Veganistisch en suikervrij….de ijstrend van 2017…kloppen de claims?

Op dit moment van schrijven ( April 2017) staat de zomer weer voor de deur. IJS is daar onlosmakelijk aan verbonden. Ijs hoort bij de zomer, de zomer hoort bij ijs.  Ieder jaar herinneren we ons eerste ijsje van het jaar. IJs-salons zijn weer geopend en doen dankzij het vroege lekkere voorjaarsweer al goede zaken, de ijs karretjes rijden weer door de straat. En dan weten we: de zomer is in aantocht! 

Ieder jaar zien we ook erg veel nieuwe ijssoorten  in de supermarkt. Dit jaar lijkt het veganisme en “ gezond ijs” centraal te staan. Da’s nu niet zo gek, want er lijkt een grote markt te liggen voor hippe, gezonde trendy ijsjes. Dit zou komen door de zachtere winters en de meer snikhete zomers.  Mijn mailbox explodeert altijd zodra er weer een nieuw soort ijs in het diepvriesvak ligt in supermarkten. Dit jaar lijken er drie uit te springen. Deze drie heb ik onder de loep genomen. Is het werkelijk gezonder ijs? En heeft het meerwaarde voor de gezondheid? 

De drie soorten die ik ga beoordelen zijn:

– Professor Grünschnabel

– Koupe

– Trader’s Joe ( Aldi) kokosijs naturel

IMG_0577

PROFESSOR GRUNSCHNABEL

Een beetje vreemde naam, dat zeker. Het grappige is dat het bedrijf gevestigd is in Alkmaar. Het ijs wordt op zijn Engels verkocht en gepromoot. Dit is waarschijnlijk omdat het ijs ook in België, Duitsland, Zweden en Frankrijk wordt verkocht. Zij onderscheiden zich volgens henzelf omdat:

– het natuurlijk en plantaardig ijs betreft

– het vrij is van synthetische geur, kleur en smaakstoffen en vrij van conserveringsmiddelen

– het vrij is van gluten, lactose en soja

– het ijs geschikt is voor vegetariërs, veganisten en halal/kosher/parve

Er is nog meer te melden over de ingrediënten. Volgens de fabrikant worden deze gehaald uit het buitenland, maar grotendeels ook gewoon uit Nederland. Het fruit wordt direct ingekocht bij Nederlandse fruithandelaren. Daarbij wordt rekening gehouden met de seizoenen, voor optimale rijping. Het vers ingekochte fruit wordt direct verwerkt om de optimale smaak te behouden. De kokosmelk wordt geïmporteerd vanuit Azië. Omdat er louter wordt gewerkt met 100% natuurlijke ingrediënten, is de carbon-footprint van het ijs lager dan koemelk-ijs. 

Er zijn zeven smaken. In de supermarkt vinden we er gemiddeld vier of vijf. Ik vond er drie bij AH. Ik heb de CHOCLATE” met vanille en sinaasappel beoordeeld. 

Wat zit erin?

WATER: dat is het hoofdbestanddeel. Dit ijs bestaat anders gezegd voor het grootste deel uit water. Je kunt je nu afvragen, hoe het dan kan, dat dit ijs geen waterijs is. Lees even verder….

KOKOSMELK 35% :  kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt ( en kennen we dit als kokosrasp) en overgoten met heet water. Als je dit gaat filteren in een kaasdoek en knijp je dit goed uit, dan heb je kokosmelk. Kokosmelk bevat veel calorieën en verzadigd vet. Dat kan variëren tussen de 20 en 25%. Kokosmelk komt dus niet van nature voor in de kokosnoot, het wordt GEMAAKT. Kokosmelk bestaat voor 12,7 – 25,3% uit vaste stoffen en heeft een gemiddeld vetgehalte van 10%. Kokosmelk bestaat dus uit kokos en water. De 35% in dit ijs wordt vermengd met water. 

SUIKER: jammer. Het is het derde ingrediënt, wat betekent dat het voor een zeer groot deel bestaat uit geraffineerde ( en dus natuurlijk??????) suiker.

CACAO 3,5% :  onbekend waar deze cacao vandaan komt. Mijn vermoeden is gewoon industrieel. 

SINAASAPPELSAP 2%: geen verdere informatie, ik neem aan dat het niet om een concentraat gaat. Maar industrieel is sap ook nooit vers. 

DEXTROSE: = gewoon ( druiven) suiker

INULINE: alles over inuline kun je lezen, door hier te klikken.

VANILLE: tja. Vanille. En daar moeten we het mee doen. Als het 100% bourbon zou zijn, zou dat zijn vermeld. Een vaag vlak dus. 

AGAR AGAR: werkt als stabilisator in het ijs.

PECTINE: ook een stabilisator in het ijs.  ( klik hier voor meer informatie)

JOHANNES BROODPITMEEL: bindmiddel en stabilisator  ( klik hier voor meer informatie)

XANTAN GOM: verdikkingmiddel en stabilisator  ( klik hier voor meer informatie)

GUARGOM: voor meer volume en stabilisatie. 

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

Per 100 ml ijs bevat het:

137 kcal

5 gram vet waarvan 5 gram verzadigd vet

22 gram koolhydraten waarvan 19 gram ( !) suikers

1,43 gram eiwit

Aardig wat suiker en verzadigd vet dus. Als je een kommetje ijs op hebt gegeten heb je zo’n 40 gram suiker mee gegeten en zo’n 11 gram verzadigd vet. Dat is erg veel. Wat ik wel een pluspunt vind, is dat er inderdaad veel natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt Op de suiker na. . Er is echter wel een flinke “ cocktail” aan stabilisatoren nodig geweest om dit ijs tot een consumptie ijs te verkrijgen. Ik vind het extreme suikergebruik in dit ijs ook jammer en onnodig. Stevia had een erg leuk alternatief geweest. 

Nog een fijn detail vind ik dat ze ook erg veel uit Nederland halen. Dit ijs krijgt daarom van mij een klein zesje. Per 500 ml kost het ijs 5,25, pittige prijs!

17425972_1412941788726918_6374774621297959002_n

KOUPE

Het lijkt een trend om hippe namen te verzinnen voor al dat hippe ijs. KOUPE is bedacht door een 43-jarige ondernemer, Jaco Pieper. Hij is drie jaar bezig geweest om een ijssoort op de markt te zetten die voldoet aan de grillen van de gezonde trend. Dus: minder vet en minder suiker.  Het ijs is verkrijgbaar bij Jumbo, later dit jaar ( vanaf Mei 2017) volgen Dirk en Dekmarkt, AH waarschijnlijk later dit jaar. 

Het is een ijs, wat is gebaseerd op wei-eiwitten. Daarnaast zijn er extra vezels toegevoegd. Als we het ijs moeten vergelijken met gewoon consumptie ijs als Ben &Jerry’s en Magnum, dan scheelt het een kwart in suikers. Deze vergelijking wordt in de media/promoties erg veel gemaakt. Ik vind dit een beetje een appel met peer vergelijking. Kies ijs wat het meest rijk is aan meuk en suikers en je kunt een prachtige vergelijking trekken. Want echt heilig is KOUPE ijs nu ook weer niet, daarover later meer. 

Wat is bijzonder aan dit ijs? Volgens de fabrikant is dit ijs verantwoord. Dit zou komen omdat:

– een portie ( daar verstaan zij 100 gram onder)  KOUPE ijs meer eiwitten zou bevatten dan drie eiwitten. En zelfs meer vezels dan 100  gram broccoli.

– een portie ( 00o 100 gram in dit geval) KOUPE veel minder suikers zou bevatten dan ander ijs. 

Schermafbeelding 2017-04-14 om 09.15.53

Bovenstaand tabel laat een vergelijking zien in eiwitten, vezels vetten en suikers. Natuurlijk komen zij er het meest beslagen uit, wat logisch is als je het met andere ijsmerken vergelijkt die A: anders zijn samengesteld, bijvoorbeeld met volle room en melk, en B: veel toevoegingen hebben zoals chocolade, noten, en rozijnen. Deze vergelijking is dan een beetje een eigen vlag op de hoogste wimpel trekken. Vergelijk bananen/melk ijs dan ook met ander bananen/melk ijs en niet met een magnum die knal-vol chocolade, room enz zit. Deze bovenstaande tabel plak ik dan ook gewoon aan mijn kont 😉 Leuke marketing. 

Ik beoordeel de banaan smaak.  Wat vinden we daarin?

MELK: wordt niets vermeld over vol, halfvol of magere melk. Gewoon melk. En daar moeten we het mee doen. Na wat spitwerk kwam ik erachter dat er volle melk is gebruikt. Beetje omslachtig en onhandig voor de consument om eerst heel internet af te moeten speuren om erachter te komen of het nu om volle, halfvolle of magere melk gaat. 

BANANEN 20% : da’s aardig veel. Maar gaat het om enkel gepureerde bananen of geconcentreerde pulp? Dat is de vraag. 

WEI-PROTEËINE ( isolaat) :  Wei ( of Whey)  ontstaat wanneer melk door een filter wordt geperst met als doel kaas te maken. Hetgeen dat achterblijft in het filter wordt gedroogd en zo ontstaat whey-poeder. Dit poeder bestaat uit vet, koolhydraten in de vorm van melksuiker (lactose), en 30 tot 90 procent eiwitten. Tegenwoordig heb je veel verschillende whey-eiwitsoorten. De meest bekende zijn whey-concentraat, -isolaat en -hydrolisaat.. whey-isolaat ondergaat  een extra bewerking. Deze extra bewerking gaat niet ten koste van de opname door of de eiwitsynthese in de spieren. De eiwitten worden tijdens de spijsvertering afgebroken tot kleine eiwitten en aminozuren. Het maakt niet uit of dit proces nu plaatsvindt tijdens je spijsvertering of in de fabriek waar de whey geproduceerd wordt. Toch bestaat er wel een duidelijk verschil tussen whey-concentraat en -isolaat: whey-concentraat heeft meer gezondheidsvoordelen dan whey-isolaat. Whey-concentraat bevat namelijk meer bioactive peptides dan whey-isolaat en -hydrolisaat. Deze bioactive peptides hebben een positieve invloed op de spijsvertering, het immuunsysteen en het zenuwstelsel [1]. Verder bevat whey-isolaat meer eiwitten per 100 gram dan whey-concentraat. Dit kan mogelijk interessant zijn voor mensen die willen afvallen. Er is in dit ijs voor isolaat gekozen voor de vele extra eiwitten te kunnen claimen. 

POLYDEXTROSE: een in-water-oplosbaar synthetisch polymeer op basis van  glucose ( dextrose) Het heeft een lage calorische waarde (ongeveer 1 calorie per gram) en wordt gebruikt als vervanger van suiker in bijvoorbeeld koolhydraat-arme voeding. . Het heeft niet de zoetheid van suiker maar kan gecombineerd worden met hoogintensieve synthetische zoetstoffenzoals cyclaamzuur of natriumcyclamaat. Er is ook een in-water-oplosbare vorm, waarin de ketens onderling zijn verbonden, dit wordt erg veel gebruikt ter vervanging van meel en bloem, of een ander zetmeel. We komen polodextrose dan ook veel tegen in dieetvoeding en “ light” voedsel. ( als je dat laatste tenminste voedsel mag noemen) In dit ijs wordt het voor meerdere doeleinden gebruikt, als zoetstof en voor volume. 

XYLITOL: lees alles over xylitol, door hier te klikken.

FRUCTOSE: lees alles over fructose, door hier te klikken.

VANILLE-EXTRACT: altijd weer beter dan synthetische aroma’s die zijn gemaakt van vanilline.

EMULSIFIER: een stabilisator. 

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

Per 100 gram ijs bevat het:

163 kcal

2,4 gram vet waarvan verzadigd 1,7 gram

21 gram koolhydraten waarvan suikers 11,2 gram

8 gram dieetvezel

12 gram eiwitten

Duidelijk is dat dit ijs bomvol zit met eiwitten en vezels. Echter zijn deze dus wel gewoon toegevoegd. Het is erg veel, zoveel dat ik mijn vraagtekens er een beetje bij zet. Dit ijs is voor fanatieke sporters onder ons geschikt, maar de gewone consument? Die lepelt per portie van 200 gram ( een bakje) wel heel erg veel eiwitten in één keer naar binnen ( gemiddeld 24 gram) Daarnaast zien we dat ook dit ijs erg veel suiker bevat en het bijvoorbeeld het eerder besproken professor Grunschnabel ijs nauwelijks ontloopt. Maar ook gewoon consumptie ijs bevat bijna gelijke suikers per portie. Hertog bananasplit ijs, waaraan zelfs ook heel veel extra’s als chocolade en karamelsaus aan is toegevoegd bevat 17 gram suikers per portie. Het scheelt dus wel, maar schrikbarend veel is dit nu ook weer niet. Bovendien worden ook in KOUPE ijs gewoon suikers toegevoegd, en is het ijs niet lactosevrij. Dit ijs krijgt van mij nog geen vier. Veel marketing en misleiding, waar eigenlijk stiekempjes maar weinig echt waar is gemaakt. Zeker gezien de prijs: 4,99 per 500 ml. 

IMG_0584

TRADER JOE’S KOKOSIJS ( ALDI)

Aldi besloot enige tijd geleden om in zee te gaan met TRADER JOE’S. Dit is een Amerikaanse onderneming die in Amerika niet onbekend is. Ze bezitten diverse winkels over heel USA, en verkopen een diversiteit aan duurzame, natuurlijke producten

348s

. Best wel fijn dus, dat Aldi dit ook voor Nederland bereikbaar maakt en vooral: tegen hele leuke prijzen. Per pot van 500 ml betaal je 2,49 Zeker vergeleken met de eerder besproken ijsvarianten is dit natuurlijk een waanzinnig groot prijsverschil te noemen. 

Er zijn ook twee soorten kokosijs verkrijgbaar onder dit merk. Naturel, kokosijs en chocolade kokosijs. Beiden lactosevrij. Het gaat om gepasteuriseerd ijs. Ik beoordeel de naturel variant, wat treffen we daarin aan?

KOKOSMELK 77%: opvallend is dat Trader Joe’s heeft gekozen voor de andere samenstelling. In plaats van water laten zij dit ijs voornamelijk bestaan uit kokosmelk ( gepasteuriseerd)

SUIKER: ai. Grote misser. Dit is bestaat voornamelijk uit suiker.

KOKOSVET: kokosolie

GLUCOSESTROOP: zeer geraffineerde suiker, geeft het ijs meer smerigheid

MONO DIGLYCIRIDEN VAN VETZUREN: emulgatoren

JOHANNES BROODPITMEEL: verdikkingsmiddel

NATRIUMALGINAAT: natriumzout van alginezuur

GUARPITMEEL: verdikkingsmiddel

CAROGEEN: kleurstof

NATUURLIJK AROMA: zie mijn artikel

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

Per 100 ml ijs bevat het:

182 kcal

11,6 gram vet waarvan 10,4 verzadigd ( !!)

18,8 gram koolhydraten waarvan 17 gram suikers

Pittige ingrediëntenlijst en daardoor ook een pittige voedingswaarde. Er is helaas-pindakaas enorm met suiker gestrooid in dit ijs, waardoor je per portie gemiddeld 35 gram binnen krijgt. Maar daarnaast geeft het ook enorm veel verzadigd vet. Dit komt, omdat is gekozen voor kokosmelk als basis, in plaats van bijvoorbeeld water of melk. Het ijs is goedkoop, en dat is helaas te merken. Er zijn erg veel industriële goedkopere ingrediënten gebruikt. Het maakt het ijs wel vrij van koemelk, maar daar is alles mee gezegd. Echt gezond is dit ijs niet te noemen. Wellicht erg fijn voor mensen met een heftige koemelk-intolerantie en voor de veganisten onder ons, maar onthou dat dit ijs verre van gezond is te noemen en net zo ongezond is als roomijs, slagroomijs enz. 

EINDOORDEEL ;

Voor mij springt professor Grunschnabel uit boven Koupe en Trader Joe’s ijs. PG gebruikt verse en pure ingrediënten, meest van Hollandse bodem. Het is vrij van lactose. Helaas wordt er flink met geraffineerde suiker gestrooid in het ijs wat het wat mij betreft al meteen naar de meukstapel verwijst. Hopelijk wordt dit in het ijs ooit nog eens vervangen met stevia. Koupe vind ik ijs wat draait op pure marketing. Het ijs is niet per definitie gezonder te noemen, het is verrijkt met eiwitten en vezels. Aardig veel, wat voor een gewone consument wellicht een beetje teveel van het goede betreft.  Trader Joe’s is lekker goedkoop lactosevrij veganistisch ijs, maar van deze drie de meest ongezonde.

SAM_0727

ECHT GEZOND IJS? ZELF MAKEN!

Afijn, hoe leuk de voedselindustrie het ook probeert, hoe leuk fabrikanten het doen willen laten geloven, alles wat uit een fabriek komt rollen is en blijft vrijwel altijd meuk-ijs. Ijs is helemaal niet moeilijk om te maken. Dat is juist het leuke. Je maakt echt gezond ijs in nog geen 5 minuten. Alles wat je bijvoorbeeld voor sorbetijs nodig hebt is vers ingevroren fruit en wat amandelmelk, havermelk of andere plantaardige melk. Daaraan kun je eventueel nog wat zuivere stevia druppels toevoegen, of andere lekere dingen als vanille bourbon en ceylon kaneelpoeder. Zoek je inspiratie? Klik dan snel hier !

Wees ook bewust van het feit, dat veganistisch niet meteen gezonder betekent. Zeker in zuivelvervangers wordt er erg veel gerommeld. Meer over dit onderwerp kun je lezen in mijn uitgebreide artikel.

 

2 Reacties op “Veganistisch en suikervrij….de ijstrend van 2017…kloppen de claims?

  1. Allereerst wil ik zeggen dat je een geweldige leuke site heb!
    Bij suikervrij ijs wil ik echter graag een opmerking plaats. Ik maak zelf professioneel ijs en suiker heb je nodig voor je structuur én, niet onbelangrijk, om je smeltpunt te verlagen. Omdat stevia heel veel zoeter is dan suiker kun je maar een beetje gebruiken dus heb je daarnaast vulmiddelen nodig om tot een mooi resultaat te komen. Daarnaast vind ik de smaak van stevia niet lekker en beïnvloed dus de kwaliteit. Het is denk niet voor niets dat er nog geen suikervrij ijs bestaat, zo simpel is het nl niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *