Vegan schoenen….wat is het, en is het WAT?

In mijn 98% veganisme probeer ik zo veganistisch mogelijk te blijven. Ik draag daarom ook geen leer. Dit is vaak best even zoeken, en eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat de leukste exemplaren vaak van leer zijn. Toch probeer ik voor nep-leer te gaan. Maar dit zit bij mij vaak niet lekker. En heb ik bovendien zo mijn bedenkingen hoe het zit met al het plastic en kunststof aan al deze schoenen. Kortom, mijn persoonlijke dilemma is niet eenvoudig als het op schoenen aankomt. 

Daar komt ook nog eens bij, dat ik heel erg lastige voeten heb. En een gigantisch vervelende maat voor een vrouw: 40,5. Ik val dan vaak in maat 41, wat dan eigenlijk weer nét even te groot / te wijd is. Ik heb een brede rechtervoet. Die is breder dan de linker. Ook dat geeft problemen bij het aanschaffen van schoenen. Dit alles maakt dat ik niet zo guitig ben om schoenen te gaan kopen, en loop ik jarenlang op sneakers. Die lopen gewoon het lekkerste. Maar ik wil ook wel eens wat anders. Een leuke laars, een leuke pump, een stoere boot, een fijne sandaal, een leuke instapper. Mijn schoenen collectie loopt daarom nogal uiteen Ik heb erg dure schoenen in de kast staan die ik eigenlijk nooit draag omdat ze pijn doen of niet lekker lopen. En loop ik altijd weer de deur uit op mijn sneakers……

WAAR WORDT EEN SNEAKER EIGENLIJK VAN GEMAAKT?

Ik begon mij op een dag af te vragen, waar mijn geliefde sneakers van zijn gemaakt. Na wat speurwerk op internet schrok ik daar best van. Mijn milieu-vriendelijke hart bloedde behoorlijk….Het bestaat namelijk uit behoorlijk wat plastic, synthetisch materiaal ( polyester) en vele andere zogenoemde “ technische stoffen”.
Het bovenwerk wordt meestal gemaakt uit leer, kunststof stof of kunstleer. Bij de lichtgewicht sneakers zijn de gebruikte materialen vrijwel altijd volledig synthetisch., of ook wel bestaande uit kunststoffen die zijn opgebouwd uit polymeren. Tussenzolen kunnen zijn gemaakt van veel verschillende materialen. Maar ook deze zijn veelal synthetisch. Het middengedeelte van de sneakers bestaan veelal uit polyurethaan. Dit is een materiaal wat schokdempend werkt, zacht aanvoelt en daardoor comfortabel draagt  Het wordt afgewerkt met schuim pallets. De zolen worden vaak “ gestanst “ met gesponsd schuim. Dit gebeurt vaker met goedkopere schoenen dan met duurder. De binnen en buitenzolen worden ook weer gemaakt met heel veel verschillende materialen
Enige doekje voor het bloeden was het nieuws uit 2016, dat in zo’n 71 % van de NIKE schoenen ( het enige merk waar ik op loop) wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Maar toch neemt het niet weg, dat zo’n schoen behoorlijk milieubelastend kan zijn. Ook zijn de meeste niet vegan. In 2017 lanceerde NIKE wel een sneaker wat is gemaakt van “ duurzaam” leer.  Het materiaal, genaamd Flyleather, bestaat voor minstens de helft uit gerecyclede, natuurlijke leervezels..Met het gebruik van het duurzame materiaal, hoopt Nike het leerafval dat tijdens het productieproces van schoenen wordt geproduceerd, flink terug te dringen. Normaal gezien belandt daarbij zo’n 30 procent van de koeienhuid bij het afval.

VEGAN SCHOENEN

Dankzij de veganistische golf, staat ook de schoenenbranche niet stil. Er zijn inmiddels niet alleen vegan lunchrooms, maar ook vegan schoenenwinkels. In Amsterdam zitten er al een paar. In Rotterdam zijn er veel schoenenwinkels die een groot assortiment in vegan schoenen aanbieden. De meeste vegan schoenen bestaan uit nep-leer. Eigenlijk komt het dus een beetje op hetzelfde neer als andere nep-leren schoenen bij bijvoorbeeld Van Haren schoenenketens. En ik zet dan ook vraagtekens bij de hogere verkoopprijzen kin de speciaalzaken. Het is mogelijk, dat deze wat duurzamer worden geproduceerd, bijvoorbeeld met gerecycled materiaal. Maar hoe veel verschilt het eigenlijk?
Kunstleer  ( ook wel imitatieleer, nep-leer, skai) is een imitatie van leer.  die bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel. In de kunststof wordt een tekening en structuur gedrukt die lijkt op de structuur van een soort leer. Kunstleer heeft vele voordelen t.o.v echt leer. Het is niet alleen diervriendelijk, maar het laat ook geen vocht door, is erg gemakkelijk in onderhoud, is erg gemakkelijk om schoon te maken en is erg goedkoop. Maar er zijn ook nadelen. Het is vaak veel minder duurzaam dan echt leer, en in veel gevallen kan het zeer “ plastic” ogen en aanvoelen. Het houdt ook erg veel warmte vast wat in de zomermaanden knap vervelend kan zijn.
Kunstleer is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel. Vervolgens wordt op het kunststof een structuur gedrukt die lijkt op de structuur van een bepaald soort leer.
Kunstleer wordt veel gebruikt bij de productie van meubels zoals stoelen of bankstellen, maar ook voor veel handtassen, jassen of schoenen wordt er gebruik gemaakt van kunstleer. Ook kunstleer is er in verschillende soorten. Tegenwoordig zijn er veel kunstleren die een ademende werking hebben en moeilijk van echt leer te onderscheiden zijn. Dit zijn de kunstleren die vervaardigd zijn uit polyurethaan met een microporeuze structuur. Kunstleer soorten die geen vocht opnemen zijn veelal vervaardigd uit PVC of een combinatie van PCV en polyurethaan. Heel veel “ vegan” schoenen die worden aangeboden bestaat uit dit kunstleer. Maar hebben zelden tot nooit een verschil met goedkopere schoenen bij bijvoorbeeld Schoenenreus. Sommige vegan stores hanteren wel extra duurzaamheid, bijvoorbeeld door schoenen aan te bieden die zijn gemaakt uit gerecyclede materialen. Maar verder lijkt alles gewoon op elkaar. Het is diervriendelijk, en daarom kan het worden verkocht als VEGAN. Met vegan-prijskaartjes.
Goed, kunstleer is dus anders gezegd wel diervriendelijk, maar minder duurzaam. Daar heb ik dan alweer meteen een dilemma te pakken omdat ik ook zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk wil leven. Er zijn gelukkig steeds meer oplossingen. Zoals een vegan schoen die geheel is gemaakt uit duurzame, milieuvriendelijke en veganistische materialen. Na een zoektocht kwam ik op verschillende webwinkels terecht. Ik heb contact gezocht met diverse leveranciers om een paar te mogen testen en reviewen. Maar ik kreeg afwijzing na afwijzing en sommigen lieten niets meer horen. Na de zoveelste afwijzing besloot ik om zelf van mijn opgehaalde verjaardagsgeld “ in te gaan leggen”. . Want ik was inmiddels erg benieuwd, nieuwsgierig en enthousiast geworden over deze veganistische schoenen. Ik kwam terecht bij www.veganwear.nl. Deze webwinkel heeft echt een enorm groot assortiment. Ik mocht tegen fikse kortingen drie paar uitzoeken om te gaan testen. Ik heb ze dit keer dus niet gratis ontvangen. Ik heb er zelf een behoorlijk fiks bedrag bij moeten leggen ( zeg maar dag tegen je verjaardag-centjes! ) Ik ben ermee aan de slag gegaan.

DE ENKELLAARS “ TERRY BLACK”

De “ gorgious” enkellaarsjes waar ik als een blok voor viel, is het het merk TERRY BLACK. . Deze laarsjes zijn van boven gemaakt van een diervrije synthetische microfiber camouflagestof. De rits aan de zijkanten zijn nikkelvrij. De binnenzijde ( voering) van de laars bestaat uit 100% katoen. De zool is gemaakt van thermo rubber. De zool zorgt voor een uitstekende grip dankzij het gevormde loopvlak, waardoor de voet verder wordt geïsoleerd van de strenge wintertemperaturen.De binnenzool is gemaakt van geschuimd natuurrubber zonder toevoegingen en met katoen met Aloë Vera en actieve kool. Dit is allemaal ook nog eens uitneembaar zodat je het kunt wassen.  Ze zijn tevens waterafstotend. Het koolprofiel heeft erg veel grip. 
 
Er zit een erg leuke gesp aan de schoen, Ze zijn in het bijzonder geschikt voor de herfst en wintermaanden. Dankzij het model passen ze eigenlijk overal goed onder. Of je nu een lange of korte broek draagt, een jurk of rokje, deze stoere boots passen overal onder. De schoenen kosten € 139 euro per paar.  Ze zijn te bestellen via deze bestellink
 
HOE ZITTEN EN LOPEN ZE?
Laat ik eerst beginnen met de opmerking. De camouflagestof vond ik nogal rommelig afgewerkt. 
 
De uiteinden rafelen waardoor ik denk dat dit heel snel verder zal rafelen. 
Dit mocht van mij wel iets netter worden afgewerkt. Alles is in het begin super-stroef.Het katoen dus ook, het is vrij stug. . Er is overigens een goede reden te bedenken voor deze niet al te nette afwerking. Alle schoenen die je bij www.veganwear.nl kunt kopen zijn handgemaakt. Het maakt ieder paar weer uniek, en niet perfect. 
 
De pasvorm is prima, ik was erg blij dat ze goed pasten. De binnenzijde van de schoen is ook allemaal iets stugger dan conventionele schoenen. Maar als je goede sokken gebruikt, heb je daar geen last van. Ze voelen stevig aan, ze sluiten erg goed aan op je voet. Het lopen was voor de eerste meters even wennen maar dat is met elke nieuwe paar schoenen. Ze zitten lekker! En zijn met recht “ stevige stappers” te noemen! Wat ook fijn is, is dat je deze boots niet vooraf hoeft te bewerken met een spray. Je kunt er meteen op weglopen. 
De geur van de laarsjes is ook wat vreemd te noemen. Het stinkt gelukkig niet, integendeel, het is best een aangename geur. Maar het is wel even wennen. Zeker als je leer gewend bent. De gehele schoen voelt voor mij zeer stabiel, solide en stevig aan.
Ik was aanvankelijk bang, dat ik schuurplekken of blaren op zou gaan lopen door het stugge materiaal, maar het grappige is, dat ze juist heel soepel lopen!!!!!Het materiaal LIJKT  dus erg stug aan te voelen, maar dat is helemaal niet zo. Ik had dan ook nergens last van tijdens mijn eerste paar uur lopen op deze laarsjes. Sterker nog, ze lopen super lekker. De schoenen zijn niet zwaar. Dit loopt dan ook echt een stuk lekkerder!
Vooral de zool vind ik geweldig. Dit geeft erg veel grip als het bijvoorbeeld glad is buiten of door de sneeuw. Bij nep-leren schoenen heb je vaak “ zo’n plastic” idee bij je schoenen. Deze boots geven je dit gevoel totaal niet, het “ lijkt” echt ontzettend veel op gewone leren boots. Mijn eindoordeel: SUPER LAARSJES! Ben er zeer blij mee, alleen had ik graag een betere afwerking gezien van het stof. 

ENKEL LAARSJES BLINE BLACK

Omdat ik niet altijd stoer en casual wil zijn, maar ook eens chic en elegant, koos ik voor deze laarsjes. Ik was erg nieuwsgierig. Omdat ik eigenlijk nooit echt op “ hakken” loop. Vanwege een heup-probleem kan ik er niet lang op lopen. Ik draag dan ook alleen hakken bij speciale gelegenheden of als ik weet dat ik niet veel hoef te wandelen. 😁 Deze laarsjes zagen er echter wat mij betreft zeer solide uit. En durfde het daarom wel aan om ze te bestellen. Ondanks dat de hak voor mijn standaarden vrij hoog is. 
De bovenkant is gemaakt van ecologische microvezel ( Oeko-Tex gecertificeerd) en de voering bestaat net als mijn stoere boots uit een ademende en anti-allergene microvezel. De binnenzool is gemaakt van geaggiomereerd karton En de zool bestaat uit 100% rubber. Deze enkellaarsjes worden ecologisch en CO-2 neutraal geproduceerd, dus ook zeer milieuvriendelijk. 
De laarsjes vallen vrij smal. Ze zijn er trouwwens ook in de kleuren blauw en bruin. Het materiaal is opvallend soepel, wat echt erg prettig is bij het aantrekken. Ze hebben aan de binnenzijde een nikkelvrije rits. Dus geen gehannes en getrek aan de laars om je voet erin te wurmen. Ze kosten € 119 euro per paar. Je kunt ze bestellen via deze bestellink 
HOE ZITTEN EN LOPEN ZE?
Ik was er al bang voor, maar helaas….deze schattige laarsjes waren te smal voor mijn ” kamerbreed-tapijt-kolenkachel-voeten” Tenminste, mijn rechtervoet die altijd heel vervelend is. De laarsjes vallen echter wel supersmal, dus leef je net als ik op brede voet, dan moet je daar wel rekening mee houden. Ik vond het zo vreselijk jammer, want OOOH, wat zijn deze laarsjes LEUK!
De rits gaat soepel. De binnenzijde is echt heel erg netjes afgewerkt. De stof voelt zeer prettig aan. Ik kon wel met mijn linkervoet in het laarsje komen, en dat zat voor mij ook al behoorlijk krap, maar ik kon voor deze test wel even goed beoordelen hoe het ” binnen-gevoel” was. Echt heel fijn, geen stugge of harde delen waar je je huid op kapot loopt.
De  hak was voor mij prima geweest qua hoogte. Je staat stabiel op je benen, het wordt geen wagel-de-wagel eendenshow. De hak is vrij stabiel. Kortom…ik baal ervan dat ik ze moet retourneren. Ook een nog grotere maat zou voor mij niet werken, omdat ik dan zal struikelen over mijn eigen schoenen….BOEHOE!
Heb jij geen last van grote. grove en brede voeten, dan kun je met een gerust hart deze bestellen. Ze zijn werkelijk prachtig en maken iedere outfit compleet. Perfecte laars, mooie stof, erg elegant, loopt goed en stabiel De laarsjes zijn overigens vederlicht!!!!!

SNEAKERS VEGA

Uiteraard wilde ik ook een veganistisch paar sneakers testen. Ik koos voor een instap-sneaker van het merk VEKA. Deze sneakers zijn gemaakt van ananasleer. De Piñatex vezels zijn een bijproduct van de ananasoogst waardoor er geen extra land, water, mest of bestrijdingsmiddel gebruikt hoeft te worden om het te produceren. Het is dus niet alleen een mooi en diervriendelijk alternatief voor leer, maar het gaat ook nog eens verspilling tegen. Hiermee is het dus een erg duurzaam product. Daarnaast zorgt het ook voor extra inkomen voor ananasboeren en creëert het meer arbeidskansen voor landen waar de ananas groeit.Piñatex kan gebruikt worden voor schoenen en tassen, maar ook voor meubels en bijvoorbeeld autobekleding. Het heeft vele voordelige eigenschappen, het is namelijk sterk, zacht, licht, flexibel, het ademt en het kan makkelijk bedrukt worden.
Niet alleen zijn deze vegan heren en damesschoenen van een duurzaam en natuurlijk materiaal gemaakt. Ook sluiten de schoenen aan bij de laatste modetrends. Deze tijdloze vegan sneakers zijn uitgevoerd als unisex model en zijn zodoende geschikt voor mannen en vrouwen. Ze gaan bijvoorbeeld tot maat 46.
De zool is gemaakt van 100% rubber. De zool geeft ook een grof profiel voor een goede grip. De binnenzool is gemaakt van geaggiomereeerd karton. Deze kun je niet uitnemen. De buitenkant is dus zoals reeds geschreven van ananasleer. De instap-sneakers kosten € 119 euro per paar.  Je kunt ze bestellen via deze bestellink 
HOE ZITTEN EN LOPEN ZE?
Al meteen bij het instappen werd ik hier zo ontzettend vrolijk van! Wat zijn dit heerlijke alternatieven voor de conventionele sneaker! Dit is echt helemaal ” mijn ding!”
Het elastische tussengedeelte werkt perfect, en gaat prima mee met je voet, zodat je echt supersnel in je schoen kunt glippen. Geen geveter, gewoon lekker direct schoenen aan je voeten hebben, ik hou ervan!
Het ananasleer is echt een uitvinding. Het geeft de schoen niet allen de bekende ” leather-look” maar het loopt ook super soepel. De hiel is ook zacht, zodat je geen blaren oploopt. De pasvorm moet dan wel goed zijn. Voor mij zitten deze sneakers als gegoten, alsof ze voor mijn voeten zijn gemaakt. Ze sluiten perfect aan op mijn voet.
De zool is behoorlijk stoer. En het profiel erg gripvast. Dat is echt heel erg fijn als je laminaat in huis hebt liggen ! Ook ideaal natuurlijk, om door de sneeuw te stappen of als het glad is buiten.
De binnenzijde is ook perfect afgewerkt in deze schoenen. De zool is zacht, ook al lijkt het ook hier weer dat het erg stug is. Maar het lijkt, alsof je op wolkjes loopt. Ze lopen niet verzwaard. De schoenen zijn niet zwaar.
Kortom: GE-WEL-DIGE sneakers! Ze staan leuk , lopen hemels en het geeft je echt een bijzonder gevoel, om op hele bijzondere sneakers rond te wandelen!

WAT VIND IK ERVAN?

Ik moest echt even over mijn teleurstelling heen slikken om de schattige BLINE laarsjes te moeten retourneren, maar het was het risico. Ik was er bang voor, maar had goede hoop. Maar op één schoen kan ik niet lopen. Ik vind de andere twee paren werkelijk geweldig en ik kan dan ook erg moeilijk kiezen welk paar de voorkeur te geven. Ik zet ze daarom op een gedeelde eerste plaats. Ik ga er nog heel veel kilometers plezier van hebben!

 

OPGELET!

Tot 1 Januari 2019 krijg je 5% korting OP HET GEHELE ASSORTIMENT van www.veganwear.nl !!!!!!!

De enkellaars van TERRY BLACK wordt dus geen € 139 euro, maar € 132,05

De BLINE enkellaarsjes wordt dus geen € 119 euro, maar € 113,05 

De sneakers worden geen € 119 euro, maar 113,05

* Zolang de voorraden strekkend zijn
* Je hoeft geen kortingscodes te gebruiken, de kortingsprijzen zijn overal al aangepast tot 1 Januari 2019
* Heb je vragen? Neem dan contact op met de klantenservice van www.veganwear.nl
Notificatie: Ik heb deze paren schoenen met een fikse korting mogen bestellen. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten, ook niet via kortingsacties. Dit review is onafhankelijk geschreven. Bij deze wil ik www.veganwear.nl hartelijk danken voor de kortingen. 

6 Reacties op “Vegan schoenen….wat is het, en is het WAT?

 1. Nou ben ik wel benieuwd hoe zweterig al die kunststof schoenen zijn? Zeker als je snel last hebt van zweetvoeten lijken synthetische schoenen me een bron voor recidiverende schimmelinfecties.

  • Hai,
   Ook ik vroeg me dit af. Maar tot nu toe heb ik geen centje last van zweterige voeten. Het is allemaal goed lucht-doorlatend. Warme groet!

 2. Of schoenen echt mooi staan bij alles is niet aan de schrijfster maar is een puur persoonlijke smaak. Over objectiviteit en neutrale houding gesproken. Z´n goede website als deze zou hierdoor helaas veel schade kunnen oplopen.

 3. Hoi

  Daar kan ik antwoord op geven wat betreft de pinatex schoenen,heb zelf een paar hoge schoenen van dat materiaal van het merk Nae.
  Ze lopen geweldig,zijn vederlicht en sterk én je krijgt er geen zweterige voeten in.
  Mijn zoon loopt al meer dan 1 jaar op vega sneakers van het merk Veja,ook hij is helemaal tevreden!

  Groet Anna

 4. Je kan ook je eigen schoen/laars wolvilten. Niet vegan, maar de wol is van de schaap die heerlijk nog in de wei loopt. Lekker warm en goed isolerend vermogen.

 5. Top dit! Bedankt voor de revieuw. Ik ben sinds kort erg bezig met duurzaamheid en ‘dier vrije’ producten. Dus ik ga snel eens een kijkje nemen op de site 👍🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *