Verstegen komt met ” VEGA” kruidenmixen…..VEGA?

Ik ben dol op kruiden en specerijen. Ik heb dan ook een bonte verzameling, en ik verzin zelf regelmatig lekkere kruiden-mixen. ( KLIK HIER) Ik gebruik ze iedere dag. Ik koop ze biologisch “ los” in en gebruik ze in talloze gerechten en baksels. Ik vind vooral mijn eigen bedachte kruidenmengsels “ the bomb” al zeg ik het zelf 😊 Ik gebruik van alles: zelf gedroogde groenten ( die ik tot poeder vermaal) stevia, en chlorella en spirulina. Samengevoegd met talloze kruiden en specerijen verkrijg je de meest geweldige kruidenmixen die naast super lekker ook nog eens knetter-gezond zijn. Als je voornamelijk kiest voor biologische varianten haal je het beste uit kruiden en specerijen.

Ik hou de schappen in de supermarkten in de gaten, waaronder ook kruiden en specerijen. Afgelopen twee jaar zien we daarin grote verschuivingen. Waar het voorheen nog een beetje saai en karig was, kunnen we nu de meest hippe potjes kruidenmengsels kopen. Zolang deze niet voornamelijk uit zout en andere smaakversterkers ( gistextract) bestaan, is er niet zo heel erg veel aan de hand, apart van het feit dat het “ peper” duur betaald is.
Onlangs kwam ik in het kruiden-schap bij AH een nieuwe lijn van het bekende merk VERSTEGEN tegen. Acht verschillende schattige kartonnen kokertjes met groot VEGA kruiden erop. Vega is een afkorting voor vegetarisme. Het wordt vrij veel verward met VEGAN, wat de afkorting is van veganisme. Vegetarisme is echter heel anders dan veganisme, en dat kan soms voor wat problemen zorgen. Veel fabrikanten willen een graantje meepikken van de huidige Vegan-trends, en komen om de haverklap met nieuwe producten op de markt die vegan zijn verklaard. Veganisme verkoopt op dit moment als een razende, waardoor fabrikanten hier graag gebruik van maken. Maar ook het woord VEGA wordt misbruikt. Veel consumenten zien dit aan voor VEGAN. Fabrikanten gebruiken het woord VEGA te pas en te onpas om veganisten om de tuin te leiden. Deze indruk kreeg ik ook direct toen ik deze potjes van VERSTEGEN tegenkwam. VEGA kruiden? 😕 Zijn kruiden en specerijen niet altijd vegetarisch, zelfs veganistisch? Tenzij er erg veel aan is toegevoegd, leek het mij een broodje-aap-verhaaltje. Ik kocht vier verschillende , er zijn in totaal acht verschillende smaken. De potjes bevatten gemiddeld 34-36 gram en kosten maar liefst€ 3 euro per stuk. 😮 Krankzinnig veel. Wat is er zo bijzonder aan, en wat zit erin? Ik zocht het uit.

WAT IS HET?

Al snel kwam ik een nogal vreemd ingrediënt tegen: MISO. Wat dat precies is, kun je lezen door HIER TE KLIKKEN. Op het, overigens schattige , kokertje waar de kruiden in zitten staat in het kort wat Miso is. Dat is geen overbodige informatie, want ondanks dat de Japanse keuken steeds populairder is geworden in Nederland, weten maar weinig mensen wat Miso precies is. Miso is in dit geval in gedroogde vorm vermengd met gedroogde kruiden, groente en specerijen. Sommige varianten bevatten een natuurlijk aroma, wat bij mij al direct een rode vlag laat wapperen. Onder deze claim kan namelijk miljoenen ingrediënten worden geschaard. Waaronder bijvoorbeeld gist-extract of andere smaakversterkers.
De verpakking is leuk, pakkend en vooral prikkelend voor de bewuste consument. Het lijkt meest milieuvriendelijk, maar ik kon nergens echt de gebruikte materialen terugvinden. De kokers zijn van binnen bekleed met een extra coat-laag, waarschijnlijk voor de kwaliteit en houdbaarheid te kunnen waarborgen. Gedroogde groenten zijn bijvoorbeeld best onderhevig aan dag / zonlicht. Waar deze coating uit bestaat is onduidelijk, maar mijn vermoeden is dat het om een standaard coating gaat. Het gaat in elk geval niet om een biologische coating, aangezien ik dit nergens kan teruglezen. Het materiaal blijft dus wat vaag, maar je kunt de kokertjes erg leuk hergebruiken. De etiketten kun je er heel eenvoudig af trekken.
Het aandeel aan gedroogd miso-poeder ligt tussen de 20-25%.Dat is best veel. De verhoudingen liggen meest op gedroogde groente, daarna de miso-poeder, waaraan tot slot diverse kruiden en specerijen worden toegevoegd. Aan sommigen wordt dan ook dus nog iets van aroma toegevoegd. Ik heb zeer sterk het vermoeden, dat dit gaat om een smaakversterker als gistextract. Ik heb het uiteraard nagevraagd.
Ook heb ik gevraagd, of de kruiden geschikt waren voor veganisten, dit, omdat dit nergens op het etiket staat vermeld. De klantenservice heeft supergoed geschakeld, ik ben ( want ja…uiteraard moest het even worden nagevraagd…) binnen twee uur teruggebeld. Goede service, mag ook gezegd worden, want klantenservices….🙄 De mixen zijn ALLEN veganistisch. En het natuurlijk aroma blijkt te komen uit gefermenteerde sojabonen. Er werd mij gegarandeerd, dat er niets chemisch of aan smaakversterkers is toegevoegd.
Op ieder potje vinden we een recept. Daaraan wordt een claim vast geplakt dat het recept 350 gram per persoon aan groente geeft. Ik vind dit een erg leuke geste, want we moeten absoluut meer groente gaan eten. Aangezien deze mixen ook geen toegevoegd zout bevat ( alleen het van nature aanwezige zout uit de Miso) kan zo’n recept absoluut stimuleren.

HOE SMAKEN ZE, WAT ZIT ERIN?

Er zijn acht verschillende smaken, die elk een andere verhouding en samenstelling hebben, maar feitelijk wel op hetzelfde trucje neerkomen. Ze zijn bedoeld om groenten te verrijken, op iedere verpakking vind je een recept.  De acht smaken zijn:
– Voorjaars-risotto
– Mac & cheese
– Pasta Bolognese
– Paddenstoelen-lasagne
– Bloemkool-curry
– Zoete aardappel-salade
– Shakshuka
– CousCous salade

 

Ik heb de vier gekozen die mij het meeste aanspraken: de Mac&cheese, de zoete aardappel-salade, de voorjaarsnota-risotto, en de pasta Bolognese. Vooral de Mac & cheese vond ik spannend. Daar ben ik dan ook mee begonnen.  In deze variant vinden we:
GEDROOGDE GROENTEN ( UI, KNOFLOOK,1% GEROOSTERDE KNOFLOOK ) 29% SPECERIJEN ( paprika, peper, chillies, komijn) 20% MISOPOEDER ( sojabonen, rijst, zout, water, koji startercultuur ) 2% BASILICUM, OREGANO, TIJM.
  
De kokers krijg je gelukkig best gemakkelijk geopend. De geur is werkelijk fantastisch, daar krijg je spontaan trek van. Het ruikt erg “ cheezy”, en ik kreeg meteen zin om dit over mijn gestoomde groente heen te strooien. De smaak is werkelijk geweldig, daar kun je niets over zeggen.Ik had verwacht, dat de kruidenmixen walgelijk zout zouden zijn, maar dat valt erg mee. Omdat ik geen zout gebruik, komt een beetje zout al keihard bij mij binnen. Deze mix is in elk geval niet erg zout door de Miso. Eerlijk = eerlijk: het smaakt top.
De zoete aardappelen -mix is bedoeld om over een salade te strooien. Maar ik denk, dat je dit ook gerust over een gerecht kunt strooien. Wat zit erin?
GEDROOGDE GROENTEN ( GEROOSTERDE EN GEWONE UI, TOMAAT, GEROOSTERDE EN GEWONE KNOFLOOK ) , 35% SPECERIJEN ( 11% nigellazaad, koriander, kurkuma, kentoer, komijn , 1% chilies, paprika, fenegriek, peper, karwijzaad, gember, piment, nootmuskaat, venkelzaad) 20% MISOPOEDER  ( sojabonen, rijst, zout, water, koji startercultuur ) LAVAS
 Ook deze mix geurt fantastisch lekker. Ik heb het over een salade gestrooid en ook hier is de smaak verrukkelijk. Ik vind het wel wat raar om het alleen over zoete aardappel salade te gebruiken 🥴 en dat doe ik dan ook niet. Ik snap dat ze de mixen een naam moesten geven, maar het had leuker geweest om deze wat universeler te houden zodat de consument daar ook meer door wordt geïnspireerd.
En dan de voorjaars-Risotto mix. Die is meest “ groen”. Er zijn veel kruiden gebruikt die de Italianen ook in hun keukens gebruiken. Wat vinden we hierin?
GEDROOGDE GROENTEN ( UI, GEROOSATERDE KNOFLOOK ) KRUIDEN ( peterselie, tijm, majoraan, salie 2%, rozemarijn 2%, basilicum ) 25% MISOPOEDER  ( sojabonen, rijst, zout, water, koji startercultuur ) SPECERIJEN 2% ( peper, nootmuskaat ) NATUURLIJK AROMA 
In deze mix vinden we dus het natuurlijk aroma, wat volgens Verstegen bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Ik vind deze mix niet erg spannend, en ook niet erg smakelijk. Het was een beetje flauw allemaal. Ik mis een “ pitje” erin. Ik denk, dat deze mix meest lekker is over een pizza, met ook hier een extra “ pitje”.
De laatste uit mijn test is de mix voor pasta Bolognese. Ik maak altijd zelf mijn sauzen, en daar gebruik ik verschillende kruiden en specerijen door, iedere keer wat anders. Wat heeft Verstegen gebruikt?
GEDROOGDE GROENTEN ( UI, TOMAAT, KNOFLOOK ) 23% MISOPOEDER ( ( sojabonen, rijst, zout, water, koji startercultuur ) KRUIDEN ( 15% oregano, majoraan, 3% basilicum, peterselie ) 12% SPECERIJEN ( peper, venkelzaad, chilies )
Dit lijkt mij het meest simpel gehouden mixte van alle mixen, en daar is niets mis mee. Less = more. En deze mix heeft wat mij betreft ook niet veel meer nodig, want het is zeer verfijnd in smaak. De geur is verrukkelijk. Niets mis met deze mix.

WAT VIND IK?

Met de mixen zelf / de samenstelling zie ik niet veel kwaads. Het zijn fijne mixen, lekker en zonder toevoegingen van zout en andere smaakversterkers. Wel vind ik de kreet VEGA een zeer overtrokken en overbodige claim, en vind ik, zeker gezien de inhoud, de mixen PEPERDUUR. Miso is niet goedkoop, dat kan een reden zijn. Maar dan nog zijn vier euro’s voor hooguit 35 gram keiharde euro’s. Ik heb uiteraard zelf een mix nagemaakt: de Mac & Cheese. Ik heb een walhalla aan ( meest biologische)  kruiden en specerijen , en ik weet zeker, dat iedereen wel een kleine verzameling heeft. Misopoeder kun je  in instant vorm in de biowinkel en on line kopen.  Ik betaalde voor 4 zakjes van 10 gram per zakje € 4,10. Je kunt per mix steeds een zakje ( 10 gram) gebruiken. Daaraan kun je los gaan met alles wat je maar wenst om toe te voegen, in grotere hoeveelheden, waardoor ook het volume veel meer wordt dan de luttele gemiddelde 35 gram.
Ik heb bijvoorbeeld zelf een “ Mac & Cheese” mix gemaakt van 10 gram Misopoeder, twee EL paprikapoeder, een snuf zwarte peper, twee EL fenegriek, twee EL komijnpoeder, twee EL kerriepoeder, twee EL basilicum, een EL tijm en een snufje cayennepeper. De mix vond ik nog lekkerder dan de originele van Verstegen. 😁 En wat ben je kwijt aan deze mix, die overigens uitkwam op bijna 110 gram? Ik schat het op zo’n €1,75. Dat is inderdaad een gigantisch groot prijsverschil + dat ik ook nog eens biologische kruiden en Miso heb gebruikt. Ik zou het absoluut om deze reden alleen al geen tweede keer meer kopen. Ik vind het zelfs ACHTERLIJK DUUR. 
Als je naar mijn voorbeeld kijkt, snap je, dat het veel voordeliger is om dit soort hippe mixen slim zelf na te maken. Ik heb nu een megapot gemaakt met allerlei kruiden, specerijen en Misopoeder. Verrukkelijke mix, die overal op / aan / in / over kan worden verwerkt. Voor ongeveer € 6 euro kan ik maanden vooruit.
…links Verstegen, rechts Meukvrij met Monique……

4 Reacties op “Verstegen komt met ” VEGA” kruidenmixen…..VEGA?

  • Monique,

   Weet jij ook welke kruidenmixen glutenvrij zijn. Ik mix zelf ook kruiden, maar die komen toch uit kant en klare potjes.
   Ik heb gelezen dat daar een antiklontermiddel inzit dat van tarwemeel wordt gemaakt.

   Groetjes, Ingrid de Vries

   • Simply Spices zijn glutenvrije kruidenmixen deze zijn enkel bij de versspecialist te koop dus niet bij de supermarkt…..

 1. Beste Monique,
  Leuk om je review te lezen. Ik ga zeker onderzoeken of miso een toevoeging aan onze maaltijden kan zijn.

  Als laatste reactie: ik vind het alleen een beetje flauw dat je de mixen van verstegen namaakt, er een berekening op los laat van wat het prijsverschil is en dat zegt dat de verstegen mixen achterlijk duur zijn. Ze zijn inderdaad véél duurder dan wanneer je ze zelf maakt. Maar voor dat prijsverschil heeft Verstegen ook eerst onderzoek gedaan, personeel betaald, potjes ontwikkeld en geproduceerd enz enz.

  Desalniettemin, bedankt voor je bijdrage aan een verrijking van onze keuken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *