Vegan mini stolletjes

Tijdens feestdagen als pasen en kerstmis kunnen we weer van die heerlijke stollen kopen. Stollen zijn zoete broden die zijn gevuld met tal van lekkers als amandelspijs, sukade, krenten en rozijnen. Op de broden strooien we poedersuiker. Je kunt ook mini-stolletjes kopen. Deze zijn zeer feestelijk op tafel, en geschikt voor één persoon.

IMG_2468

Ik hoef je vast niet te vertellen, dat het regelrechte suikerbommetjes zijn. Stollen bestaan voor het grootste gedeelte uit suiker. Ook is het niet bepaald geschikt voor veganisten, mensen met glutenintolerantie, mensen met een lactose-intolerantie, en mensen die graag kunstmatige E nummers mijden. Om toch nét zo lekker te kunnen genieten tijdens de feestdagen, bedacht ik deze verrukkelijke mini-stolletjes. Ze zijn 100% meukvrij! Uiteraard kun je in plaats van mini-stolletjes ook een grote stol maken.

Dit heb je nodig:

  • 500 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • een grote banaan, gepureerd
  • twee flinke volle eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • een koffiekopje gojibessen, geweekt en uitgelekt
  • een koffiekopje Sultana rozijnen, geweekt en uitgelekt
  • een koffiekopje blonde of zwarte moerbeien, geweekt en uitgelekt
  • warm water

Voor de topping*

Om te garneren:

(* je hoeft geen topping te gebruiken, als je dit niet wilt. Deze topping geeft de stolletjes echter wel een lekkere knapperige bite en een mooie kleur. )

IMG_2469

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de stolletjes in een kom stevig door elkaar, voeg steeds beetjes warm water toe tot er een smeuïg, maar nog opschepbaar deeg/beslag ontstaat. Maak met steeds een ” pluk” deeg een stolletje en leg op de bakplaat. Maak met een lepel aan de zijkant een inham, zodat ze op mini-stolletes lijken, Maak een papje van de ei-vervanger met het water. Smeer dit mengsel over de stolletjes en bestrooi tot slot royaal met de kaneelpoeder. Bak de stolletjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

IMG_2470

Bestrooi voor uitserveren royaal met de ICING poedersuiker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *