De waarheid achter ( copra) kokosolie

Alhoewel kokosolie onlangs wat onder vuur is komen te liggen vanwege “ cholesterol-verhogend” blijft het extreem populair. Nog steeds vliegen de potten , emmers, bekers en flessen overal de deur uit, ook in toko’s zijn de potten niet aan te slepen. Alles over kokosolie kun je lezen door hier te klikken. Er zijn nog altijd grote misvattingen over het cholesterol-verhaal. Collega Rieneke Dijkinga schreef hier een helder artikel over, klik hier om naar het artikel te gaan. 

SAM_5798

COPRA

Onder kokosoliën vinden we vele varianten. Van biologisch, koudgeperst tot copra. Wat is copra nu precies? 

Copra wordt verkregen door de bast van kokosnoten te verwijderen, in stukken te breken en het vruchtvlees te laten drogen. Dit drogen wordt gedaan op de plaatsen waar de kokosnoten worden geteeld. Copra is anders gezegd het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. 

Wanneer het vruchtvlees wordt gedroogd, heeft dit vaak veel te lang buiten gelegen. De kokosnoten worden ook sterk vervuild door alle invloeden van buitenaf. Bovendien beschimmelen ze omdat ze niet in een droge ruimte worden bewaard. Ze zijn tevens zeer toegankelijk voor insecten, vogels, ongedierte en dieren die in een land aanwezig zijn rondom de plantages. 

Het eindproduct van deze processen geeft een kokosolie met een zeer bruine grauwe waas. Door deze te raffineren en te ontkleuren verkrijgt een kokosolie een spierwitte kleur. Dit wordt gedaan omdat wij graag een witte kokosolie zien. Dit verkleuren gebeurt onder een grote verhitting, wat ervoor zorgt dat alle voedingswaarden zo goed als volledig verdwijnen. Je bent anders gezegd net zo goed af met een pakje croma. 

Fabrikanten zijn uiteraard niet zo guitig als het komt op informatie verstrekken van hun bronnen. Dit zien we vooral terug op de verpakkingen. Er staan soms wel vijf of meer gezonde claims af te lezen, terwijl de werkelijk nuttige informatie achterblijft of wordt afgedaan met “ 100% kokosolie’. 

Je kunt er prat vanuit gaan, dat 90% van de kokosoliën die in Europa onder duizenden labels worden verkocht, een copra kokosolie betreft. Omdat er zo weinig tot geen ( juiste) informatie valt af te lezen op een verpakking, en de fabrikant zelf ook de lippen stijf op elkaar houden, is het erg lastig voor een consument om een copra variant te herkennen. Er zijn erg weinig fabrikanten die hun hele proces van kokosnoot tot kokosolie blootgeven, er valt dan ook erg veel te verbergen…Dit ontdekte ik onlangs. 

Ik ben kort geleden in contact gekomen met Bert Droog. Deze man runt samen met zijn vrouw Mieke Kruijf een kokosolie-bedrijfje in Sri Lanka. Dit is geen fabriek zoals wij deze kennen, maar een soort schuur, waar alles, maar dan ook werkelijk ALLES nog met de hand wordt gedaan. Bert runt naast deze fabrieksschuur ook nog een schuur waar hij kokosvezels en kokospotgrond maakt, om zo alles van de kokosnoten te benutten. Meer over dit unieke bedrijf, en het unieke product, kun je lezen in mijn review, en via www.dewitteparelkokosolie.nl Op de website zie je in prachte fotocollages hoe alles van kokosnoot naar pot wordt verwerkt. Dit is op zich erg uniek, omdat geen enkele andere fabrikant hier zich aan durft te wagen.

13988220_1108234775933400_2331196551805571924_o

Bert en Mieke voor hun huis en fabriekje in Sri Lanka

Bert en Mieke wonen het grootste gedeelte van het jaar in Sri Lanka, waar zij een huis bezitten wat tevens de fabriek is. Iedere morgen wordt daar al vroeg begonnen met de productie, samen met werknemers uit de streek, die zo ook meteen een goede boterham kunnen verdienen. 

14060395_1085930038109212_1657035728_o

Mieke druk aan het werk ” in hun achterkamer” 😉

Onlangs waren Bert en Mieke tijdelijk in Nederland, en leerde ik deze prachtige mensen kennen, waar ik erg dankbaar voor ben 😉  Zij kwamen bij mij op bezoek en Bert heeft mij veel verteld. Ook vertelde hij, dat hij foto’s heeft weten te maken van één van de vele “ copra-bedrijfjes” die Sri Lanka rijk is. Normaal gesproken mag hier NOOIT worden gefilmd en gefotografeerd, maar Bert heeft weten klaar te spelen dat hij wat foto’s mocht maken. Deze fotocollage geeft een verhelderend, maar schrikbeeld, van hoe het er nu ECHT aan toe gaat. Wat wij dus nu in grote hoeveelheden inkopen aan kokosolie, hoe bar slecht de werkomstandigheden werkelijk zijn, en hoe alles ( gruwelijk) wordt geproduceerd. Ik was volledig in shock toen mij dit ter hore kwam, met de bijgaande foto’s. Ik begreep meer dan ooit tevoren, waarom dit niet naar buiten wordt gebracht: het is pure ellende, en er zal waarschijnlijk geen pot kokosolie meer verkocht worden als dit de wereld over gaat. 

DE COPRA GRUWEL IN BEELD

Ik geef, dankzij Bert, wel een echte inkijk op hoe copra daadwerkelijk wordt gemaakt…..een verslag.

HOE BEGINT HET MAKEN VAN DE COPRA EN HET MAKEN VAN COPRA OLIE?

De pit, die wij hier gewoon kokosnoot noemen, wordt d.m.v een zeer groot en vlijmscherp kapmes in twee stukken gesplitst. Het kokoswater wat vrijkomt, wordt nooit opgevangen en gaat dus kostbaar verloren. 

De helften van de kokosnoten worden vervolgens in de zon of in ovens gedroogd. Zon gedroogd duurt het drogen gemiddeld 4/5 dagen. Dit drogen gebeurt gewoon op de grond waar de plantage is. Dit drogen in de zon duurt veel te lang, waardoor schimmels vrij spel krijgen en ook insecten/ ongedierte, schadelijke invloeden van buitenaf ( denk aan rondslingerend vuil) in de kokosnoten dringen. 

Na het drogen noemen ze het kokos-vruchtvlees “ copra”. 

14045122_1085665081469041_999898993_o     14037752_1085665291469020_296929039_o

Mensen moeten onder zware druk en werkomstandigheden hard werken, met gevolgen voor hun gezondheid.

14012649_1085929818109234_656452374_o

De rookovens, met luchtgaten. 

13987727_1085663424802540_2136595721_o

In ovens gaat het er nog heftiger aan toe. Daar worden onder de opgeslagen kokoshelften een vuur gestookt. De “ cels” worden in lange rijen neergelegd. Een “ cel” is een kop die overblijft, als de kokosnoot eruit is gehaald. De rijen cels worden aangestoken met kerosine. 

14045389_1085663768135839_753268885_o

Aangestoken met kerosine, wat niet bevoordelijk is voor zowel de kokosnoten zelf, als de werkmannen.

Na het droogproces van kokos naar copra, wordt de copra uit de cels gehaald. Vervolgens gaat het naar een grote opslag, waar het wordt gesorteerd naar een A klasse, B klasse of C klasse. De beoordeling vind plaats d.m.v de kleuren die zijn ontstaan door de schimmels. 

14060203_1085929881442561_163310303_o

klasse A, B en C

14001946_1085929711442578_1619968467_o    14012883_1085929774775905_680518556_o

de kokosnoten worden na droging gesorteerd en in drie kwaliteit-klassen verdeeld in grote zakken.

De omstandigheden waarin deze mensen werken zijn erg slecht en vooral vreselijk ongezond. Zo lopen zij continu over het verbrande as, om weer nieuwe rijen cels aan te leggen.

14045015_1085662718135944_936077346_o

Dit wordt ingeademd ( losse deeltjes) Ook de kerosine lucht is zeer schadelijk. De mensen moeten deze cels continu keren waardoor zij veel kerosine inademen. Ook dwarrelen er veel vuurdeeltjes rond wat wordt ingeademd. De mensen krijgen hier bovendien erg weinig voor betaald. En maken onmenselijk lange werkdagen.

COPRA OLIE MAKEN:

De copra helften worden fijn vermalen tot zeer fijne snippers. Deze worden koud in een pers gedaan, maar zeer hoog verhit door de hoge druk die er ontstaat. Dit geeft veel teveel warmte waardoor de uiteindelijke olie nog maar weinig echt goede kwaliteit bezit en weinig voedingswaarden. 

De olie wordt gezien de kwaliteit, zeer secuur gefilterd, zodat alle losse deeltjes compleet zijn verwijderd uit de olie. Daarna gaat alles in plastic flessen naar de supermarkt. De A klasse krijgt een houdbaarheidsdatum van zes maanden, de B klasse vier maanden en de C klasse twee maanden. 

KOUD GEPERST?

We lezen op veel potten “ 100% kokosolie, koud geperst” . Veel fabrikaten geven aan dat zij koud persen, maar geven dit niet aan qua temperaturen waaruit de olie uit de pers komt. De temperatuur die bij het persen ontstaat heeft te maken met de drukhoogte van de pers. Als je deze vraag stelt aan een willekeurige kokosolie-fabrikant kan geen van deze je dit vertellen. En daar ligt dan ook de crux, waar het fout gaat. 

COPRA IN EUROPA

Zoals eerder gezegd, is het verdomde moeilijk om een copra kokosolie te herkennen. De allerbeste leidraden om copra te herkennen zijn:

– De prijs is erg laag, soms tegen het belachelijke aan. 

– De kokosolie is spierwit

– De kokosoliën zijn vrijwel altijd ontgeurd, en geraffineerd

– Als je enkele lepels kokosolie hebt gebruikt, zie je in de pot een zeer korrelige massa. Copra kokosolie brokkelt en korrelt erg snel. Pure, zuivere kokosolie brokkelt niet.

– In toko’s worden ALTIJD copra kokosoliën verkocht. Dit vanwege de zeer lage inkoopsprijzen, en land van herkomst. 

– Copra kokosoliën ruiken vaak nergens naar, ook niet als ze niet zijn ontgeurd.

– Copra kokosolie is vaak van zeer slechte kwaliteit, waardoor bakken soms erg moeilijk gaat of vreselijk gaat spetteren, roken en stinken. 

– Hoe witter, hoe geraffineerder. Een meest zuivere kokosolie hoort grijsachtig van kleur te zijn, bijna “ keltisch zeezout” grijsachtig. 

– De informatie op de potten copra kokosoliën ontbreken vaak. 

TOKO’S

De meeste copra kokosoliën die wij hier kunnen kopen, zijn van A kwaliteit. Behalve in toko’s, daar vinden we voornamelijk het “ echte afvalproduct”. Een bekend merk is bijvoorbeeld KTC.

KTC-Coconut-Oil-600

Deze onderneming zit in Engeland en produceert door geheel Europa. Dit merk is ook bij ons in toko’s en supermarkten verkrijgbaar. Dit betreft de C kwaliteit. De potten worden zeer goedkoop aangeboden, de goedkoopste prijs die ik ben tegengekomen is 1,99 voor een plastic pot, en het duurste voor een plastic pot 6,99. De prijzen verschillen dus ook enorm. 

In de warmere landen waar de temperatuur zelden tot nooit onder de 25 graden komt, worden deze kokosoliën in flesjes verkocht, en als hard vet in het koelschap verkocht. Deze kokosolie is een zeer goed voorbeeld van een copra massa productie. De producties zijn naast versneld zeer geraffineerd.

Ingredienten-1024x529

Meer dan “ 100% kokosolie” kunnen we qua informatie niet aflezen van de verpakkingen. Ik heb contact gezocht met KTC, en gevraagd of zij copra kokosolie gebruiken. Het antwoord bleef uit. Maar eigenlijk is het antwoord zo klaar als een klontje….kokosolie. Deze kokosolie is geen haar beter dan een pakje hard botervet. Door slechte kwaliteit, raffinage en hoge verhitting blijft er totaal niets over aan voedingswaarden. De slechtere kwaliteit copra ( klasse C) ziet vaak erg bruin, stinkt enorm, en is zwaar beschimmeld. Om hiervan een spierwitte kokosolie te maken, vraagt enorm veel raffinageprocessen. 

Deze varianten kokosoliën zijn inderdaad, zoals wordt beweerd, ongezond en slecht voor ons cholesterol. Het zijn juist DEZE varianten die we nu, om financiële redenen het meest inkopen. Daarom wordt er nu gewaarschuwd en wordt kokosolie vaak over één kam geschoren als “ ongezond”. 

Natuurlijk is het fijn, als we voordelig kokosolie kunnen inkopen. Maar goed voor je gezondheid is dit dus niet. Kijk in mijn artikel naar de lijst met de beste en de minst beste kwaliteit kokosoliën. 

Om het de consument makkelijker te maken ben ik continu op jacht naar varianten die wel 100% zuiver, koud geperst, biologisch zijn gecertificeerd, 100% traceerbaar zijn, en vrij zijn van GMO, pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast ben ik op zoek naar plantages die onder de ISO NORM werken. Je kunt alles over deze ISO NORM lezen in dit artikel.  Zodra ik een goedgekeurde variant ontdek, zal ik hier een uitgebreid review over gaan schrijven. Deze artikelen worden regelmatig geplaatst onder ” blogs” en ” reviews” op de website. Enkelen die ik reeds heb besproken:

COCOWONDER kokosolie

ROYAL GREEN kokosolie

DE WITTE PAREL kokosolie

Deze varianten zijn 100% puur, zuiver en 100% traceerbaar. Wil je meer lezen over kokosolie?Hieronder directe linken naar mijn tot nu toe geschreven artikelen:

DE GROOTSTE MISSTANDEN VAN KOKOSOLIE OP EEN RIJ

DE ECHTE VERHALEN ACHTER KOKOSOLIE

DE KOKOSOLIE JUNGLE….WELKE WEL,WELKE NIET?

HOE EXTRA VIERGE IS KOKOSOLIE?

SAM_1890

Met dank aan bron: Bert Droog ( bertdroog@hotmail.com   Foto’s: Bert Droog en media.

NOTIFICATIE: Dit artikel is geheel onafhankelijk geschreven. De bron ( Bert Droog van BEMA ” de witte parel” kokosolie in Sri Lanka heeft mij zonder enig winstoogmerk of commercie de foto’s en informatie toevertrouwd. Er is geen sprake van bronnen van inkomsten of verdere commercie. 

18 Reacties op “De waarheid achter ( copra) kokosolie

  1. dit lijkt op een promotieverhaal ..wellicht een goed product… maar of de rest van het verhaal correct is ??wellicht in een aantal gevallen wordt er gerommeld …maar dermate dramatisch…???

    • als jij A: de barre werkomstandigheden waarin deze mensen zicht dagelijks in verkeren, en B: het eindproduct ” niet dermate dramatisch” vind, is dit geheel jouw eigen mening, maar ik denk hier geheel anders over. Ik vind het wat overdreben om te suggereren dat ik hier een promotieverhaal ophang. Ik heb unieke foto’s weten te bemachtigen over hoe het er werkelijk aan toegaat. Dit deel ik, om te laten zien hoe ernstig het gesteld is. Als jij dit een lachtertje vind, of promotieverhaaltje, dan respecteer ik dit maar deel deze mening niet. Warme groet

      • Als dit door sommigen wordt gezien als promotie artikel, dan hebben ze het gehele artikel niet goed gelezen. Er wordt het een en ander duidelijk genaakt over kokosolie, niet aangeprezen waar te halen.. Er wordt aan het einde ook expliciet vermeld dat de eigenaren van de desbetreffende fabriek juist NIET groter wilt 😉

        • wat onwijs fijn om te lezen dat jij het wel erg goed begrijpt! Dank je wel!

      • Hoy Monique, ik gebruik al een paar jaar kokosolie, eerst gebruikte ik Amaprana, deze is echter nogal duur omdat er een verhoging in zit ivm fair trade, omdat ik de olie intensief gebruik ook als boter en ik maak er ook tandpasta van, de kosten liepen hierdoor behoorlijk op, en ben ik over gestapt op Royal Green die goedkoper is, omdat de olie behoorlijk populair is was ik al een beetje bezorgd dat het een soort bio industrie zou worden, echter zie ik nu dat Copra mijn vermoeden bevestigd, hoe of waar kan ik de olie van Mieke en Bert kopen?

  2. Dank voor de duidelijke uitleg. Vraag : waar kan ik De witte Parel kopen ? Alleen in een webwinkel?
    Hartelijke groet , Christina

  3. Sinds ik de Witte Parel olie gebruik, is dit de enige olie die hier in huis komt.De geur ensmaak is goed en alle ingredienten die kokos olie zo gezond maakt zitten er nog in.
    Hulde voor Bert en Mieke die zo’n mooi product hier naar toe hebben gebracht.

  4. (Ergens prat op gaan betekent ‘trots op iets zijn’ of ‘zich ergens op beroemen’. In deze zegswijze betekent prat volgens Van Dale ‘fier’, ‘trots’ en ‘hovaardig’. Ergens prat vanuit gaan bestaat niet. 🙂 )

    Weet je misschien ook iets over biologische Maya Gold extra virgen kokosolie?

  5. Op pit-pit.com verkopen ze ook bio kokosolie die niet goedkoop is en natuurlijk wordt ontgeurd. Gelukkig zijn niet alle omstandigheden zo slecht als jij helaas hebt gezien! 🙁
    Goed dat je hier aandacht aan geeft.
    Lieve groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *