Waarom ik voor de natuurlijke / fluoride vrije tandpasta’s van GREEN PEOPLE ga…..

Ik ben erg zuinig op mijn gebit. En daar ga ik ver voor. HEEL VER. Zo ver dat ik onlangs nog besloot om een implantaat te plaatsen ter vervanging van een kies waar ik al jaren erg veel last en “ gedoe” mee had. Het was een drastisch besluit, maar ik wil erg graag zo lang mogelijk doen met mijn eigen tanden en kiezen.
Ik verzorg ze daarom ook ( misschien wel een beetje té) goed, en ik hou erg veel rekening met wat ik eet en drink om mijn tandglazuur zo lang mogelijk te sparen. Nu ben ik gelukkig sowieso nooit een “ sapjes-mens” geweest, maar al was dit wel zo, had ik dit compleet afgezworen. Heel veel mensen zijn zich totaal niet bewust, dat juist deze oh-zoooh-gezond lijkende ( vruchten) sapjes een ware aanval zijn op het tandglazuur, en daarmee flink wat verwoestingen kan veroorzaken. Tand erosie is iets wat zeker afgelopen jaren zeer explosief is gestegen. Dit is in lijn mee gegaan met de gezonde trends. Trends als het drinken van citroenwater en / of appel-ciderazijn hebben zeker bij gedragen aan de explosieve groei van tanderosie en vee tandartsen luiden dan ook al een poosje de noodklok. Al die hippe sapjes zijn niet erg goed voor onze tanden een kiezen, en het zou mooi zijn, dat hier wat meer aandacht aan wordt besteed.
Natuurlijk zijn niet allen sappen boosdoeners. We zijn met zijn allen ook veel MEER gaan eten en drinken. Dit levert per 24 uur veel meer eet en drink momenten op waardoor ons gebit voortdurend wordt aangevallen. Hierdoor worden tanden en kiezen ook teveel belast met alle gevolgen van dien.
Laten we duidelijk zijn, dat een goede verzorging erg belangrijk is. KLIK HIER om mijn uitgebreide artikel te lezen.

DE FLUORIDE DISCUSSIES

Is fluoride nu wel gezond of helemaal niet? Daar blijft de wetenschap zich over buigen en daarmee ook de tandheelkunde. Veel tandartsen hebben hun eigen mening hierover. KLIK HIER om mijn artikel over dit onderwerp te lezen.
Linksom of rechtsom: afgelopen jaren heeft de FLUORIDE VRIJE TANDPASTA MARKT een vogelvlucht gemaakt. De consument is bang geworden van de vele indianen-verhalen op internet, en kiezen liever voor fluor-vrije alternatieven. Voorheen komnden wij deze alternatieven alleen vinden in biologische winkels en gezondheidswinkels, maar inmiddels doen de grotere bekende tandpasta-merken gezellig mee met de trend en kunnen we de fluor-vrije alternatieve gewoon bij het kruidvat en de supermarkten kopen. Dit wordt veel gedaan, want deze varianten zijn meestal een stuk goedkoper dan de varianten in de bio en gezondheidswinkels. Is dit terecht?
Ja en nee. Ja, in die zin dat het inderdaad vele malen goedkoper is, maar nee, omdat de samenstellingen van de tandpasta’s nogal kunnen verschillen. Fluor-vrij wil namelijk niet zeggen, dat de rest van de synthetische stoffen die we in tandpasta’s tegen kunnen komen, ook zijn vervangen voor natuurlijke ingrediënten. De fabrikant heeft enkel de fluoride eruit gelaten, maar er meestal iets chemisch voor in de plek terug geplaatst. Daarbij kun je denken aan parabenen, SLS, phthalaten, petrochemische bestanddelen en triclosan. Wil je meer lezen over wat er in de conventionele tandpasta’s zit? KLIK HIER
Of je nu wel liever fluoride kiest of niet, de meeste conventionele tandpasta’s zitten vol gepropt met deze stoffen, en is het wellicht een beter idee om tenminste een natuurlijke tandpasta te kiezen. KLIK HIER om naar mijn grote natuurlijke tandpasta test te gaan.
Als ik naar mezelf kijk, kies ik sowieso altijd voor natuurlijke tandpasta’s en wissel ik af en toe af met een fluoride-tandpasta. In regel poets ik standaard fluor-vrij, maar op aanraden van mijn tandarts gebruik ik tussendoor een fluor-tandpasta. Dit werkt prima voor mij. Ik hield in 2018 mijn grote natuurlijke tandpasta test, en sindsdien heb ik een groot favoriet merk: GREEN PEOPLE. Met name de “ venkel-propolis” variant is mijn grote favoriet omdat deze tandpasta echt heel goed werkt. Het kalmeert mijn altijd onrustige tandvlees, het heeft een aangename smaak en textuur en het geeft een heerlijk mond-gevoel. Ook de andere smaken vind ik ter afwisseling inmiddels helemaal geweldig. Omdat ik veel vragen krijg over welke mijn favorieten zijn op gebied van tandpasta, heb ik besloten mijn favorieten te reviewen.

WAAROM GREEN PEOPLE TANDPASTA?

Green people is een Brits merk, die zoveel als mogelijk rekening houdt met mens, dier en milieu. Ze werken biologisch , natuurlijk en meest gecertificeerd. Ieder product heeft zo zijn eigen aandeel in procenten aan biologisch gecertificeerde ingrediënten , is meest veganistisch en uiteraard niet getest op dieren. Ze werken onder Eco-ert en fair trade. De tandpasta’s bevatten geen fluoride. En zijn verder vrij van synthetische / chemische / agressieve stoffen als SLS, triclosan, sorbitol, parabenen, methylsothiazolinone, methylchloroisothiazolinone, ftalaten, petro-chemicaliën, kunstmatige kleur, geur en smaakstoffen, minerale oliën, en siliconen.
Niet iedere tandpasta is geschikt voor veganisten, zoals mijn grote favoriet “ Venkel & propolis” omdat deze dus propolis bevat . Maar juist deze variant werkt wel weer erg goed bij tandvlees-problemen zoals gevoelig en geïrriteerd tandvlees, bloedend tandvlees en pijnlijk tandvlees. Ik gebruik het meestal als mijn tandvlees weer eens opspeelt, en erg irriteert en pijnlijk is. Ik poets er niet alleen mee, ik smeer dan ook een klein beetje tandpasta op mijn pijnlijke en aangedane delen tandvlees, wat een direct verzachtend resultaat geeft. De propolis zorgt tevens voor een anti-bacteriële werking.
Op de munt-smaken na, bevatten de meeste varianten geen munt ( olie) wat zeer wordt gewaardeerd in de homeopatische wereld.
De tandpasta’s bevatten allemaal minimale ingrediënten. Anders gezegd vinden we geen waslijsten op de tubes en zijn de ingrediënten simpel, maar krachtig en doeltreffend gehouden. Ze bestaan in basis vrijwel allemaal uit dezelfde ingrediënten en verschilt met name de smaken per tandpasta. In mijn grote favoriet PROPOLIS EN VENKEL  zit bijvoorbeeld het volgende:

CALCIUM CARBONATE : ook wel het koolzuur van calcium. Wij kennen het als kalk

WATER: mirco-gefilterd
GLYCERINE: gemaakt uit derivaten van planten
XANTAAN GOM: voor meer info KLIK HIER. 
VENKEL OLIE: venkel olie is zeer gunstig voor het tandvlees
VITAMINE C: geen commentaar
PROPOLIS: voor meer informatie KLIK HIER
KANEEL OLIE: ook zeer gunstig voor het tandvlees en de tandhalzen
HARS: afkomstig van de Mirre
KRUIDNAGEL OLIE: voor meer informatie, KLIK HIER
KANEELALDEHYDE: een afscheiding ( d.m.v stoomdestilisatie ) uit de kaneelboom-olie Wordt gebruikt als smaakstof
ESSENTIËLE OLIËEN : pure oliën voor smaak en geur.
De andere tandpasta’s bevatten o.a de volgende andere ingrediënten:
ALOÈ VERA ( poeder) : KLIK HIER voor meer informatie
MIRRE OLIE: afkomstig van de Mirre boom
BETAINE: gemaakt uit suikerbiet
PEPERMUNT OLIE: komt in veel ( natuurlijke) tandpasta’s voor voor de frisse smaak
Verder wordt er veel met pure essentiële oliën gewerkt, om de tandpasta’s smaak en geur te geven. Denk aan munt olie, voor de echte muntsmaak, en echte pure venkel olie voor de venkelsmaak.

HOE WERKT HET?

De meeste conventionele tandpasta’s hebben een frisse smaak en schuimen lekker in de mond, wat, net als bij shampoo’s, ons juist dat schone gevoel geven. In werkelijkheid doet al dat schuim totaal niets, en wordt het als chemisch schuimmiddel toegevoegd aan tandpasta’s om zo meer te kunnen verkopen. Dit is meteen de reden, waarom natuurlijke alternatieven nauwelijks tot niet schuimen, en je vooral een sterke smaak proeft wat niet altijd wordt gewaardeerd. De tandpasta’s van GP zijn wat dat betreft de uitzondering op de regel. Ze schuimen licht, en hebben ieder zo zijn eigen prettige smaken die niet bitter, zout of juist vreselijk “ heet” zijn. Deze “ hete” sensatie verkrijgen de vele alternatieve tandpasta’s door het gebruik van peper.
GP pakt alles anders aan. Ze richten zich voornamelijk op DE WERKING, wat ook juist het aller-belangrijkste zou moeten zijn. Het doelgerichte maakt het voor mij absoluut waardevol. Ja…natuurlijk hou ik ook van een lekkere smaak en een fijn mondgevoel. Maar wat voor mij bovenaan staat is dat een tandpasta goed werkt. Hoe iemand zijn of haar tandpasta ervaart is persoonlijk, en daarom is het best lastig om een tandpasta te vinden die aan al jouw specifieke wensen voldoet. GP slaat wat mij betreft veel vliegen in éen klap met hun serie aan tandpasta’s. Ze zijn prettig in smaak en textuur, ze werken goed en effectief, en ze zijn bovendien fijn in gebruik dankzij de speciale milieuvriendelijke tubes.
Zoals eerder gezegd, krijg je geen “ dot slagroom” in je mond tijdens het poetsen met de tandpasta. Maar het geeft een zeer aangename lichte schuim-massa in je mond. De tandpasta’s hebben ieder zo zijn eigen smaak, en allen vind ik ze geweldig. Mijn grote favoriet Venkel en propolis de boventoon voerend.
Mijn mond is zeer snel omgespoeld ( geen slijm-draden, of tien x moeten spoelen )  en je houdt een zeer aangename, frisse en schone mond aan over. Mijn tanden voelen glad en fris en de smaak houdt zeker een uur aan. Ideaal dus, om je lekkere trek te stillen, en snack-momenten te voorkomen. Ik ben meer dan supertevreden met de werking. Zeker als mijn tandvlees weer vervelend gaat doen, heb ik mijn tube propolois al klaar liggen en ik heb dan ook standaard altijd een tube in huis. Met name deze variant is super geschikt voor tandvlees-problemen. Alle andere varianten werken ook anti-bacteriëel. Kortom: de absolute toppers onder de natuurlijke tandpasta’s voor dagelijks onderhoud.

WAAR KAN IK DE TANDPASTA’S KOPEN / BESTELLEN?

De tandpasta’s van GP zijn vrij uniek en daarom niet in iedere winkel om de hoek verkrijgbaar. Sommige biologische winkels verkopen ze, maar je kunt het beste terecht via hoog aangeschreven webwinkels.
….goede hygiëne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *