vreemde vruchten

Van kinds af leren we al dat een appel zowel rood als groen kan zijn van kleur, dat aardbeien rood zijn van kleur, kersen donkerrood en dat bananen zowel groen als geel van kleur kunnen zijn.
Echter komen we vooral de laatste jaren ( met dank aan de multi-culturele samenleving) steeds meer ” vreemde vruchten” tegen in zowel supermarkten als op de markt, de toko en zelfs onze eigen groenteman om de hoek. We zijn zo ook steeds meer en meer bekend geraakt met exotische vruchten uit alle hoeken van de wereld.
Ook komen we steeds meer kruisingen tegen. Fruitsoorten die met elkaar worden gekruist zodat ze van iedere fruitsoort wel wat in huis hebben maar er totaal anders en vernieuwend uitzien. Wat zijn we zoal afgelopen jaren tegengekomen?

de witte aardbei ( ananas aardbei)

 

De pineberry, zoals deze witte aardbei officieel heet, is in Nederland nog niet echt geaccepteerd.Sinds verleden jaar werden deze bleekscheetjes met enige voorzichtigheid gelanceerd op de Nederlandse markt maar erg warm lopen wij nuchtere Hollanders er ( nog) niet voor.We vinden het vooral maar vreemd en ook oogt het voor veel mensen erg onnatuurlijk. Velen zijn dan ook van mening dat het hier gaat om genetische manipulatie maar gelukkig is dit niet het geval. Het gaat echter om een kruising tussen twee bos-aardbeien. Dus ook geen kruising tussen een aardbei en een ananas.De smaak wordt echter wel gelinkt aan een ananas. Vandaar ze ook wel de naam ananas-aardbei hebben gekregen.
Op dit moment zijn de aardbeien nog erg slecht verkrijgbaar.Dit komt omdat in Nederland er op dit moment nog maar slechts één partij deze aardbeien commercieel teelt. Ze zijn net als de gewone aardbei vanaf Maart tot December verkrijgbaar.
De pineberry groeit ook op exact dezelfde manier als de gewone aardbei. Echter kan een pineberry-plant zichzelf niet bestuiven en is er altijd een andere aardbeiplant nodig om te zorgen dat de plant steeds weer vruchtjes maakt.
Supermarktketen AH heeft ze in hun assortiment, al is de levering zeer beperkt gehouden.
Hoe smaakt de pineberry?
Zoals eerder geschreven dus vooral naar ananas. De meeste mensen omschrijven de smaak als zoet fris.

passievruchten

 

Deze kleine ronde donkere vruchten zien we ook steeds vaker liggen in de supermarkt. De passievrucht is een vrucht van een klimplant die behoort tot de familie van de passie-flora. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Maar worden vandaag de dag vrijwel vanuit alle hoeken van de wereld geïmporteerd.Landen als Kenia en Brazilië zijn grote koplopers.
De schil van de vrucht is niet eetbaar.Je kunt deze schil ook het beste omschrijven als zeer stug/leerachtig. Het vruchtvlees echter is heerlijk fris zoet van smaak en geel van kleur. De vrucht wordt vanwege de gele kleur ook wel ” de gele passievrucht” genoemd of wordt wat mooier omschreven de maracuja genoemd.
Passievruchten zijn erg gezond. Ze bevatten erg veel vezels en beta-caroteen, zoveel meer dat ze zelfs tot een superfood benoemd mogen worden.Je kunt passievruchten lekker vers uitlepelen maar ook perfect verwerken in tal van baksels.

bakbanaan

 

Bakbanaan, ook wel kookbanaan genoemd, zijn we ook steeds vaker tegen gaan komen. Bakbanaan is afkomstig van het plantengeslacht Musa en wordt enkel gebakken en/of gekookt gegeten. Door het zeer hoge zetmeel-gehalte is de bakbanaan in onrijpe en rauwe staat zeer moeilijk verteerbaar voor de mens.
Bakbananen zijn langer als de gewone banaan, maar liefst tot 40 cm. De schil is hard en stug,en de kleuren varieren van donkergroen tot roodachtig. In de tropische landen is de bakbanaan net zo populair als bij ons de aardappel is.
Bakbanaan is het meest geschikt voor gebruik als ze zwart gerijpt zijn. De meeste bakbananen die je bij de toko vind zijn dan ook vaak bijna zwart van kleur. De schil is dan ook veel gemakkelijker te verwijderen.
De schil van een bakbanaan moet over de bolle kant worden ingesneden om zo op de meest gemakkelijkste manier de bakbanaan van zijn schil te ontdoen. Als de bakbanaan nog vrij onrijp is komt er mogelijk een melkachtige stof vrij, dit moet goed onder een stromende kraan worden afgespoeld. De kooktijd voor een onrijpe bakbanaan ligt ongeveer op 15 minuten, de zwarte rijpe varianten hebben een minder lange kooktijd nodig.
Er wordt ook geadviseerd om niet vaker dan eens per twee weken bakbanaan te eten.Naast dat het vrij rijk is aan energie bevat het ook aardig wat serotonine, ook beter bekend als ” het gelukshormoon”. Krijgen we teveel serotonine binnen dan kan dit schadelijk zijn voor het hart. Het kan tevens de slagkracht van het hart verminderen.

noni fruit ( Indische moerbei)

 

Je hebt ze misschien wel eens bij de toko zien liggen of op markten: nonifruit. Dit fruitsoort is nu niet bepaald wat je zegt lekker. Het geeft ook een vrij heftige geur af. De vrucht lijkt qua vorm nog het meest op een aardappel, en ontpopt zich in zijn groei van een groene vrucht naar een gele vrucht. Het is geen smakelijke vrucht.Maar het wordt erg veel gegeten omdat het zeer medicinale eigenschappen zou bezitten en zelfs ziekten als kanker en diabetes kan afremmen en reduceren. Er zijn op dit moment nog volop onderzoeken gaande maar wat er tot nu toe uit voortkwam loog er niet om. Het zou ook een zeer gunstige werking kunnen hebben op hart en bloedvaten.Het wordt vaak geconsumeerd als thee, door een smoothie of na een kort kookproces verwerkt door tal van gerechten. Nonifruit heeft dus zoals gezegd een nogal uitgesproken smaak wat niet iedereen kan waarderen.Veel mensen nemen de smaak voor lief omdat het verder zo vreselijk gezond is.
Er wordt echter ook gewaarschuwd niet dagelijks nonifruit te nuttigen. Er is nog te weinig wetenschappenlijk onderbouwd bewijs dat het inderdaad zeer heilzaam werkt en ook zijn er enkele meldingen bekend van lever-problemen bij een dagelijkse grote inname. Gebruik nonifruit dan ook liever niet dagelijks maar hou het op 1 x per week.

durian ( ook wel stinkfruit)

 

Durian vruchten komen alleen voor in Aziatische landen . De vruchten zien er van buiten uit als een stekelige cactus, van binnen huist er echter een wit/roomkleurige vrucht. De vrucht heeft ook net als nonifruit een nogal penetrante lucht. Het vruchtvlees heeft een pudding-achtige structuur, en smaakt zowel krachtig als scherp, als zoet en fris.Velen omschrijven de smaak als een mix van vanillevla, ui en knoflook, en schimmelkaas . Beetje vreemd maar schijnbaar wel lekker voor mensen die aan deze smaak kunnen wennen.Het is een smaak en vrucht waarbij geen tussenweg zit: je houdt ervan of je gruwelt ervan.
Het openmaken van de vrucht is nogal een klus. Ook een erg leuk detail: in veel hotels en restaurants is deze vrucht verboden omdat het een zware penetrante geur verspreidt en deze ook lang blijft hangen. In Azië worden durian vruchten vooral verwerkt in desserts. Het is ook een graag gewild ingrediënt in koek en snoep.
Het bijzondere van deze vrucht is dat hij extreem rijk is aan eiwitten. Ook bevat hij, net als een avocado, gezonde vetten. Het is ook erg rijk aan tryptofaan.
Durian kun je zeer moeilijk vinden in Nederland.Er zijn enkele toko’s die ze verkopen.

sharonfruit

 

Sharonfruit is weer een soort die we wel meer en meer tegenkomen gewoon bij de supermarkt. Sharonfruit is een veredelde kakisoort en gelijkt nog het meest op een geelachtige vierkante tomaat. De naam heeft sharonfruit te danken aan het dal in Israël waar ze worden gekweekt. Sharon is dan ook een merknaam,en kaki het vruchtsoort waartoe hij behoort. Kaki is dus eigenlijk net zo’n verzamelnaam als een appel of peer. Sharonfruit bevat geen pitten maar wel tannine ( looizuur).Hierom mag een sharonfruit ook niet te onrijp worden gegeten. Overigens smaakt sharonfruit op zijn best als hij midden rijp is. Eet ook niet meer dan 1 x per week sharonfruit. Hoe meer tannine er nog in de vrucht aanwezig is, hoe wranger de smaak is. Als de vrucht goed wordt na gerijpt zullen de meeste tannines verdwijnen en wordt het vruchtvlees ook juist lekker zoet van smaak. De zaden in de kaki scheiden een stof af bij het rijpingsproces dat de tannines afbreekt.
Sharonfruit bevat erg veel béta-caroteen en is dus ook een zeer gezond stukje fruit.

guave

 

Guave zien we ook vrij regelmatig. Het wordt door fabrikanten tegenwoordig ook erg veel verwerkt door tal van producten zoals drank en toetjes/zuivel.
Guave is een groene tropische vrucht met licht roze vruchtvlees met pitten. De pitjes zijn gewoon eetbaar en de vrucht kun je zo vers uit lepelen net als de passievrucht. Aan guave worden erg veel medicinale werkingen toegeschreven. Dat het een zeer gezonde vrucht is staat vast. Het is zeer rijk aan vitaminen en mineralen en is zeer rijk aan vezels. Geen slecht idee dus om deze mooie ronde rakkers eens wat vaker te gaan consumeren. Ze zijn heerlijk door een smashy of smoothie, en je kunt er heerlijke jam van maken.
Guave kun je vrijwel in elke supermarkt kopen. Kies echter ook hier liefst voor biologische varianten.

Soms loop je op een markt of door een toko en zie je meest vreemdste dingen.Schroom niet om eens gewoon te vragen aan marktkooplui/winkeliers wat het nu voor soorten zijn. Er zijn nog zoveel soorten groente en fruit om te ontdekken. Er is echt meer te krijgen en te ruiken en te proeven dan bloemkool en spinazie. Geef je ogen eens te kost! En experimenteer eens met vreemde soorten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *