Vegan cinnamon buns ( glutenvrij, meuk-suikervrij, lactosevrij )

Ik hou van kaneel. ECHTE kaneel, wel te verstaan. En dat is volgens mij de biologische CEYLON kaneel. Wil je hier meer over lezen? KLIK DAN HIER. Ik verwerk kaneel dagelijks door mijn voeding maar ik bak er voornamelijk mee. Alleen al omdat mijn huis er zo heerlijk van gaar geuren als er iets met kaneel in de oven staat……

Meest bekende kaneel-lekkernijen zijn de kaneel-stokken en…..de kaneel broodjes, in Amerika ook wel cinnamon-buns genoemd. Dit zijn broodjes die met een vulling van kaneel, suiker en rozijnen worden opgerold en past gedrukt tot een ” bun” ( = broodje ) Meestal worden ze geglaceerd met een glazuurlaag, suiker en kaneel. MIER-zoete broodjes dus. Ze zijn smeuïg en bijna klef, en hebben een zeer zoete smaak. In Nederland worden de kaneelbroodjes nét even anders gemaakt dan in Amerika, maar eigenlijk komt het qua ingrediënten ( suiker, suiker, suiker, suiker, stroop. transvetzuren, vele kunstmatige hulpstoffen, bewaarmiddelen) zo’n beetje op hetzelfde neer. Ieder land en werelddeel heeft wel zo zijn eigen kaneel-broodje. Ik persoonlijk ben weg van de originele Amerikaanse cinnamon-buns, die ik tijdens mijn studie in de jaren negentig veel heb gegeten. DUNKIN DONUTS was in die tijd in Amerika allang een begrip en verkochten de lekkerste kaneel broodjes in donutvorm, maar ook waren er in die tijd al speciale cinnamon-bun-winkels doe alleen cinnamon broodjes in allerlei vormen en soorten verkocht. Het brengt mij dus wat warme herinneringen aan deze tijd. Daarom verwen ik mijzelf zo nu en dan op ” mijn meukvrije” cinnamon Buns, die ik heb bedacht afgeleid van de Amerikaanse varianten. Het kost iets meer tijd om ze te maken, maar langer dan een uurtje ben je nooit bezig. Het kost tevens een aantal uren rijs-tijd vooraf omdat je met biologische droge gist werkt. Wil je meer lezen over gist? KLIK DAN HIER

Deze Buns zijn geschikt voor:

  • veganisten
  • diabeten ( let op, bevat wel verse bananenpuree+ rozijnen) 
  • mensen met een gluten allergie / intolerantie
  • mensen met een lactose / caseïne allergie / intolerantie/ overgevoeligheid
  • mensen die graag geraffineerde en ” natuurlijke” suikers mijden uit hun voeding
  • mensen die wel wat extra voedingsvezels kunnen gebruiken
  • mensen die graag 100% natuurlijk en gezonder willen eten zonder kunstmatige stoffen in hun voedsel

De Buns zijn heerlijk smeuïg en hebben een ” oliebol-achtige” textuur. Ze zijn rijkelijk gevuld met biologische ( geweekte en uitgelekte ) biologische SULTANA rozijnen, maar je kunt ook extra luxe gaan met BLUE THOMPSON rozijnen, wat voor mij echt verslavend lekker is. De allerbeste rozijnen EVER! Deze vind je in de biowinkel. Ze zijn alleen heel erg duur, dus is kiezen voor Sultana rozijnen budget-wist meest verstandig en nét zo lekker. Bind je schort om en ga aan de slag!

Dit heb je nodig:

Voor de vulling:

Voor de topping:

  • 200 gram biologische erythritol
  • een volle eetlepel stevia sweet 
  • warm water
  • Ceylon kaneelpoeder om te bestrooien
  • een gepureerde banaan + ongeveer 15 ml water, dit goed mengen

…En zo maak je ze!

  1. Roer gist, erythritrol, kokosolie, en psyllium door het meel. Voeg steeds kleine beetjes warm water toe terwijl je steeds goed door blijft roeren. Als de massa vrij stevig en licht smeuïg is geworden, de kom eerst afdekken met een stukje plastic huishoudfolie en daarna wikkelen in een doek. Laat dit op een warme plaats ongeveer twee tot twee en half uur rijzen. Spatel opnieuw door en laat dit opnieuw 25 minuten rijzen.
  2. Verwarm de oven voor op 175*C, bekleed de bakplaat met een bakmat of bakpapier
  3. maak een mengsel van de rozijnen, kaneel en erythritol
  4. Gebruik een glad en schoon oppervlak, bijvoorbeeld een schoon aanrechtblad of marmer steen. Bestrooi deze zeer licht met wat erythritol suiker. Trek steeds een stuk deeg uit de deegbal en maak er op het oppervlak een lange dunne reep van. Baeleg deze met wat van de vulling. Rol vervolgens als een rolmops op en druk de rol vervolgens tot een platte bun. Leg op de bakplaat.
  5. besmeer de Buns royaal met de bananen puree. Bestrooi met een beetje ceylon kaneelpoeder
  6. bak de buns in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-50 minuten. Blijf tussentijds regelmatig goed controleren. Laat ze kort even afkoelen, terwijl je het glazuur gaat maken
  7. maal in de blender de stevia + erythritol tot een poedersuiker. Voeg steeds hele kleine beetjes warm water toe terwijl je stevig blijft doorroeren. Als het glazuur dik genoeg naar jouw zin is, de buns royaal besmeren.
  8. bestrooi tot slot nog met wat extra kaneelpoeder

BEWAREN

Je kunt de buns enkele dagen , goed ingepakt in een BPA vrije plastic zak bewaren in de broodtrommel. Je kunt ze ook invriezen, maar ze worden daar nooit echt lekkerder van. Maar het KAN dus wel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *