Vegan chocolade breekbrood

Als ik brood eet, dan eet ik mijn zelf gebakken brood en broodjes. Heerlijk vind ik dat. En op deze manier hou ik de complete regie over wat erin gaat. Ik bak liefst met biologische droge gist. Dit geeft een heerlijk mals resultaat. Bakpoeder-broden zijn compacter, en minder luchtig. Ik wissel regelmatig af met dan weer gistbrood , dan weer bakpoeder-brood. Op mijn website vind je talloze broodrecepten.

Een favoriet recept is dit recept voor breek-brood. Dit wordt zo genoemd, omdat je het brood moet ” scheuren” in stukjes. Soms wordt dit brood gevuld met bijvoorbeeld hartige dingen als gehakt. Of zoet, zoals chocolade. Ik bedacht mijn gezonde variant. Dit brood is vrij van gluten, is 100% geschikt voor veganisten, suikervrij* ( * bevat natuurlijke suikers uit vers gepureerd banaan ) is vrij van lactose / caseïne en bevat geen synthetische meuk. Een breekbrood voor iedereen! Je maakt het zeer simpel en snel, met maar weinig ingrediënten.

Wat heb je nodig?

Zo maak je het:

 1. Meng het psyllium, gist en een gepureerde banaan door het meel. Voeg beetjes warm water toe en blijf goed doorkneden tot er een soepel deeg ontstaat. Dek de kom af met een schone droge doek en laat gemiddeld twee uur rijzen op een warme plek.
 2. Voeg 10 ml water toe en kneed het deeg opnieuw door. Voeg een eetlepel kaneelpoeder en de stevia toe en kneed dit opnieuw stevig door.
 3. Verdeel het deeg in zes stukjes, draai ballen uit deze stukjes
 4. Breek de chocolade in de afgepaste stukjes, en druk steeds twee stukjes in een bal.
 5. Voeg 40 ml water toe aan de bananenpuree en roer goed door
 6. Haal steeds een bal door het mengsel en leg dit in een ring op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg een doek over de ring en laat dit opnieuw 30 minuten rusten op een warme plek.
 7. Verwarm de oven voor op 190*C.
 8. Bestrooi de ring met ceylon kaneelpodder
 9. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 50 minuten, blijf tussendoor controleren. Prik met een prikker in het brood om te kijken of het gaar is.
 10. Laat afkoelen.

Je kunt de broodjes invriezen. Of bewaar ze in in een BPA vrije zak in de broodtrommel. Sluit goed af.

 

Een reactie op “Vegan chocolade breekbrood

 1. ik wil graag pannenkoeken van boekweit maken, maar ik heb korrels. Zou dat ook kunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *