Vitamine B12 supplementen test….welke wel, welke niet?

In 2014 schreef ik een artikel over vitamine B12. In die periode werd steeds meer duidelijk, hoe belangrijk deze vitamine is voor de mens. Inmiddels zijn we vier jaar verder en is vitamine B12 inmiddels hot topic. Opeens is duidelijk geworden, dat niet alleen vegetariërs risico’s lopen op een B12 tekort, maar ook de “ gewone consument”. B12 tekort loop je niet alleen op door een tekort in voeding, maar bijvoorbeeld ook door slechte of geen opname door het lichaam. 

Door de enorme populariteit zijn de supplementen ook nog sneller op de markt verschenen dan paddenstoelen uit de grond schieten. Dit veroorzaakt veel keuzestress en verwarring, maar vooral ook veel teveel betalen voor exact hetzelfde. Ik heb vorig jaar besloten om naast vitamine D en omega 3 supplementen diverse B12 supplementen te gaan testen. Ik heb daar zo’n maand per variant voor uitgetrokken om een zo goed mogelijk beeld te kunnen vormen van de werking. Maar echt een werking beoordelen is betreft vitamine B12 lastig. Ik geef daarom in de test vooral aan of ik veranderingen of klachten ondervond tijdens het slikken.
Ik beoordeel in deze test de supplementen op natuurlijkheid, werking ,gebruiksvriendelijkheid en prijs. Ik heb alle supplementen( behalve Solgar)  gratis toegestuurd gekregen voor deze test. De test is beoordeeld op mijn persoonlijke ervaringen. Ik slik ruim 30 jaar B12 supplementen, omdat ik vegetarisch / 98% veganistisch leef. Over de jaren zijn er ontzettend veel merken langs gekomen, van goedkoop tot duur.

WAT ZIJN VITAMINE B12 SUPPLEMENTEN?

Om te beginnen wil ik eerst wat vertellen over B12 supplementen want dit blijkt lang niet zo zwart / wit als vaak wordt gedacht. Er bestaan bijvoorbeeld vele verschillende vormen, die niet allen even werkzaam zijn voor iedereen.
De werkzame vitamine B12 vorm wordt ook wel COBALAMINE genoemd. Hieronder bestaan weer verschillende variaties, die ook wel analogen worden genoemd. De analogen van cobalamine zijn echter onwerkzaam. In meest gunstige geval zijn ze neutraal, maar in het slechtste geval inhiberen ze de werking van de echte vitamine B12. Daarnaast kunnen analogen de opname van vitamine B12 sterk beïnvloeden. Er zijn werkzame vormen van cobalamine. Deze zijn:
* METHYLCOBALAMINE.
Deze vorm vinden we ook terug in moedermelk, vlees en vis.
* HYDROXYCOBALAMINE
Deze vorm vinden we ook terug in vlees en vis, maar ook in de vitamine B12 injecties ( daarover later meer)
* DIBENCOZIDE ( Adenosylcobalamine)
Deze vorm vinden we ook terug in vlees, vis en koemelk
* CYANOCOBALAMINE
Dit komt niet voor in voedsel.

In vrijwel alle vitamine B12 pillen zit de cyanocobalamine vorm. Logisch, want cyanocobalamine is chemisch stabiel en lang houdbaar. Uit onderzoek blijkt, dat doseringen in pilvorm, boven de 1.000 microgram (40000% ADH) vitamine B12 per dag geen extra effect hebben voor mensen met een licht B12 tekort  Vrijwel de meeste mensen hebben een lichte vorm van vitamine B12 tekort. . Mensen met een groot B12 tekort kunnen wel baat hebben bij doseringen hoger dan 1.000 microgram, maar dit wordt dan vrijwel uitsluitend toegediend middels injecties. Bij B12 injecties wordt altijd voor de hydroxycobalamine vorm gekozen, deze vorm wordt namelijk beter geabsorbeerd door het lichaam dan de cyanocobalamine vorm.

Stoffen die  collectief vitamine B12 worden genoemd komen dus in verschillende vormen voor en bevatten het mineraal kobalt. Cyanocobalamine komt oorspronkelijk niet voor in de natuur. Het is een bijproduct van geactiveerde koolzuivering van andere vormen van vitamine B12 waarbij het cyanide in het proces heeft opgenomen.
In het lichaam wordt cyanocobalamine afgebroken tot fysiologische vormen methylcobalamine en adenoslcobalamine. De cyanide blijft dan in kleine hoeveelheden achter in het lichaam. Het gebruik van vitamine B12 met cyanocobalamine wordt dan ook vaak afgeraden. Er wordt op veel informatieve sites zelfs gesproken over rattengif.
De best opneembare vormen zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine (co-enzym B12). Zij zijn beide biologisch actieve vormen die niet meer omgezet hoeven te worden door de maag en darmen. In dit traject kan namelijk veel fout gaan. Zowel methylcobalamine als adenosylcobalamine hebben belangrijke biochemische en therapeutische voordelen in vergelijking met andere niet actieve vormen van B12.
Om erachter te komen of er sprake is van een vitamine B12 tekort, moet je dit laten testen middels een bloedonderzoek/ meting. Ik verwijs je voor alle informatie graag door naar www.stichtingb12tekort.nl Op deze zeer informatieve website kun je alles lezen over tekorten, en behandelingen. Je kunt daar o.a ook lezen, dat er verschillende vormen van tekorten kunnen ontstaan, van lichte tekorten tot ernstige. Daarop kun je je supplementen aanpassen.
De beste supplementen blijven de pilvorm. Er zijn diverse varianten, van grote tot zeer kleine, van kauwtabletten met een smaakje tot capsules.
Heb je vage klachten? Dan volstaan multi’s meestal ook. Overleg dit altijd met je arts.
In sommige gevallen wordt na een meting een duidelijk aantoonbaar vitamine B12 tekort geconstateerd, meestal wordt er dan overgegaan op injecteren. Als uit bloedonderzoek blijkt dat je te laag zit in vitamine B12 (normaal waardes liggen tussen de 150-700 pmol/l), dan zal je op korte termijn vitamine B12 injecties moeten krijgen. Je start met een zogenaamde ‘oplaadfase’ waarin je een paar injecties krijgt per week, gedurende 2-4 weken. Daarna krijg je periodiek ‘onderhoudsinjecties’ , per maand of per 3 maanden. Een onderhoud injectie bestaat uit 1 milligram vitamine B12.

Vitamine B12 injecties kunnen alleen voorgeschreven en uitgevoerd worden door een huisarts of specialist. Inmiddels zijn er on line B12 injecties verkrijgbaar, maar dit wordt afgeraden, het is meest belangrijk om deze injecties onder begeleiding van artsen te laten uitvoeren.

De Gezondheidsraad heeft de ADH van vitamine B12  voor volwassenen vastgesteld op 2,8 microgram per dag. Hieronder een overzicht van de ADH:
 Schermafbeelding 2018-07-11 om 05.56.41
Veel mensen slikken supplementen omdat ze vermoeden dat er tekorten zijn, of bang zijn tekorten op te lopen omdat de media zeer veel informatie verschaft. Als je volwaardig eet, en verder gezond bent, zijn vitamine B12 supplementen niet nodig. En vermoed je toch een mogelijk tekort, laat dit dan altijd meten.  Als je wel een vitaminesupplement gebruikt, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Deze informatie vind je op het etiket. In het geval van vitamine B12 neem je dus niet meer dan 2,8 microgram per dag via een supplement.
Val je onder bepaalde risicogroepen, is het verstandig om bij de suppleren. Ben je bijvoorbeeld veganistisch of 100% vegetariër ( geen zuivel, geen eieren) dan is het zeker zinvol 2,8 microgram per dag bij te suppleren. Maar ook hier raad ik aan om dit eerst te laten meten.

NATUURLIJK EN SYNTHETISCH

Net als vrijwel alle andere supplementen zijn vitamine B12 supplementen vrijwel altijd synthetisch. Daarom maakt het eigenlijk niets uit of je nu een goedkope variant koopt of een dure, Vrijwel alle merken die zowel methylcobalamine als cyanocobalamine verkopen hebben exact dezelfde samenstelling. Waar wel veel verschil in kan zitten zijn de vulstoffen en toevoegingen. Maar betreft de werking zijn ze allemaal gelijk. De prijsverschillen zijn echter soms schrikbarend. Dit kan soms € 20-25 euro schelen!!!!!
ECHT natuurlijke en/ of 100% biologisch-plantaardige varianten zijn er niet, op één uitzondering na, het merk ROYAL GREEN. Ik heb uiteraard een potje aangevraagd om mee te nemen in deze test. Naast gangbare zijn er ook nog pure en onbewerkte varianten. In deze test heb ik geprobeerd om de meest natuurlijkste varianten te testen. Het is vrij lastig om een goede werking te kunnen analyseren in 4 weken, maar toch kon ik een goed beeld vormen. Ik hoop dat ik met mijn test het jullie een beetje makkelijker maak om de juiste keuze te kunnen maken.
Ik slik/ en slikte voorafgaand de test  op dit moment zelf de B12 vitaminen van het merk Mattisson. Deze zijn voor mij prettig in gebruik .Voor al deze testen heb ik steeds vier weken een andere vitamine B12 geslikt.
IMG_4376

GARDEN OF LIFE ( www.bodyenfitshop.nl, € 14,90 voor 60 capsules)

Dit merk levert vitamine B12 in capsulevorm. De capsules zijn puur ( raw) en onbewerkt. Dit houdt in, dat de natuurlijke ingrediënten tot maximaal 45 •C wordt verhit. Hierdoor blijven de meeste voedingsstoffen behouden volgens de fabrikant. De capsules bevatten geen kunstmatige toevoegingen. De ingrediënten zijn:
Combinatie van vitaminen
Microkristallijne cellulose ( = vulstof)
Hydroxypropylmethylcellulose
Probioticacultuur
Enzymencomplex
Vitamine
Ciliumdioxide ( antiklont middel)
Fruitcomplex
Groentecomplex
IMG_4377
Verder claimt de fabrikant een goede opneembaarheid. Volgens Garden of Life herkent ons lichaam voedingsstoffen omdat ze zijn gehuld in natuurlijke hulp-factoren. Door dicht bij de natuur te blijven worden de stoffen goed opgenomen. Wat mij zeer vaag bleef, waren de vormen cobalamine. . “ combinatie van vitaminen” kan van alles zijn tenslotte. Na wat zoekwerk kwam ik daar al snel achter. Het gaat om cyanocobalaminen. De verkeerde cobalamine dus. Ik vind het hele “ RAW” verhaaltje ook voornamelijk berusten op marketing.
NATUURLIJK? Nee. Cyanocobalamine is niet natuurlijk.
WERKING: Na vier weken geen veranderingen gemerkt.  We had ik af en toe wat rommelende darmen, maar dit is ongeveer 3/4 keren voorgekomen.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Mega capsules. Ik had er echt best wat moeite mee om ze weg te krijgen.
EINDOORDEEL:  Deze vitaminen bevatten iets meer natuurlijke hulpstoffen, en geen suikers. In dat daglicht gezet vind ik het een betere keuze, maar het blijft cyanocobalamine…Jammer. Mega grote capsules, wat ik erg lastig vond.
IMG_4379

MATTISSON B12 ( www.mattisson.nl, € 12,90 voor 60 tabletten)

Ik slikte voorafgaand aan deze test deze tabletten. Ik heb deze gekozen omdat deze bestaan uit methylcobalamine. ( in biologisch actieve vorm) Het heeft één klein minpuntje en dat is de aanwezige isomalt. Maar gezien de rest van de meuk aan vitamine B12 op de markt heb ik destijds voor deze variant gekozen, en neem ik de isomalt op de koop toe. Vitamine B12 wordt het beste opgenomen in combinatie met wat vet. In deze tabletten bevatten biologische katoenzaadolie voor de betere opneembaarheid.  Daarnaast is het verrijkt met magnesium. De ingrediënten zijn:
Vitamine B12 ( methylcobalamine in biologische, actieve vorm)
isomalt
katoenzaadolie 15%
exotische woudvruchtenmix
silicium dioxide
magnesium silicaat
magnesium stearaat
IMG_4378
NATUURLIJK? niet geheel
WERKING: ik vind deze tabletten erg fijn. Ik slikte ze al ruim voor deze test en heb er erg fijne ervaringen mee.Ik heb geen last van de tabletten. Verder een goede werking.,
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Erg fijn. Kleine tabletten die je op kunt zuigen.
EINDOORDEEL: Erg fijne vitamine B12. En vrij van cyanocobalamine. Ik vind het fijn dat deze tabletten een olie bevatten voor betere opneembaarheid en magnesium. Daarnaast ontzettend prijsvriendelijk!
Schermafbeelding 2018-07-13 om 03.48.35

SOLGAR VITAMINE B12 ( www.solgar.nl, € 16,75 voor 100 tabletjes)

Jaren geleden heb ik langere tijd deze van Solgar geslikt. Ik was destijds net zo “ blind” uit gegaan van de naamsbekendheid van dit merk, maar de schellen vielen van mijn ogen toen ik mijn tabletten eens nader bestudeerde. Deze bleken ook gewoon te bestaan uit cyanocobalamine. Daarnaast bevat het:
plantaardige mannitol
plantaardig magnesiumstearaat
plantaardig stearinezuur
cellulose gom
natuurlijk kersenaroma
De vitamine B12 van Solgar zijn veganistisch. De tabletjes zijn lekker, je kunt ze opzuigen. En ze zijn superklein. Opvallend is dat Solgar kiest voor cyanocobalamine. Het zijn daardoor prijzige vitaminen, als je je bedenkt dat het kruidvat dezelfde tabletvorm heeft, met wat meer vulstoffen, voor nog geen € 4,50 . Anders gezegd zijn ze niet bijzonder of uitzonderlijk van samenstelling t.o.v veel goedkopere varianten.
Schermafbeelding 2018-08-12 om 03.27.27
NATUURLIJK? Nee, niet geheel
WERKING: ik ondervond geen klachten bij het slikken. Goede werking.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: het zijn wel héél erg kleine tabletjes, maar wel eetbaar. Ze hebben een kersen smaakje.
EINDOORDEEL: voor mij geen optie, vanwege de cyanocobolamine. Bovendien duur betaald, je betaalt hier waarschijnlijk voornamelijk voor een merk. Wel geschikt voor veganisten.
IMG_4380

VITALS VITAMINE B12 ( www.puurmieke.nl, € 18,95 voor 100 tabletten)

Deze vitaminen bestaan gelukkig uit methylcobalamine. Het lijkt qua samenstelling een beetje op de Mattisson, echter wordt er in plaats van isomalt gebruik gemaakt van mannitol, net als Solgar. Daarnaast zijn de tabletten gezoet met xylitol, bevatten ze een magnesiumstearaat ( werkt als anti klontmiddel) En zijn ze extra op smaak gebracht met wat citroenzuur en kersenaroma. Jammer is dat Vitals geen olie heeft verwerkt voor een betere opneembaarheid.
IMG_4381
NATUURLIJK? nee, niet geheel
WERKING; ik vond het erg fijne tabletten. Geen klachten, en fijn formaat van de tabletten
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: zoals ik zei, prettig formaat tablet. Lekkere smaak.
EINDOORDEEL: Een redelijk goede variant. Deze zou ik zelf nog wel eens een keer willen gaan gebruiken. Wat ik jammer vind is hey ontbreken van een olie. Ik vind de prijs erg duur.

Schermafbeelding 2018-08-12 om 05.19.31

PURITAN’S PRIDE VITAMINE B12 ( www.bodyenfitshop.nl, € 5,50 per 30 tabletten)

Dit is nu een erg sterk voorbeeld van een duizelingwekkend prijsverschil in alle verkrijgbare ( methylcobalamine) vitamine B12 varianten. Deze variant van het merk Puritan’s pride heeft een zeer vergelijkbare samenstelling met bijvoorbeeld Solgar . Wat zien we hier in de ingrediënten?
Methylcobilamine
manitol
plantaardig cellulose
plantaardig stearinezuur
natuurlijk kersenaroma
siliumdioxide
magnesium stearaat
Zoals je ziet wijkt het weinig af van de ingrediënten van Solgar en heeft deze variant ook nog eens de juiste cobalamine!  En kijk eens naar het prijsverschil! Het scheelt je bijna € 7 euro per 60 tabletten ( twee potjes) ! Deze vitamine bevat helaas geen olie voor een betere opname, maar dus wel methylcobalamine. Bovendien is deze variant ook geschikt voor veganisten.
NATUURLIJK? nee, niet geheel
WERKING: prima, niets mis mee, helemaal geen klachten, fijne tabletten
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: tabletvorm, dus erg prettig.
EINDOORDEEL; Je zou gek zijn om het twee/ drie dubbele te betalen voor een merk. Deze variant voldoet prima aan alle eisen voor een goede B12 aanvulling. Mijn persoonlijke oordeel is dat deze variant net zo goed werkt als de vele duurdere. Afhankelijk van ingrediënten en toevoegingen. Deze variant bevat geen suikers.
IMG_4388

BIOVITAAL VITAMINE B12 COMPLEX ( www.rinekedijkinga.nl., 60 tabletten, € 22,95)

Deze variant bestaat uit verschillende werkzame stoffen. Zo bevat het trimethhyglycine., ook wel TMG genoemd. Belangrijke bronnen van TMG zijn vis, bieten, broccoli, spinazie en peulvruchten. De dagelijkse inname van TMG via de voeding varieert tussen de 0,5 en 2 gram per dag. TMG kan uit choline worden gevormd door oxidatie in de lever. Choline maakt deel uit van het vitamine B-complex en is wateroplosbaar. Choline is geen echte vitamine, omdat het in geringe hoeveelheden door het lichaam zelf aangemaakt wordt. Choline is een van de weinige natuurlijke stoffen die in staat is de hersenbarričre te doordringenTrimethylglycine (betaļne) bevat zogenaamd drie methylgroepen (Tri-Methyl-Glycine) en is daardoor een belangrijke methyldonor. Methylgroepen spelen een belangrijke rol op diverse plaatsen in de stofwisseling. De mate waarin het lichaam (ook lever) tot methylering in staat is, bepaalt het activeren en deactiveren van een groot aantal belangrijke stoffen. Dit vermogen neemt af naarmate men ouder wordt.
Naast TMG bevatten deze tabletten methylcobalamine, en adenosylcobalamine. Adenosylcobalamine is de mitochondriale  vorm van B12 Verder vinden we in deze tabletten:
– dextrose
– sorbitol
– mikrokrist cellulose
– rijstzetmeel
– carboxymethylcellulose
– plant magnesium stearaat
– silicumdioxide
 
Wat ik jammer vind zijn de toevoegingen. Sorbitol en dextrose. Ik snap dat dit nodig is voor het smaakje, maar ik had andere zoetmiddelen gekozen. Verder is het een zeer goede aanvulling voor bijvoorbeeld veganisten, die meer risico’s lopen op B12 tekorten. Deze complexe variant is een erg fijne aanvulling. Wat ik ook een fijne aanvulling vind in deze variant is het foliumzuur . 
IMG_4389
 
NATUURLIJK? nee, niet geheel
WERKING: goed, ik vond het erg prettig in gebruik, geen klachten.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID; fijne tabletten, die je kunt opzuigen. Lekkere smaak. 
EINDOORDEEL: een zeer geschikte variant voor veganisten. 
 
IMG_4973
 

ROYAL GREEN VITAMINE B12 ( www.puurmieke.nl , 60 vega-capsules, € 24,95)

Op deze nieuwe B12 van Royal Green heb ik even moeten wachten omdat deze nog in ontwikkeling waren. Dit zijn wel heel bijzondere B12 capsules. Deze vitamine B12  bevat alleen de biologisch actieve vorm methylcobalamine. Dit wordt gefermenteerd, waardoor de vitamine B12 gebiotransformeerd wordt naar een krachtige voedingsbron rijk aan verschillende voedingsstoffen. Deze vitamine B12 hoeft niet meer omgezet te worden (is voorverteerd door het fermentatie proces) en wordt direct herkend en opgenomen door het lichaam. En blijft geheel natuurlijk. Wat dus echt behoorlijk bijzonder en uniek is te noemen. Daarnaast zien we nog een erg opmerkelijk ingrediënt: zoete aardappel. Dit wordt als natuurlijke vulstof gebruikt.  Het is voor 70% biologisch.  We vinden in deze capsules:
– zoete aardappel ( Ipomoea patatas)
– ( veganistsche capsule:) pullulan ( = polysacharide) , geleermiddelen, kaliumchloride en carrageen
– biergist
Royal Green houdt zijn ingrediëntenlijstje kort en simpel, want meer is er ook niet nodig “ om het hele orkest te laten spelen” zoals Roy Jongens van Royal Green dit altijd vertelt.  De capsules zijn 100% veganistisch. Daar hou ik persoonlijk wel van, kort maar krachtige ingrediëntenlijstjes.
 IMG_4974
NATUURLIJK? ja!
WERKING: GOED. Geen klachten, geen veranderingen, geen opmerkelijke dingen
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Aan de capsules moest ik even wennen, na al mijn tabletten. Ik vind het wel een klein minpuntje.
EINDOORDEEL: Ik ben enthousiast! Echt een supplement wat zo dicht bij de natuur komt. Ik vind vooral de fermentatie erg uniek! Enige minpuntje is de capsulevorm, ik had ze liever in tabletvorm gezien. Het is echter heel simpel op te lossen, door de capsule open te breken en het poeder bijvoorbeeld door een smoothie of gerecht te verwerken.

IMG_4982

MIJN TOP 7

1) ROYAL GREEN :
geweldige capsule, prachtig in elkaar gedraaid, uniek, goede samenstelling, dit is zoals natuurlijke supplementen zouden moeten zijn!
2) MATTISSON:
Royal Green wordt direct op de voet gevolgd door Mattisson, deze vind ik super. Fijn tabletje. Mattisson heeft een gedeelde eerste plek in mijn top 7. Heel erg prettig geprijsd!!!!!
3) VITALS:
Redelijk goed tabletje, maar behoorlijk duur.
4) BIOVITAAL:
Jammer van de zoetstoffen, verder best redelijk tabletje. Fijn alternatief voor veganisten.
5 + 6) SOLGAR EN PURITANS PRIDE:
Deze verschillen in samenstelling nauwelijks van elkaar, maar wel enorm in prijs.
7) GARDEN OF LIFE:
Mooi marketing praatje, maar of het nu echt doet wat het belooft?
Het waren een paar bijzondere maanden. Een hele uitdaging, maar het was voor mij ook heel leerzaam. Algemeen gezien kun je de werking pas achterhalen als je een supplement ongeveer een jaar slikt. Voor een test als deze vind ik dit te lang duren, en daarom heb ik vooral gekozen voor natuurlijkheid en andere aspecten. Dit kan, naar ik hoop, jou helpen om een juiste keuze te maken.
Wat vooral opmerkelijk uit de bus kwam, waren de prijzen en de soms enorme grote verschillen hierin.
Op Royal Green na met zijn zeer unieke samenstelling, lijken de samenstellingen allemaal enorm op elkaar. Ik heb voor deze test heel erg goed gezocht naar meest natuurlijke samenstellingen, maar ik stuitte op heel erg veel van hetzelfde. Vooral de samenstelling die zowel SOLGAR als PURITANS PRIDE gebruikt, lijkt standaard in B12 supplementen. Het verschilde hier en daar wat in het soort cobalamine ( cyano of methyl) maar verder waren de samenstellingen vrij identiek. Ik schrok soms echt vreselijk van de ENORME prijsverschillen.
Mijn advies is dan ook om ZEER GOED op samenstellingen te letten. Laat je geen poot uitdraaien, want die enorme prijsverschillen slaan absoluut nergens op. Je betaalt vooral voor een naam, een merk, of een knap staaltje marketing.

35 Reacties op “Vitamine B12 supplementen test….welke wel, welke niet?

 1. Leuk en interssant artikel . Ik neem maagzuurremmers en dit zorgt ook voor mindere vit b12 opname .
  Nu neem ik metarelax waar ook vit b 12 inzit daar ik extra magnesium moet nemen . Ik zal even moeten nagaan of het de juiste vit b 12 is .
  Dank je voor je review

  • Ik slik sinds kort b12 van bonusan via een homeopaat…En hier zit dus die verkeerde stof in. Bizar, denk je dat het natuurlijk is. Daarnaast slik ik ook beyuna, wat wel goed is volgens mij. Ik ga aan soort kuur van doterra starten van vitamines. Ben benieuwd.

   Gr Marion

 2. Ik krijg al 6 jaar, om de 3 weken een injectie.
  Mijn lichaam kan geen b12 opnemen.
  Ik had ontzettend veel klachten in het begin, en toen ze prikten op b12, zat ik op 83 pmol.

  • Dat is inderdaad heel laag ja. Mijne was 132 maar de arts vond het niet schokkend of zo laag er iets mee te moeten doen.

   • Nu ben ik erg benieuwd wat je ermee gedaan hebt.132 is een tekort!!
    Ik had dat ook en ben vorige week gaar spuiten.
    Lees eens op de site van vitamine b12 tekort !!
    Heb jij klachten?

 3. Leuk artikel.
  Zelf jaren ernstig te kort…tussen de 56 en 75. Heb half jaar 2x p.w spuiten gehad. Jammer dat dit alleen de waarde op papier verhoogd maar niks met mij deed.
  Ook foliumzuur en maagtabletten erbij gekregen. Nog steeds niet de juiste gevonden. Duitsland schijnt verder te zijn met de b12….wou dat ik daar meer van wist.

  • B12 instituut in Rotterdam is ook erg ver met onderzoek… en de facebookpagina b12 tekort de vergetenziekte is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen voor goede en betrouwbare informatie….

  • Hallo Danielle,
   Ik had 3 jaar geleden een vit b 12 waarde van 95. Ik injecteer mijzelf nog steeds 1x per week. Ik heb daarnaast dumpingsyndroom. Betekent dat ik ook oa foliumzuur, Vit k en ijzer tekort heb.
   Idd kun je de methylcobalamine online kopen in Duitsland bij een Apotheek. Wil je meer weten hierover, dan wil ik je het adres wel geven. Je kunt mij mailen [email protected]. overigens wordt dat niet vergoed door de zorgverz kering. Dus zelf betalen en is niet goedkoop. Alleen de hydrocobalamine wordt in NL vergoed.
   Hart.groet.

 4. leuk bedacht Monique, maar dit is eigenlijk alleen nuttig voor jezelf aangezien iedereen een verschillende opname heeft en het per persoon verschillend is.
  het was pas interessant geweest als er bijpassend bloedonderzoek was gedaan.
  (en bij vermelding van Xylitol zou het fijn zijn als je vermeldde of het natuurlijk of synthetisch betreft)

  • Lijkt mij voor de hand liggend. En ik heb het uiteraard in dit review over NATUURLIJKE varianten. Ook al zou ik mijn bloed hebben laten controleren, dan nog is het niet voor iedereen nuttig, daarom heb ik ook voornamelijk gekeken naar andere aspecten. Als je mijn artikel beter leest zul je dit ook lezen. Wame groet!

 5. Grappig artikel. Maar het maakt mij verdrietig. Als je gewoon gezond en veelzijdig eet zou je voldoende b12 in je lever moeten hebben voor 3 jaar. Is je waarde te laag (onder de 250) Dan zou je jezelf toch eens achter de oren moeten krabben en jezelf moeten gaan verdiepen in deze extreem ingewikkelde materie. Want dan gaat er overduidelijk iets mis tot mond en kont. Zomaar deze vitamine pillen nemen levert helaas een probleem op. Je waarde in het bloed stijgt bij een opname stoornis maar op cel niveau doet het niets. En tja je huisarts zal je dan dus niet geloven als je bloed komt prikken. Want je waarde is prima maar je klachten neemt hij niet meer serieus of het zit tussen je oren.
  Dus mijn advies is niets slikken voor je bent wezen bloedprikken!

  • Dit is niet zo zwart wit. Er zijn ook een groete groep mensen die B12 nauwelijks kunnen opnemen, of zeer matig. Dan is enkel volwaardig eten niet voldoende. Ware groet!

  • Ik eet super gezond. Eet graag vlees en vis
   Maar helaas neemt mijn darmen de B12 niet op en veel mensen hebben daar last van. Idd zwart wit zeg, verdiep je er eens erin en zeg daarna nog eens wat!

 6. Mis de B12 van Sanacore. Die staat goed bekend. Waarom heb je die niet geprobeerd?

  • Omdat ik een selectie moest maken en geen jaren bezig kon blijven om honderden varianten te testen.

  • Ja Sanacore is super. heeft methyl- en adenosylcobalmine met foliumzuur in zuigtablet. Wordt dus onder de tong rechtstreeks in het bloed opgenomen , buiten de maag om. Werkt erg goed

 7. Dank je wel voor dit artikel. Heb al jaren een B-12-tekort (en ook D) en soms zie je met al die merken door de bomen het bos niet meer. Denk dat ik die van Royal Green ga proberen.

 8. Dank je voor de informatie. Ik heb zelf geen schildklier meer. Het is weggehaald, omdat ik daar kanker had. En schildklier maakt B12 aan. Dus moet ik dat zelf gaan aanvullen. Dankzij jouw site heb ik vitamine B12 Garden of Life geprobeerd. Het was 1 + 1 gratis. Het is nu bijna op. Ik voeg me daar redelijk bij. Alleen zeer vergeetachtig. Weer opnieuw gekeken naar jou site en ga nu die nieuwe proberen: Royal Green. Ga zo door met je site.

 9. Bedankt voor de info. Heb een opmerking Cyanocobalamine is giftig en kan leverschade leveren. Neem altijd methylcobalamin supplementen beste voor je geld.

 10. Hoi Monique, waarom vind je de Vitals zuigtabletten duur? Die zijn per tablet €0.0255 goedkoper dan de Mattisson tabletten.

 11. Ik ben diabetes en ik wordt ziek van groenten en fruit vanwege de grote hoeveelheid suikers
  Ik gebruik vitaminen B12 van Vitaplex liposomal en die is vloeibaar en kost 25 euro en wordt gratis opgestuurd en ik gebruik vitaminen D3 , maar of het ook ECHT werkt weet ik niet .

 12. Goed stuk! Dank!!

  Snap alleen niet dat je mattisons super prijs vriendelijk vindt en vitals duur.. ze lijken in samenstelling op mattison geef je aan maar zijn ook goedkoper… of mis ik iets?

  Iig fijne info!

 13. Hallo Monique, weer een nuttig vergelijkend artikel van jou! Zou blij dat er iemand is die de tijd neemt om dit allemaal uit te zoeken en online te zetten, want hier heb ik zelf helaas echt geen tijd voor. Dus: BEDANKT! 🙂

 14. Hoi Monique, dank je wel.
  Je geeft aan dat de benodigde hoeveelheid voor een man 2.8 microgram is en dat het niet nodig is om 1000 Microgram per dag te nemen (dit is de hoeveelheid per tablet van bijvoorbeeld Mattisson). Is het dan verstandig om de betreffende tablet in hele kleine stukjes te snijden en zo de hoeveelheid flink te beperken dat je per dag binnen krijgt?

  Idealiter zou ik dan de tablet snijden en deze 1 keer per week nemen, daar ik dan nog de hoeveelheid per dag ver overschrijd.

  Graag hoor ik van je.

 15. Ik zoek een vitamine B12 met foliumzuur (B11). Jammer van de Biovitaal, ik krijg diarree van zoetstoffen. Wat denk jij van de Methyl B12 + foliumzuur ?

 16. Dag Monique,

  dankjewel voor je uitgebreide test(resultaten). Ligt het aan mijn rekenvaardigheid of klopt er bij jou berekening iets niet: op nr. 1 van jou lijst staat bijna het duurste Bit B12 supplement (0,41 eurocent). Vitals noem je duur, maar is per pil goedkoper dan Mattisson
  (0.19 eurocent tegenover 0,21 eurocent). Zie ik iets over het hoofd?

 17. Fijn die vergelijkingen! Dankjewel. Ik snap alleen niet waarom je het prijsverschil zo hoog vindt, terwijl de hoeveelheid capsules/pillen ook verschillen? Of moet je bij sommige 2 pillen per dag nemen?

 18. Ook heb ik begrepen dat olie alleen nodig is wanneer je de tablet doorslikt, en het dus door het hele verteringsstelsel moet. Wanneer je een tablet laat smelten in de mond wordt het opgenomen door de klieren en is geen olie nodig. Zo heb ik het vernomen, weet jij daar iets van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *