….waarom ik de Happy Tabs prefereer boven alle andere tandpasta tabs!

Gezien de vele vraagstellingen over tandpasta merk ik dat dit best een vaag gebied blijft. Alhoewel ik al heel veel heb geschreven over tandpasta’s en ook een aantal heb getest, blijven er veel vragen rond zingen. Zeker omtrent de zogenoemde TABS. Dit zijn tandpasta tabletjes die in de mond uiteen vallen en verder als tandpasta kan worden gebruikt. Het is op dit moment van schrijven ( Oktober 2020 ) razend populair, mijn tijdlijnen op social media staan dagelijks prop-vol met advertenties. Vorig jaar schreef ik een artikel over deze TABS, en besprak ik twee merken. KLIK HIER.

Ik zelf gebruik ze eigenlijk zelden. Ik loop er niet zo warm voor. Ik ben meer fan van de vloeibare tandpasta’s en ik zorg ervoor dat deze meukvrij zijn en milieuvriendelijk.
Ik vind het niet zo heel erg prettig in gebruik. Het los-korrelige in mijn mond is denk ik niet aan mij besteed, maar ik gebruik ze af en toe wel. Ik heb er inmiddels al best een aantal getest / uitgeprobeerd, en merkte, dat er grote verschillen zitten in de kwaliteit. Ook kunnen samenstellingen sterk uiteen lopen. Wat ik vooral opmerkte is dat sommigen knoert-hard zijn en maar moeilijk oplossen in het speeksel, waardoor je even flink moet kauwen. Ook hadden sommigen echt een zeer vieze smaak ☹️ wat nogal bleef hangen in je mond na het poetsen. Ook gaven sommige TABS bij mij lichte slijmvorming, erg vervelend.
Omdat ik veel vragen kreeg omtrent wat ik nu een goede keuze vond, besloot ik mijn voorkeur in dit artikel breed uit te lichten, en waarom de keuze specifiek ook dit merk is gevallen.

HAPPY TABS

Vorig jaar al, toen de TABS nog maar net in opkomst kwamen, maakte ik kennis met HAPPY TABS. Deze stonden mij al meteen goed aan vanwege de verpakking, wat uit glas bestond. Dit zie je nu overal opduiken, maar vorig jaar was dat nog best een beetje uniek, ze werden destijds voornamelijk in plastic of zakjes aangeboden. De HAPPY TABS zijn van Nederlandse bodem, wat het een stuk duurzamer en milieuvriendelijker maakt. Ze worden in Amsterdam geproduceerd . Happy Tabs wil graag zijn steentje bijdragen om de wereld wat schoner te maken en te houden. De glazen potjes zijn in zijn geheel te recyclen / te hervullen. We gooien jaarlijks zo’n éen miljard tubes tandpasta weg. Wat uiteindelijk in de oceaan terechtkomt in de plastic soep. Happy Tabs wil tenminste een start maken om dingen te veranderen en de consument laten zien dat het ook anders kan. Bovendien doneren zij 5% van de opbrengsten aan initiatieven die het milieu ondersteunen. Er zijn twee varianten:
– een FRESH MINT variant met fluoride  ( Sodium fluoride 1200 ppmF)
– een fluoride vrije variant met houtskool
Alhoewel ” de fluoride-kwestie” in tandpasta’s voort blijft duren ( KLIK HIER ) gaan er steeds meer geluiden op dat tenminste een beetje fluoride wel verstandig is. Dit, omdat ons huidige welvaartsvoedsel erg veel suikers en zuren bevatten en we veel meer eetmomenten op een dag hebben gekregen. Linksom of rechtsom blijft wel / niet fluoride gebruiken een hekel punt. Als ik naar mezelf kijk, kies ik voor de 90-10 regel: 90% poets ik fluor-vrij, 10% met fluoride. Mijn tandarts is meer dan tevreden dus ik denk dat dit voor mij een goede manier is om het in balans te houden. HAPPY TABS heeft een variant met fluoride. De tabs bevatten het volgende:
XYLITOL: KLIK HIER om alles te lezen over xylitol
MICROKRISTALLIJN CELLULOSE ( MCC ) : een polysacharide dat bestaat uit een honderden gekoppelde glucose-moleculen. Het wordt gemaakt door alfa-cellulose, wat wordt verkregen als pulp uit plantaardig materiaal wat vooraf wordt behandeld met minerale zuren.
DICALCIUM FOSFAAT: calciumzout van fosforzuur
SODIUM BICARBONAAT: zuiveringszout / baking soda
KAOLIN: een kleisoort
POTTASIUM TARTATE: wijnsteenzuur. KLIK HIER voor meer informatie
SODIUM LAURYL SULFOACETATE: Voordat je in een paniekmodus springt: dit is GEEN SLS. Het is een derivaat wat wordt gewonnen uit kokosnoten.
NATUURLIJK MINT AROMA: jammer dat er geen pure extracten / oliën zijn gebruikt
NATUURLIJK MENTHOL AROMA:jammer dat er geen pure extracten / oliën zijn gebruikt
SODIUM FLUORIDE: fluoride, 1200 ppmF
Zoals je ziet begint de lijst met Xylitol, een zeer tandvriendelijke en verzorgende stof. Fluoride komt op de laatste plek, wat betekent dat er het minimale in zit, wat dus nooit een teveel kan opleveren ( tenzij je een half potje in je mond stort..) Er is tevens een HOUTSKOOL variant, deze bevat GEEN FLUORIDE, en heeft verder een zelfde samenstelling. De fluoride is vervangen met geactiveerde houtskool. Houtskool, ook wel ACTIVATED CHARCOAL, is “ the next hot thing” in de wereld van tandverzorging. Het komt voort uit de gedachte dat houtskool bacterie-dodend en wittend werkt. De cosmetica industrie zag er heel veel mogelijkheden in en zijn het in tal van verzorgingsproducten gaan stoppen, waaronder tandpasta’s. Alhoewel de werkzaamheid in onze mond nog een erg vaag gebied is, heeft een recente studie uit 2019 hoopvolle resultaten gegeven, zo zou het mogelijk de PH waarde in de mond neutraal houden en het een gunstige werking hebben op de bacteriën in de mond. Het zou ook werken als een witmaker.
Echter zijn er ook veel tegengeluiden, inclusief mijn eigen tandarts. Het werkt een beetje als een lichte scrub, het schuurt dus licht en daarmee kunnen inderdaad vlekken en andere vervelende aanslag worden verwijderd, maar ook het tandglazuur. Zeker als je, zoals in mijn geval, zeer gevoelig bent voor tanderosie, kunnen houtskool-tandpasta’s echt funest zijn. Ik gebruik het zelf daarom niet.
Anno 2020 zijn er nog altijd geen onderbouwde studies bekend, waarin is vastgesteld dat houtskool daadwerkelijk werkt in de mondflora. Waar de deskundigen en experts het wel allen eens zijn, is dat je tandpasta’s en andere mondverzorging met houtskool niet te vaak moet gebruiken en niet op dagelijkse basis. Ook kan het voor jou erg goed werken, terwijl je vriend of partner helemaal geen verschil merkt.

HOE GEBRUIK JE DE TABS?

De tabs zijn ontzettend handig in gebruik. Je kunt ze zonder water in de mond nemen , als je een echt goede TAB hebt, zal deze dan door je speeksel vanzelf uiteen vallen. De vele tabs die ik inmiddels heb geprobeerd, waren in regel erg hard tot zelfs knoert-hard waardoor ik even moest kauwen. De HAPPY TABS vallen wel vrij direct in je mond uiteen, wat ik persoonlijk erg prettig vind. Zodra de tabs in je mond uiteen zijn gevallen kun je beginnen met poetsen. Poets grondig en spoel je mond zoals je dit gewend bent met gewone tandpasta. Je kunt één tab per poetsbeurt gebruiken, dus je doet best lang met een potje van 80 tabs. Een potje kost € 8,95. Vergelijkbaar met een gemiddelde “ goede” tandpasta die tussen de €5-8 euro kunnen kosten is dit een voordelig alternatief.
Veel mensen vinden het prettig dat een tandpasta lekker schuimt, net als bijvoorbeeld een schuimend hoofd vol met shampoo ons dat “ schone” gevoel geeft. Velen realiseren zich echter niet dat dit schuim ergens vandaan moet komen en er dus schuimmiddelen aan tandpasta’s worden toegevoegd. Dit wordt het meest in sulfaten toegevoegd.  SLS is een detergent ( zeep, reiniger ) wat in staat is vet en andere bevuiling uit onze haren  en huid te wassen. De sulfaten in SLS zorgen ervoor dat de boel heerlijk gaat schuimen, dit geldt ook voor tandpasta’s.  Dit schuim is er puur voor ons genot en onze beleving, want al dat schuim maakt ons gebit echt niet schoner dan geen schuim. Er zijn verschillende soorten sulfaten, zoals sodium laureth sulfaat ( SLES) een tweede grote bekende is. SLS is echter de meest venijnige. Het geeft snel irritaties en kan  bijvoorbeeld de huid gigantisch uitdrogen. SLS wordt ook veel toegepast in wasmiddelen om bijvoorbeeld auto’s schoon te poetsen. Dit toont de enorme waskracht. Zowel SLS als SLES vallen onder de zogenoemde oppervlakte actieve stoffen, wat ook wel surfactants worden genoemd. Dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om vetten op te lossen. Surfactants verlagen de spanning in de oppervlakten, waardoor de producten gaan schuimen en ze bijvoorbeeld beter smeerbaar te maken. SLS heeft dus aardig wat functies in verzorgingsproducten.
SLS is ontzettend goedkoop als grondstof, en met zijn vele functies daarom extra aantrekkelijk voor de op geld beluste fabrikant om het te gebruiken in vrij grote hoeveelheden.
Surfactants ( en dus ook SLS) liggen erg onder vuur. Met name SLS heeft een zeer uitdrogende en irriterende werking op huid en haar. Buiten talg en vuil lost het ook zeer eenvoudig huidvetten op. Hierdoor raakt onze natuurlijke huid barrière flink verstoord, en kunnen we last krijgen van een gortdroge, pijnlijke, schilferige en barstende huid, puisten, vlekken en andere huidirritaties.
Veel mensen lopen rond met allerlei onverklaarbare huidklachten, en leggen totaal geen link met hun dagelijkse verzorgingsproducten als shampoo. SLS zit niet alleen in shampoo, maar ook in zepen, douche en badverzorgingsproducten, make up, tandpasta’s enzovoort enzovoort, kortom, allemaal producten die we iedere dag gebruiken. Alles bij elkaar genomen kan het gebruik van SLS funest zijn voor je huid en haar.
Uiteraard zijn er door de EU grenzen gesteld voor het gebruik van SLS in producten, en daar houden fabrikanten zich netjes aan. Maar het probleem zit hem in het veelvuldige gebruik van diverse producten waarin SLS aanwezig is. Stel: iemand doucht iedere morgen, wast zich met douchegel, wast haar haren, en gooit er daarna een conditioner in, smeert zich na de douche beurt in met een creme of lotion, gebruikt stylingsproducten, poets de tanden met een tandpasta met SLS, smeert overdag haar handen in met een handcreme…..Het zijn allemaal dagelijkse dingen die we iedere dag gedachteloos uitvoeren. Het kan de huid behoorlijk gaan pesten, met alle gevolgen van dien. SLS is de absolute koning op het gebied van hoofd / haar / huidirritaties. Maar ook IN de mond kan het voor vervelende klachten zorgen.  Een gemiddelde tandpasta bevat niet te weinig en niet te veel schuimmiddel. ( 1-5%)  Het schuimmiddel heeft naast het mondgevoel als functie de tandpasta over de gehele mond te verdelen, het schoonmaakeffect te vergroten en om vuil in de mond te verwijderen. Als je overgevoelig bent kunnen schuimmiddelen in de mond tal van vervelende klachten opleveren als zweertjes en pijnlijke tong. Wil je op safe, mijd dan liefst tandpasta’s + tabs waar veel schuimmiddelen in zitten. De HAPPY TABS bevat enkel een natuurlijk derivaat gewonnen uit kokosolie om de tabs iets te laten schuimen. Het schuimt dus niet erg veel, hou daar rekening mee. Maar hopelijk snap je na het lezen van het hierboven geschrevene, dat schuim niet betekent dat je tanden en kiezen daar schoner van worden 😁
De HAPPY TABS vind ik by far de beste tabs die ik tot nu toe heb geprobeerd. Ik gebruik alleen de fresh mint met fluoride, de houtskool variant laat ik op aanraden van mijn tandarts achterwege. Het heeft een geweldig lekkere smaak , die nog lang nazingt in je mond. Ik vind het ook erg prettig dat ze in een glazen potje zitten en zijn te vervullen. Ook blijft de voetafdruk erg klein omdat ze gewoon in Amsterdam worden geproduceerd. Ook qua prijs vind ik ze redelijk. Kortom, als je mij vraagt naar welke tabs ik prefereer, ….now you know. 😊 Happy Tabs zijn voor mij tot nu toe de enige tabs die ik wel wil gebruiken.
Omdat ik ze geweldig vind, heb ik ze ook binnen gebracht bij Puur & Fit. Je kunt ze bestellen:
FRESH MINT MET FLUORIDE, KLIK HIER
HOUTSKOOL ZONDER FLUORIDE, KLIK HIER

NAVULLINGEN:

er zijn tevens navul-verpakkingen verkrijgbaar, zodat je je glazen potje telkens opnieuw kunt vullen. De navul-verpakkingen bevatten 120 stuks.

Voor de FRESH MINT KLIK JE HIER

Voor de HOUTSKOOL KLIK JE HIER

 

7 Reacties op “….waarom ik de Happy Tabs prefereer boven alle andere tandpasta tabs!

 1. Toch vreemd dat tandartsen de schurende werking van bio tandpasta noemen,in gewone tandpadta zit silica wat ook een schurende werking heeft.
  Deze tabs heb ik nu een maand of zo in gebruik en ze bevallen me goed.Schuimt wel veel daarom gebruik ik maar een kwart per poetsbeurt,zo gaat het nog langer mee ook! Grt anna

 2. Een goede tandpasta tussen de 5 en 8 euro? veel tandpasta kost maar 2 euro en zijn ook goed. Dus dit is wel degelijk duurder. Maar het is beter voor het milieu. Wel graag een eerlijke vergelijking over de prijs graag.
  8,95 voor 80 poetsbeurten.
  2 euro voor een tube tandpasta van 120 poetsbeurten.
  Het is dus ongeveer 5-6 maal zo duur.

  • Ja, een GOEDE tandpasta kost zeker tussen de 5-8 euro. Ik heb het dus over GOEDE tandpasta’s, en niet over de massa merken die vol zitten met meuk. Als je daarvoor kiest, prima, maar mijn vergelijking is in dit geval CORRECT.

   • Inderdaad wel stuk prijziger maar ze bevallen mij goed, ik kan met een hals tablet toe want vind ze teveel schuimen anders.
    Wel valt het me tegen dat ik van dit merk geen hervulling kan vinden, zo krijg ik elke x een glazen potje toegestuurd, heel jammer wat betreft overschot aan glas. Ook kan een hervulling in een papieren zakje zo door de brievenbus.

 3. Monique,

  Ik stel het zeer op prijs de aanbieding/nieuwsbrief iedere dag te ontvangen. Als ik geen brief krijg vergeet ik geheid te bestellen. Dus graag! De aanbieding van gisteren heb ik dus ook niet gezien.Jammer! Fijn dat in je account het opsparen genoteerd wordt.

 4. Hallo Monique,

  Ik wil graag de dagelijkse nieuwsbrief ontvangen.

  ik zag onlangs op Youtube een lezing van natuurarts Barbara O’Neil (uit Australië) en zij vertelde daar dat SLS schadelijk is voor de haarfollikels . (Je kunt in het ergste geval dus kaak worden van shampoo met SLS er in.

 5. Graag wil ik je nieuwsbrief elke dag ontvangen.
  Met plezier lees ik je berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *