Verpakkingen en milieu, wat wel, wat niet en wat kunnen we zelf doen?

Ik let goed op waarin ik mijn levensmiddelen verpak. Ook probeer ik al jarenlang mijn plastic gebruik zoveel mogelijk te reduceren door bijvoorbeeld nooit plastic draagtassen te kopen, plastic te weigeren, mijn groente niet te verpakken in plastic, en alles zoveel mogelijk in glas te kopen. Ik ga zelfs zo ver dat mijn keuzes in producten voor een groot deel afhangen waarin het is verpakt. Een fles Andrelon shampoo komt er bij mij bijvoorbeeld niet in, ook geen biologische / natuurlijke producten die in milieu-belastend materiaal is verpakt.

Ook bewaar en verpak ik mijn homemade “ stuff” in papier en glas. Ik ben een groot fan van de papieren, ongebleekte, bruine zakken. Daarin zitten ook weer een hoop verschillen, want de bedrukte zakken bij de groenteboer zijn, hoe krom dit ook klinkt, bijna nét zo milieubelastend als plastic en zeker bedrukt kunnen papieren zakken nadelig zijn voor onze gezondheid, daarover later meer.
DSC_0525

ZO LIEF MOGELIJK VOOR MENS, DIER EN MILIEU

Hoe doe je het als de “ consumenten-leek” nu een beetje goed? Dat is tegenwoordig echt zo makkelijk niet. We doen als snel iets fout en voelen ons daardoor zelfs schuldig. Wat we erg goed moeten onthouden is dat we in ons eentje de wereld niet kunnen redden, en daar moet je dan ook niet naar gaan streven.Veel mensen denken meteen een soort milieu-activist te moeten worden als we het een beetje goed willen doen, maar dat is echt niet zo. Juist de kleinere aanpassingen kunnen in grotere getale het verschil gaan maken.Ik doe bijvoorbeeld ook wat in mijn macht ligt, om het plastic te reduceren, om zo weinig mogelijk water en stroom te verspillen, en ik fiets door het leven, in plaats van in de auto. Ik hou mijn verwarming op een behaaglijke binnentemperatuur en als ik het koud heb trek ik een trui aan.
Ik verspil zo weinig mogelijk voedsel, gebruik zoveel mogelijk ( schillen, pitten) en koop zo biologisch mogelijk in. Het zijn kleine aanpassingen die makkelijk zijn in te voeren en dus ook vol te houden. Alle beetjes helpen in dit geval echt. En je hoeft je dus niet vast te ketenen aan bomen om je standpunt duidelijk te maken.
Wees lief voor mens, dier en milieu en doe dit op jouw eigen manier. Al koop je voortaan geen plastic draagtassen meer en neem je je katoenen boodschappentas voortaan mee, dan scheelt dit enorm voor het milieu. Of gebruik voortaan geen ( plastic) rietjes meer, deze vervuilen de wereld ook dramatisch. Wil je meer lezen over de “ plastic soep”  KLIK HIER

JE EIGEN VOEDSEL VERPAKKEN EN BEWAREN

Vroeger bewaarde ik de groente zakken van de groenteboer. Daar bewaarde ik bijvoorbeeld een paar keer mijn lunch in of bewaarde mijn homemade “ stuff”  in de bekende bruine zakken.Dit heb ik geleerd van mijn oma, die zelfs de kuipjes boter omwaste en hergebruikte.  Totdat ik mij eens ging verdiepen in de samenstelling van zo’n zak. Want deze zakken worden vrijwel altijd gebleekt, en chemisch behandeld en in het ergste geval ook nog bedrukt met inkt. Die leuke logo’s van een winkel of fabrikant zijn niet zo gezond. Zeker als er vochtige dingen in zo’n zak wordt verpakt zoals vers fruit, of friet. Mijn oma verpakte haar zelf gebakken frieten ook in een krant , waar ze leuke puntzakken van maakte en aan ons gaf. Prachtig vonden we dit maar achteraf gezien was dit niet heel erg gezond….
Het gaat om de inkt die wordt gebruikt om deze logo’s op de zakken te drukken. Deze bevatten geen al te aardige stoffen voor mens, dier en milieu. Als je bijvoorbeeld op de markt een doosje aardbeien koopt wordt dit meestal in zo’n zak gedaan. Thuis zie je vaak dat de zak vochtig is geworden door de aardbeien en de afbeelding ook slechter zichtbaar is geworden. De stofjes zijn dan al op de aardbeien terecht gekomen, en je kunt dan ongewild en onwetend deze binnen krijgen.
Daarnaast worden de meeste zakken gebleekt Hoe worden deze zakken precies gemaakt?
De zakken worden gemaakt van papier. Om dit papier te verkrijgen, wordt hout bewerkt. Dit bestaat uit zo’n 65% uit esdoornhout, voor 25% uit berkenhout, en voor 10 % uit populierenhout. Om 1000 kg papier te maken is 2000 kg hout nodig. De boomschors wordt eerst 20 minuten gewassen. Hier komt stoom bij vrij, wat meteen wordt gebruikt om de machines op te drijven. De schors wordt vermalen tot snippers. Het houtpulp worst vervolgens gewassen en een paar uur gekookt in grote cilinders in een temperatuur van 158•. Na het koken gaan ze in een grote oven die op 1000* staat. Hierdoor komen er chemische stoffen vrij, en een vloeibare, zwarte lava. Dit stroperige goedje wordt verder gebruikt om stoom te maken. Het pulp wordt gewassen in een grote bezink-bak. De grotere stukken zakken naar de bodem. Daarna wordt begonnen met bleken.
Door continu bleken met chloor wordt de kleur wit. 
Dit gebeurt het meest met chloor. Zodra de kleur wit is geworden wordt het water uit het pulp gehaald. Het water wordt dan teruggebracht van 95% naar 5%. Het droge pulp wordt tot slot geplet, en het papier is geboren.
Dat chloor, dat is een erg groot probleem voor ons milieu. Dit komt in onze zeeën , rivieren, beken en meren terecht. Ook de chemische behandelingen ( zoals inkt bedrukt en aardolie )  zijn zeer belastend voor ons milieu. Je denkt dus vaak beter te doen met een papieren zak, maar dat ligt zoals je hebt kunnen lezen een stuk genuanceerder. Plastic en metaal worden gezien als het minst milieuvriendelijk. Papier en karton zien mensen als het meest milieuvriendelijk.

Uit gegevens van Milieu Centraal blijkt echter dat de totale milieubelasting van papier en plastic vergelijkbaar is. Dit heeft ermee te maken dat plastic lichter is, er is dus veel minder van nodig. Voorwaarde is wel dat het plastic gescheiden wordt ingeleverd en niet bij het zwerfafval belandt. Maar dat laatste geldt natuurlijk voor alle verpakkingsmaterialen

 

IMG_2519

WAT BETEKENT PEFC? 

Op sommige papieren zakken zien we een keurmerkje. Dit keurmerk , PEFC, is een gecertificeerd keurmerk. Door certificering kan de herkomst van hout en houtproducten uit duurzaam beheerd bos worden aangetoond. Er zijn twee keurmerken die meest bekend zijn: FSC en PEFC Beide keurmerken houden rekening met sociale , economische en milieuaspecten. Gerecycleerd papier en hout tellen bij PEFC™ en FSC® mee als duurzaam. Het FSC®-label geeft de garantie dat hergebruikte producten voor 100% gerecycled zijn. De producten met het PEFC™-label zijn samengesteld uit ten minste 70% van gerecycleerd materiaal.
IMG_2515
Supermarkt keten LIDL doet enorm zijn best om zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk te werk te gaan. Zij proberen bijvoorbeeld het plastic gebruik sterk te reduceren, en zo duurzaam mogelijk te werken . Zo zijn er in veel filialen al “ noten tappen” waar de klant zelf zijn noten in een PEFC papieren zak kan verpakken. Hopelijk volgen de andere grote ketens. AH doet zijn best maar faalt op vele andere vlakken door met bijvoorbeeld “ tappen” neer te zetten waaruit hagelslag kan worden getapt in plastic bekers Zie je zakken met een FSC en / of PEFC keurmerk, dan geeft dit dus wel de garantie dat het duurzaam is vervaardigd, maar 30% kan nog wel chemisch zijn bewerkt. 
DSC_0523

HET KAN GELUKKIG BETER

Gelukkig wordt de keuze in ongebleekt en onbewerkt papier groter. Er is een verschuiving aan de gang waar de consument zich bewuster lijkt te worden van de enorme milieuvervuiling en wat dit met de aarde doet. Ook de industrie moet hieraan gaan geloven nu regels en wetgevingen lijken te worden aangescherpt. In de supermarkten vinden we al ongebleekt verpakkingsmateriaal, en wordt er steeds meer BPA vrij plastic verkocht.
Zelf kunnen we ook inmiddels erg veel doen. De 100% recyclebare, ongebleekte en onbewerkte verpakkingsmaterialen beperken zich ten eerste niet alleen meer tot een rol bakpapier, maar inmiddels is dit assortiment behoorlijk gebroeid.  We kunnen boterhamzakken kopen, cupcake vormen, stokbroodzakken, braadzakken, en vuilniszakken. Ook wordt het steeds beter verkrijgbaar en druppelt het al bij sommige supermarkten binnen.
Het grote verschil met “ gangbare papieren zakken” en deze onbewerkte zakken is dat het naast onbewerkt ook meestal wordt gemaakt van andere boomschors, zoals sparren. Daarnaast worden deze zakken niet bewerkt met een wax wat bijvoorbeeld bestaat uit aardolie of paraffine. Als er illustraties aanwezig zijn op een zak, worden deze  vervaardigd met plantaardige inkt en de randen zijn gelijmd met niet-toxische lijmen,. De zakken bevatten daarom nooit dierlijke ingrediënten waardoor de “ die hard-vegan” deze producten ook veilig kunnen gebruiken. De zakken zijn meestal ook vetvrij, wat voorkomt dat vocht of vet doorlekt.
Op dit moment van schrijven ( 2018) zijn deze varianten voornamelijk nog via webwinkels te bestellen, en vinden we veel in de biowinkels. Supermarkten lijken warm te lopen, laten we hopen dat deze trend zich doorzet.
Ik heb zelf ook al een aardige collectie aan deze verpakkingsmaterialen. Hieronder zal ik er een aantal met jullie doornemen. Een grote marktleider is het merk “ IF YOU CARE” Zij hebben inmiddels een vrij breed assortiment. Dit merk vind je ook het meest terug in de biowinkel.
DSC_0522
Deze papieren boterhamzakken bestel ik altijd bij www.puurmieke.nl ( klik hier om direct te bestellen) Ze zijn echt geweldig. Ik gebruik ze overal zo’n beetje voor. Mijn homemade “ stuff” blijft er lang vers en lekker in. Ook bewaar ik er mijn homemade brood in. Ook gaat fruit heel goed, want de zakken zijn vetvrij. Deze zakken zijn gemaakt van Scandinavische sparren ( schors). Uiteraard niet gebleekt, vrij van vervelende stoffen en volledig composteerbaar. . Je krijgt 48 zakken voor € 4.19 Ik hergebruik de zakken gemiddeld tot 6-8 x., afhankelijk wat ik erin bewaar. Droge producten geven de zakken een langere levensduur. Voor mij zijn deze zakken echt onmisbaar geworden.
DSC_0527
Ook deze cupcake vormpjes zijn van hetzelfde materiaal als de zakjes. Ze zijn ovenbestendig tor 220 •.Omdat ze ook vetvrij zijn, hoef je ze niet in te vetten. Deze vormpjes dragen het FSC keurmerk. Je krijgt er 60 voor € 1,99. Je kunt zo ook bestellen via deze bestellink bij Puur Mieke.

DSC_0533

WASBAAR PAPIER

We kunnen het nog een stapje verder nemen. Er bestaan inmiddels ook vele leuke mogelijkheden om papier te blijven verbruiken. Dit kan o.a via wasbaar papier. Dit wordt meestal gemaakt uit 100% natuurlijke cellulose vezels. Dit maakt dit papier wasbaar, 100% herbruikbaar en recyclebaar. Dankzij de vezel neemt het papier geen smaken en geuren op, waardoor de zakken kunnen worden hergebruikt, en worden afgewassen. Dit doe je gewoon met een beetje afwasmiddel, gewoon met de afwas mee. De zakken zijn echter ongeschikt voor de vaatwasser. Geadviseerd wordt wel, om een biologisch afwasmiddel te gebruiken, deze zijn minder agressief.
DSC_0535
De zakken zijn echt superhandig. Ze zijn te gebruiken als lunchtrommel, of om allerlei zaken in te vervoeren. Ideaal bijvoorbeeld om aan kinderen mee te geven naar school.
639093367
Ze zijn er in verschillende maten, bijvoorbeeld ook in een broodzak, waar je vers brood erg goed in kunt bewaren. Het meest bekendste merk in wasbare papieren producten is ZUPERZOZIAL. Deze zijn nu nog vrij onbekend, maar www.biocareonline.nl  verkoopt aardig wat producten. Deze zak kun je via deze bestellink bestellen en de zak kost € 9,95.
IMG_2741-1200x800

SUPER BEE

Eerder heb ik al enthousiast verteld over SUPER BEE verpakkingsmaterialen. KLIK HIER OM NAAR HET ARTIKEL TE GAAN,. Ook deze vellen gebruik ik iedere dag.
RESUMEREND
Wil je graag zo milieuvriendelijk mogelijk leven, dan zijn bovenstaande opties erg fijne en nuttige opties. Ze zijn in het dagelijks gebruik enorm handig en het belast het milieu niet. Wat je verder kunt doen:
– weiger zoveel mogelijk plastic. Dank aan “ wilt u er een tasje om ?” en op de markt, waar erg veel met goedkope meuk wordt gewerkt. 
– beperk je plastic afvalberg, door zo verstandig mogelijk in te kopen. Kies voor verse, intacte producten die meestal niet zijn verpakt, of kies voor zo min mogelijk aan verpakkingsmaterialen.
– let bij papieren verpakkingen op een FSC of nog beter, een PEFC keurmerk. 
– kies zoveel mogelijk voor glas
– maak alles zoveel mogelijk zelf. Ook dit scheelt een berg aan afval. 
 DSC_0537

SUPER KORTINGSACTIE OP WASBARE PAPIEREN ZAK !!!!!

Ik mag van www.biocareonline.nl op de hierboven besproken wasbare papieren zak een korting geven van maar liefst 20% ! Je betaalt dus geen € 9,95 maar € 7,96!!!!!

  • Zolang de voorraad strekt
  • Alleen geldig met de kortingscode ” zuperzozial”
  • De actie loopt van 16 Oktober tot 20 Oktober 2018
  • Lukt het bestellen niet? Neem dan even contact op met de klantenservice van biocare on line

KLIK HIER OM TE BESTELLEN

3 Reacties op “Verpakkingen en milieu, wat wel, wat niet en wat kunnen we zelf doen?

  1. De mail over bovenstaande vanmorgen om 6.11 uur ontvangen. De actie op de wasbare zakken van biocare is van 16 tot 20 oktober, ..tot 20 ste, dit was gisteren. Vandaag de 21 ste oktober lees ik de mail. Ik heb dus niets aan de actie ben 2 dagen te laat. Beetje erg jammer deze mail over deze actie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *