Vegan koffie mouse / vla

Als je zo veganistisch mogelijk probeert te leven, komen erg veel genot-producten uit de supermarkt te vervallen. Denk aan kaas, worst, maar vooral zuivel en toetjes worden erg gemist. Er zijn tegenwoordig steeds meer veganistische alternatieven te vinden, maar het probleem zit hem een beetje in de voedingswaarden van deze alternatieven. Toetjes worden meestal gemaakt uit soja, maar ook uit kokos ( melk en vet ) Dit geeft erg veel verzadigde vetten in één toetje waardoor dit nadelige gevolgen kan geven op de gezondheid.

Gelukkig lopen er heel wat creatieve breinen rond in de wereld, waaronder ik mij met enige bescheidenheid ook onder plaats. Ik probeer altijd het beste alternatief te bedenken. En dus ga ik vaak verder dan de meest eenvoudigste weg. Ik hecht erg veel waarde aan voedingswaarden, en dat de balans goed is tussen vetten, suikers, eiwitten en koolhydraten. Dit heerlijke alternatief slaat veel vliegen in één klap. Het is vetvrij, suikervrij, en bevat geen dierlijke ingrediënten. Ook de echte koffie liefhebber komt aan bod, terwijl er geen koffie in is verwerkt. Het is de meest ideale manier om toch heerlijk te kunnen genieten van een toetje. En geschikt voor heel veel doelgroepen. Het past bv in een koolhydraat arm dieet, een veganistisch eetpatroon, in een lactose / caseïnevrij dieet, een glutenvrij dieet en voor mensen die op een vermageringsdieet zijn gezet. Omdat het geen enkele vorm van suikers bevat is het toetje ook geschikt voor diabetes.

Veel is er niet nodig. Alles wat je nodig hebt is:

Daarnaast heb je nog een klein beetje water nodig. Aqua Faba kun je ” kant en klaar” kopen door een pot kikkererwten te kopen en het vocht op te vangen. Maar je kunt het ook zelf maken wat ik meest adviseer, omdat je dan de conserveermiddelen en het zout in blik en pot ontloopt. Zet 500 gram kikkererwten zo’n 8 uur te weken in water, giet af, spoel om, em kook ze ongeveer 60 minuten in ruim water. Het kookvocht wat je overhoudt kun je in de koelkast bewaren.

Begin met de cichorei en stevia. Doe 75 gram cichorei, twee flinke eetlepels stevia samen met een klein beetje water in een kom, en klop dit met de mixer op hoge snelheid luchtig. Voeg vervolgens drie flinke eetlepels Johannes broodpitmeel toe en klop dit opnieuw zo’n 5 minuten. Voeg daarna 250 ml AquaFaba toe en klop tot een romige massa.

Je kunt er uiteraard van alles aan toevoegen. Dat is aan jou! Maar dit toetje is zo al lekker genoeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *