Vegan no oven speculaas stol

OOOH MY! Probeer hier maar eens vanaf te blijven! Dat gaat je echt niet lukken! Je eet er je vingers bij op!!! Deze stol is bijzonder omdat hij niet is gebakken in de oven! Dat is helemaal niet nodig en bovendien zorgt geen verhitting ervoor dat de meeste voedingswaarden behouden blijven!

De stol is een feestje om naar te kijken en dus uitermate geschikt om op de feesttafel te zetten. Het leuke van alles is, dat je het allemaal in nog geen 30 minuutjes klaarmaakt! Zeker tijdens de toch al drukke feestmaanden een welkom geschenk!  De stol is geschikt voor veganisten en bevat alleen wat suikers uit verse banaanpuree. Ben je niet veganistisch, dan kun je de halve gepureerde banaan ook vervangen met een eiwit. De stol is 100% glutenvrij, lactosevrij, caseïne-vrij, vrij van synthetische meuk, en rare stofjes.

Dit heb je nodig:

  • 500 gram havermout ( droog, 100% glutenvrij)
  • twee flinke eetlepels zuivere kokosolie, gesmolten
  • drie eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 100 gram fijngehakte hazelnoten
  • twee grote eetlepels speculaas of koekkruiden
  • warm water

Voor de spijsvulling:

  • een halve banaan, gepureerd ( of, indien geen veganist, een eiwit)
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 200 gram amandelmeel

Voor de topping:

Zo maak je het:

Leg een vel bakpapier klaar op het aanrecht. Maak een spijs van de ingrediënten voor de spijsvulling, door alles goed door elkaar te kneden. Kneed in een andere kom alle ingrediënten voor de stol door elkaar, voeg steeds beetjes warm water toe tot er een smeuïge stevige bal ontstaat. Halveer de bal.

Maak een langwerpige ” bodem” van een deel van het deeg. Verdeel de amandelspijs over de bodem, en vouw tot slot het andere deel van het deeg op de spijs en druk alles goed aan elkaar. Rol de stol op in het bakpapier en druk alles stevig aan.

Laat de chocolade au bain marie smelten en schenk de hete gesmolten massa over de stol. Garneer af met kokosrasp en amandelschaafsel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *