vegan kruidnoten / chocolade crisp kruidnoten

zo rond Augustus kunnen we de eerste spotten in de winkels: KRUIDNOTEN! Jaren geleden was er niet veel keuze. Je kon kiezen uit een grote zak of kleine zakjes. Dat is anno 2021 / 2022 wel anders. Zo anders, dat er zelfs kruidnoot-winkels zijn geopend waar je de meest bizarre kruidnootjes kunt kopen. Van chocolade tot pindakaas, van amaretto tot pisang Ambon. Van glutenvrij tot suikervrij. Niets is te dol. Of we daar nu allemaal zo blij mee moeten zijn……dat betwijfel ik. Want helaas bestaan al deze grappige en bijzondere kruidnootjes net als gewone kruidnoten heel veel suikers en vetten.

Gelukkig komen steeds meer mensen erachter hoe simpel, leuk en eenvoudig het is om ze zelf te maken. Het is niet alleen leuk om bijvoorbeeld samen met de kids te doen, maar ook echt veel lekkerder. Jij houdt de complete regie, en niet de fabrikant. Wel zo gezonder. Ik maak ze ieder jaar weer , erg leuk om te doen en mijn huis gaat er heerlijk van geuren! Ik maak ieder jaar een grote glazen pot vol lekkere veganistische meukvrije kruidnootjes want uiteraard komt er bij mij geen meuk binnen. De kruidnoten zijn geschikt voor veganisten, mensen die geen gluten verdragen en zijn vrij van meuk-suikers. Er wordt ook geen fruit gebruikt om te zoeten. Wat het voor diabeten weer erg interessant maakt. Ik maak meestal twee verschillende soorten kruidnoten: naturel kruidnoten en chocolade crisp. Ik geef voor beiden het recept zodat ook jij dit jaar heerlijk kunt genieten van je homemade kruidnoten!

Wat heb je nodig?

  • 250 gram amandelmeel
  • 250 gram havermeel ( 100% glutenvrij havermout in de blender tot meel vermalen )
  • drie eetlepels biologische erythritol
  • vier druppels zuivere stevia
  • twee eetlepels speculaas kruiden
  • vijf eetlepels zuivere kokosolie, gesmolten
  • warm water

VOOR DE CHOCOLADE CRISP :

  • vijf eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • drie druppels zuivere stevia
  • een koffiekopje cacaonibs

Zo maak je het:

  1. verwarm de oven voor op 175 *C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier of gebruik een bakmat
  2. kneed alle ingrediënten door elkaar terwijl je steeds kleine beetjes warm water toevoegt, tot er een stevig deeg onystaat
  3. draai kleine balletjes uit de helft van het deeg en druk deze licht plat op de bakplaat
  4. kneed de cacaopoeder + nibs met een klein beetje warm water door de andere helft van het deeg. Draai ook hier balletjes uit en druk licht plat op de bakplaat
  5. bak de kruidnootjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds controleren.
  6. laat ze goed afkoelen, zo worden ze meest knapperig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *