Vegan ” worst” broodjes op een stokje

In Amerika zijn ze ongekend populair: ronde worstenbroodjes op een stokje.  Dit zijn ronde worsten, omhuld in een jasje van deeg met een krokante korst. Ze worden meestal gebakken in een soort dik bladerdeeg, wat een vrij bros en knappert effect geeft In Amerika worden deze ” sausages om a stick” veel gebruikt tijdens een BBQ. Ze zijn meestal gemaakt van gehakt.

Ik bedacht een heerlijke, gezonde, veganistische variant op deze sauseges on a stick. Ik kwam op het idee tijdens een verjaardagsfeestje bij Amerikaanse vrienden, die de traditionele sausages on a stick speciaal voor de gelegenheid hadden gemaakt. Dit moet ook gezond en vegan maakbaar zijn, dacht ik. Ik ben meteen thuis in mijn keukentje aan de slag gegaan en het eerste idee wat ik in mijn hoofd had lukte meteen!

Ze zijn lekker pittig gemaakt met verse gemengde kruiden ( mixen of afzonderlijke ) Als deegje heb ik één van mijn melen-mixen gebruikt. Deze keer met noten, zaden en pitten om de korst een lekkere bite te geven.. Je kunt iedere gewenste kruidenmix gebruiken, of afzonderlijke kruiden die jij lekker vind. Ik heb zelf twee kruidenmixen van JONNIE BOER gebruikt ( BAHARAT en AL-ANDALUS ). Deze zijn zowel mild als pittig wat elkaar goed aanvult in het deegje.

Het vlees wordt vervangen met tempeh. KLIK HIER om daar alles over te lezen.

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:

  • 175 gram gemengde, ongezouten, ongebrande noten
  • 200 gram zonnebloempitten
  • 75 gram pompoenpitten
  • 125 gram havermout
  • warm water
  • drie eetlepels BAHARAT kruiden ( of andere kruiden)
  • twee eetlepels AL ANDALUS kruiden ( of andere kruiden )

VOOR DE VULLING:

  • 250 gram tempeh ( blok)
  • Aminos of soyasaus

EXTRA NODIG:

  • houten of bamboe stokjes

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 195•C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij de blok tempeh in vierkante repen / blokjes. Dooi ze in een kom en schenk een beetje sojasaus er overheen, laat kort marineren. Maal alle pitten / noten/ mout in de blender tot meel. Meng de kruiden erdoor. Voeg steeds kleine beetjes warm water toe en kneed, tot er een stevige deegbal is ontstaan. Vouw steeds wat van het deeg om een stukje tempeh en rol goed tussen de handen. Leg op de bakplaat en bak in ongeveer 25-35 minuten gaar. Keer ze tussentijds even om. Steek voorzichtig de stokjes in de worstenbroodjes.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *