Vegan say cheezy taart

Als je een veganist vraagt wat zij het meest ” missen” in hun veganistische voeding, is dat kaas. Dat wordt in regel nog meer gemist dan vlees. Er zijn heel veel alternatieven op kaas, en dankzij de populariteit van het veganisme komt er steeds meer in supermarkten te liggen.

Een zeer populaire kaassoort wat erg wordt gemist is strooi en geraspte kaas. Misschien ken je de busjes Zwitserse ” zweetvoeten-stink” strooikaas nog wel van vroeger. Deze strooikaas was in de jaren tachtig extreem populair en nog steeds worden ze veel verkocht. De strooikaas wordt gemaakt van geraspte kaas, zout en ” mysterieuze geheime Alpenkruiden”. De receptuur wordt tot de dag van vandaag geheim gehouden. Maar ik heb toch een veganistische variant kunnen bedenken die er wel heel erg dichtbij komt qua smaak en mondbeleving. KLIK HIER OM NAAR HET RECEPT TE GAAN Ik eet deze strooikaas dagelijks.

Mijn strooikaas biedt meteen heel veel mogelijkheden. Zo kun je de lekkerste veganistische ” cheesecake” maken. Maak dit heerlijke taartje maar eens!

Dit heb je nodig:

Voor de taart:

  • 500 gram havermout
  • twee grote flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 150 gram geweekte en uitgelekte Sultana rozijnen
  • 100 gram geweekte gojibessen, uitgelekt
  • 100 gram geweekte moerbeien, uitgelekt
  • twee eetlepels zuivere kokosolie
  • warm water

Voor de topping:

  • 200 gram fijn vermalen zonnebloempitten
  • 70 gram veganistische strooikaas ( klik hier voor recept)
  • 300 ml plantaardige melk
  • 4 gram Agar Agar

Optioneel om te garneren:

  • edelgist

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 195 graden. Bekleed een hoge ronde springvorm ( ongeveer 22 cm) met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de taart in een kom goed door elkaar terwijl je beetjes water toevoegt, maak het tot een mooie smeuïge massa. Stort de massa in de vorm en druk goed aan. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren.

Doe alle ingrediënten voor de topping in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Schenk over de taart en laat dit opstijven. Garneer eventueel met wat edelgist.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *