Voortaan gooi jij nooit meer papaya-pitten weg!

We kunnen steeds vaker en beter exotisch fruit kopen. Inmiddels is het al niet zo vreemd meer om in de supermarkt papaya, ananas, kokosnoot, kaki’s en nog veel meer prachtig gekleurd fruit tegen te komen naast de appels en bananen. Het is lekker, kleurrijk, gezind en decoratief.

IMG_1048-1200x800

Sommige soorten zijn een ware verrassing van binnen. Zo heeft drakenfruit een prachtig wit vruchtvlees met zwarte pitjes, en heeft papaya een hart vol zwarte pitjes. Ik ga het in dit artikel hebben over deze zwarte pitjes. Als je wel eens een papaya hebt gekocht, zul je vast de pitten gedachteloos hebben weggegooid. Als je dit artikel hebt gelezen, zul je dat niet meer doen! 😉

Wat is papaya?

Om alles te weten te komen over papaya, KLIK JE HIER

25591829_1590259877701869_4167221871587253938_n

De papaya-pit: knettergezond!

We kennen de papaya als ovale groen/gele vrucht. Papaya’s groeien aan bomen die ook bloemen geven. De bloemen en bladeren van de boom worden in vele exotische landen ook gegeten. Ze hebben enorm veel gezonde eigenschappen. De bladeren van de papayaboom worden vooral in Zuidoost-Azië gegeten, ze werken o.a zeer effectief tegen malaria. De bloemetjes zijn erg bitter van smaak, en werken ook als antimalariaprofylax ( een preventief middel tegen malaria). De zaden worden vaak weggegooid, omdat men denkt, dat ze niet eetbaar zijn. Maar ze zijn meer dan eetbaar! Ze hebben zelfs geneeskrachtige werkingen. Om een voorbeeld te geven werken de enzymen in de zaden erg gunstig op onze spijsvertering. Ze smaken lekker mild pittig, en omdat ze in gedroogde vorm sterk lijken op peperkorrels worden ze vaak gebruikt ter vervanging voor peper.  In landen als India kauwt men op de zaadjes om een frisse smaak in de mond te verkrijgen. De smaak wordt nog het mest omschreven als mosterdachtig, peperachtig, noot-achtig.  Het doet ook in de verte denken aan de scherpheid van radijs en mierikswortel.  Hoe gezond zijn de pitten?

IMG_1756

– De zaadjes hebben om te beginnen een antibacteriële werking. Ze werken tegen de e.coli bacterie en tegen salmonella. De zaden hebben ook een zeer gunstig effect op de buikinfectie “ tyfeuze koorts” of buiktyfus. De zaden kunnen, net als pompoenzaden, inwendige wormen doden. Daarnaast werken de zaadjes gunstig op de nieren.
– De zaadjes werken tegen ( tijdelijke) indigestie. Heb je bijvoorbeeld nét even wat teveel gegeten, helpen een paar gedroogde pitjes om te verlichten. Dit komt door de aanwezige enzymen. Deze doen het voedsel beter verteren. Behalve enzymen bevatten de pitten ook proteïnen, vet calcium, magnesium en fosfor.
IMG_1757
– In onze ingewanden kunnen parasieten voorkomen. Dit komt vaak voor in armere delen van de wereld. Uit onderzoek in Negeria bleek, dat kinderen met parasieten deze kwijt waren als zij zeven dagen achtereen gedroogd papayazaad met honing hadden gegeten. 78% van de behandelde kinderen was na een week papayazaad eten parasiet-vrij terwijl slechts 16% van de kinderen die een placebo hadden gekregen parasiet-vrij waren. In dit placebo zat net als het echte medicijn hetzelfde aantal honing.
–  Ook in de traditionele Chinese geneeskunde worden de zaadjes al eeuwenlang gebruikt. Het wordt o.a erg veel gebruikt om de lever te ontgiften. Wanneer iemand last heeft van lever-cirrhose is het goed op de zaadjes iedere dag op het menu te zetten. Een theelepel per dag is voldoende.
– De zaadjes kun je gebruiken ter vervanging voor peper-korrels. Ze hebben een licht pittige smaak. Hou je van pepers maar kun je er slecht tegen? Dan zijn gedroogde papaya-zaadjes een lekker en gezond alternatief.
25591610_1590259861035204_5964834023978560220_n

VERS, GEDROOGD

Nooit meer weggooien dus, die zeer kostbare zaadjes. Je kunt ze zowel vers als gedroogd eten. In papaya’s, ook kleinere, zitten enorm veel pitten. Deze kun je met een lepel uitscheppen en in een kommetje doen. Im de koelkast zijn ze dan nog zon vier-zes weken houdbaar. Denk ook eens aan garnering. De pitten zijn bijvoorbeeld heerlijk door salades, en door je smoothie. Of over gekookte aardappelen, in de soep, of als garnering op hartige taarten. Ze worden ook vaak gebruikt ter vervanging voor kappertjes.
IMG_1760
Ik geef de voorkeur om ze te drogen. Je kunt ze dan jaren goed houden. En het is helemaal niet moeilijk. Een kwestie van goed omspoelen, drogen en dan bijvoorbeeld op de verwarming laten drogen. Je kunt het droogproces ook versnellen, door de een uurtje in de oven te drogen op 50 graden. Of droog ze in de droogoven. Ik laat ze altijd op de verwarming drogen. Dit kost dan geen extra energie.
Zodra ze zijn gedroogd, kun je ze jarenlang in een goed afgesloten potje bewaren. Je kunt ze als “ korrel” heel houden, maar je kunt ze ook vijzelen voordat je ze gaat toevoegen aan een gerecht. Er zijn geen ADH bekend, maar ik zou het niet overdrijven en het op maximaal een kleine theelepel per dag houden. Probeer de eerste keer niet meteen een hele theelepel uit, bouw het op per halve theelepel.
IMG_1762

20 Reacties op “Voortaan gooi jij nooit meer papaya-pitten weg!

 1. en jij zegt pitten eten en ander zegt zijn giftig ?
  Het binnenste gedeelte bevat een schat aan zwarte ronde zaden, ingekapseld in een gelei-achtige substantie. Er wordt geadviseerd om de zaden niet te consumeren omdat het een giftige stof bevat genaamd carpaine. Carpaine, wanneer het in grote hoeveelheden gegeten wordt kan het de hartslag verlagen.
  De nummer 7 op de lijst van gezondste fruit
  Gezondheidsvoordelen van papaya

  • Ik heb een papaya pit thuis tot leven gewekt.
   Na lange tijd verscheen een wortel aan de plant.
   Verwaarloosd en terzijde gelegd.

   Later,na maanden,pitmet wortel eens in potgrond gezet!
   Met dit tropische weer is de pit weer uitgevist uit een rommelhoop
   En zir daar! Vanuit de op
   eningsspleet verschijnen takjes!

 2. Een paar dagen heb ik papayas gegeten en ook wat zaden maar zeker niet teveel, mijn hartsslag ging s’morgens van 48 naar 42, ben er mee gestopt met in ieder geval geen enkel papayazaadje nog te eten. Toch goed mee uitkijken !!

  • Het eten van papaya pitten levert een bij drage aan de darmflora zodat omzetten van voedsel in energie, eiwitten, mineralen, vitaminen en enzymen efficiënter verloopt. Met als gevolg Een lagere hartslag . Eigenlijk was er sprake van een gebrek aan de bestanddelen die de pitten bevatten, waardoor er aanvankelijk sprake was van een hogere hartslag . Het lichaam moet harder werken en om hetzelfde resultaat te behalen, gaat de hartslag omhoog… Dr. John Bergman legt op basis van biologische feiten tal van dit soort opmerkelijke zaken uit.

  • Ik heb ernstig vergiftiging gehad. Terwijl ik er niet veel van at, wel de ongedroogde, maar zie nu er ziitten pikzwarte tussen die zijn giftig, de groene weet ik niet.
   Maar ik had bijna coma, had ook absent thee concentraat gedronken. Dus combi van gif.
   Beetje naief

 3. hoi Monique,

  ik heb de pitten op de verwarming gelegd, ze liggen er nu een paar dagen, hoe lang duurt het denk je dat ze goed gedroogd zijn?

  groetjes
  Anja

 4. Papayavlees met pit word gegeven aan jonge papagaaien met spijsverterings problemen
  Er word gefluisterd dat het eten van pitten goed tegen darmkanker is

 5. Ik gebruik al jaren papaja en de pitjes bewaar ik in azijn mijn Hond Rodesia Ridge Back heeft altijd papaja gehad en nooit een wormkuur gehad
  ook poesen kunnen daar profijt van hebben Zelfs mijn kippen kregen ook papaja pitjes en daar was de poep van de kippen waren allemaal harde korreltjes op de plank onder het rik waar ze snacht op zaten
  ik eet het veel met ananas er naast samen ook goed voor de spijsvertering

  • Té veel kan giftig zijn en doden! Je mag er niet op kauwen blijkbaar maar gewoon inslikken dan is het heel erg helend . Te veel is bijvoorbeeld 100 gr voor een persoon van 70 kg… Dus toch opletten!

 6. De zwarte pitjes van de papaja kun je beter niet eten. Ze bevatten carpaïne. Als je teveel papaja pitjes eet kan dit stofje je hartslag vertragen. Je hart schijnt uiteindelijk zelfs zo langzaam te gaan kloppen dat je in coma kunt raken. De pitjes werden vroeger dan ook gebruikt als vergif.

 7. Eet al een tijd papaja pitten, theelepeltje in de kwark maar Nu maak ik me toch zorgen over dat het slecht is voor je hart???? Wat moet ik nu doen??? Eten of niet meer eten????

  • Ik zou het gewoon lekker blijven eten, maar niet meer dan ongeveer een theelepeltje per dag. Er zijn in de natuur veel stofjes die prima voor de gezondheid zijn, maar die je niet hoog gedoseerd moet nemen. Kinine is daar ook een voorbeeld van.

  • Gewoon zo doorgaan . Een theelepel per dag is een gezonde hoeveelheid maar ook geen moetje. Om te ontwormen of wormvrij te blijven helpen ze. Ook de onrijpe papaja is daar goed voor. 100 gram papaja pitje per keer kan misschien wel schadelijk zijn op de lange termijn maar weeg eens een keer 100gram pitjes in theelepeltjes uit, dat zullen heel wat daagjes zijn. Alcohol is ook giftig toch zijn er stammen die de aanbevolen hoeveelheden van inname ruim overschrijden zonder duidelijke reden daartoe dus gewoon alles met mate, zo ook met papajapitjes. Voor een gezonde levensstijl heb je ze niet iedere dag nodig

 8. Soms koop ik een papaya puur voor de pitjes die ik heerlijk vind.
  Heb vandaag eens opgezocht wat voor toegevoegde waarde deze pitjes kunnen hebben. Las toen giftig-niet giftig, theelepeltje-eetlepel, wel of niet kauwen, hartslag verlagend etc.
  Ik eet ongelimiteerd alle pitjes uit de papaya, nog nooit iets gemerkt van trage hartslag. Alle verdere gezondheidsclaims kan ik niet bevestigen. Ik eet normaal al vrij gezond dus als ik me prima voel kan het overal van komen,….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *