Vegan chocolade/ vanille kerstkoekjes

Oei oei….deze luxe koeken zijn werkelijk wat je zegt LUXE! En daarom perfect om te serveren tijdens de feestdagen. De koekjes zijn zo luxe, omdat ze twee van de meest duurste ingrediënten ter wereld bevatten: vanille bourbon en saffraan. Beiden zijn anno 2020/ 2021 bijna onbetaalbaar geworden, en wordt er in de voedsel en levensmiddelen industrie gebruik gemaakt van imitatie vanille en imitatie saffraan. Wil je daar meer over lezen? Klik HIER voor saffraan, en KLIK HIER voor de vanille.

Met kerst mogen we uitpakken, en dus ook wat luxere ingrediënten gebruiken. Daarom bedacht ik deze verrukkelijke kerst koeken. Ze zijn feestelijk om te zien, superlekker en 100% meukvrij. En ook nog eens zo gepiept…wat willen we nog meer deze kerst? Aan de slag maar!

Wat heb je nodig?

 • 500 gram havermout, tot meel vermalen in de blender
 • 15 druppels zuivere stevia, liefst vanille smaak
 • een theelepel vanille bourbon of het schaafsel van een uitgeschrapte vanillepeul
 • vier eetlepels biologische magere cacaopoeder
 • 50 gram gesmolten zuivere kokosolie
 • heet water om toe te voegen
 • pure saffraan poeder ( klik HIER om te bestellen )
 •  ICING poedersuiker ( in de blender wat erythritol + stevia sweet tot fijn poeder malen )

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180*C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Het leukste is om de koekjes hun leuke vorm te geven speciaal voor de kerstdagen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik heb een sterretjes-koekuitsteker gebruikt om de koekjes een kerst-achtige look te geven. Maar je kunt dit uiteraard achterwege laten of een ander leuk kerst-vormpje gebruiken. Meng alle ingrediënten behalve de saffraan en poedersuiker in een kom door elkaar, voeg kleine beetjes heet water toe en kneed door tot een stevig deeg. Maak hier ronde koeken uit, het mooiste is als je daarvoor ook een ronde koek-uitsteker gebruikt, maar nogmaals, dat hoeft niet. Druk  eventueel met een kerst-koek-uitsteker in het midden van de koeken een leuk vormpje in de koeken. Draai uit wat left-over-deeg ronde balletjes en zet deze in het midden op een koek. Bak de koeken in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds controleren.

Bestrooi de koeken zodra ze uit de oven komen, met saffraan poeder, en laat de koeken verder afkoelen. Je kunt ze zo serveren, maar om het extra feestelijker te maken, kun je de koeken nog wat extra bestrooien met poedersuiker.

Wat als je saffraan en vanille te duur vindt?

Ik kan mij goed voorstellen dat niet iedereen geld heeft om saffraan poeder en vanille bourbon aan te schaffen. Zoals eerder geschreven zijn het duizelingwekkend dure grondstoffen geworden die niet iedereen zomaar kan betalen. To-be-honest, ook ik heb moeten sparen . Maar ik gun het mezelf dan extra. Want eerlijk = eerlijk….there’s nothing better than the real thing en dat geldt ZEKER voor zowel vanille bourbon als saffraan. Maar goed…..wat nu als je wel erg graag deze kerstkoekjes wilt maken, maar het geld niet hebt voor saffraan en vanille? Dan kun je andere lekkere smaakmakers gebruiken die een stuk goedkoper zijn. Je kunt deze dan 1:1 vervangen. Ik noem een aantal verschillende alternatieven:

 • ceylon kaneelpoeder met greensweet stevia Icing poedersuiker om te toppen
 • koek / speculaaskruiden met ceylon kaneelpoeder om te toppen
 • lucuma poeder met poedersuiker om te toppen
 • Carobpoeder met ceylon kaneelpoeder om te toppen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *