Vitamine D3 supplementen test

Over vitamine D wordt erg veel geschreven Het is inmiddels steeds duidelijker geworden hoe essentieel deze vitamine is voor ons. In 2016 is de maximale dosering zelfs opgehoogd naar 75 µg per dag.  Uit diverse onderzoeken bleek, dat zo’n 60% van alle huisarts-bezoekers kampten met een ernstig tot zeer ernstig vitamine D tekort. Het bleek, dat de ADH van de Gezondheidsraad niet of niet voldoende werden opgevolgd. In 2012 werd in Europa door het EFSA al reeds het niveau verhoogd naar 100 µg per dag. Hierbij is rekening gehouden met veiligheidsmarge. In Nederland is deze veiligheidsmarge nog vergroot door de dagelijkse maximum op 75 µg te stellen.  Bij gebruik van hoge doseringen van vitamine D is het voornamelijk belangrijk om ook op de inname van calcium te letten. Er is een verschil tussen de ADH, de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid en de maximale dagdosering. De ADH is de ondergrens om gebreksziekten te voorkomen, zoals scheurbuik bij een groot tekort aan vitamine Cof rachitis bij een ernstig vitamine D tekort. De ADH voorkomt gebreksziekten, maar zorgt nog niet voor een optimale gezondheidssituatie. Daarvoor zijn soms hogere doseringen nodig. Die doseringen zijn heel persoonsgebonden en afhankelijk van je situatie. Omdat zoveel mensen kampen met een vitamine D tekort is het belangrijk dat de dagdosering ook omhoog kan. Anders duurt het soms lang om tekorten weg te werken.

WAT RAADT DE GEZONDHEIDSRAAD AAN?

De Gezondheidsraad adviseert kinderen tot vier jaar, vrouwen boven de 50 jaar, en mannen boven de 70 jaar extra vitamine D te slikken via supplementen. Ook mensen die niet dagelijks buiten komen tussen 11.00 en 15.00 , gesluierde vrouwen, vrouwen met een getinte huidskleur en mensen met speciale behoeften moeten volgens de Gezondheidsraad extra vitamine D nemen. Bij ouderen ligt het genuanceerder. Zij hebben extra vitamine D nodig, maar kunnen tegelijkertijd minder goed vitamine D aanmaken via de huid. Daar hebben mensen met een getinte huid ook last van. Het is voor hen daarom noodzakelijk om vitamine via supplementen binnen te krijgen. MEER LEZEN?  KLIK HIER

HOE ZIT HET MET DOSERINGEN/ EENHEDEN?

Voor veel mensen is het aflezen van doseringen op verpakkingen van supplementen enorm lastig. Er zijn enorm veel vitamine D supplementen op de markt, die ook afkomstig zijn uit het buitenland en dus internationale eenheden bevatten. Daarom hieronder een korte samenvatting:
 • 1 microgram (µg) vitamine D komt overeen met 40 internationale eenheden = IE of IU
 • 10 microgram = 400 IE (IU)
 • 20 microgram = 800 IE (IU)

WELKE???

Okay, het mag duidelijk zijn, dat we vitamine D vaak moeten bijslikken. Maar welke dan? Om te beginnen is het zaak, om je vitamine D gehalte te laten meten middels een bloedtest. Een goede hoeveelheid vitamine D in het bloed begint bij ongeveer 100nmol/l. Een dagelijkse dosering van 10µg is dan veel te laag om de hoeveelheid vitamine D omhoog te krijgen. Via een arts of specialist kun je bepalen welke hoeveelheden er nodig zijn om vitamine D snel op het goede niveau te krijgen. Dit is echt enorm belangrijk, omdat je op deze manier beter tekorten en de daarmee gaande klachten kunt voorkomen. Ga daarom nooit op de bonnefooi bijslikken, omdat je denkt een tekort te hebben of ter preventie. Een juiste dosering is van cruciaal belang. 
Daarnaast zijn vrijwel alle vitamine D supplementen synthetisch. Net zoals alle andere supplementen. Dat is logisch, want vitamine D3 is niet biologisch beschikbaar. In mijn artikel over vitamine D heb je de verschillen tussen vitamine D2  en D3 kunnen lezen en dat vitamine D3 voor ons best opneembaar is. Je moet dus altijd voor een vitamine D3 kiezen. Er zijn tegenwoordig ook D3 supplementen voor veganisten. Deze worden meestal gemaakt van specifieke korst-mossen. Omdat veganisme steeds populairder is geworden zien we een enorme toename in veganistische vitamine supplementen.
Er zijn erg veel verschillen in vitamine D3 supplementen, dit heeft te maken met toevoegingen. Er zijn weinig natuurlijke varianten vindbaar, die weinig tor geen extra hulpstoffen en smaak en kleurstoffen gebruiken. Ik heb afgelopen maanden vier verschillende vitamine D3 supplementen getest. Ieder heb ik zo’n drie weken geslikt. Ik heb gekeken naar de samenstelling, de werking, de gebruiksvriendelijkheid en de prijs. Net als met andere supplementen zitten er vreselijk grote prijsverschillen tussen de varianten, terwijl veel samenstellingen gewoon hetzelfde zijn. Dit kan echt gigantisch veel geld schelen. En betaal je vooral voor een merk. Ik heb in de test ook een veganistische variant meegenomen.
De supplementen heb ik gratis voor deze test toegestuurd gekregen van leveranciers. De test wordt uiteraard onafhankelijk gedaan en beoordeeld. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, noch inkomsten. Ik wil op deze plek de leveranciers bedanken voor hun attente bijdrage.

IMG_4366

BODY & FIT VEGAN VITAMINE D3 ( www.bodyenfitshop.nl, 60 tabletten, € 6,90 )

Deze vitamine D3 is geschikt voor veganisten. Het is en 100% plantaardige vitamine gemaakt uit mos. Wat zit erin?
cholecalciferol ( vit D3)
sorbitol ( vulstof)
dextrose
citroenzuur
hibiscus extract ( van aalbes)
Jammer dat er is gekozen voor sorbitol. Het bevat per tablet 1000 IU wat overeenkomt met 500% van de dagelijkse ADH.
WERKING: Ik merkte niets van de overgang van niet veganistisch D3 naar deze vegan D3. Normaal gesproken ben ik vrij gevoelig voor vitamine D, en merk ik door middel van klachten als krachtverlies en lusteloosheid. Zodra ik merk dat deze klachten opspelen verhoog ik vaak mijn dosering vitamine D3, wat  bij mij vrijwel een direct resultaat geven. Deze test was daarom best een uitdaging. Deze vegan D3 gaf mij in de eerste twee weken geen klachten, maar in de derde week kreeg ik wat last van krampen in mijn spieren. Dit verdween direct toen ik overstapte op mijn vertrouwde D3 van Royal Green. ( zie verderop) Ik denk dat deze vegan D3 voor mij niet voldoende is. Wat op zich opmerkelijk is te noemen omdat de tabletten van RG 150% van de ADH bevat. Ik denk dat het met de samenstelling te maken heeft en hoe mijn lichaam deze opneemt.
GEBRUIKSVRIENDELIJK? Jazeker. De tabletten zijn klein en je kunt ze gewoon opzuigen. Er zit een lekker smaakje aan.
PRIJS? Ik vind het opvallend hoe goedkoop deze vegan variant is. Qua samenstelling zou het dan ook vrij goedkoop maakbaar zijn.
EINDOORDEEL: zeer fijn geprijsd, fijn dat er voor veganisten ook een D3 variant beschikbaar is. Nadeel vind ik de zoetstoffen, met name de sorbitol. Bij een overdosering kan dit darmklachten en diaree geven. Voor mij is deze geen geschikte kandidaat omdat ik blijkbaar meer nodig heb. Maar voor vegans die bijvoorbeeld erg veel buiten zijn lijkt mij dit geen verkeerde optie.

IMG_4423

ROYAL GREEN VITAMINE D3 ( www.puurmieke.nl 120 tabletten, € 19,95 )

Het is geen geheim dat ik fan ben van het merk Royal Green. Hun filosofie gaat hand in hand samen met het mijne. Deze D3 is al een lange tijd mijn vaste vitamine D3 supplement. Deze vitamine D3 gaat overigens veranderen in samenstelling. Volgend jaar komt er een verbeterde formule op de markt. Vooralsnog bestaat de samenstelling uit:
vitamine D3 ( cholecalciferol)
inuline
acaciagom
zoete aardappel poeder
maltodextrine ( LET OP: deze wordt gewonnen uit de zoete aardappel, is GEEN TOEGEVOEGDE STOF)
bijenwas
Daarnaast is er gefermenteerde soja toegevoegd om de opname te verhogen. Royal Green komt dus vanaf 2019 met een nieuwe formule waar de soja wordt vervangen. Bevat per tablet 300 IE, ( 7,5 mcg ) wat 150% van de ADH bedraagt. Royal Green werkt zo nauw mogelijk samen met de natuur en daarom zijn de gekozen ingrediënten ook altijd uitzonderlijk t.o.v andere supplementen. Dit geldt ook voor deze D3. Zo is de maltodextrine gemaakt uit zoete aardappelen via een bijzonder natuurlijk proces.
WERKING:  Voor mij werken deze tabletten perfect. Ik heb geen klachten zolang ik deze slik. Waarschijnlijk zijn deze tabletten erg goed opneembaar in mijn lichaam.
GEBRUIKSVRIENDELIJK? Ja, erg fijne tabletten, geen enkele moeite om weg te krijgen. Je kunt ze ook gewoon opeten.
PRIJS? Niet erg goedkoop, maar gezien de uitzonderlijke samenstelling geen uitzonderlijk hoge prijs. Bovendien bevat een potje 120 tabletten, waar anderen vaak blijven steken op 60 tot 100 tabletten.
EINDOORDEEL: erg fijne D3. Mijn favoriet. Goede opneembaarheid, mooie natuurlijke ingrediënten en natuurlijk bewerkingsproces. Ik ben vooral erg blij met de werking.
IMG_4420

NEW CARE VITAMINE D3 75 MCG ( www.rinekedijkinga.nl ,100 capsules, € 18,95)

Deze capsules zijn ook best bijzonder. Ze bevatten namelijk kokosolie om de opneembaarheid te verbeteren. New Care Vitamine D3 75 mcg voldoet aan de normen van het NZVT systeem en is getest op de afwezigheid van dopinggerelateerde stoffen. Daarom is het logo van het NZVT op de voorzijde van de verpakking afgebeeld. Dit betekent dat New Care Vitamine D3 75 mcg met zekerheid door topsporters kan worden gebruikt. Per capsule bevat het 75 µg . Het bevat geen suikers, gluten, gist, lactose, smaakstoffen en conserveermiddelen.  De samenstelling:
cholecalciferol ( vitamine D3)
kokosolie ( 50 mg)
Medium chain triglycerides
gelatine ( capsules)
water
glycerol
ijzeroxide
 
 
Bijzonder, deze D3. Ik vond ook de kleur van de capsules opmerkelijk. Verder lijkt hij aardig natuurlijk. En uiteraard is de kokosolie ook best uniek. Dit verhoogt de opname aanzienlijk.
WERKING: Ik had even wat moeite met de capsules ( gelatine is niet zo mijn ding) maar wilde voor deze test even “ doorbijten”. De eerste week had ik opvallend last van lichte diaree. Dit verdween in de tweede week., Ik moet eerlijk zeggen dat deze capsules niet mijn ding zijn. Ik hou niet erg van capsules slikken, maar ook de werking was voor mij wat vaag. Ik had geen last van de gebruikelijke klachten bij een vitamine D3 tekort, maar wel diaree. Ik was er niet erg enthousiast over.
GEBRUIKSVRIENDELIJK ?  Niet voor mij. Ik vind de capsules 3 x niets.
PRIJS? Prettig geprijsd. Dat is haalbaar.
EINDOORDEEL: Op zich absoluut geen verkeerde vitamine D3. Het is alleen niet “ my cup of tea”. De werking beschouw ik echter wel als voldoender. Maar ik denk dat capsules voor mij gewoonweg niet werken.

IMG_4368-1200x800

SWANSON HIGH POTENCY VITAMINE D3 1000 IU ( www.bodyenfitshop.nl, 60 capsules, € 2,90)

Deze capsules zijn opvallend goedkoop. Waar is het addertje??? Wel….dit is een goed voorbeeld van de giga prijsverschillen in vitamine D3. Deze samenstellingen zijn vrijwel altijd identiek, op hier en daar wat verschillende hulpstoffen na. Maar in werking verrschillen ze niet of nauwelijks. Alle 1000 IU supplementen die we bij de drogist kunnen kopen zijn gewoon hetzelfde in werking, maar dus verschillend in samenstellingen ( qua hulpstoffen) Deze van het merk Swanson bevat:

cholecalciferol ( vitamine D3)

rijstmeel

gelatine ( gewoon dierlijk)

gemodificeerd zetmeel

sucrose

natriumascorbaat

middellange keten trigylceriden

siliuimdioxide

DL-alfa-tocoferol

De lijst is al opvallend langer dan voorgaande varianten uit de test. En we zien gewone suiker,

WERKING: ik heb deze een week geslikt, omdat ik niet erg achter deze samenstelling sta, maar toch wilde proberen. Ik ondervond geen klachten n.a.v van de verandering van een andere D3 naar deze.

GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID?  ja, de capsules zijn klein dus vrij makkelijk weg te krijgen.

PRIJS:  TJA! What can i say? Lekker goedkoop is in mijn beleving in dit geval duurkoop, want echt supergezond van samenstelling zijn ze niet,.

EINDOORDEEL: Niet my cup of tea, zacht uitgedrukt. Ik had dan wel geen klachten, maar ik voelde mij gewoon totaal niet prettig bij het slikken. Het gaf mij een gevoel van onbehagen. Ik hou het graag meukvrij.

 

MIJN TOP VIER:

 1. Royal Green. Deze pronkt boven de andere drie uit. Zeer prettige werking en gebruik.
 2. Body & Fit vegan D3. Ik vind ze fijn in gebruik, en prettig voor de vegan!
 3. New Care capsules. Niet verkeerd, maar niet mijn ding door de capsules.
 4. Swanson. Geen verder commentaar……..

Ik hoop, dat je wat aan deze test hebt gehad. Nogmaals wil ik benadrukken alvorens vitamine D3 te gebruiken, je vitamine D te laten meten bij de huisarts. Op deze manier kun je pas echt goed bijslikken. Laat je vitamine D 1 x per jaar meten. Heb je klachten, trek dan meteen aan de bel en maak een afspraak bij de huisarts. Onthoud dat vitaminen supplementen geen vervanging zijn, maar een aanvulling. Ga er verstandig mee om.

6 Reacties op “Vitamine D3 supplementen test

 1. Je kunt een bolus vit D3 nemen 1x per week werkt ook. Jammer dat je de Vit D3 van Bonusan niet hebt getest. Prima in olie per druppel in te nemen . Ik neem per week mijn dosis in. Vr gr Suzan

 2. Hallo ik gebruik Vitamine D3, Van Nature Garden het druppels ik kan wel na 2dagen merken dat ik het slik

 3. Hoi Monique, voor de veganisten: Viridian heeft ook een vegan D3 versie in druppel vorm. Liquid Vitamin D heet het.

 4. Ik gebruik de vitamine d3 druppels van Magnesium en Minerals, zeer hoog geconcentreerd en zonder toevoegingen. Slecht 1 -3 druppels per week, afhankelijk van situatie en leeftijd. Op basis van olijfolie en kokosolie. Deze is een echte aanrader. Puur Mieke verkoopt sinds kort ook produkten van dit fantastische merk.

 5. Jammer dat je de new care capsules niet zo fijn vind om te slikken. Ik vind deze juist een van de beste. Ook omdat deze in kokosolie zit wat, zoals je ook schrijft, super is voor de opname. De opname is heel belangrijk en omdat het een in vet oplosbare vitamine is, is het misschien wel belangrijk om erbij te vertellen dat als je pillen neemt ipv in olie capsules je er iets van vet bij in moet nemen om de opname te bevorderen. bijvoorbeeld een broodje met kaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *