Verpakte avocado, afgepelde banaan…are u F…… kidding me?????

 

Schermafbeelding 2018-08-07 om 05.58.01 Schermafbeelding 2018-08-07 om 05.58.22

 

Onlangs gingen mijn haren recht overeind van een foto die ik op mijn tijdlijn ( facebook) voorbij zag komen. Een avocado, in twee delen gesneden, zonder pit, verpakt in een plastic doos. De doos komt uit Amerika, en er wordt $3.99 ( = € 3,45) voor gevraagd. Daarnaast lezen we allemaal onzin-claims op de verpakking als glutenvrij, en transvet vrij. Alsof een avocado opeens onder een soort junk-food wordt geschreven en dit een gezondere variant is.

Als je nu denkt “ deze onzin vinden we alleen in Amerika” dan heb je het mis. Ook onze supermarkten liggen stik-vol met dit soort klink-klare onzinproducten. Gepelde eieren, flesjes met eiwit, voorgesneden appel, broodjes hot dog,….. we hoeven er tegenwoordig niets meer voor te doen. De keuken? Wellicht wordt deze komende jaren overbodig en maken we er een werkkamertje van.Want we lijken ons meer druk te maken over werk, dan over onze gezondheid.

BELACHELIJK

In 2012 was er eerder erg veel ophef over voorgepelde bananen in Oostenrijk. De fabrikant koos eieren voor zijn geld en trok het product net zo snel weer van de markt als dat het erop was gekomen. In 2015 verscheen een flesje met eiwitten op de markt, die waren gescheiden van het eigeel. Ik heb daar een artikel over geschreven waarin ik toen ook al aangaf dat dit zo’n complete onzin betreft. Het vreemde is, dat ontzettend veel mensen deze onzin-producten zeer lijken te waarderen. Ik kreeg ten tijde van het uitgeven van mijn artikel erg veel kritiek over mij heen. Ik moest niet zo zeuren, dit was toch een uitvinding? En handig?
Het zal vast handig zijn. Daar worden deze onzin-producten ook in basis voor geproduceerd. De consument luier maken, overspoelen met overbodige luxe en daarbij totaal voorbij gaan aan de gezondheid van de consument, en vooral het milieu.

1275476

ZO NIET NODIG!!!!!!

Als we deze onzin nu nodig hadden, in de zin van een essentiële levensbehoefte, dan was het wat anders, maar werkelijk geen enkel onzin-product voegt daaraan ook maar IETS toe. Anders gezegd hebben we deze onzin helemaal niet nodig. Eiwit kunnen we ook halen uit een vers ei, we hebben van moeder natuur twee handen gekregen om fruit zelf af te pellen/ te schillen. Het is NIET NODIG.
Wat mij nog het meeste frustreert is:
* er wordt vaak totaal niet gekeken naar gezonde aspecten. 
* er wordt totaal niet gekeken naar de nadelige effecten voor het milieu
* we worden lui door de overbodige luxe die we min of meer in de schoot krijgen geworpen.
* het is twee tot drie keer duurder dan een vers vergelijkend product
GEZONDE ASPECTEN
Kant en klaar producten zijn NOOIT ( of zeer zelden, dat zijn zeer hoge uitzonderingen) echt gezond te noemen. Om iets kant-en-klaar te kunnen aanbieden, moeten  worden voldaan aan bepaalde wet en regelgevingen. Een kant en klaar product bevat daarom altijd hulpstoffen ( E nummers) die aardig kunnen oplopen tot een E nummer-cocktail. Een kant en klaar product is altijd bewerkt. En nooit beter dan vers.
De suikers en transvetten in kant en klaar producten kunnen zeer hoog oplopen. Daarnaast kunnen allerlei conserveermiddeltjes, verdikkingsmiddelen en emulgatoren een flinke cocktail opleveren. Deze hulpstoffen zijn bijvoorbeeld nodig om iets eetbaar te houden na bereiding en bewerking. Of lang houdbaar. Of je nu niets tegen E nummers hebt of juist wel, het blijft een meest ongezonde manier om onszelf te voeden.
GEEN OOG VOOR MILIEU
Onzin-producten zijn nooit een goed verhaal voor het milieu. Het bevat sowieso altijd onnodige verpakkingsmaterialen omdat we vers los kunnen kopen, Voorgesneden appeltjes gaan in een zakje. En worden bewerkt met een conserveermiddel om verkleuringen ( oxidatie door lucht) tegen te gaan. Een vers appeltje pluk je ( bij-wijze-van) van een boom en hap je weg. Zonder verpakking, zonder conserveermiddelen. Jij bent gezonder bezig en het milieu wordt gespaard. Zelfs als we klokhuizen niet opeten ( wat onzin is want deze kun je gewoon eten) zal dit beter zijn voor het milieu,
LUIE CONSUMENTEN
Wat er vooral gebeurt, is dat de consument er lui en verwend van raakt. Als het voor handen is….dan is er maar één greep nodig om het in een winkelwagen of mandje te gooien en naar de kassa te rennen. Als dit zo door blijft gaan, zullen we vervreemden van onze keukens. We brengen nu al steeds minder tijd door in de keuken. In 2015 stonden we maar zo’n 18 minuten per dag in de keuken, waarschijnlijk is dit anno 2018 nog minder. Wat is het volgende? De keuken ombouwen tot werk of logeerkamertje? Natuurlijk hoeven we ook geen halve dag in de keuken door te brengen, maar meer gebruik maken zou geen overbodige luxe zijn, om echt vers en gezond voedsel te bereiden. Zoveel méér tijd zijn we echt niet kwijt aan zelf snijden, koken, pureren, afpellen en schillen.
DUUR
Kant en klaar is duur. Erg duur betaalde luxe. Om mijn voorbeeld van het begin van dit artikel opnieuw te gebruiken: een losse avocado kost zo’n € 99 eurocent, een voorgekauwde in doos € 3,45. Het is dan ook niet voor ons gemak, dat de voedselindustrie met kant-en-klaar ellende komt. Het levert altijd veel meer winst op dan vers. Onthoud, dat je voor een beetje luxe erg veel extra’s betaalt.
12068636_1036963023002494_6036467942416837684_o-800x800

JA, MAAR…..

Toch zijn er heel veel consumenten die kant en klaar heel erg prettig vinden. Ze vinden het snel, handig en gemakkelijk. En alles smaakt altijd wel. Dat laatste is logisch: zelfs een drol komt op smaak met een emmertje aan hulpstoffen.
Een veel gehoord argument is dat we op zijn minst toch via deze voorgesneden / voorbewerkte producten aan onze dagelijkse porties groente en fruit komen. Ik zet echter een groot vraagteken bij dit argument. Want wat is er in hemelsnaam mis met een verse avocado door midden snijden en de pit eruit wippen? Ik heb de tijd eens opgenomen, hoeveel seconden dit duurt. Ik was binnen 35 seconden klaar. Dus kost het mij maar 35 seconden om mijn nodige vitaminen en mineralen uit een vers product te halen.
Ander argument is de handigheid voor mensen met spier / gewrichten/ reumatische klachten aan bijvoorbeeld handen, vingers, polsen en armen. Ook hier valt wat voor te zeggen. Als we naar een gemiddeld kant en klaar product kijken zien we veel verpakking. Ook dit moet bijvoorbeeld worden open geknipt, gescheurd of met brute kracht worden geopend. In dat daglicht maakt het dus eigenlijk helemaal niets uit. Daarnaast zijn er handige “ tools” ( keukenhulpjes) beschikbaar voor mensen met beperkte mogelijkheden. Speciale mesjes bijvoorbeeld, of speciale keukenapparaten. Het is echt niet nodig om alles kant en klaar voor te kauwen. We kunnen veel zelf.

STOP MET KOPEN

We hebben allemaal een mening over kant en klaar, voornamelijk is iedereen het eens dat het complete onzin betreft. Maar ondertussen laden we onze winkelwagens vol met deze meuk. Dat is krom. Alleen door radicaal te stoppen met het kopen van deze onzin, kunnen we kant en klaar de kop indrukken, en de voedselindustrie afdwingen minder kant en klaar te produceren en meer back to basic. De voedselindustrie draait om de consument heen. De consument wenst, de voedselindustrie draait. Willen wij geschilde en voorgebakken aardappelen? Dan krijgen we geschilde en voorgebakken aardappelen. Willen we avocado in een doos? Dan krijgen we avocado in een doos. Willen we afgepelde bananen op een schaaltje? Dan krijgen we afgepelde bananen op een schaaltje.
Het kan ook andersom. Willen we GEEN verpakte avocado’s en bananen, geen geschilde/ voorgebakken aardappelen, dan kunnen we dit met boycotten afdwingen. Uiteindelijk zal de voedselindustrie namelijk ALTIJD zwichten voor wat de consument wenst. Het begint dus bij ons. Stop met het kopen van deze onzin. Begin ERGENS. Ook dat plastic rietje bij je milkshake is een stap om te mijden. Ook dat plastic bekertje bij het koffieautomaat kun je vervangen voor een van-huis-meegebrachte stenen mok. Motiveer anderen in je omgeving hetzelfde te doen.

* koop vers in. Verse groente en fruit, los, zonder verpakking. 
* koop geen kant en klaar. Hoe meer wij blijven kopen, hoe meer er op de markt komt en niets zal verdwijnen. 
* soms zijn producten al zichtbaar “ te maf” om aan te zien. Verpakte avocado? Afgepelde banaan? Eiwitten in een plastic flesje? Are U kidding me? Trap er niet in, koop deze onzin niet omdat het zo grappig of leuk is.
* maak een gewoonte van zelf snijden, hakken, afpellen, schillen, pureren, voorkoken, koken, stomen, bakken, braden…kortom, alles wat we voor het kant en klaar tijdperk ook gewoon deden zonder erbij na te denken. 
* tijd is de tijd die jij zelf invult. Als je de tijd hebt om op social media rond te dwalen, spelletjes kunt spelen op je telefoon, of urenlang appen/ chatten in groepjes kun je ook tijd vrijmaken voor je gezondheid.
* daag jezelf eens uit door een maand lang geen onzin-producten in te kopen. Dit betekent geen pakjes en zakjes en tubes en potten. Ga voor vers en intact, en zo min mogelijk verpakkingsmaterialen. Reken uit hoeveel geld het je scheelt en hoeveel extra tijd het je kost. Je zult verbaasd zijn. 
* koop géén mini / kleinverpakkingen. Koop zo groot mogelijk in, ook als je alleen bent. De koelkast en je vriezer zijn wat dat betreft je beste vriend. 
* kijk eens bij jou in de buurt naar boeren die hun waar verkopen. Dit is goedkoper, vaak biologisch en scheelt verpakkingsmaterialen
* neem je eigen verpakkingsmaterialen mee om alles opnieuw in te verpakken. Denk aan papieren groente en fruit tassen en zakken. 
* koop “ buitenbeentjes” en missers op de groente en fruit afdelingen. Niets mis mee, en vaak goedkoper.
Wat je nog meer kunt doen, is van je te laten horen. Spreek je onvrede uit bij de klantenservices van supermarkten, vertel erover op social media, geef het ruchtbaarheid. Consumenten moeten zich bewuster worden en dat kost heel veel tijd. Maar met zijn allen krachten bundelen helpt absoluut mee.

17 Reacties op “Verpakte avocado, afgepelde banaan…are u F…… kidding me?????

  1. In het kader van het flesje eiwitten: ik ben dol op meringue maar zit altijd een beetje met de dooiers die overblijven. Heb je hier tips voor?

    • ik roer mijn dooiers iedere dag door een baksel of maak er omeletten van. Deze kun je overigens invriezen!

    • Heel fijn dat je er een artikel over schrijft.. maar eerlijk.. :
      Ach het is vechten tegen een bierkaai.. Het groepje mensen dat bewust met voedsel omgaat is steeds kleiner. Sinds de jaren tachtig voer ik weliswaar zonder internet blogs, vlogs ed. campagne om gezond en eerlijk voedsel te behouden. Het koken hoog in het vaandel houdend. Ook als je weinig tijd hebt. Mensen laten zich echt graag bedotten voor een leuk tekstje en etiketje en onzin keurmerk. Een heleboel mensen willen helemaal niet nadenken en lezen wat er in dit soort producten zit en welke onzin het is om voorgesneden “vers” te kopen. Men snapt al helemaal niet dat eenmaal aangesneden en aangeraakt (door mensen handen of machine) al helemaal geen vers meer te noemen is. Dat het besmettingen in de hand werkt is logisch.. maar het foefje bestralen wordt liever over het hoofd gezien. Stel je voor dat je na gaat denken. En erger vindt ik nu nog ook dat zelfs de zgn eerlijke biologische supermarkten met kant en klaar en voorverpakt hun handel verrijken. Is dat nu ecologische benadere.n ? Het gaat om winst en verdienmodel van de bedrijven in kwestie.

  2. Ben het helemaal eens net dit stukje, behalve over het flesje eiwit. Dit is er niet alleen voor gemak, dan zou ik het met je eens zijn, maar omdat het gepasteuriseerd is, is er geen risico meer op salmonella. Een gezond, jong persoon kan rustig zijn eigen eitje plitsen, maar dat raad ik af voor zieken en bejaarden. Laat die mensen aub een flesje eiwit gebruiken, wat restaurants en zorginstellingen overigens ook doen en dat is geen gemakzucht.

    • Ook die kant en klare flesjes houden nog een riciso in, wij raadden ze in het ziekenhuis zowiso ook af aan mensen met een verminderde weerstand.

  3. Ik ben het er deels mee eens.
    Als iemand zo’n product koopt, dat altijd duurder is dan het origineel, koopt die persoon dat toch bewust? Uiteraard kan ik het met iemand hebben over eventuele toevoegingen, maar iedereen die ik ken kan zelf lezen. En voor het plastic afval hebben we de (gratis in te leveren) milieuzak.
    Soms schrik ik van de denkwijze van bepaalde mensen, maar er zijn helaas nog veel mensen die zo denken.

  4. Ik maak mij ook weleens schuldig aan houdbare kant en klare verpakkingen, maar niet vaak. Zoals vandaag 2 huzarenslaatjes uit het koelvak, dit alleen vanwege de hitte. Sta soms met verbazing te kijken naar bijv. voorgesneden fruit, zou ik never nooit kopen.

  5. Geheel onwijs en totaal met je eens!!! Onbewerkte en niet kant en klare zooi is altijd beterder en lekkerder. De hoeveelheid plastic troep die het oplevert (gratis milieuzak??? maakt dat het beter???) is ook nog eens verschrikkelijk.

    • Wendy,
      Ik heb het duidelijk niet over mezelf, maar over wat ik zie/hoor.
      Vanmorgen liep ik een rondje door het dorp en schrok ik weer van de volgestouwde milieuzakken en de nagenoeg lege GF-emmers.
      Maar van mijn ene zus weet ik ook dat die (vooral) voorgesneden groenten (dus in een plastic zak) koopt.

  6. Het is alleen typisch dat veel bio groenten zoals de komkommer / etc verpakt zijn in plastic. Wil je goed doen zit je met het plastic. Weet jij waarom een hoop bio groenten verpakt zijn?

  7. Heel goed beschreven! Resoneert helemaal met me. Heb veel waardering voor je motivatie en inzet om mensen meer bewust te laten worden. Dat is héél hard nodig, als je ziet wat mensen allemaal in hun karretje stoppen.
    Zelf heb ik nog wel enkele kant en klaar producten in huis in een pot of fles. Dat is meer voor achter de hand en dan moet ik opletten dat de houdbaarheidsdatum niet verstrijkt. En moet ik ”bekennen” dat sinds ik de biologische groentesoepen, verpakt in een zak, ontdek heb deze wel af en toe gebruik. Lekker iets warms voor tussen de middag, zo klaar en ik “maak mezelf wijs” toch nog een beetje gezond. Eergisteren nog gepresenteerd aan mensen die te gast waren en nog een lange autorit voor de boeg hadden. Ik vermoed dat het bij mij meer winderigheid geeft. Waar zou hem dat in zitten?
    Mijn man zegt wel eens, naar aanleiding van het bestuderen van o.a. het boek van C.F. van der Horst Dodelijke leugens, Artsen en patiënten misleid.
    “De voedselindustrie maakt mensen ziek en vervolgens kan de farmaceutische industrie zijn spullen kwijt om ze zogenaamd beter te maken.”
    Dit kan doorbroken worden door bewustwording en daar ben jij, Monique, met hart en ziel mee bezig ! Dank je wel!!

  8. Hoe meer een voedingsmiddel wordt bewerkt, hoe minder voedingswaarde het overhoudt. Tegenwoordig zijn veel “verse” producten verpakt onder “beschermende atmosfeer” of heeft de binnenzijde van de verpakking een speciale coating gekregen om de inhoud tegen bederf te beschermen. Zodoende blijft de inhoud er vers uitzien, terwijl die al behoorlijk oud kan zijn (als in: bepaald niet wat wij, de consument, als vers zouden beschrijven). Fabrikanten hoeven dit soort stoffen niet te vermelden, omdat ze onderdeel zijn van de verpakking en niet van de inhoud.

    Interesse? Lees: Slik je dat? van Joanna Blythman maar eens en ontdek wat de voedingsindustrie allemaal aan trucs gebruikt. Vergeet niet dat het doel van een onderneming is om winst te maken, niet om klanten gezond te houden.

    Om met John Bergman (zie Youtube) te spreken: “If man made it, don’t eat it!”

  9. Ik woon in het zuiden van Spanje, namelijk in de Axarquia streek. Daar hakken ze de mooie oude olijfbomen om om er avocado en mangobomen voor in de plaats te planten. Omdat…. er subsidies gegeven worden voor de laatste twee en er een hype is. Ze graven daar hun eigen graf, want voor 1 kilo avocado’s is er 200 liter water nodig. Dat er momenteel niet is. Door de grote droogte de laatste jaren zijn de stuw en opslagmeren onder hun capaciteit. Maar toch mogen de fruittelers er water halen voor hun jonge aanplanten. Het zijn er honderden duizenden, geen enkel stukje ligt nog braak. Terwijl de olijfboeren een verbod krijgen. Het is bangelijk. https://www.trops.es
    Dat is de link naar de coöperatieve die de boeren verenigd.

  10. Helemaal eens!
    Goed geschreven Monique!

    Ik heb het ook vooral met producten als kant-en-klare ‘bloemkoolrijst, courgette-/pompoenspaghetti’
    En sinds kort ook de ‘pompoenlasagne bladeren’

    Hoe denk jij daarover?
    Nu weet ik dat er op die verpakkingen staat dat het 100% groente bevat en dat er ook bij de ingrediënten lijst niks meer dan de betreffende groente staat, maar ik heb hier altijd mijn twijfels over gehad, want zoals jij ook schrijft, hoe kan het dan lang ‘vers’ blijven?
    Ben benieuwd naar jouw mening/idee hierover!

    • Het blijft goed omdat het onder beschermde atmosfeer is verpakt (MAP)

      Niet alles wat verpakt is, is per definitie slecht. Verpakking heeft een functie en voorkomt voedselverspilling. Leuk om een fruitsalade te maken, maar als je alleen bent ga je niet en een watermeloen en appels en mango etc kopen en snijden om een dag later de rest te moeten weggooien

      Ook voor de genoemde bloemkoolrijst kan het beter zijn een portie voorverpakt te kopen dan een halve bloemkool weg te gooien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *