Vegan steak! Dat maak je gemakkelijk zelf!!!!

Vraag een vleeseter wat zijn meest favoriete stukje vlees is en je hoort “ STEAK! “ Een steak is een verzamelwoord voor allerlei luxere baklappen, lendelappen, ribeye en biefstuk. De benaming is overgekomen uit Amerika waar het rundvlees anders gesneden wordt en veel wordt verkocht onder deze benaming. Voor de vegetariërs en veganisten zijn er plantaardige alternatieven Helaas zitten er in deze alternatieven enorm veel additieven. Hierdoor kunnen de hoeveelheden suikers, vetten en zout enorm oplopen, waardoor het wel een plantaardig alternatief is, maar geen gezonde.

MIJN VEGANISTISCHE STEAK


WAT HEB JE ALLEMAAL NODIG?
- 450 gram geweekte / gekookte kikkererwten uitgelekt
- 250 gram biologische of homemade tomatenpuree
- een koffiekopje edelgist
- een klein koffiekopje psyllium vezels
- twee eetlepels MO’S FINEST CHEEZY MIX
- een eetlepel MO’S FINEST VEGGIE MIX
- een eetlepel tijm
- een eetlepel oregano
- een snufje keltisch zeezout
Voor de marinade:
zwarte knoflook puree of andere opties ( zie hierboven)
Gooi alle ingrediënten in de keukenmachine en maal dit tot een fijne , stevige massa / bal. Maak een platte plak van ongeveer 3/4 cm hoog, en snij deze in vier stukken. Besmeer de stukken met de zwarte knoflook puree. Laat een ” erwtje” zuivere kokosolie in een anti aanbak koekenpan smelten en leg er twee steaks in met de besmeerde kant naar onderen.
Besmeer de ongemarineerde kant met zwarte knoflook, en keer de steaks steeds even om, tot ze mooi zijn gegaard en de gewenste kleur hebben gekregen.
That’s all! Klaar zijn je vegan-steaks! De smaak is erg goed, en er is een echte vlees-bite! De steaks zijn mals. Ik heb de steaks ook aan een paar echte vleeseters laten proeven en allen vonden ze de smaak erg goed en de textuur lijken op de vlees-variant. Een mooier compliment kon ik niet wensen!
De steaks zijn niet alleen zeer smakelijk, maar ook gezond. Er zijn geen kunstmatige of andere gekke additieven aan toegevoegd, alleen pure en voedzame ingrediënten. Dankzij de toegevoegde vezels zijn de steaks ook zeer geschikt voor mensen die weinig tot geen vezels eten.
Je kunt de steaks eten op ieder moment van de dag, bijvoorbeeld bij het ontbijt ( ja, echt!) bij de lunch of als onderdeel van een warme maaltijd. De steak kun je ook eten op brood. De steaks zijn zeer voedzaam, maar zijn niet volwaardig aan een vervanging voor een echte steak. Daar mist het vitamine B12 en D3 voor. Eet je deze steaks dus vrij veel ter vervanging voor vlees, dan kan dit prima, maar zorg wel voor een goede aanvulling van B12 en D3, bijvoorbeeld via suppletie.
Wat knap bedacht Monique!
Is die zwarte knoflook echt nodig qua smaak?
Dit recept ga ik zeker eens proberen, dankjewel.
Ik denk dat de zwarte knoflook eerder bedoeld is om een knapperige donkere korst te creëren?
ook, maar ook voor veel smaak!
ik zou het wel doen. Het is echt een goede smaakmaker en ook geeft het een leuk korstje.
Is dit product ook geschikt om in te vriezen? Zo ja dan als vers product of eerst gebakken?
Halo Monique,
Kun je ook vertellen wat er in de Mo mixen zit of zijn er alternatieven? Ik kan ze nergens krijgen en moet op zoek naar een alternatief.
Alvast bedankt