Vegan noten-vrije gevulde speculaas ( glutenvrij / lactosevrij/ vrij van geraffineerde suikers

Zo rond de feestdagen barst het ” snoep-gedruis” weer los en kunnen we al dat lekkers maar moeilijk weerstaan. Het is extra moeilijk, als je last hebt van intoleranties en / of allergieën, of als je een bepaalde voedselstroming volgt, zoals het veganisme. Vrijwel al dat lekkers voor de feestdagen zitten vol gepropt met suiker, transvetten, dierlijke vetten, maar ook gluten, lactose ( melk-producten) en noten.

Nu is er tegenwoordig overal wel een alternatief voor te vinden, maar als het aankomt op noten, dan is dat een ander verhaal. Daar wordt nog altijd niet echt veel aandacht aan besteed in de voedsel en levensmiddelen industrie. Dit heeft vele redenen, waaronder de kruisbesmettingen tijdens producties één van de allergrootste reden is om daar geen rekening mee te houden. In heel veel levensmiddelen komen ( sporen van ) noten voor. Als je allergisch bent voor noten kan dat zeer gevaarlijke situaties opleveren, en moeten fabrikanten hier zeer duidelijk mee naar de consument communiceren. Daarom wordt er niet zo snel gekozen voor een noten vrij product. Je begrijpt dat afzonderlijke productes enorm veel geld, tijd en moeite kosten, en dat moet de consument ook in de verkoopprijs afrekenen. Kortom: als je een noten-allergie hebt, ben je behoorlijk in de aap gelogeerd. En moet je veel van al dat lekkers aan je voorbij laten gaan. Ook zelf maken kan risico’s met zich meetrekken. Zo kunnen melen die worden gebruikt sporen bevatten van noten, of kan er in een ingrediënt ( sporen van ) noten voorkomen. Lees daarom altijd zorgvuldig de etiketten. Een fabrikant is namelijk verplicht om dit op zijn verpakking te zetten, als er sprake is van een mogelijke aanwezigheid.

Ik ben dol op noten en ik kan mij het gemis dan ook goed voorstellen. Mijn kennis D. heeft een noten-allergie en ik maak voor haar dan ook ieder jaar speciaal voor de feestdagen veel lekkers , met een 100% garantie dat het vrij is van noten. Dat lijkt eenvoudig, maar ieder jaar is dit ook voor mij een heel gepuzzel. Producten veranderen continu en het is daarom altijd goed opletten. Ook bij het verzameleb]n van deze noten vrije variant op gevuld specyulaas heb ik even moeten zoeken en knutselen. Ik raad jou dan ook met klem aan, om al je ingrediënten GOED TE CONTROLEREN. En vertrouw je het niet, neem dan voor de zekerheid even contact op met de fabrikant. Neem geen risico, want een noten-allergie is bloedserieus en gevaarlijk. Gelukkig komt het zelden voor dat mensen al ziek worden van sporen, maar wees er in elk geval wel voorzichtig mee.

Deze gevulde speculaas is de grote favoriet van D. En ik dacht ” laat ik mijn recept eens gaan delen” om andere noten-allergische arme-zieltjes te verblijden. Naast vrij van noten is deze variant geschikt voor veganisten, mensen met een lactose / caseïne intolerantie, mensen met een allergie voor gluten en er worden geen geraffineerde suikers gebruikt. Wat je met recht dus ” een brokje gezondheid” mag noemen!

Dit heb je nodig:

Voor de speculaas:

 • 100% glutenvrij havermout  ( let op sporen! )  425 gram ( terasana haver ( meel ) is 100% notenvrij )
 • 15 gram wijnsteen bakpoeder
 • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtta
 • een eetlepel speculaaskruiden
 • een gepureerde banaan
 • drie eetlepels biologische magere cacaopoeder
 • 100 ml water ( indien nodig, meer toevoegen)

Voor de spijs vulling:

 • 175 gram zonnebloempitten,( let op sporen! )  gemalen tot meel
 • 175 gram teffmeel ( let op sporen ! ) gemalen tot meel ( Johanusmolen is 100% notenvrij )
 • een halve gepureerde banaan
 • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
 • indien nodig, 1-2 eetlepels water toevoegen

Om te garneren:

 • een kleine zoete aardappel in plakjes gesneden

..En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 •C. Bekleed een middelgrote vierkante ovenschaal of brownie vorm met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor het speculaas in een kom door elkaar tot er een smeuïge massa ontstaat. Schenk de helft in de schaal / vorm, en verdeel, Maak de spijs van alle ingrediënten, kneed tot een mooie spijsbal. Verdeel de spijs over de speculaas in de schaal / vorm. Schenk de rest van het speculaasbeslag over de spijslaag.  Snij amandelvormige stukjes uit de zoete aardappel plakjes en verdeel ze per drie in drie rijen onder elkaar op de speculaas. Bak de speculaas in het midden van de oven gaar in ongeveer  45-50 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

Snij de speculaas in vierkante stukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *