Vegan / 100% meukvrije herfst-taart

Een heerlijke, luxe taart, geschikt voor veganisten, mensen met een gluten-allergie / intolerantie, mensen met een lactose / caseïne- allergie / intolerantie, mensen die om welke reden ook liever suikers mijden, E nummers mijden, en gezond willen genieten van lekkers! Deze taart heb ik speciaal bedacht voor de herfst, omdat ik diverse ingrediënten heb gebruikt die volop in de herfst verkrijgbaar zijn, zoals pompoen en hazelnoten. Uiteraard kun je deze feestelijke luxe taart ook serveren bij feestelijke gelegenheden of gewoon, omdat je toe bent aan een verwennerij!

De taart is wat intensiever om te maken dan mijn gewoonlijke recepten, maar niet moeilijk en niet ingewikkeld. Ik heb de ingrediënten zo budget-vriendelijk mogelijk gehouden. Het is een taart met een zeer luxe uitstraling.  Kleurrijk zonder chemische kleurstoffen, maar met de natuurlijke kleuren zoals we deze in de natuur ook tegenkomen. Waar wacht je nog op? Bind je schort voor en ga aan de slag! De taart is goed voor 6-8 personen.

Dit heb je nodig:

Voor de taart:

  • 125 gram gepofte boekweit ( verkrijgbaar bij o.a AH en de biowinkel )
  • 200 gram havermout ( 100% glutenvrij )
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • een grote banaan, gepureerd
  • 250 gram volkoren boekweitmeel
  • twee eetlepels psyllium of Fiberfin 
  • een theelepel fenegriek
  • een mespunt vanille bourbon
  • een eetlepel ceylon kaneelpoeder
  • drie eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • warm water

VOOR DE TOPPING

  • een groene ( kaboucha bijvoorbeeld... ) pompoen, in de schil gekookt, uitgelekt
  • 6 gram Agar Agar poeder
  • een eetlepel greensweet-stevia erythritol
  • 300 gram amandelmeel
  • een halve gepureerde banaan
  • twee eetlepels greensweet-stevia erythritol
  • paprikapoeder / matcha poeder  of deze Alka poeder / cacaopoeder / kokosrasp om te kleuren
  • fijn gemalen hazelnoten + kokosrasp om te bestrooien

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175C. Bekleed een grote ronde springvorm ( 22 cm doorsnede ) met bakpapier. Maak een prop van een vel bakpapier en haal weer uit elkaar, zo verkrijg je de leuke kreukel rand aan de taart. Wil je liever een gladde rand? Knip de vel dan op maat. Roer alle ingrediënten voor de taart in een kom goed door elkaar, en voeg steeds kleine beetjes warm water toe, tot er een mooie, homogene smeuïge massa ontstaat. Stort dit in de vorm. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-60 minuten, blijf tussentijds steeds goed controleren, omdat de ene oven harder kan garen dan de andere. Haal de taart uit de vorm, en laat verder afkoelen.

Zet de stukken pompoen, samen met de Agar en erythritol in de pan op middelhoog vuur en pureer de massa glad met de staafmixer. Je kunt de stukken ook van tevoren in de blender of keukenmachine pureren, als je geen staafmixer hebt. Roer kort door tot de massa begint te borrelen. Schenk de massa voorzichtig over de taart.

Maak een amandelspijs-bal  van het amandelmeel, banaan en erythtritol. Verdeel de bal in vijf delen. Draai uit één stuk ” naturel” balletjes en druk voorzichtig in de pompoen topping. Gebruik vervolgens voor ieder deel een andere kleurstof als hierboven aangegeven, dus gebruik voor één deel cacaopoeder, kneed dit goed door en draai balletjes. Herhaal deze stap met de andere kleurtjes. Gebruik een beetje kokosrasp om door één deel te kneden. Gebruik de rest om te bestrooien, samen met de stukjes hazelnoot.

 

 

2 Reacties op “Vegan / 100% meukvrije herfst-taart

  1. Monique, waarom gebruik je voor de taart Greensweet stevia xtra sweet en voor de topping erythritol
    Kan je het verschil tussen beide uitleggen? Wanneer best de ene en/of de andere gebruiken?
    Ik ben benieuwd naar je antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *