet, heb je nergens last van, ook niet als je het kapje langer op hebt. Ik kon gewoon mijn werk doen zonder dat mijn glazen besloegen. Dit gold ook voor het Mexicaanse kapje en de bedrukte variant.
Ik krijg het al snel Spaans benauwd als iets voor mijn neus en mond wordt gehouden. Ik kan er in het ergste geval zelfs lichtelijk paniekerig van raken, het was voor mij dus een pré, dat een mondkapje mij niet dat benauwde gevoel geeft. Alle drie zijn wat dat betreft door de keuring heen gekomen. Ik heb twee uur lang per kapje het mondkapje aaneensluitend op gehouden en alhoewel ik soms wel even de neiging kreeg dat ding van mijn smoel te rukken omdat het er gewoonweg niet hoort, bleef ik er vrij rustig onder en droegen ze comfortabel. Zelfs prettig, voor zover je dit kunt zeggen. Ik associeerde het nog het meest met een sjaal die je voor je mond hebt gewikkeld tegen de kou of dat je diep met je gezicht in je kraag van je jas kruipt. Het ademt goed door.

HOE WAS/ REINIG JE DE KAPJES?

Je zult je vast afvragen, hoe je de beschilderde kapjes in hemelsnaam wast, want is dat niet zonde? NEE. Want gelukkig kun je de kapjes prima wassen. Belinda gaf mij een hele mooie was-tip:
– Giet kokend water in een emmertje en voeg wat ecologisch wasmiddel toe. Dompel de kapjes onder en beweeg ze met een uiteinde van een pollepel door het sop. Laat ze ongeveer 30 minuten weken, en spoel ze daarna zorgvuldig uit. Laat liefst aan de lucht drogen, ze kunnen beter niet in de droger. Voor wat extra ontsmetting kun je één of twee druppels TEA TREE olie ( pure essentiële olie ) toevoegen. 
De katoen- verf zal niet afbladeren, en de stof blijft mooi en functioneel. Ook de borduursels van de Mexicaanse kapjes zijn duurzaam en blijven mooi in de was. 

HOE DUUR ZIJN ZE EN WAAR KAN IK ZE BESTELLEN?

Ik ben enthousiast, de kapjes zijn voor mij comfortabel genoeg om dagelijks te dragen, wat voor mij meest belangrijkste is. Maar natuurlijk vind ik het ook erg leuk om er een beetje leuker bij te lopen dan die lichtblauwe gruweltjes. De mondkapjes zijn exclusief, en daarom niet overal verkrijgbaar. Ik heb ze uiteraard bij Puur & Fit binnen gebracht, zodat je ze daar snel en eenvoudig kunt ( mee) bestellen. Ze worden steeds aangevuld, dus staat je favoriet er niet bij, kijk dan de volgende dag nog eens. Of kijk op de officiële website / shop van Jacques , waar je een grotere collectie ziet.
Hierboven zie je alle verkrijgbare Mexicaanse mondkapjes, ze kosten € 15 per stuk.
Hierboven zie je enkele van de geprinte mondkapjes. Deze kosten net als de Mexicaanse mondkapjes € 15 en zijn spoedig bestelbaar bij Puur & Fit.
Hierboven zie je wat unieke beschilderde mondkapjes, deze zijn ietsje duurder , € 25 . Deze worden zeer leuk verpakt, waardoor het als een cadeautje bij jou thuis wordt bezorgd, of geef een ander een uniek mondkapje cadeau!
Wil je de kapjes bij PUUR EN FIT bestellen? KLIK HIER
Wil je de mondkapjes bij Jacques bestellen? KLIK HIER. 
NOTIFICATIE: ik ontving de drie getoonde mondkapjes in dit artikel gratis en vrijblijvend om te testen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron of vorm van inkomsten, ook niet uit eventuele kortingsacties. Dit review / artikel is op eigen initiatief geschreven en is 100% onafhankelijk.

10 Reacties op “Unieke mondkapjes, met respect voor mens, dier en milieu!

 1. Prachtig die Mexicaanse mondkapjes. Maar op de site via de link kan ik ze niet vinden?
  Gr. Angelique

  • Ze zijn uitverkocht, maar komen hopelijk deze week weer on line, blijf even steeds kijken 😉 Sorry voor het ongemak!

 2. Ik kan die inderdaad ook niet vinden. Misschien kun jij ons op weg helpen Monique?

 3. Hallo Monique
  De neiging om ze ‘van mijn smoel te rukken ‘ herken ik wel inderdaad, maar wat een mooie kunstwerkjes zijn dit!
  Beter van de nood een deugd maken. Ik ga proberen een bestelling te doen
  Dank voor het onderzoeken.

   • Zelf vind ik het het aller belangrijkste dat de mondkapjes goed passen en goed beschermen. Bij mij passen de wegwerp kapjes niet zo goed, Hihihi, ik denk omdat mijn oren best klein zijn en mijn neus niet echt heel klein is. Zodoende sluiten ze aan de zijkant van mijn gezicht niet goed af. Daar staan ze OPEN op een kier. En hierdoor voel ik mij minder veilig. Katoenen mondkapjes lijken mij niet zo goed beschermen. Daarom gebruik ik voorlopig maar mijn wegwerpkapjes van de AH. Die zijn 95 % medische kapjes…….maar idd niet om aan te zien. Die stomme blauwe onflexibele maskertjes. De katoenen zitten wel veeeeeeeel lekkerder maar daar voel ik mij niet zo veilig mee.

 4. Hoi Monique, de verf van de geverfde mondkapjes die adem je toch in, welke verf wordt hier gebruikt?

 5. De geborduurde mondkapjes zijn van 15,– plotseling naar 23,50 gegaan. Is dit misschien een kwestie van vraag en aanbod?
  Yvonne

 6. Ik heb een beschilderd mondkapje besteld, een paar weken geleden. Bij mij beslaat de bril dus wel heel erg en ook vind ik het mondkapje aan de grote kant (qua hoogte). Ook was die van mij niet leuk verpakt, zoals hierboven in het artikel wel vermeld staat.
  Wat wel fijn is dat het elastiek achter je hoofd gaat en niet achter je oren. Al met al is het voor mij geen succes helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *