Waarom het echt heel belangrijk is om je handen op de juiste manier te wassen! + review Marcel’s handzepen

Ik ga het in dit artikel hebben over iets, wat we erg gewoon zijn gaan vinden: handen wassen. Zo gewoon, dat we het vaak vergeten of helemaal niet meer doen. Als er in een periode virussen rondvliegen merken we de gevolgen pas goed. De hele dag door kom je met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Op de handen zitten dan ook altijd bacteriën en virussen. Door voedsel aan te raken, kunnen er bacteriën op het voedsel terechtkomen. Via de handen kunnen bacteriën en virussen worden overgebracht van het ene naar het andere voedingsmiddel. Ze kunnen verder terechtkomen op schalen, bestek, aanrecht, koelkastdeur of de knoppen van het fornuis. Hoogste tijd, om eens uit te lichten waarom handen wassen ook bij een gezonde voeding behoort, en een gezonde levensstijl.

WAAROM MOETEN WE ONZE HANDEN WASSEN?

Want misschien associeer jij handen wassen totaal niet met voeding en gezondheid. Toch zijn deze zeer nauw met elkaar verbonden. Onze handen raken iedere dag bewust en onbewust veel aan en komen zo in directe aanrakingen met bacteriën. Handen zijn onze grijpers, we doen er onbewust eigenlijk alles mee. We werken ermee, handen zorgen ervoor dat we ons in ons dagelijks leven kunnen voortbewegen. Als je wat aan je handen gaat mankeren, merk je pas goed hoe intens wij onze handen gebruiken. Al kneus je maar een vinger, of heb je een ontsteking aan de nagelriem, of kloofjes, wordt het erg goed duidelijk hoe veel je handen in direct contact staan met alles om je heen. Pijn is een goede leidraad om je bewust te worden van je dagelijkse bewegingen met de handen.
Een kop vasthouden, even wat pakken, iets oprapen, iets voortbewegen, iets aantrekken…..Onze handen zijn een groot onderdeel van de arbeidsmarkt. We tikken achter een toetsenbord, we rijden auto, we fietsen, we verzetten werk met onze handen, we bouwen met onze handen iets op. Dit is zo vanzelfsprekend, dat we er dus pas bij stilstaan als je pijn ervaart aan je handen.
De hele dag door raken we van alles aan. Denk bijvoorbeeld eens aan deurknoppen, winkelwagens, alle producten in een winkel, huisdieren aaien, toiletbezoeken, toetsenborden, en ga zo maar door. Aan al deze objecten hangen miljoenen bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers, die via onze handen worden getransporteerd op ons voedsel. Dit levert een besmetting op. We worden al vroeg geleerd, om onze handen te wassen na een toiletbezoek. Dit stamt voornamelijk af van de poep-bacteriên die op onze handen kunnen achterblijven. Maar er zijn veel ergere bacterie-bronnen te bedenken. Uit diverse onderzoeken is meer dan eens gebleken, dat bijvoorbeeld op toetsenborden meer bacteriën worden aangetroffen dan op een toiletbril.Een  Brits onderzoek onderstreepte in 2008 dat op en in een toetsenbord gemiddeld 400 keer méér bacteriën zitten dan op een toiletbril. Volgens de onderzoekers ontstaat de vervuiling van de toetsenborden door eten bij de computer. En door met ongewassen handen na toiletbezoek weer achter de computer te gaan zitten. En als je dacht, dat de toiletbril dan op de tweede plek komt, heb je het mis. Want er zijn nog een aantal voorgangers op te sommen:
1) ONZE TANDENBORSTEL
Omdat een tandenborstel meestal in een warme omgeving (de badkamer) staat, kunnen bacteriën er prima gedijen. Bovendien staan tandenborstels vaak in een beker naast elkaar, zodat kwalijke ‘kruisbestuivingen’ schering en inslag zijn.
2) MAKE UP SPULLETJES
Bacteriën kunnen perfect overleven in make-upspullen, zoals bijvoorbeeld mascara. Vooral gevaarlijk omdat deze spullen in de meeste gevallen in rechtstreeks contact komen met het oog. Dit kan leiden tot ernstige infecties.
3) MOBIELE ( SMART) PHONES

Ook de mobiele telefoon is een broeihaard van bacteriën, zoals stafylokokken. Besmetting wordt bevorderd doordat de gsm vaak in contact komt met de mond.

4) AFSTAND BEDIENINGEN
Onderzoek wees al uit dat de afstandsbediening in hotels zowat de grootste bron van infecties is. Dit toestel wordt namelijk zelden gereinigd. Maar ook thuis zijn op de afstandsbediening genoeg ziekteverwekkers te vinden
5) BEDDENGOED
Ons beddengoed is een paradijs voor mijten, bacteriën en virussen. Kussenslopen, dekens of dekbedden moeten daarom regelmatig verschoond en gelucht worden. Maar… ook het matras en de kussens kun je het beste regelmatig laten reinigen.

VOEDING

We raken iedere dag erg veel voedsel aan. Handen transporteren ons voedsel ook vaak naar de mond. Daarnaast raken we ons voedsel aan om te kopen en te bereiden. Onze handen zorgen er immers voor dat alles kan worden gesneden, gehakt en verder bereid. Het is juist ons voedsel dat erg veel bacteriën kan bevatten. Zeker vers en intact voedsel, zoals groente en fruit, vlees en vleeswaren, kaas en bijvoorbeeld noten en pitten en zaden, kunnen krioelen van de bacteriën. Als je je eens bedenkt wat voor weg jouw net gekochte voedsel heeft afgelegd, dan zul je automatisch je voedsel goed afwassen.In transport gebeurt veel wat wij niet zien, en het daglicht ook niet kunnen verdragen. Er valt wel eens wat van de wagen, er valt vaak veel op de grond, de machines waarin ons verse voedsel wordt verwerkt zijn ook vaak verre van  hygiënisch schoon, kortom, je kunt er maar beter geen voorstelling bij maken, anders lust je helemaal niets meer.
Gelukkig beschikt ons lichaam over een geweldig schoonmaak-team , en worden vrijwel alle schadelijke indringers opgeruimd. Als je verder goed gezond bent werkt dit prima, maar ook dan kun je wel eens worden gegrepen door zo’n stiekeme bacterie. Dit is mij jaren geleden eens overkomen met een verse stronk broccoli. Ik ben 24 uur flink ziek geweest. Na deze ervaring ben ik zorgvuldiger geworden met het wassen van mijn verse voedsel. 
Maar minstens nét zo belangrijk is het handen wassen voordat je voedsel wilt gaan aanraken. Want zoals je eerder hebt kunnen lezen zitten aan onze handen ook miljoenen bacteriën. 
 

HOE DAN?

Veel mensen denken dat het wel OK is om even snel de handen onder de kraan te houden. Maar uit onderzoek blijkt dat dit juist averecht kan werken. Omdat bacteriën gedijen in warmte ( hete kraan) en vochtige omgevingen kunnen er bij onzorgvuldig handen wassen juist bacteriën vermeerderen. Je transporteert dan alleen meer bacteriebronnen naar het voedsel wat je aan gaat raken. Nooit doen dus. Hoe was je je handen op een juiste manier?
 
A)  was je handen onder stromend water, en gebruik een vloeibare zeep
B)  wrijf de zeep over de hele handen, ook tussen de vingers, en onder de nagels
C) wrijf de handpalmen goed tegen elkaar aan
D) maak vuisten om het zeep goed onder de nagels te laten komen
E) vergeet ook de duim/ wijsvinger “ brug” niet. In de plooien kunnen ook veel bacteriën zich gaan ophopen
F) spoel de handen goed om, en droog zorgvuldig af met een schone, droge doek, of papieren wegwerp doekjes
 
Denk ook aan ringen. Als het mogelijk is, doe deze dan even af. Onder ringen kunnen heel veel bacteriën achterblijven, Je hoeft je handen overigens niet te wassen met een anti-bacteriële zeep. Dit geldt voornamelijk in ziekenhuizen en andere plekken waarbij er echt steriel moet worden gewerkt. In ons huishouden en leefomgeving volstaat een goede vloeibare zeep. De anti-bacteriële zepen zijn voornamelijk commercieel. Alleen onder bijzondere leefomstandigheden ( bijvoorbeeld ziekte en slechte weerstand) kan het nuttig zijn om een wat sterkere zeep te gebruiken. Maar betaal anders niet veel teveel geld aan iets wat overbodig is. 
 
Dit informatiefimpje van het RIVM laat goed zien hoe we onze handen op een juiste manier wassen. 

WANNEER EN HOE VAAK?

Goed, handen wassen dus. Maar wanneer moeten we eigenkijk echt onze handen wassen? En hoe vaak? Wel, het RIVM adviseert ons sowieso om het zo vaak als mogelijk te doen. In het bijzonder:
 
 • voor het klaarmaken van voedsel
 • voor het eten
 • na contact met rauw vlees, vis en gevogelte
 • na contact met rauwe groente
 • na contact met rauwe eieren, bijvoorbeeld bij het breken van eieren 
 • na hoesten of niezen, zeker bij het koken
 • na gebruik van toilet
 • na contact met de afvalbak
 • na contact met (huis)dieren
 • na contact met vuil textiel
 • na het verschonen van de baby 
 • na een bezoek aan een winkel / supermarkt

Wen ook kinderen aan om regelmatig de handen te wassen. Bijvoorbeeld na het gebruik van het toilet, na het aaien van huisdieren of dieren op de kinderboerderij, na het buitenspelen in de zandbak en voor het eten. De frequentie van het handen wassen ligt voornamelijk aan jouw leefgewoonten. Als je bijvoorbeeld een baby hebt zul je je handen vaker moeten wassen dan iemand die alleen woont. Als ik naar mezelf kijk, was ik mijn handen per dag gemiddeld zo’n 8-10 x. Ik gebruik latexvrije handschoentjes als ik met voedsel bezig ga, zowel bakken als groente wassen en snijden. Dit vind ik zelf erg prettig en ook heb ik een zeer gevoelige huid waardoor mijn handen niet goed reinigingsmiddelen kan verdragen. Ook moet ik een beetje oppassen met handzeep, omdat het mijn handen zeer snel kan uitdrogen.

MAAK HET GEEN OBSESSIE

Handen wassen is dus een must. Maar sla niet door. Veel mensen kunnen obsessief raken en kun je handen bijvoorbeeld door een ontwikkeling van smetvrees kapot wassen. Dit zijn extreme vormen, maar er zijn heel veel mensen die op dat randje balanceren door bijvoorbeeld 20 x of meer keren de handen te wassen, als zij maar iets hebben aangeraakt. Dit is natuurlijk niet nodig. Zoals je hierboven kunt lezen zijn er bepaalde momenten waarbij het verstandig is om je handen te wassen op een juiste manier. Het is overbodig om je handen bijvoorbeeld twee x achter elkaar te wassen na een toiletbezoek. Of meteen handen te wassen als je iets hebt aangeraakt. Dit wordt dan problematisch en onrealistisch. Een goede hygiëne zit hem niet in 20 x per dag je handen wassen, maar op de juiste momenten je handen wassen.

WELKE ZEEP?

Vroeger hadden we bij elk aanrecht wel een zeepbakje staan waarin een groot stuk zeep lag. Een groot merk was LUX zeep. Hiermee werden dagelijks de handen gewassen. Tegenwoordig hebben we vloeibare zeep in pompflacons. Dit is een stuk schoner en hygiënischer want zo’n stuk zeep was een aardige bron om bacteriën lekker te laten gedijen en bovendien zat iedereen eraan. Dit is vervangen voor een zeeppompje. Er zijn duizenden merken en soorten vloeibare handzepen verkrijgbaar, van spotgoedkoop tot peperduur. Zoals eerder geschreven hoef je geen speciale anti-bacteriële  zeep te gebruiken in een normaal huishouden. Anti-bacteriële zepen zijn echt bedoeld voor momenten waar er steriel moet worden gewerkt. Zoals ziekenhuizen, dokterspraktijken, tandartsen enzovoort. Open wonden maken immers 5 x zoveel meer kans op een directe besmetting. Ons lichaam is, in gezonde staat verkerend. perfect in staat om de meeste ziekteverwerkers buiten de deur te houden. Het bezit een heel legertje aan verweerders om de binnendringers buiten te sluiten en / of weg te werken. Onze weerstand is een goed geoliede machine. Het is gemaakt om zijn taken te verrichten. Als we TE schoon zijn, kan dit het immuunsysteem verzwakken. Overdrijf daarom nooit. Schoon is schoon genoeg. Loop jij in het dagelijks geen risico op een snellere besmetting door bijvoorbeeld ziekte, dan kun je de anti-bacteriële zepen beter mijden omdat ze averecht kunnen werken.
Er is nog een interessant weetje te vinden over anti-bacteriële handzepen. In deze varianten wordt vrijwel altijd de stof Triclosan toegevoegd. Triclosan is een bacteriedodende stof en wordt vrij vaak gebruikt in desinfecterende handzepen. Triclosan wordt ook vaak gebruikt in de gewone handzepen. Je ziet dan het woord ‘antibacterieel’ in een subzin of apart buiten de productnaam staan. Triclosan is dan gebruikt als  met een maximaal toegestane dosis van 0.3%. Dit is veilig voor je gezondheid. Uit onderzoek is echter gebleken dat zeep met triclosan géén extra voordelen heeft ten opzichte van normale zeep waar deze chemische stof niet in zit. Daarnaast ontsmet triclosan minder goed als het te kort inwerkt. Onverdund heeft de triclosan houdende zeep minstens 1 minuut nodig om 80% van de aanwezige E. coli-bacteriën te doden. Een gemiddelde handwasbeurt duurt 4 tot 6 maal korter, waarbij de zeep met triclosan ook nog met water verdund wordt. Dus……erg veel meer nut hebben deze varianten ook weer niet. Wel betaal je er in regel het twee dubbele voor.  Het doel van antibacterieel bij deze handzeep is niet om bacteriën te doden, maar om bacteriegroei onder controle te houden. Daarnaast wordt het door de producent vaak gebruikt als een ‘verkoopargument’. Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep door consumenten niet beter zou zijn dan het gebruiken van gewone handzeep met water.
Ik ben zelf best een poos op zoek geweest naar een geschikte handzeep. Ik wil dat mijn handzeep ook meukvrij is, dus zonder synthetische en andere agressieve stoffen. Veel handzepen, ook natuurlijke, droogten mijn handen erg uit. Of gaven een zeer trekkerig gevoel. Na heel wat biologische / natuurlijke handzepen te hebben geprobeerd bleef ik steken bij MARCEL’S GREEN SOAP. Daar werden mijn handen erg blij van, maar ook ruikt het HEMELS. Ik heb de patchoeli & Cranberry geprobeerd en deze is mij qua geur en werking dus echt heel goed bevallen.. Het toeval wilde dat tijdens het schrijven van dit artikel ik werd benaderd door Marcel’s green soap. Zij waren bij mij terecht gekomen via mijn artikel over wasmiddelen, waarin ik ook hun varianten meenam. Of ik wellicht meer producten wilde testen? Ja, natuurlijk! Ik kreeg alle vier de geuren handzepen toegestuurd. Deze ben ik meteen gaan uitproberen..
De handzepen van Marcel’s bevatten plantaardige ingrediënten en zijn verrijkt met biologische oliën. Verder is er glycerine ( gemaakt van kokosolie) toegevoegd voor de handen wat extra te verzorgen na een wasbeurt. Het bevat geen parabenen, fosfaten, ammonia, zuren, chloor en kleurstoffen, en is voor 99% gewoon afbreekbaar. Over de verpakkingen is ook nagedacht. Deze zijn gemaakt van gerecycled plastic,
In de ingrediënten vinden we ook Sodium laureth ether sulfate. Dit staat overal niet zo best aangeschreven, omdat het veel wordt verward met een andere sulfate. Veel mensen verwarren natrium laureth sulfaat met natrium lauryl sulfaat (op verpakkingen vind je het als ‘sodium laureth sulphate’ en ‘sodium lauryl sulphate’). Beide stoffen zijn wasactieve- en schuimvormende stoffen, maar natrium laureth sulfaat is milder dan natrium lauryl sulfaat en veroorzaakt minder huidirritaties. Natrium laureth sulfaat wordt vaker toegepast dan natrium lauryl sulfaat.

Natrium laureth sulfaat kan, net als andere wasactieve stoffen, irriterend zijn voor je huid en kan prikken wanneer het in je ogen komt.Daar moet je dus, net als bij alle andere zeepproducten wel voor oppassen. Mijn huid reageert heel erg goed op deze zeep van Marcel’s waardoor ik kan concluderen dat er weinig van inzit en zeer mild werkt. Mijn huid is een zeer overgevoelig “ slagveld” zodra er vreemde stofjes op komen. Deze zeep was de eerste uit de reeks handzepen die ik heb geprobeerd, die mijn handen niet uitdrogen en laten jeuken. Dit was voor mij bewijs genoeg dat in deze handzepen geen vervelende stoffen zitten die mijn huid plagen.

Marcel’s green soap ken ik vanuit mijn biowinkel, waar erg vaak veel verschillende producten worden verkocht. Zoals eerder geschreven ben ik bekend met hun zeer fijne producten en alles wat ik tot nu toe heb uitgeprobeerd is mij echt bevallen. De producten staan vooral bekend om hun heerlijke geuren. Geuren doen ook veel met de geest, en daarom zijn ze erg gewild. Echter zitten er grote verschillen tussen natuurlijke, plantaardige geuren en synthetische en chemische geuren. Etherische oliën zijn een stuk fijner voor de gezondheid dan synthetische. In vrijwel alle natuurlijke / biologische handzepen vinden we deze natuurlijke oliën, en dus ook in de handzepen van Marcel’s. Ik was alleen bekend met de patchouli & Cranberry geur.. Deze had ik gekocht om uit te proberen en ik word echt heel blij als ik deze geur ruik tijdens mijn wasbeurt. Ik was daarom echt super nieuwsgierig geworden naar de drie andere geuren!  Er zijn er in totaal vier:
– Patchouli & Cranberry
– Sandelhout & Cardemom
– Lavendel & Kruidnagel
– Sinaasappel & Jasmijn
De flesjes zijn leuk om neer te zetten bij het aanrecht. Ze bevatten een pompje en een leuk etiket. De flesjes kun je door blijven gebruiken dus éénmalig aankopen. Want er zijn navullingen verkrijgbaar van maar liefst 1000 ml. De verpakkingen zijn 100% composteerbaar en worden steeds opnieuw gerecycled. De kleine flesjes kosten € 3,49 voor 250 ml, en de navelflacons kosten € 6,99 per 1000 ml. Ook de achterzijden van de verpakkingen bevatten erg leuke illustraties.
De patchouli & Cranberry was mij dus bekend ???? Deze geur was mijn “ vuurdoop” betreft de handzepen en is mij erg goed bevallen. Het blijft ook best een poosje “ hangen” op de huid. Superlekker, opwekkende geur!
De sandelhout & kardemom was mijn tweede geur om uit te proberen. Wauw! Wat een lekkere geur! Doet mij denken aan gure herfstdagen , heerlijk kruidig en licht zoetig. Erg fijn! Ook deze handzeep droogt mijn handen niet uit.
De sinaasappel & Jasmijn is echt heel fris. Ik zou deze handzeep in de zomermaanden gebruiken. Gewoon voor de heerlijke geur, die ik met de zomer associeer.
 
Maar deze geur, de lavendel & kruidnagel heeft toch wel mijn hart gestolen……Wat is DIT een waanzinnige geur! Dit verslaat zeker de drie andere geuren….by far! ????  Ik merkte dat ik er erg blij van werd, de geur werkt prikkelend op het brein. Deze geur is mijn absolute favoriet! 
 

NADELEN?

Ik kon voor mijzelf geen nadelen bespeuren aan deze serie handzepen. Integendeel: ik ben echt heel blij eindelijk een handzeep te hebben gevonden waar mijn handen ook echt blij van worden. Ik had wat reserveringen betreft het Sodium Laureth Ether Sulfate. Als ik deze stof tegenkom in andere verzorging en schoonmaakmiddelen moet ik echt opletten wat het doet op mijn huid. In dit geval heb ik niets te vrezen, want de handzeep verzorgt mijn handen juist in plaats van het aan te tasten. Volgens mij wordt er ontzettend weinig gebruikt in deze handzepen, genoeg om wel zijn reinigende werk te verrichten. Ik kan niets anders dan super-enthousiast zijn. Fijne handzeep, voor mens, dier , milieu en…de handen! 

 

WAAR KAN IK DEZE HANDZEPEN KOPEN / BESTELLEN?

Marcel’s Green soap timmert op dit moment aardig aan de weg. De producten worden voornamelijk verkocht in biologische winkels en sommige gezondheidswinkels. Maar is heel goed verkrijgbaar via webwinkels. Ook Marcel’s green soap zelf hebben een webwinkel. KLIK HIER om naar de webwinkel te gaan 
Je kunt daar alle vier de handzepen bestellen + de navelflacons. 
 
 Notificatie: ik kreeg de beoordeelde producten gratis toegestuurd. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele inkomsten. Dit geldt ook voor kortingsacties. Dit artikel is vrijblijvend en onafhankelijk geschreven. 

 

Een reactie op “Waarom het echt heel belangrijk is om je handen op de juiste manier te wassen! + review Marcel’s handzepen

 1. Hoi Monique,
  Ik ben een groot fan van je nieuwsbrieven en lees ze altijd heel graag. Maar dit keer sla je in mijn ogen de plank een beetje mis. Volgens mij is dit grotendeels achterhaald. In de eerste plaats kan een mens niet leven zonder bacterien. Dus alles kapot wassen is geen goed idee. Goede bacterien zitten inje poep ( dus alleen handen wassen als je ziek bent!) verder kent moeder aarde veel goede bacterien, dus als je in de tuin hebt gewerkt of biologisch groenten klaarmaakt: niet wassen. Onze overhygiene (sorry, maar dat is het echt als je alles wast) veroorzaakt een bacterietekort in je darmen en daarmee vele ziekten en allergieën en verzwakt onze weerstand.
  Verder mijn complimenten voor de verkenningen, testen en productnieuws!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *