Waarom ik DEZE supplementen slik….

“ ….Monique, wat slik jij nu allemaal aan supplementen? “ 

Deze vraag krijg ik veel gesteld. Tot nu toe heb ik nooit echt concreet naar buiten gebracht, WAT ik nu allemaal slik aan suppletie. Daar heb ik een erg goede reden voor. Ik wil vermijden, dat mensen mijn verzameling supplementen ook als zodanig gaan slikken. Supplementen zijn namelijk heel erg persoonlijk. En er is niet echt een standaard formule voor iedereen om te gebruiken. Dat is ook logisch, want iedereen heeft een andere behoefte. Ik sport, ben zeer actief en 98 % veganist. Dit vraagt om andere aanvullingen als bijvoorbeeld iemand met een kantoorbaan, die gewoon vlees eet, en niet of nauwelijks beweegt.  Ik vond het daarom “ te gevaarlijk” om mijn ( overig zorgvuldig samengestelde ) dagelijkse formule suppletie bekend te maken. Deze formule is geheel op mijn behoeften samengesteld, en kan juist averecht werken voor jou.

Er is nog altijd veel discussie rondom  de zin en onzin van supplementen. Veel mensen zijn overtuigd dat het onzin en geldklopperij is, anderen zweren erbij.  Het ligt ergens in het midden. Net als met zowat alles in de voedsel en levensmiddelenindustrie en in de wereld van voeding en gezondheid, wordt er heel veel onzin verkocht, maar zo nu en dan ook zeer waardevolle producten voor onze gezondheid. Er worden veel onzin-supplementen verkocht, maar ook waardevolle.
Zeker voor mensen die risico’s lopen vitamine en mineralen tekorten op te lopen ( veganisten, vegetariërs, mensen met bepaalde intoleranties / ziekten, mensen met eetstoornissen, erfelijke ziekten ) kunnen supplementen ontzettend zinvol zijn.
Laten we vooral erg duidelijk zijn over één belangrijk detail: we moeten zoveel mogelijk uit ons voedsel halen. Linksom of rechtsom, blijft ons voedsel de allerbeste bron om aan onze dagelijkse vitaminen en mineralen te komen.
Als we gezond, gebalanceerd en gevarieerd eten en drinken, hoef je in principe geen supplementen bij te slikken. Maar daar wringt de schoen. We eten :
– …ongezond ( in de vorm van teveel suikers, transvetzuren en snelle koolhydraten )
– .. teveel ( we zijn grazers geworden, eten de hele dag door )
– …te gecompliceerd ( volgen diëten, volgen bepaalde voedselstromingen waarbij we bepaalde voedselgroepen mijden ) 
– … te eenzijdig ( teveel van één soort voedingsmiddel, waardoor we veel andere essentiële vitaminen en mineralen mislopen ) 
Het komt eigenlijk nog maar zelden voor, dat we echt goed, gezond en zodanig uitgebalanceerd eten en drinken dat we niets tekort komen. Daarnaast zijn er ook nog welvaartsziekten als hart en vaatziekten, en diabetes. Deze zijn afgelopen jaren explosief gestegen, vooral onder jongeren ( diabetes ) Kortom: de supplementen kunnen in veel gevallen juist essentieel zijn.

WAT JE KIEST

Vrijwel alle supplementen worden synthetisch gemaakt. Dat wil zeggen, dat de vitaminen en mineralen synthetisch in een fabriek worden nagemaakt. Dit is een zeer gemakkelijke procedure. Daarom bestaat vitamine C ( ascorbinezuur) vrijwel altijd uit exact dezelfde moleculen als een ander potje. Veel wordt in één zelfde fabriek geproduceerd. Elke fabrikant kan zijn potje verrijken met hulpstoffen als verdikkingsmiddelen, en kleur / geur/ en smaakstoffen. Aan veel supplementen wordt  bijvoorbeeld gewoon suiker toegevoegd.
Er is maar weinig op de markt beschikbaar wat echt 100% natuurlijk is geproduceerd. Veel potjes / fabrikanten claimen bijvoorbeeld biologisch en natuurlijk te werken, maar bevatten gewoon synthetische ingrediënten. Omdat deze vitaminen en mineralen nauwelijks ECHT  wordt gemaakt uit 100% natuurlijke basisgrondstoffen.
Daarnaast is er nog een “ dingetje” Voedingssupplementen zijn niet gereguleerd, wat betekent dat veel etiketten onjuiste informatie verstrekken over hoeveelheden van bepaalde stoffen . Het komt zelfs vrij regelmatig voor, dat er vermelde ingrediënten niet in het product voorkomen. De supplementen-industrie is zeer fraudegevoelig, en daar zijn vooral consumenten de dupe van. Er worden vaak enorme bedragen gevraagd voor een supplement wat in productie nog geen 50 eurocent kost. Net als andere supplementen is zo’n 93% van alle supplementen gemaakt van synthetische vitaminen en mineralen ( vitaminen en mineralen, die kunstmatig in laboratoria worden nagemaakt) Gelukkig zijn er nog enkele fabrikanten die alles extraheren uit voedsel. Het is erg belangrijk, om je goed te laten informeren en op zoek te gaan naar een gerenommeerde fabrikant.
Daar heb ik erg veel werk in gestoken. Ik wil absoluut het beste van het beste om mijn lichaam de nodige aanvullingen te bieden. Ik kwam keer op keer uit bij één merk: ROYAL GREEN. Zonder commercieel over te komen, wil ik graag uitleggen waarom ik voor alleen dit merk kies.

ROYAL GREEN, EEN BIJZONDER MERK

Als je mij een tijdje volgt, dan zul je de naam Royal Green vaak hebben zien langskomen. Ik steek niet onder stoelen lof banken, dat ik wellicht de grootste fan ben. En komt dat “ te commercieel “ of “ teveel enthousiast” over, dat boeit mij niks. Ik deel mijn bevindingen en enthousiasme graag. En over Royal Green kan ik telkens weer alleen maar overlopen van enthousiasme. Er is nog geen enkel product geweest, wat mij tegenvalt of niet aan de beloften voldoet. Sterker nog, Roy Jongens, de drijvende kracht achter dit merk, verbaast mij keer op keer, hoe hij het toch weer flikt…..Waarom Royal Green?
For starters, Royal Green werkt met een aantal principen. Deze zijn:
1) er wordt onder de meest strenge eisen qua voedselveiligheid gewerkt. Alle producten van RG zijn streng gecontroleerd op zuiverheid. Het was onlangs nog in het nieuws, dat veel biologische producten helemaal niet zo biologisch bleken te zijn. Ook kwam aan het licht dat er onwijs veel wordt gesjoemeld met o.a dierenwelzijn, zuiverheid, en ook een eerlijke prijs voor de boeren. Voor mij was dit geen nieuws of eye opener omdat ik langer op de hoogte ben van deze wan-praktijken die heel goed onder het kleed worden gehouden. Dit heeft vrijwel altijd met kostenbesparing te maken, omdat strenge regels opvoeren voor fabrikanten diep in de buidel tasten betekent. Er zijn er dan ook maar weinig, die hier voor kiezen, principieel. RG doet dit WEL. Zo testen zij ( afhankelijk van de ingrediënten ) op microbiologische gevaren ( bacteriën, schimmels, virussen ) , wordt er getoetst op chemische gevaren ( gifstoffen geproduceerd door schimmels , milieu contaminenten, bestrijdingsmiddelen ) en fysische gevaren als product-vreemde materialen. 
2) RG werkt 100% gecertificeerd biologisch. Dit houdt in dat de ingrediënten 100% gegarandeerd biologisch zijn verbouwd zonder bestrijdingsmiddelen. Ook wordt als duurzaam geteeld.
3) RG werkt niet met kunstjes uit de fabriek, maar met kunstjes uit de natuur. Anders gezegd, werken zijn 100% vrij van kunstmatige, chemische, synthetische stoffen. Zo wordt bijvoorbeeld als “ malyodextrine” in supplementen ( wat soms nodig is in een formule” gemaakt van zoete aardappelen en niet synthetisch bewerkt.  Als er dus vulstoffen noodzakelijk zijn, worden deze ook uit 100% natuurlijke bronnen gewonnen. 
4) RG werkt 100% vegetarisch, en zo goed als veganistisch. Uiteraard zijn de producten 100% dierproef vrij Daarnaast bevatten vrijwel alle producten geen gluten / lactose / caséine / dierlijk eiwit, 
5) RG werkt FSC gecertificeerd en 100% plastic / BPA vrij. Dat houdt in dat geen enkele verpakking vervelende en / of giftige stoffen bevat en biologisch afbreekbaar is. 

BLOEDONDERZOEK

Goed, nu dat je weet waarom ik voor Royal Green kies, ga ik verder met vermelden, dat je NOOIT EN TE NIMMER zomaar op de bonnefooi lukraak in het wilde weg moet gaan slikken. Alhoewel de meeste supplementen relatief veilig zijn ( tenzij je ze niet slikt volgens de aangegeven doseringen ) is het onverstandig en soms zelfs gevaarlijk om zomaar wat te slikken, omdat je DENKT iets tekort te komen. Dit geldt ook voor de natuurlijke supplementen van Royal Green.
We kunnen ons allemaal wel eens in periodes niet lekker voelen. Of klachten krijgen aan bepaalde lichaamsdelen of organen. Of ons heel erg moe voelen. Veel mensen gaan op zoek ) lang leve google ) en gaan in het wilde weg iets slikken waarvan ze denken te hebben gelezen, daar tekort aan te komen. Moe/? Altijd veel spierpijn? Dan zal je vast magnesium tekort komen. Eet je helemaal geen vis? Dan toch maar voor alle zekerheid aan de omega 3.
Op  gevoel iets bijslikken is nooit verstandig. Denk je iets tekort te komen, door bepaalde klachten? Laat dan ALTIJD je bloed even onderzoeken. Ik heb een erg goed voorbeeld. Een Marokkaanse buurvrouw van mij voelde zich langere tijd enorm moe, en had dagelijks last van spierkrampen. Zij werd door haar zus getipt om magnesium te slikken, en kocht potjes vol bij het kruidvat. Haar klachten verdwenen echter niet, en toen ze het mij uiteindelijk vertelde heb ik haar meteen gezegd te stoppen met de magnesium en naar de huisarts te gaan om bloed te prikken. Dit heeft ze meteen gedaan, en wat bleek? Ze had een zwaar vitamine D tekort en een teveel aan magnesium. Ze kreeg vitamine D en binnen nog geen twee weken was ze klachtenvrij.  Mijn buurvrouw draagt een hoofddoek, en komt weinig buiten. Hierdoor maakt ze te weinig vitamine D aan, en zijn supplementen voor haar noodzakelijk.

MIJN FORMULE

Ik slik vrij veel. Dit komt, omdat ik ook het e.e.a echt essentieel nodig heb, en sommigen niet, maar ik daarbij wel vaar. Wat ik slik is in grote getale van Royal Green. Ik heb veel getest, geslikt, maar kwam telkens weer terug bij Royal Green. Deze supplementen werken het beste bij mij en vooral voor mij.  Ik heb deze supplementen zorgvuldig uitgezocht, op basis van mijn bloedonderzoek. Wat ik nodig heb, dat slik ik standaard, wat ik niet echt nodig heb ( tumeric bijvoorbeeld) slik ik af en toe een tijdlang niet. Ik slik soms ook bijvoorbeeld waterkers-capsules. Of als ik iets wil testen, dan slik of druppel ik er ook korte tijd op los. Zoals een CBD olie, die ik op dit moment van schrijven aan het testen ben.
Ik zal kort uitlichten wat ik slik en waarom:
VITAMINE B12
Vitamine B12 is een zeer belangrijke vitamine, Zeker afgelopen jaren is steeds meer aan het licht gekomen dat deze vitamine een zeer belangrijke rol speelt in ons lichaam. Zeker veganisten en vegetariërs moeten heel goed op hun dagelijkse vitamine B12 inname letten. KLIK HIER om alles over vitamine B12 te lezen.
Ik slik, sinds dat ze bestaan, de zeer bijzondere en unieke vitamine B12 capsules van Royal Green. KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan waarin ik zeer uitgelicht vertel over deze mooie vitamine.
VITAMINE D3
Ook deze vitamine D3 van Royal Green is geheel op basis van natuurlijke ingrediënten samengesteld, dus NIETS SYNTHETISCH. Het is niet geschikt voor de 100% veganist: het bevat bijenwas, Een tablet bevat 300 IU vitamine D3. Het wordt gewonnen uit wolvet. Dit wordt geïsoleerd tot een stof wat vervolgens wordt gefermenteerd. De ” maltodextrine” in deze tabletten worden op natuurlijke wijze gewonnen uit zoete aardappelen. Er komt geen synthetische meuk aan te pas.
MAGNESIUM
Nog zo’n pareltje uit de stal van Royal Green is de magnesium. KLIK HIER om naar mijn uitgebreide verslag te gaan.
TUMERIC
Deze is niet noodzakelijk, maar ik slik deze graag bij omdat ik mij daar goed en prettig bij voel. KLIK HIER voor het uitgebreide artikel Interessant weetje: Royal Green is tot dusver DE ENIGE die echte verse geelwortel gebruikt om zijn capsules te maken.
EPA + DHA ALGENOLIE
Ik eet geen vis, bak nauwelijks in bakvetten, gebruik zeer weinig tot geen ( room) boter, en eet geen voedingsmiddelen waar veel omega’s in voorkomen. Daarom kies ik voor een COMPLETE algenolie. De algenolie capsules van collega Rineke Dijkinga zijn mijn absolute grote favoriet. Royal Green heeft overigens ook een prachtige algenolie in het assortiment, maar deze is helaas niet compleet ( bevat alleen DHA ) Gelukkig heeft Rineke een geweldig 100% plantaardig alternatief. Je kunt de algen olie capsules bij puur en fit bestellen : KLIK HIER

WAT IS BELANGRIJK VOOR JOU?

Ik wil nogmaals vermelden, dat deze formule niet algemeen ter advies wordt gesteld. Het werkt VOOR MIJ, gebaseerd op mijn persoonlijke behoeften. Wat jij mogelijk nodig hebt / tekort komt , kun je het beste via een bloedonderzoek laten vaststellen. Doe dit ook bij  of via een gereformeerd huisarts, en niet bij vage, bonafide bedrijven die vooral hun merk aan je willen verkopen. In de alternatieve wereld en in de wereld van MLM ( multi level marketing) komen dit soort praktijken veel voor. Wees verstandig en ga af op het meest betrouwbare: bloedonderzoek via je eigen huisarts of behandelend arts.
Speel in elk geval nooit voor eigen doktertje of vertrouw niet teveel op dokter-Google. Het is zeker geen slecht idee om eens in de xzoveekl maanden je bloed even te laten controleren. Zeker als je supplementen ( wilt gaan) slikt / slikken, is het verstandig om te controleren of je daadwerkelijk iets tekort komt.
De reden waarom ik toch mijn formule prijsgeef is om te tonen, dat je ook voor 100% natuurlijk en meukvrij kunt kiezen, als je een bepaald supplement nodig hebt. Royal Green is in mijn ogen de absolute koploper op het gebied van loepzuivere supplementen die in harmonie samenwerken met de natuur en jouw lichaam. Geloof me, er zijn afgelopen jaren ontzettend veel supplementen door mijn handen heen gegaan. Ik keerde altijd weer terug naar Royal Green, niet alleen omdat deze supplementen het meest bij de natuur zelf blijven, maar vooral omdat ze voor mij erg goed WERKEN.
Royal Green is niet goedkoop. Dit is voor veel mensen een brug te ver, of een gegronde reden om te denken dat het voortal lekker commercieel is, en de fabrikant vooral lekker verdient. Want, hoe kan het dan immers, dat de vele potjes bij een Kruidvat of Etos, of zelfs biowinkels veel goedkoper zijn? Als je mijn punten over Royal Green hierboven hebt gelezen, en ook mijn uiteenzettingen per supplement, dan begrijp je beter WAAROM Royal Green in regel prijziger is dan een conventioneel supplement. En leer je de meerwaarde kennen. Ik heb het ook niet breed. Maar door telkens te sparen voor een nieuw potje, kan ik het dragen. Ik vind een ECHT meukvrij en goed werkend supplement namelijk veel belangrijker dan die bonus-aanbieding in de supermarkt , of een broodje eten buiten de deur. Keuzes durven maken, en wat belangrijk is voor jou, daar draait het om.

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

10 Reacties op “Waarom ik DEZE supplementen slik….

 1. Ik was even nieuwsgierig naar het product en ging kijken naar de potjes van royal green vitamine d3. Tot mijn verbazing is een van de ingrediënten maltodextrine of wel suiker. Hier schrik ik dan weer van als je het hebt over gezonde supplementen zonder toevoegingen

  • de maltodextrine die Royal green gebruikt wordt gewonnen uit zoete aardappelen. RG gebruikt geen synthetische meuk. Warme groet!

 2. `Ze had een zwaar vitamine D tekort en een teveel aan magnesium. Ze kreeg vitamine D en binnen nog geen twee weken was ze klachtenvrij. `

  Zeer ongeloofwaardig!!!!

 3. Mis in deze opsomming de C vitamine. Naar aanleiding van het artikel 2 jaar terug (of zoiets) met CAMU C begonnen. Vind het echt vies maar neem het trouw in, heb je daar ook een goed alternatief voor??

 4. hoi,

  Bedankt voor je open verhaal. Ik koop via garden of life. Als ik capsule open maak zie ik alleen maar groenten en fruit. Dit vertellen ze ook en ze hebben een duidelijke website. Ken jij dit merk? Komt helaas wel uit V S.

  • Bedankt Monique,
   Ik lees veel van je berichten en deze maakt ook weer veel duidelijk voor me.
   De Tumeric? Wist ik niet! Weer iets geleerd dank je.
   Inderdaad valt de prijs mee in vergelijk met wat ik nu betaal voor een ander merk.
   Zelf gebruik ik de vloeibare multi van Ariix, een amerikaans bedrijf welke zeer strenge eisen aan hun voornamelijk biogische ingredienten stelt.
   Ik ga mij verder verdiepen en om te beginnen mijn bloed laten testen want ja ik “doe maar wat” ik zelf denk nodig te hebben!
   En leuk te lezen dat jij bewust kiest voor jezelf en er andere dingen voor laat om de “duurdere” supplementen te kunnen kopen.
   Ook ik doe dat en dat levert nogal eens wat reacties op, zelfs thuis: ” kan dat niet wat minder”? Ja dat kan en nee dan hoef ik ze niet want dat is pas echt weggegooid geld.

 5. Dank je voor je goede artikel!
  Je schrijft dat je je bloed moeten laten onderzoeken bij de huisarts. Mijn huisarts staat hier wel voor open maar vraagt wat ik dan precies wil laten onderzoeken?
  Heb je daarvan een lijstje? Bepaalde dingen zegt zij ook dat dat niet onderzocht kan worden?

  Groetjes Anna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *